Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Bakferment  (läst 4007 gånger)

Anne Kristine

  • Inlägg: 16
Bakferment
« skrivet: 04 feb-10 kl 22:10 »
Är det nägon som vet var man kan få tag på bakferment??

Matglada Tänkaren

  • Inlägg: 138
    • Dalarna
SV: Bakferment
« Svar #1 skrivet: 06 feb-10 kl 03:12 »
Javisst!
Prova med Saltå kvarn, prata med Manfred. Köpte av honom för kanske 15-20 år sedan.
Har även sett i en pytteliten veganbutik på söder (sthlm) i närheten av Nytorget(?)

Finns också att beställa på nätet från danska Aurion bageri.
Dom har också fantastiska bakböcker som jag skickat efter ;D
Lycka till!
"There is enough for everybodys need but not for everybodys greed."
M. Gandhi

Matglada Tänkaren

  • Inlägg: 138
    • Dalarna
SV: Bakferment
« Svar #2 skrivet: 06 feb-10 kl 03:16 »
Här är en bra länk du måste läsa! ;)

http://www.eldrimner.com/2819.brodresa_till_aurion.html
"There is enough for everybodys need but not for everybodys greed."
M. Gandhi

Kabo

  • Inlägg: 248
SV: Bakferment
« Svar #3 skrivet: 06 feb-10 kl 11:41 »
Enligt min tyska bok om bakning kan man göra eget bakferment.
Så vitt jag kan bedöma blir det en "surdeg" där man använt honung för att komma igång med jäsningen.
Blanda
1 dl ljummet vatten med 1 msk ekologisk honung och 1 dl vetemjöl eller hälften vardera av graham och vetemjöl. rör om ordentligt och täck burken men skruva inte åt om det är ett lock. Låt stå varmt 24 timmar.
Dag 2 och dag 3: Tiilsätt 1 dl ljummet vatten och 1,5 dl mjöl enligt ovan. Rör om noggrannt.
Dag 4 bubblar det förhoppningsvis fint.
Ta hälften av fermentet att baka på och börja mata den andra delen igen: dag 1 1 tsk honung, 1 dl ljummet vatten, 1 dl mjöl; dag 2 som ovan.
eller ställ den kallt att vila tills det är dags
eller rör i så mycket mjöl att detblir torrt och smuligt. Bred ut den på en bricka och låt den torka. Rör om och mosa lite då och då. När degen är torr kan ev klumpar stötas sönder i mortel och sen kan man förvara det torrt och svalt.

Lycka

  • Inlägg: 4229
    • Ångermanland
SV: Bakferment
« Svar #4 skrivet: 06 feb-10 kl 12:11 »
Tittade på ett dansk program i veckan.
Där visade de bla hur man använde ferment.
Ohhh vad det var trevlig att se bakerskan.
kanske ngn kan hitta programmet.
Jag kan inte baka , har gett upp är oduglig. :'(
Hedemorahöns

Matglada Tänkaren

  • Inlägg: 138
    • Dalarna
SV: Bakferment
« Svar #5 skrivet: 06 feb-10 kl 16:25 »
Enligt min tyska bok om bakning kan man göra eget bakferment.
Så vitt jag kan bedöma blir det en "surdeg" där man använt honung för att komma igång med jäsningen.
Blanda
1 dl ljummet vatten med 1 msk ekologisk honung och 1 dl vetemjöl eller hälften vardera av graham och vetemjöl. rör om ordentligt och täck burken men skruva inte åt om det är ett lock. Låt stå varmt 24 timmar.
Dag 2 och dag 3: Tiilsätt 1 dl ljummet vatten och 1,5 dl mjöl enligt ovan. Rör om noggrannt.
Dag 4 bubblar det förhoppningsvis fint.
Ta hälften av fermentet att baka på och börja mata den andra delen igen: dag 1 1 tsk honung, 1 dl ljummet vatten, 1 dl mjöl; dag 2 som ovan.
eller ställ den kallt att vila tills det är dags
eller rör i så mycket mjöl att detblir torrt och smuligt. Bred ut den på en bricka och låt den torka. Rör om och mosa lite då och då. När degen är torr kan ev klumpar stötas sönder i mortel och sen kan man förvara det torrt och svalt.


hmm.. jag undrar jag. Jag tror att det du beskriver är honungsjäsmedel vilket också är fantastiskt att baka på. Det är precis vad AnneLies Schöneck gör i sina recept.
Bakferment görs istället på bl annat ärtmjöl för att få vissa bakteriestammar att växa till. Men du har rätt - det kommer från tyskland :)

här kan du beställa bakferment:
             shop@fuglebjerggaard.dkbakferment 60 gr till 150 st bröd 48 ddk (billigt!!!)
hos Camilla Plum i Danmark.

/MT
"There is enough for everybodys need but not for everybodys greed."
M. Gandhi

jenses

  • Gäst
SV: Bakferment
« Svar #6 skrivet: 06 feb-10 kl 18:34 »
Bakferment görs istället på bl annat ärtmjöl för att få vissa bakteriestammar att växa till. Men du har rätt - det kommer från tyskland :)

Ja, det kommer det, och du har fel:
bakferment görs INTE på ärtmjöl osv,
processen är exakt så som Kabo beskriver - bakferment är alltså en surdeg med honung.

läs bl a http://de.wikipedia.org/wiki/Backferment

Anne Kristine

  • Inlägg: 16
SV: Bakferment
« Svar #7 skrivet: 06 feb-10 kl 19:42 »
Åhh tack för alla svar. Det här forumet är underbart. Man kan ju få svar på det mesta!!

Matglada Tänkaren

  • Inlägg: 138
    • Dalarna
SV: Bakferment
« Svar #8 skrivet: 16 feb-10 kl 03:27 »
Ja, det kommer det, och du har fel:
bakferment görs INTE på ärtmjöl osv,
processen är exakt så som Kabo beskriver - bakferment är alltså en surdeg med honung.

läs bl a http://de.wikipedia.org/wiki/Backferment


Där har du fel.
Det Kabo beskriver är honungsjäsmedel.
Bakferment görs på majsmjöl, vetemjöl ärtmjöl och honung.
goggla gärna på Backferment så ser du. Där finns även massor av spännande recept! På tyska (som jag inte kan läsa men det går att lista ut men hjälp av översättaren i google).
"There is enough for everybodys need but not for everybodys greed."
M. Gandhi

jenses

  • Gäst
SV: Bakferment
« Svar #9 skrivet: 16 feb-10 kl 07:35 »
Där har du fel.
Ja, i din värld kanske.
Jag har googlat, och jag har tyska som modersmål.
De enda referenser till "spezial"-bakferment (som innehåller ärtmjöl) hittar man hos eldrimner, aurion och demeter (som tydligen är deras leverantör).
Ja, och nu hittar google såklart en ny referens, den här tråden.  :P

Matglada Tänkaren

  • Inlägg: 138
    • Dalarna
SV: Bakferment
« Svar #10 skrivet: 17 feb-10 kl 02:18 »
Ja, i din värld kanske.
Jag har googlat, och jag har tyska som modersmål.
De enda referenser till "spezial"-bakferment (som innehåller ärtmjöl) hittar man hos eldrimner, aurion och demeter (som tydligen är deras leverantör).
Ja, och nu hittar google såklart en ny referens, den här tråden.  :P


Så tänk om det är så att det finns flera varianter?
Jag hävdar fortfarande att det jag beskriver är bakferment. Så där står vi!
Demeter-varianten skapades väl på 20-talet.
Naturligtvis har hushållen använt någon eller många olika varianter sedan anno datsomal.
Det är väl det du beskriver.
Jag har inget behov av att "ha rätt".
Det INTRESSANTA är att ta reda på hur man gör. Eller hur!!???

Att stångas över rätt eller fel ökar inte vår energi. Tvärtom.
Så hur kan vi förena våra kunskaper så att 1+1 blir 3?
Det jag förstår om det ferment jag beskriver, är att det ger bättre resultat än det jag kallar honungsjäsmedel.
Vore mycket intressant att kolla hur det blir.
Vill du vara med och prova jenses?
 ::)
"There is enough for everybodys need but not for everybodys greed."
M. Gandhi


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

479 gäster, 1 användare
mommo

* Forum

* Om tidningen Åter



- Fantastiskt inspirerande
/Catarina L

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser