Jag bakar alltid med kallt vatten, knådar inte heller.
Ett riktigt enkelt gott bröd blir det, vi kallar det för klickbröd:
1/2 -1 paket jäst, beroende på hur länge det ska jäsa (med fullkorn ska det jäsa länge)
1/2 liter vatten
1 tsk havssalt
några dl linfrö, sesam, vallmo, bovete, solrosfrö eller vad som finns till hands
mjöl av olika slag vad som finns till hands, jag använder mest färskmalt dinkel men du kan plocka i kornmjöl, rågmjöl (inte för mycket - ska du ha bara råg ska det vara surdeg)
Blanda i så mycket mjöl så det blir en så tjock deg så att den inte längre går att röra.
Låt jäsa till dubbel storlek. Knåda inte.
Häll degen på smord plåt eller klicka bullar med hjälp av 2 matskedar på plåten.
Bakas i 225 grader (bullar) i ca 20-25 min, helbröd bakas i 180 - 200 gr 30 - 50 min. Knacka på undersidan av brödet så hör man när det är klart.
Ett annat recept som kallas "Brusebadsbollar":
jäst av en ärtas storlek
en halv liter vatten
lite salt
mjöl så det blir en lösare deg
Ställs i kylskåpet över natten och klickas, utan att först blandas, på plåten.
Med denna degen kan man baka några frukostbullar och spara resten av degen i kylskåp upp till en vecka och baka vid behov.