Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: Nannisz skrivet 13 jan-16 kl 11:23

Titel: Jordärtskockor
Skrivet av: Nannisz skrivet 13 jan-16 kl 11:23
Har aldrig smakat jordärtskockor men köpte en påse för  15 kr igår, är nyfiken på vad det smakar 😉
Så har ni några goda tips på vad jag ska göra med
dessa?
Mvh Anna
Titel: SV: Jordärtskockor
Skrivet av: javill skrivet 13 jan-16 kl 11:58
Soppa är gott att göra på jordärtskockor.  :)  Brukar googla fram lämpligt recept.
Titel: SV: Jordärtskockor
Skrivet av: tropfrog skrivet 13 jan-16 kl 12:39
gräddig slät soppa eller ungsrostade. Mums!

De är dessutom något av det mest lättodlade för köksträdgården. En del sorter blommar fint på sommaren så de passer bra I perennrabatten också:

https://blogg.land.se/skillnadens-tradgard/odla-jordartskocka/

Ett måste för självhushållaren?

MVH
Magnus

 
Titel: SV: Jordärtskockor
Skrivet av: christelle skrivet 13 jan-16 kl 13:04
Små skockor kan sköljas av och rostas i ugnen med skalen kvar - lite olja i botten på plåten och salt på skockorna.
Tycker du om dem så spara undan några och sätt dem i jorden till våren. Mina finaste, största och blommande jordärtskockor följde med en grönsaksleverans för många år sen (ekologiska).
Titel: SV: Jordärtskockor
Skrivet av: andtol skrivet 13 jan-16 kl 13:25
Jag brukar ha några i grytan, både kött och grönsaksgrytan. De ger god smak åt hela grytan.

Vi köpte våra skockor på ICA för några år sen, ekologiska, och satte i jorden. De växer så det knakar.
Titel: SV: Jordärtskockor
Skrivet av: LimJans skrivet 13 jan-16 kl 15:54
Väldigt goda ihop med potatis i t.ex. mos eller gratäng.
Titel: SV: Jordärtskockor
Skrivet av: Nannisz skrivet 13 jan-16 kl 21:51
spännade det här 😉 ska laga dem i helgen.
Hur ska jag spara dem om jag får för mig det?
Titel: SV: Jordärtskockor
Skrivet av: javill skrivet 14 jan-16 kl 01:48
I grönsakslådan längst ner i kylen håller de länge.
Titel: SV: Jordärtskockor
Skrivet av: Nannisz skrivet 14 jan-16 kl 08:51
Skrivit ner era tips i min bibel nu. Tack så mycket 😊
Titel: SV: Jordärtskockor
Skrivet av: Gille skrivet 14 jan-16 kl 10:28
Jag brukar ha några i grytan, både kött och grönsaksgrytan. De ger god smak åt hela grytan.

Vi köpte våra skockor på ICA för några år sen, ekologiska, och satte i jorden. De växer så det knakar.
Samma här :)
Titel: SV: Jordärtskockor
Skrivet av: jordtradition skrivet 07 aug-19 kl 20:19
Hej såhär har jag gjort en del i restaurangkök med just jordärtskocka.. Rosta dom hela i ugnen tills dom är mjuka(150grader) skär dom i hälften och fritera gyllene. salta. på det här viset blir dom riktigt krispiga och sega i mitten. så brutalt gott!
Titel: SV: Jordärtskockor
Skrivet av: Kreacon skrivet 08 sep-19 kl 21:47
Hej såhär har jag gjort en del i restaurangkök med just jordärtskocka.. Rosta dom hela i ugnen tills dom är mjuka(150grader) skär dom i hälften och fritera gyllene. salta. på det här viset blir dom riktigt krispiga och sega i mitten. så brutalt gott!

Jävlar. Kurr i mage.

För egen del mest gjort soppa på de. Med ingefära. Gott det med.
Titel: SV: Jordärtskockor
Skrivet av: Karlsdotter skrivet 09 sep-19 kl 03:35
Kokta i lättsaltat vatten. Ät dem sedan rykande varma med en smörklick
Titel: SV: Jordärtskockor
Skrivet av: Svart skrivet 16 sep-19 kl 11:30
Koka och mosa med potatis till mos. Eller i potatisgratängen, det är också gott.
Titel: SV: Jordärtskockor
Skrivet av: Tångräkan skrivet 19 sep-19 kl 16:05
Jag brukar ha med dem i svampsoppa på trattkantareller. De hjälper till med redningen. Och gott blir det!
Titel: SV: Jordärtskockor
Skrivet av: Sommartorparn skrivet 21 sep-19 kl 19:39
Jag har testat olika recept, soppan som avreds med vit choklad är ganska bra. Men jordärtskockor har vissa effekter på magen, så man kanske inte har lust att äta en massa jordärtskockor flera dagar i rad, bara för att man har grävt upp mer än man behöver. Nu har jag sökt på internet och hittat (men inte testat) inlagda jordärtskockor (tunt hyvlade och överhällda med het inläggningsvätska) och chutney. Det kanske kan vara något. Någon annan bra konserveringsmetod, utom fryst soppa, kommer jag inte på. Nu ska jag först avnjuta blomningstiden före skörd.
Titel: SV: Jordärtskockor
Skrivet av: Anders Flix skrivet 21 sep-19 kl 20:38
Ja, de är inte så roliga för magen. Förväll i små små bitar så kanske den är snällare mot magen.

Vi har kvar kockorna men äter nästan aldrig.
Titel: SV: Jordärtskockor
Skrivet av: Be skrivet 25 nov-20 kl 08:06
Ja, de är inte så roliga för magen. Förväll i små små bitar så kanske den är snällare mot magen.

Vi har kvar kockorna men äter nästan aldrig.

Inulinet som finns i skockorna lär å andra sidan vara synnerligen bra för de goda tarmbakterierna  :) Om man inte överdoserar så vänjer sig magen och tarmfloran.
Titel: SV: Jordärtskockor
Skrivet av: Jesus Kristus Är Guds Ord skrivet 25 nov-20 kl 11:06
förmodligen så vänjer sig ens mage efter viss tid om man börjar äta dem, misstänker jag. iaf så verkar det som att de som snackar "dumt" om kockorna är såna som ätit någon gång bara.

jag har bara gjort potatismos, där jag mosade i nån jordärtskocka samtidigt, och som jag kommer ihåg det blev det lite nötig smak på det hela och godare! men det var flera år sedan och har inte återupprepat försöket än. iaf har jag lyckats med att få upp några också, från såna man köper i affären. och jag tror det var såna i plastförpackningar från willys, men kan vart Coop också, och det blommade sent i år, nog inte tidigare än September iaf. de som jag ställde på husets baksida där det är mest skugga, blommade inte alls, föga förvånande.
Titel: SV: Jordärtskockor
Skrivet av: Znibban skrivet 26 nov-20 kl 08:39
Ja, de är inte så roliga för magen. Förväll i små små bitar så kanske den är snällare mot magen.

Vi har kvar kockorna men äter nästan aldrig.
Tyvärr tål inte våra magar heller, fruktansvärt gasbildande. MEN jordärtsskockor är perfekta att ha som "häck" och klarar man äta dem så går de ju att skörda så länge det går att gräva i marken.
Titel: SV: Jordärtskockor
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 26 nov-20 kl 09:39
Låter som en växt jag skall ha i utkanten av trädgården. Jag köpte en påse för att testa smaken när jag läste om dem här på forumet för nå´t år sedan. Den blev liggandes i grönsaksfacket väldigt länge, för frun trodde det var något av mina projekt, och jag tittar sällan i den lådan. Så kom den fram och vi trodde båda att den skulle simma och tyvärr kastas, men knölarna var helt ok, inget annat har klarat sig så bra som kockorna! Och vi tyckte de var goda, åt mycket och fick inte ont i magen. Hade missat att man kunde få det. Hänger säkert på vad man har för tarmflora.

Är de som potatis, känsliga för solljus? Behöver man slå av blasten om man låter dem vara kvar i jorden?
Titel: SV: Jordärtskockor
Skrivet av: Prillis skrivet 26 nov-20 kl 22:56
Drick proviva eller ngt liknande innan du äter jordärtskockor så blir det inte så gasigt.
Jag hade jätteproblem tidigare men nu dricker jag hemgjord kefir innan skockorna och det funkar.
Titel: SV: Jordärtskockor
Skrivet av: Be skrivet 27 nov-20 kl 08:06
Är de som potatis, känsliga för solljus? Behöver man slå av blasten om man låter dem vara kvar i jorden?

Inte känsliga för solljus, men däremot kan de torka rätt snabbt och skrumpna ihop lite. Så bättre att låta dem stå och skörda direkt ur jorden, funkar så länge jorden är grävbar. Däremot är det lönt att veta innan att de är närapå invasiva :) Inte så att de tar över hela grannskapet, men däremot nog att de är jädra svåra att bli av med om man skulle vilja det nån gång (där jag hade odlingslott tidigare tog skockorna över helt i vissa områden. Iom att åkern plöjdes upp varje år spred de sig dessutom sakta men säkert till resten. Ett par gånger ordnades det talko för att röja bland skockorna. God men lite påstridig, alltså  :) )
Titel: SV: Jordärtskockor
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 27 nov-20 kl 11:07
Tackar! Ätliga växter som mer än väl sköter sig själva låter bra i min del av trädgården. Vi hade pepparrot på så sätt när jag var barn.

Min potatisodling påminner lite om gerillaodling kom jag på. Ett parti av tomten som jag grävde upp med grävmaskin och slängde i överbliven potatis i (som skulle gått till hönsen) har gett fin växt. Jag har inte plockat upp den utan tar ett eller ett par stånd åt gången. Tog ett igår, och jag har aldrig lyckats så bra att förvara potatis som i backen :) Tror jag skulle kunna odla potatis till 10 familjer på det sättet här utan att inkräkta på beten och åkrar.
Titel: SV: Jordärtskockor
Skrivet av: javill skrivet 27 nov-20 kl 13:25
Jag har försökt odla jordärtskockor ett par gånger. Det vill sig inte. De nöjer sig inte med det skräphörn jag tänkte de kunde sprida sig i. Får kanske prova med att täckodla dem där.
Titel: SV: Jordärtskockor
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 27 nov-20 kl 14:49
Okej, så fungerar det inte så vet jag att det kan hända. Men du bor kanske för varmt och har för bra jord? Här uppe där vi nästan tagit oss upp till Småländska höglandet, och jorden är full med sten, kanske de trivs, och tror de kommit hem.
Titel: SV: Jordärtskockor
Skrivet av: Be skrivet 27 nov-20 kl 15:14
Vet inte om det bara var ett misstag, men kronärtskockor och jordärtskockor är alltså totalt olika växter. Kronärtskockan är krävande (och övervintrar inte i norr) medan jordärtskockan (släkt med solros) är rätt tålig.

Intressant förresten med potatisen i jorden! Nu när klimatet är så varmt och vintrarna ser ut som det gör, är det definitivt något att tänka på. Mindre risk för råttor också (fast mina sorkar brukar gilla nypotatisen ia  ::) )
Titel: SV: Jordärtskockor
Skrivet av: javill skrivet 27 nov-20 kl 19:10
Vet inte om det bara var ett misstag, men kronärtskockor och jordärtskockor är alltså totalt olika växter. Kronärtskockan är krävande (och övervintrar inte i norr) medan jordärtskockan (släkt med solros) är rätt tålig.

Intressant förresten med potatisen i jorden! Nu när klimatet är så varmt och vintrarna ser ut som det gör, är det definitivt något att tänka på. Mindre risk för råttor också (fast mina sorkar brukar gilla nypotatisen ia  ::) )

Jo det var det. ::) Ändrat nu.
Titel: SV: Jordärtskockor
Skrivet av: Carolus skrivet 28 nov-20 kl 16:24
Tackar! Ätliga växter som mer än väl sköter sig själva låter bra i min del av trädgården. Vi hade pepparrot på så sätt när jag var barn.

Min potatisodling påminner lite om gerillaodling kom jag på. Ett parti av tomten som jag grävde upp med grävmaskin och slängde i överbliven potatis i (som skulle gått till hönsen) har gett fin växt. Jag har inte plockat upp den utan tar ett eller ett par stånd åt gången. Tog ett igår, och jag har aldrig lyckats så bra att förvara potatis som i backen :) Tror jag skulle kunna odla potatis till 10 familjer på det sättet här utan att inkräkta på beten och åkrar.

Starta kurs, lär ut och bli en ny Sara Bäckmo. Tjäna storkovan
Titel: SV: Jordärtskockor
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 28 nov-20 kl 17:08
Finns säkert redan om man söker på internet, typ "The Lazy Gardener" eller "Under Cover Prepper" ;D
Titel: SV: Jordärtskockor
Skrivet av: Anders Flix skrivet 30 nov-20 kl 16:45
Jag har försökt odla jordärtskockor ett par gånger. Det vill sig inte. De nöjer sig inte med det skräphörn jag tänkte de kunde sprida sig i. Får kanske prova med att täckodla dem där.

För torrt? Gödning?

De gillar sol, det har du i överflöd. :)
Titel: SV: Jordärtskockor
Skrivet av: Carolus skrivet 30 nov-20 kl 22:42
För torrt? Gödning?

De gillar sol, det har du i överflöd. :)

Javill har meddelat  att hon förväxlat kronärtskockor med jordärtskockor. Vilket skapat viss förvirring, som b l a märks i ditt inlägg.
Titel: SV: Jordärtskockor
Skrivet av: Anders Flix skrivet 01 dec-20 kl 06:35
Javill har meddelat  att hon förväxlat kronärtskockor med jordärtskockor. Vilket skapat viss förvirring, som b l a märks i ditt inlägg.
Hon vill odla jordärtskocka. Det är ingen förvirring.

???
Titel: SV: Jordärtskockor
Skrivet av: javill skrivet 02 dec-20 kl 01:22
För torrt? Gödning?

De gillar sol, det har du i överflöd. :)

Det kan nog vara för torrt där jag provat. Det får bli täckodling nästa gång så fukten stannar i backen lite längre.
Titel: SV: Jordärtskockor
Skrivet av: Sommartorparn skrivet 20 dec-20 kl 21:28
Jag har jordärtskockor nergrävda i en sorts balja för att de inte ska sprida sig. Det kan vara en skröna, men jag har hört att i Schweiz krävs tillstånd för att odla jordärtskockor av denna anledning. Hur som helst. Jag har testat en massa recept, men jordärtskockor är klart jobbiga för magen. Att lägga in dem i sötsur lag är ganska bra, men hittills det absolut godaste och magvänligaste receptet: Jordärtskocksbröd
500 g jordärtskockor (före ansning)
1 msk salt
1 msk torkad timjan
700 g dinkelmjöl
10 g jäst (med mera jäst kan man man varmjäsa brödet och bli färdig snabbare)
5 dl kärnmjölk (alternativt filmjölk)

Tvätta och ansa jordärtskockorna. Koka dem i saltvatten ca 20 minuter, tryck dem genom en sil. Arbeta ihop alla ingredienser och låt brödet jäsa i kylskåp över natt. Pensla två formar med fett. Knåda ihop degen och fördela den i formarna. Låt jäsa och grädda i 200° ca 50 minuter med och 10 utan form.