Tack för receptet och tipsen, ska prova det lite senare då jag inte har haft tid att göra det till valborg i år. Men man kan ju ha det till midsommar också, eller något annat tillfälle.
Hur lång är hållbarheten när man har släppt sista pyset och och skruvat åt korken?
Någon som vet?
Pappa är finlandssvensk så vi har druckit mjöd ända sedan jag va riktigt liten. Farmor brukade hälla upp den i PET flaskor och mamma har glasflaskor (mammas är godare). Mamma jäser sin mjöd i matkällare, det blir då mycket kolsyra men relativt lite alkohol. Jag har jäst min i rumstemperatur flera år, det blir mindre kolsyra och mer alkohol.
Dag 1: Skala av det gula skalet på 2 citroner med potatisskalare och lägg i en gryta eller 10L-spann. Ta bort det vita skalet och skiva citronerna och lägg även dem i spannen. Tillsätt 500g farinsocker, 500g socker, 1dl sirap och 8L kokande vatten. Låt svalna till ca 37 grader. Tillsätt 25g jäst (vanlig kronjäst från affären) i lite av mjöden och rör ner den. Täck grytan/spannen med lock eller plastfolie och låt stå till nästa dag.
Dag 2: Häll upp mjöden i flaskor, lämna gott om utrymme för jäsningen. Tillsätt 1 tsk socker och 3-4 russin i varje flaska. Pys flaskorna varje dag. Korken ska vara åtskruvad mellan pysningarna.
Tar typ en vecka innan den är optimal. I år gick nåt snett. Den jäste inte som den skulle. Blev helt ok, men inte så bra som den brukar.
[/quote]