Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  "Sima"!  (läst 11696 gånger)

Purpurea

  • Inlägg: 112
    • Västergötland
"Sima"!
« skrivet: 15 jan-09 kl 21:48 »
En liten fråga: Finns det någon här inne som tillverkar och dricker "sima"? Eller har det helt försvunnit?
Så ruskigt gott...  :P
Svaret på allt är 42...

LillaSophie

  • Inlägg: 2523
  • Det finns ingen volymknapp på "suverän".
    • Västergötland
    • Nordbornas
SV: "Sima"!
« Svar #1 skrivet: 15 jan-09 kl 21:50 »
ursäkta om det är en dumm fråga kanske. men vad är sima?
And always remember: The early bird the gets the worm, but the second mouse gets the cheese.

Frances

  • Inlägg: 7906
  • Draco Dormiens Nunquam Titillandus
    • Västergötland
SV: "Sima"!
« Svar #2 skrivet: 15 jan-09 kl 22:05 »
Det finns och det har avhandlats i nån tråd tidigare med recept o allt.
" Först vill man bli nånting. Sen tror man att man är det man ville bli. Sen blir man kanske det man trodde att man var"

Purpurea

  • Inlägg: 112
    • Västergötland
SV: "Sima"!
« Svar #3 skrivet: 15 jan-09 kl 22:12 »
 :D Inga frågor är dumma frågor! Jo, sima är en jäst dryck med citronsmak, vanligt i Finland. Den gör man till första maj. Någon liknade det med mjöd; dock är inte honung en ingrediens i sima. Drycken får en låg alkoholhalt, smakar uppfriskande och görs på några dagar. När russinen flyter upp till ytan är drickat klart!

Frances: Ok, jag sökte och fann inget, därav frågan. Mest är jag nyfiken på om bruket försvunnit!  :)
Svaret på allt är 42...

Raffe

  • Inlägg: 39
SV: "Sima"!
« Svar #4 skrivet: 18 jan-09 kl 15:51 »
Recept på Sima eller "mjöd"

http://www.pysselmani.se/index.php?option=com_content&task=view&id=69&Itemid=46

Citron är vanligast, men varför inte prova med apelsiner som i receptet, låter gott.
Jag har inte provat att själv göra detta.
Funderar på om man ökar jäst mängden, vad får man för procent i dethela då?
Kan man få upp det till 4-5% som en öl utan att det för den skull smakar jäst eller illa?

mill

  • Inlägg: 10
SV: "Sima"!
« Svar #5 skrivet: 18 jan-09 kl 21:31 »
Sima är ju jättegott! Det drack jag alltid som liten när föräldrarna gjorde det varje vår. Nostalgi.  :)

Raffe

  • Inlägg: 39
SV: "Sima"!
« Svar #6 skrivet: 18 jan-09 kl 23:25 »
Visst är det gott, har du finska rötter tro? Eftersom du druckit mycket simaa,  :)

Frances

  • Inlägg: 7906
  • Draco Dormiens Nunquam Titillandus
    • Västergötland
SV: "Sima"!
« Svar #7 skrivet: 19 jan-09 kl 11:04 »
*Sträcker upp handen* Jag har det iallafall :)
" Först vill man bli nånting. Sen tror man att man är det man ville bli. Sen blir man kanske det man trodde att man var"

Raffe

  • Inlägg: 39
SV: "Sima"!
« Svar #8 skrivet: 19 jan-09 kl 16:54 »
Då är vi två som har finskt blod.  ;)

Ancan

  • Inlägg: 282
    • Halland
SV: "Sima"!
« Svar #9 skrivet: 19 jan-09 kl 17:00 »
Åhhh...Sima minns jag verkligen med glädje ifrån de 2 åren som jag bodde i finska Österbotten i början på 80 talet!

Jag kommer att göra en stoooor sats här fram i vår, när jag nu äntligen fått recept på det! Tack! :D
A - C
"När man haft bråttom länge, måste man stanna upp och vänta in sin själ"

Helt Normal

  • Inlägg: 29
SV: "Sima"!
« Svar #10 skrivet: 30 jan-09 kl 10:05 »
Jag vågar inte rekommendera att använda mer jäst än det står i receptet. Då blir det kilju i stället av sima (undrar vad kilju är på svenska...).

Varg-älva

  • Inlägg: 1298
    • Finland
SV: "Sima"!
« Svar #11 skrivet: 30 jan-09 kl 16:17 »
Sima heter mjöd på finlandssvenska. Det ska göras till varje första maj, och sen sitter man ute och dricker det... Och lägg för all del inte för mycket jäst,  det ska bara vara lite, lite. Ungefär i storlek av en ärt till 8 liter vatten. (Under studietiden gjorde mina studiekamrater lite fel. de läste fel i receptet och trodde de skulle lägga i en hel bit jäst... :-X)

Raffe

  • Inlägg: 39
SV: "Sima"!
« Svar #12 skrivet: 30 jan-09 kl 19:06 »
Kilju blir översatt "stark hemmagjord bryggd" Jag hittar inte någon riktig översättning, om någon vet, så skriv gärna.

Sima eller mjöd dricker man i Finland till valborg, så första Maj finns det säkert kvar en slurk, man kan givetvis dricka det då också.

När det gäller jäst mängden så är det bara lite man ska ha, men vad får man för alkohol halt i det då? Troligen är det väl som en "lätt cider" en sån man kan köpa i alla livsmedels affärer. Men om man vill få upp den till öl nivå, är det möjligt, eller blir det misslyckat i smak/kvalitet?
Det är absolut inte tänkt att bli "Kilju" Det är något helt annat.

massey-35

  • Inlägg: 96
    • Uppland
SV: "Sima"!
« Svar #13 skrivet: 03 feb-09 kl 16:32 »
sima är ju jättegott.gjorde det under tidigt 90-tal. fick upp drycken till ca 20 procent genom att låta den jäsa ut med x-tra mycket socker och lät den stå 3-4 veckor i rumstempererat utrymme.
jästmängden spelar mindre roll då den och sockret samverkar till jäsning (likadant när man gör öl).
enda risken är att det blir ett jäkla övertryck i flaskorna med risk för sprägning om man tex använder flaskor som är avsedda för drycker utan kolsyra. lycka till.
varför göra något idag när du kan skjuta upp det till morgondagen.

Raffe

  • Inlägg: 39
SV: "Sima"!
« Svar #14 skrivet: 04 feb-09 kl 21:49 »
Aha det där med kolsyran kan ju smälla högt! Men om man inte tappar upp enda upp, utan lämnar mellanrum med luft i flaskan kanske det inte blir samma tryck, eller har jag tänkt fel där.
En annan fundering jag har är när man kokat upp Sima så ska den stå några dagar eller veckor, men var ska den stå i om man inte har stora hinkar med lock? En idé jag har är att man har den i plast dunk, men tar den smak från plasten med tanke på kolsyran. Det är inget vidare med plast smak.
Om man sen använder Pet flaskor att tappa upp i kanske det är mindre explosions risk då!

K@rin

  • Inlägg: 196
    • Närke
SV: "Sima"!
« Svar #15 skrivet: 04 feb-09 kl 22:01 »
Hej Alla!

Vi har gjort Sima eller finsk Mjöd ett antal gånger. Min man är finlandsvensk och jag fick recept av svärmor för länge sedan och det blir oftast gott. Bäst blir det om man har glasflaskor med bra och täta skruvkorkar så att ingen kolsyra pyser ut under tiden.

massey-35

  • Inlägg: 96
    • Uppland
SV: "Sima"!
« Svar #16 skrivet: 05 feb-09 kl 12:22 »
ingen bra ide att först ha den i öppna kärl om du vill ha den kolsyrad. tappa den rakt i petflaskor, helst den modellen som har 4 kr pant(tjockare material). använd inte dunkar dom håller inte för trycket av kolsyran. så fort russinen har stigit till ytan kan du stoppa flaskorna i kylen då avstannar jäsningen och du får en rätt så svag dryck. låter du den stå ute i rumstempererat i ett par veckor så ökar shansen att få en riktig rusdryck med champagneeffekt. dvs svag i benen men klar i skallen när du dricker den :) .
varför göra något idag när du kan skjuta upp det till morgondagen.

Ancan

  • Inlägg: 282
    • Halland
SV: "Sima"!
« Svar #17 skrivet: 05 feb-09 kl 14:51 »
Åhh vad bra att få lite tips av "specialister" här inne! :-*

Här ska göras simma framåt vårkanten, det är då¨ett som är sant!
A - C
"När man haft bråttom länge, måste man stanna upp och vänta in sin själ"

Raffe

  • Inlägg: 39
SV: "Sima"!
« Svar #18 skrivet: 06 feb-09 kl 00:14 »
Bra tips, men innan man tappar den på Pet flaskor, var förvarar man den då, och  om man vill låta den stå ett tag, även efter att russinen stigit till ytan, ska den stå i kastrullen man kokade upp den i, eller dunk i rums temperatur. Om man tappar upp på flaskor avstannar väl själva jäsningen, eller gäller det bara när man kylt ner flaskorna?

massey-35

  • Inlägg: 96
    • Uppland
SV: "Sima"!
« Svar #19 skrivet: 06 feb-09 kl 00:49 »


Antal inlägg: 14

 
     SV: "Sima"!
« Svara #18 skrivet: idag kl. 00:14:19 » Citat 

--------------------------------------------------------------------------------
Bra tips, men innan man tappar den på Pet flaskor, var förvarar man den då, och  om man vill låta den stå ett tag, även efter att russinen stigit till ytan, ska den stå i kastrullen man kokade upp den i, eller dunk i rums temperatur. Om man tappar upp på flaskor avstannar väl själva jäsningen, eller gäller det bara när man kylt ner flaskorna? grejen är att efter kok så ska man låta drycken svalna till rumstemperatur. därefter så fyller man petflaskorna och låter dom jäsa tills russina flyter upp till ytan,om man vill ha lite starkare dryck så låter man flaskorna stå i rumstempererat utrymme. om man vill ha riktigt stark dryck så blandar man i mer socker i drycken innan man låter den svalna.
varför göra något idag när du kan skjuta upp det till morgondagen.

Raffe

  • Inlägg: 39
SV: "Sima"!
« Svar #20 skrivet: 08 feb-09 kl 00:29 »
Tack massey-35 för svaret.
Jag har bryggt öl för många år sen och då hade jag en stor plast tunna som ölet skulle jäsa i innan man tappar det på flaskor. Alla dom tillbehören inkl tunnan är borta numera. Jag hade en tanke på att man har samma process när man gör Sima och vill få upp den i lite mer procent, (ungefär som en öl). Men det löser ju alla bekymmer om man kan låta flaskorna bara stå och "vänta" på rätt tillfälle att kylas ner. Betydligt lättare att förvara en än stor tunna eller dunk. Frågan är ju bara om man ska låta det stå 1 eller kanske 2 veckor och hur mycket socker man vågar tillsätta. Och hur stor risk för ”explosion” det är med tanke på kolsyra trycket. Å andra sidan så tål väl en Pet flaska ganska mycket tryck.

Varg-älva

  • Inlägg: 1298
    • Finland
SV: "Sima"!
« Svar #21 skrivet: 08 feb-09 kl 08:32 »
När mjöden står i rumsvärme brukar jag inte skruva åt korkarna helt. Just för att undvika olyckor. Det blir nog bra i alla fall.

Nog jäser det i kylskåpet också, men mycket långsamt....

Raffe

  • Inlägg: 39
SV: "Sima"!
« Svar #22 skrivet: 12 apr-09 kl 01:10 »
Ja då är det väl snart dags att sätta i gång med Sima bryggandet.

Någon som vet  vilken sorts jäst man kan använda?
jag vet att det går med vanlig färsk jäst, men om man provar med mjöd eller öl jäst, kan det möjligen fungera? (Finns väl någon turbo jäst också att köpa hur fungerar sådan jäst till Sima)? Hur mycket vågar man ta i såfall, och blir det någon skillnad i smak eller kvalitet?


K@rin

  • Inlägg: 196
    • Närke
SV: "Sima"!
« Svar #23 skrivet: 15 apr-09 kl 18:38 »
Har en omgång med turbojäst på gång nu så jag vet svaret om ca en vecka...

Raffe

  • Inlägg: 39
SV: "Sima"!
« Svar #24 skrivet: 16 apr-09 kl 00:39 »
Ok väntar in ditt resultat, är det vanlig turbo jäst man kan köpa i vanlig livsmedels affär?
Hur mycket jäst och hur mycket vatten har du haft?

K@rin

  • Inlägg: 196
    • Närke
SV: "Sima"!
« Svar #25 skrivet: 16 apr-09 kl 18:32 »
Har haft i 1/3 tsk turbojäst köpt i vanlig mataffär, till 8 liter vatten. Det ser lovande ut i alla fall. Man lägger ju i russin i flaskorna också och de har ju också lite jäst på sig i skalen. Jag återkommer nästa vecka...:-)

Raffe

  • Inlägg: 39
SV: "Sima"!
« Svar #26 skrivet: 17 apr-09 kl 00:36 »
Det låter bra, ska kanske sätta igång en omgång i helgen. Bara jag får tag på jästen, den fanns inte i min lokala butik.

K@rin

  • Inlägg: 196
    • Närke
SV: "Sima"!
« Svar #27 skrivet: 19 apr-09 kl 20:07 »
Vanlíg brödjäst är det man brukar ha -den funkar så ta den istället. Turbojöst provade jag bara för att jag var nyfiken och hade det hemma... :-)

Lus_N

  • Inlägg: 20
    • Närke
SV: "Sima"!
« Svar #28 skrivet: 02 maj-09 kl 18:21 »
Pappa är finlandssvensk så vi har druckit mjöd ända sedan jag va riktigt liten. Farmor brukade hälla upp den i PET flaskor och mamma har glasflaskor (mammas är godare). Mamma jäser sin mjöd i matkällare, det blir då mycket kolsyra men relativt lite alkohol. Jag har jäst min i rumstemperatur flera år, det blir mindre kolsyra och mer alkohol.

Dag 1: Skala av det gula skalet på 2 citroner med potatisskalare och lägg i en gryta eller 10L-spann. Ta bort det vita skalet och skiva citronerna och lägg även dem i spannen. Tillsätt 500g farinsocker, 500g socker, 1dl sirap och 8L kokande vatten. Låt svalna till ca 37 grader. Tillsätt 25g jäst (vanlig kronjäst från affären) i lite av mjöden och rör ner den. Täck grytan/spannen med lock eller plastfolie och låt stå till nästa dag.
Dag 2: Häll upp mjöden i flaskor, lämna gott om utrymme för jäsningen. Tillsätt 1 tsk socker och 3-4 russin i varje flaska. Pys flaskorna varje dag. Korken ska vara åtskruvad mellan pysningarna.

Tar typ en vecka innan den är optimal. I år gick nåt snett. Den jäste inte som den skulle. Blev helt ok, men inte så bra som den brukar.

K@rin

  • Inlägg: 196
    • Närke
SV: "Sima"!
« Svar #29 skrivet: 03 maj-09 kl 10:34 »
Efter 2 veckor vet jag svaret, vanlig jäst är bättre än turbojäst. Först jäste det nästan inte alls i kylen och då ställde jag ut flaskorna igen och då jäste det för mycket och blev lite grumligt.....:-)

Lycka till alla mjöd-bryggare där ute!

Raffe

  • Inlägg: 39
SV: "Sima"!
« Svar #30 skrivet: 05 maj-09 kl 17:15 »
Tack för receptet och tipsen, ska prova det lite senare då jag inte har haft tid att göra det till valborg i år. Men man kan ju ha det till midsommar också, eller något annat tillfälle.

Hur lång är hållbarheten när man har släppt sista pyset och och skruvat åt korken?
Någon som vet?





Pappa är finlandssvensk så vi har druckit mjöd ända sedan jag va riktigt liten. Farmor brukade hälla upp den i PET flaskor och mamma har glasflaskor (mammas är godare). Mamma jäser sin mjöd i matkällare, det blir då mycket kolsyra men relativt lite alkohol. Jag har jäst min i rumstemperatur flera år, det blir mindre kolsyra och mer alkohol.

Dag 1: Skala av det gula skalet på 2 citroner med potatisskalare och lägg i en gryta eller 10L-spann. Ta bort det vita skalet och skiva citronerna och lägg även dem i spannen. Tillsätt 500g farinsocker, 500g socker, 1dl sirap och 8L kokande vatten. Låt svalna till ca 37 grader. Tillsätt 25g jäst (vanlig kronjäst från affären) i lite av mjöden och rör ner den. Täck grytan/spannen med lock eller plastfolie och låt stå till nästa dag.
Dag 2: Häll upp mjöden i flaskor, lämna gott om utrymme för jäsningen. Tillsätt 1 tsk socker och 3-4 russin i varje flaska. Pys flaskorna varje dag. Korken ska vara åtskruvad mellan pysningarna.

Tar typ en vecka innan den är optimal. I år gick nåt snett. Den jäste inte som den skulle. Blev helt ok, men inte så bra som den brukar.
[/quote]

Lus_N

  • Inlägg: 20
    • Närke
SV: "Sima"!
« Svar #31 skrivet: 05 maj-09 kl 18:19 »
Tror att jag sparat den i 3-4 veckor iaf. Den brukar gå åt.  :)


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

760 gäster, 2 användare (2 dolda)

* Forum

* Om tidningen Åter



- Har nu köpt mina första nummer av Åter och de var över förväntan. Mycket innehållsrika och informativa, och bra blandning. Inspirerande att läsa om andras berättelser och tankar. Även min familj uppskattade tidningen och kommer att läsa fler nummer.:)
/Johanna

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser