Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Stöldsäker hundgård  (läst 3531 gånger)

Ulrika K

  • Inlägg: 146
    • Västergötland
Stöldsäker hundgård
« skrivet: 12 feb-17 kl 12:30 »
Hej! Ska bygga hundhus och hundgård. Ni som har; är de stöldsäkra? Hur ska man tänka kring detta? MVH Ulrika
Bor i Härryda strax utanför Göteborg. Har flera renrasiga Hedemorahöns, (ej genbankscert) ett par Isabar och Maran, en Brahma och 2 blandisar, 3 katter och två minigrisar.

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: Stöldsäker hundgård
« Svar #1 skrivet: 12 feb-17 kl 14:05 »
Nej, det behöver de inte vara. Man kan ju skaffa en vakthund, så är det ingen som stjäl varken hundhus och hundgård

Nordic Vargtand

  • Inlägg: 3645
    • Hälsingland
SV: Stöldsäker hundgård
« Svar #2 skrivet: 12 feb-17 kl 15:36 »
Vet inte riktigt vad ni söker, men vår rastgård är gjord av sektions staket, samma som till tex byggarbetsplatser och liknande.
Finns även enklare sådana som är billigare (vi köpte begagnade som hade mindre skador som gick att fixa, men de billigare duger fint till en hundgård.)

Vår äldsta hundgård hade träramar (vet inte vad man impregnerar träet med idag, men finns oljor och annat) med finmaskigt "hundgårdsnät" uppspänt i en rektangel med en mittås som förstärkning, Måtten, kanske 2x 3 meter, eller så. reglar kanske 45x60, 60x 60 eller någonting sådant.

Den bör vara ett par meter hög, så att inte glada vovvar "flyger" ut över det.

Fördelen med sektioner är att det är lätt att flytta eller bygga om hundgården om man behöver ändra på den.

Gör den inte för liten, men den behöver inte vara extremt stor heller, det intressanta i sammanhanget är att vovven har någonting at tpyssla med där inne när den är där. Men det blir fort upptrampat och äckligt om man gjort den för liten.

Det är bra om ytan är någorlunda plan inuti så att man kan skotta bort smuts och lägga dit ren, fin sand vid behov.

Om man vill kan man även bygga en altan där hunden kan rulla ihop sig så att den ligger torrt och frecht, då de ofta gillar att ligga ute när det är varmt, eller vill ha koll på omgivningen, de gillar också att sola ibland.
Den bör i allafall vara någon meter i fyrkan, eller en större rektangel, litet beroende på hur mycket plats hundarna i fråga behöver.

Det är också bra om de har en frech grusfläck mot solsidan där de kan hålla till.
Samt sandat lätt att göra rent vid mat och vattenstället, man behöver ofta skölja rent skålar där.

Vi har också satt en krok där där man kan hänga hundkoppel och halsband på utsidan.

Kojan är kanske en meter hög, behöver inte vara fullt så hög invändigt, men hyggligt med utrymme, bredd, kanske en meter på utsidan.
Sedan bygger panel, reglar, tak, mm inåt. Men rekommenderar åtminstone ca 70 cm i kvadrat invändigt och minst 60 i höjd så att det går att vända där inne.
(kojan är byggd för jaktspetsar av medelstorlek, tex gråhundar, norrbottenspets, mm men  för en jämthund kan man lägga till litet, kanske en decimeter åt alla håll.) Vi har även gjort en hall i en av kojorna där det går att ligga om man vill kunna se ut, nedaför denna altanen (som är ca en meter i fyrkant i just detta fall, om man vill kan man förlänga den med 50 cm, men en jämthund får plats hoprullad på den, fast den kan inte sträcka ut sig helt på denna yta (finskspetsar och annat får dock plats), men gör man en rektangel blir det bättre plats).

Det är bra om kojan har någon form av isolering.

Om man vill kan man ställa dit en gammal trädstam till eventuella hanhundar också, så använder de inte kojans yttervägggar fullt så mycket, men detta är inte nödvändigt.

Lägg in litet frech halm eller hö i kojan sedan så att de har någonting att bygga viloplatsen av och kan forma till själva.

Andra har säkert synpunkter på detta, men det är et bra riktmärke.

Edit, är du osäker, kolla hur stor yta din hund tar upp när den är hoprullad och lägg på minst en decimeter, helst två på var sida, samt kolla hur hög den är när den står upp. Hundar står dock sällan i kojan då de föredrar att krypa, likt ett gryt, men det är bra om gamla hundar som är litet halvstela kan vända sig smidigt där inne.

Nackdelen är att en mycket stor koja fort blir kall invändigt vintertid, så det gäller att hitta en fungerande balans.
















« Senast ändrad: 12 feb-17 kl 15:47 av mizzarrogh »
Слава Україні! Героям слава!

Förenklar man någonting för mycket så blir det till slut helt obegripligt.

Nordic Vargtand

  • Inlägg: 3645
    • Hälsingland
SV: Stöldsäker hundgård
« Svar #3 skrivet: 12 feb-17 kl 15:52 »
Jag glömde att säga att ingången till kojan inte skall vara så hög, den skall vara mer likt en kattlucka som hunden smiigt kan krypa in genom, då känner den sig mer trygg och håller värmen bättre, men de gillar ofta att ligga med en del av huvudet ute så att de kan se vad som händer i omgivningen, så har kojan en hall bör man lägga litet halm där också, samt om man vill en gammal filt eller liknande, men enbart halm fungerar fint och håller sig frecht betydligt längre om man inte snålar för mycket med halmen. Råttor och möss är liksom inget långvarigt problem i en korrekt gjord hundkoja...  ;)

Det är egentligen bara att lägga in höet, resten ordnar de själva exakt som de vill ha det.
Bör bytas minst en gång årligen, även om hundar håller rent och snyggt i kojan för att undvika att där samlas kryp och insekter.
hundar kratsar inte ut halmen själva som tex grävlingar, så det är bra om man kan lyfta av taket om det är en stor koja, eller att det går lätt att komma åt överallt i den på annat vis så att man kan sopa ur den ordentligt i alla hörn och skrymslen.



Слава Україні! Героям слава!

Förenklar man någonting för mycket så blir det till slut helt obegripligt.

Nordic Vargtand

  • Inlägg: 3645
    • Hälsingland
SV: Stöldsäker hundgård
« Svar #4 skrivet: 12 feb-17 kl 16:12 »
Bör tilläggas att vissa raser, som tex retrievers, mm ofta vill ha en mer rektangulär form på kojan så att den kan ligga mer utsträckt då en del raser föredrar att ligga utsträckta mer ofta, till skillnad mot raser som föredrar att rulla ihop sig. Samma om det tex gäller en enrummare för en jämthund så bör man lägga till en bit så att den kan sträcka ut huvudet vid ingången bekvämt. (halmen vid ingången minskar risken för liggsår hos äldre hundar, då de in ofta har sämre blodcirkulation och inte alltid märker om de ligger länge i samma ställning, sover längre perioder , osv.).
Слава Україні! Героям слава!

Förenklar man någonting för mycket så blir det till slut helt obegripligt.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

559 gäster, 3 användare
xaelanar, peterm, ärt

* Forum

* Om tidningen Åter



- Verkar vara en mycket användbar tidning!
/Marcus

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser