Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  avlopp i kris  (läst 4494 gånger)

karsan

  • Inlägg: 1896
    • Södermanland
avlopp i kris
« skrivet: 05 jun-18 kl 10:14 »
Hur fungerar egentligen det storskaligt kommunala avloppet i en kris?
Säg att vattenverket inte levererar. Kommer inget när man öppnar kranen. 

MSB:s utskick tipsar att man kan sätta grov plast över toan och använda den så (superäckligt i min tanke, men ändå)  Men om man har vatten från annat håll, kan man då använda toan som vanligt?  Och pytsa i vatten till spolning.   Eller ställer det till problem någon annan stans?

torpjens

  • Inlägg: 2372
  • Vi lever på naturens villkor
    • Södermanland
SV: avlopp i kris
« Svar #1 skrivet: 05 jun-18 kl 11:03 »
Utan el fungerar inte reningen i avloppsverket. Ganska snabbt måste verket stängas eller släppa ut orenat avlopp. Se http://www.nsva.se/var-verksamhet/ledningsnat/braddning-och-nodutslapp/

Utan lastbilstransporter får reningsverket inte de tillsatsämnen det behöver och inte bortforsling av restprodukter som det behöver. Driften kan inte hållas igång. Verket måste stängas eller släppa ut orenat avlopp.  https://www.msb.se/Upload/Forebyggande/Krisberedskap/Samverkansomraden/Transport2014/Paneldiskussion%20Sveriges%20%C3%85kerif%C3%B6retag.pdf

Utan el stannar de pumpstationer som finns i många (de flesta, alla?) avloppsnät. Fortsätter vi då att hälla saker i avloppet kommer det som hälls däri att komma upp någonstans. Typiskt blir det genom avloppet hos lågt liggande fastigheter eller genom delar av avlopp som ligger lågt i en fastighet. http://www.hallandsposten.se/nyheter/halmstad/avloppsvatten-fl%C3%B6t-ut-%C3%B6ver-hela-golvet-1.1374890

Under en kortare kris kan man glatt fortsätta tömma saker i avloppet, är det mer än ett dygn utan el blir det problem, även med avloppet. Då är det även många andra funktioner som försvinner eftersom reservkraft ofta är dimensionerat för att klara max 1-3 dygn.
Problemet är inte att makt korrumperar, det är att de korrumperbara söker makten.

kretslopp

  • Inlägg: 2246
  • mindre gård, nästan självförsörjande, pensionär.
    • Småland
SV: avlopp i kris
« Svar #2 skrivet: 05 jun-18 kl 14:34 »
Om du sätter två sopsäckar trädda i varann i toaletten och lägger en bunt tidningar i botten så kan du använda toan. Enklare kan vara att använda en stadig spann då blir det lättare att bära ut. Det som blir kan komposteras och odlas i. Om du behöver bära in vatten och bära ut avlopp så ställ en spann i skåpet under diskbänken och plocka bort renspluggen så avloppsvattnet rinner ut i spannen. Fungerar toaavloppet så kan du använda avloppsvattnet att spola med.
kretslopp

torbjorn

  • Inlägg: 13720
    • Medelpad
SV: avlopp i kris
« Svar #3 skrivet: 05 jun-18 kl 15:18 »
När det gäller hur illa det blir med det kommunala avloppet vid en kris, så varierar det mycket med dom lokala förhållandena i olika kommuner.  Om avloppsnätet är beroende av pumpstationer för att förflytta avloppsvattnet till reningsverket, så kommer ju avloppet att bräddas rakt ut i något dike eller vattendrag vid pumpstationen - kanske på ett synnerligen olämpligt ställe - så snart den inte längre fungerar.

Är det däremot självfall hela vägen från hushållen till reningsverket så tar ju avloppsvattnet åtminstone rätt väg även vid kris, och även om stora delar av reningsverket är ur funktion kan man vänta sig att åtminstone något reningsteg är kvar, och att vattnet släpps ut i naturen på ett någorlunda lämpligt ställe.

Det är väl också mindre illa att släppa ut avloppsvatten orenat om det går ut vid kusten eller någon av de stora älvarna, än om det orenade avloppet går ut i mindre vattendrag eller insjö.

I Täfteå utanför Umeå råkade man ut för precis detta problem i vintras, då avloppsreningsverket brann ner till grunden och avloppsvattnet från ca 2000 hushåll gick ut orenat i havet under någon vecka tills kommunens VA-bolag hade fått igång en provisorisk rening.

VS

  • Gäst
SV: avlopp i kris
« Svar #4 skrivet: 05 jun-18 kl 16:47 »
Dricksvatten kommer de att leverera med tankbil och förmodligen för toa sånt där provisoriskt toa i form av plast tunnor med pellets liknande medel som man får när dem gör stambyte på lägenheter. Men som torpjens påpekar nästan allting är idag beroende av el så det ena kommer att påverka det andra och påföljden blir kaotiskt och om det är mitt i februari när värmesystemet inte fungerar som det ska utan el bli det ännu värre med avloppet. Man kan spärra av toaletten helt enkelt eller gilla läget och vara superäckligt;D

Skogsvilde

  • Inlägg: 16883
  • Om det inte dödar dig muterar och försöker på nytt
    • -
SV: avlopp i kris
« Svar #5 skrivet: 05 jun-18 kl 17:37 »
Så länge de nödvändiga detaljerna för funktionen fungerar så är det inga som helst problem.

Sen skiter det sig rejält.

Och förvänta er inte att någon kommer och löser problemet.
E-nr är inte det minsta lilla farliga.
Det kan vara produkten som döljer sig bakom som ställer till det.
Men inte nödvändigtvis.

ensamhet

  • Inlägg: 3969
    • Lappland
SV: avlopp i kris
« Svar #6 skrivet: 05 jun-18 kl 20:14 »
Tur man inte är beroende av andra.

karsan

  • Inlägg: 1896
    • Södermanland
SV: avlopp i kris
« Svar #7 skrivet: 06 jun-18 kl 16:37 »
Tack för svar.  Ja, jag är glad att jag bor i villa och har torrdass på sommarstället.  Lägenhet är värst.  Om man alltså inte ska spola med sjövatten som vi skulle kunna hämta med dunkar och  cykelkärra.


Kan tänka mig att vattna gräsmattan med det rinnande och kompostera det fastare.   

Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 14412
    • Östergötland
SV: avlopp i kris
« Svar #8 skrivet: 15 jun-18 kl 16:54 »
Ja, lägenheter blir snabbt besvärliga att bo i när vatten, avlopp, el och fjärrvärme stänger ned. Men då inget vatten kommer in i lägenheterna längre, och matförråden är små i staden så kommer det inte att bli så mycket som bräddar ut orenat. Efter ett par dagar har de tömt förråden och inget mer avfall produceras i lägenheterna.

Jag har lite dålig koll, men av Sveriges befolkning på 10 miljoner så bor kanske 1 miljon så pass att avlopp, vatten och värme kan fortsätta fungera med lite hjälp. Och dimensioneringen där fixar nog bara en fördubbling av boende utan att det måste fixas lite på avloppssidan. Kanske att boendet fungerar med 3 gånger det normala antalet folk i stugan, sedan blir det nog lite rörigt. Man har lite svårt att härbärgera 9 familjer till i snitt, och de som bor bra, men nära storstäder lär ju få ta emot fler gäster...




 


Dela detta:

* Inloggade just nu

542 gäster, 3 användare (1 dolda)
xaelanar, von tratt

* Forum

* Om tidningen Åter



- För moder jord skull!
/Henrik

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser