Alla recept jag hittar ska det vara citronsyra i men det gillar jag inte, den är giftig. Går det med vinsyra istället? Jag brukar göra rårörd äppeldricka med vinsyra. Äppeldrickan får stå två-tre dygn innan jag silar den men i recepten på lingondricka med citronsyra så står det att den ska stå bara ett dygn.
Den framställs inte av citroner utan svartmögel! Och det är många som är allergiska mot den, däribland en av de jag gärna vill bjuda på lingondricka :embarrassed
Enligt källor jag anser vara pålitliga stämmer det att citronsyra framställs av svartmögel (Aspergillus niger). Men då av stammar som inte är giftiga.
Från Livsmedelsverkets sida:
”
Den bildade citronsyran renas i slutet av framställningen för att Aspergillus niger inte ska följa med i den färdiga produkten. Det finns krav på hur ren citronsyran ska vara för att få användas som tillsats (förordning EU (nr) 231/2012). I undersökningar av EFSA har analyser gjorts för att ta reda på om det finns mögelsvamp i citronsyra. Analysresultaten visade inga rester av mögelsvamp i olika sorters citronsyra eller i det salt av citronsyra som analyserades. Det påvisades inte heller några mögelgifter.”
Ditt påstående om att citronsyra skulle vara giftigt är alltså felaktigt.
Angående att det finns personer som är allergiska mot citronsyra. Är det den naturliga citronsyran som finns i olika frukter och bär (och även i människokroppen), eller den framställda som ger dessa allergiska reaktioner?
Båda sorter finns i en mängd olika livsmedel, därför borde överkänsliga personer få dessa reaktioner ganska ofta.
I fråga om mängden vinsyra rekommenderar källor att använda två tredjedelar vinsyra av mängden citronsyra.