Alternativ.nu
Övriga ämnen => Örter => Odling och insamling => Ämnet startat av: Iskristall skrivet 09 sep-11 kl 15:23
-
Som ämnet frågar: När skördar man nypon?
Och hur bereder man dem?
Rönnbär kan man ju inte ta förrän efter första frosten men finns det något annat man kan "skörda" nu i skog och mark (eller parker)?
-
Vad jag vet så ska man skörda nypon när den har riktigt fin röd färg. Övermogna, mjuka, mörkröda samt ljusare, orangeröda har enligt mina böcker mycket mindre C-vitamin.
-
Men det går att skörda vilda nypon så länge som de sitter kvar på buskarna, men de tappar även lite i smak. Och de ska visst bli lite svårare att kärna ur efter frost. Hur du bereder beror på vad du ska göra med dem, men vanligtvis så sköljer och rensar du bären genom att ta bort skaft och blomfnas. Kärna sedan ur nyponen genom att skära itu nyponen och skrapa ur fröna, t.ex med en tesked. Skölj dem på nytt och låt dem rinna av.
Svinnet blir ganska stort på nypon, nästan hälften av vikten försvinner efter du kärnat ur dem.
-
Min farmor tog alltid med mig ut och plockade nypon efter den första frostnatten. Sedan rensade vi dem och torkade i ugnen för att kunna koka nyponsoppa på vintern. Glömmer aldrig den doften när man kom in från ladugården och hon hade kokat soppa. Varm nykokad nyponsoppa efter en kall dag ute. Underbart.
-
Min farmor tog alltid med mig ut och plockade nypon efter den första frostnatten. Sedan rensade vi dem och torkade i ugnen för att kunna koka nyponsoppa på vintern. Glömmer aldrig den doften när man kom in från ladugården och hon hade kokat soppa. Varm nykokad nyponsoppa efter en kall dag ute. Underbart.
hur bereddes soppan från torkade halvor till faktisk soppa?
-
Vill bara inflika att rönnbären kan man lägga i frysen 2-3 dygn istället för att vänta på frosten, sen gör man som man vill med dom... gele. mos el annat, antar att det e likadant m nypon. För att göra egen nyponsoppa kör man färska eller torkade nypon i mixer . tillsätter vatten & socker(om man vill) & lite potatismjöl (för konsistensen).kokar upp naturligtvis om man vill ha den redd......
-
??? Kan man plocka/äta alla sorters nypon, ja menar det finns ju rosa canina, vresrosor, tusen sorters prydnadsrosor, stora nypon o små, inga är väl giftiga i alla fall?
-
(:) Nu slog det mig plötsligt, nypon är väl inte en örter?
-
Man plockar dom när dom verkar färdiga och har den färg som dom ska ha som färdiga... ;) enligt http://www.skogsskafferiet.se/ros/ (http://www.skogsskafferiet.se/ros/) kan de tas året runt även när de mörknat.
Recept http://www.alltommat.se/sok?q=nypon (http://www.alltommat.se/sok?q=nypon)
-
??? Kan man plocka/äta alla sorters nypon, ja menar det finns ju rosa canina, vresrosor, tusen sorters prydnadsrosor, stora nypon o små, inga är väl giftiga i alla fall?
Jajjamenssan går finfint. Jag har just börjat plocka av vresrosorna där de hunnit mogna. Blir god marmelad eller soppa av dem.
God marmelad a la "utländsk":
Vresrosnypon
Morötter
vaniljstång
Litet rosenvatten
Syltsocker
Blir jättegott. Kan även blandas med apelsinskal eller lime som blir ännu godare!
MvH
Christina G
-
Jajjamenssan går finfint. Jag har just börjat plocka av vresrosorna där de hunnit mogna. Blir god marmelad eller soppa av dem.
God marmelad a la "utländsk":
Vresrosnypon
Morötter
vaniljstång
Litet rosenvatten
Syltsocker
Blir jättegott. Kan även blandas med apelsinskal eller lime som blir ännu godare!
MvH
Christina G
TACK!
-
Jag väcker en gammal tråd till liv... Så, när är nyponen mogna? Kan man plocka dem även om de är lite gröna?
-
Hur man skördar nypon...? precis som igelkottar när de har sex...det vill säga...försiktigt, jäkligt försiktigt. ;D
-
Hur var iofs inte frågan, men annars har du rätt! ;)
-
Hi hi det tror jag också :) Kanske man kan göra nån typ smaskig inläggning med dem medans de är gröna, ungefär som man gör med gröna tomater? Annars skulle jag nog vänta tills de är mörkröda och helt mogna. Litet högre upp i tråden sägs det att de innehåller mindre C-vitamin om man plockar dem innan dess och det verkar ju rimligt.
MvH
Christina G