Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: Nina W skrivet 13 sep-21 kl 20:40

Titel: Rårörd lingondricka utan citronsyra?
Skrivet av: Nina W skrivet 13 sep-21 kl 20:40
Alla recept jag hittar ska det vara citronsyra i men det gillar jag inte, den är giftig. Går det med vinsyra istället? Jag brukar göra rårörd äppeldricka  med vinsyra. Äppeldrickan får stå två-tre dygn innan jag silar den men i recepten på lingondricka med citronsyra så står det att den ska stå bara ett dygn.
Titel: SV: Rårörd lingondricka utan citronsyra?
Skrivet av: Skogsvilde skrivet 13 sep-21 kl 21:25
Alla recept jag hittar ska det vara citronsyra i men det gillar jag inte, den är giftig. Går det med vinsyra istället? Jag brukar göra rårörd äppeldricka  med vinsyra. Äppeldrickan får stå två-tre dygn innan jag silar den men i recepten på lingondricka med citronsyra så står det att den ska stå bara ett dygn.

Gör som du gör med äppeldrickan på prov.
Titel: SV: Rårörd lingondricka utan citronsyra?
Skrivet av: Radar skrivet 13 sep-21 kl 22:27
På vilket sätt är citronsyra giftigt?
Livsmedelsverket har inga uppgifter om att det ska innehålla något gift. https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/tillsatser-e-nummer/antioxidanter/citronsyra?AspxAutoDetectCookieSupport=1 (https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/tillsatser-e-nummer/antioxidanter/citronsyra?AspxAutoDetectCookieSupport=1)
Titel: SV: Rårörd lingondricka utan citronsyra?
Skrivet av: Nina W skrivet 13 sep-21 kl 22:31
Den framställs inte av citroner utan svartmögel! Och det är många som är allergiska mot den, däribland en av de jag gärna vill bjuda på lingondricka :embarrassed :)
Titel: SV: Rårörd lingondricka utan citronsyra?
Skrivet av: Nordic Vargtand skrivet 13 sep-21 kl 22:50
Det är väl bara lingon, vatten och om man vill litet socker, finns ingen anledning att trycka i en massa konstigheter, lingon är självkonserverande och de oxiderar inte och blir bruna.
Använd inte mixer, utan krossa bären om du vill göra den rårörd.
Titel: SV: Rårörd lingondricka utan citronsyra?
Skrivet av: Radar skrivet 14 sep-21 kl 09:02
Alla recept jag hittar ska det vara citronsyra i men det gillar jag inte, den är giftig. Går det med vinsyra istället? Jag brukar göra rårörd äppeldricka  med vinsyra. Äppeldrickan får stå två-tre dygn innan jag silar den men i recepten på lingondricka med citronsyra så står det att den ska stå bara ett dygn.
Den framställs inte av citroner utan svartmögel! Och det är många som är allergiska mot den, däribland en av de jag gärna vill bjuda på lingondricka :embarrassed :)
Enligt källor jag anser vara pålitliga stämmer det att citronsyra framställs av svartmögel (Aspergillus niger). Men då av stammar som inte är giftiga.
Från Livsmedelsverkets sida:
Den bildade citronsyran renas i slutet av framställningen för att Aspergillus niger inte ska följa med i den färdiga produkten. Det finns krav på hur ren citronsyran ska vara för att få användas som tillsats (förordning EU (nr) 231/2012). I undersökningar av EFSA har analyser gjorts för att ta reda på om det finns mögelsvamp i citronsyra. Analysresultaten visade inga rester av mögelsvamp i olika sorters citronsyra eller i det salt av citronsyra som analyserades. Det påvisades inte heller några mögelgifter.”
Ditt påstående om att citronsyra skulle vara giftigt är alltså felaktigt.

Angående att det finns personer som är allergiska mot citronsyra. Är det den naturliga citronsyran som finns i olika frukter och bär (och även i människokroppen), eller den framställda som ger dessa allergiska reaktioner?
Båda sorter finns i en mängd olika livsmedel, därför borde överkänsliga personer få dessa reaktioner ganska ofta.

I fråga om mängden vinsyra rekommenderar källor att använda två tredjedelar vinsyra av mängden citronsyra.
Titel: SV: Rårörd lingondricka utan citronsyra?
Skrivet av: Anders G. skrivet 09 nov-21 kl 10:31
Citronsyra framställs inte "av svartmögel", utan MED HJÄLP AV en variant som tillhör svartmögelgruppen.
Jämför: Bröd framställs inte "av jäst" utan med hjälp av jäst. Öl är ett annat exempel. Youghurt, filmjölk, surkål - allt framställs med hjälp av mikroorganismer. Dessa är inte lämpliga att förtära i rå, koncentrerad form...
Titel: SV: Rårörd lingondricka utan citronsyra?
Skrivet av: anne-li skrivet 09 nov-21 kl 14:31
Alla recept jag hittar ska det vara citronsyra i men det gillar jag inte, den är giftig. Går det med vinsyra istället? Jag brukar göra rårörd äppeldricka  med vinsyra. Äppeldrickan får stå två-tre dygn innan jag silar den men i recepten på lingondricka med citronsyra så står det att den ska stå bara ett dygn.

Det går att använda skal eller saften från citroner!
Ger en frisk smak till din lingondricka!
Titel: SV: Rårörd lingondricka utan citronsyra?
Skrivet av: torbjorn skrivet 19 jul-22 kl 21:13
På senare tid har det visat sig att vinsyran och dess salter (tartrater) nog inte är så hälsosamma de heller, bl a kan de tydligen ge njurskador. Dock inte allvarligare än att vinsyra än så länge är godkänd som livsmedelstillsats (E334) . Så om man har möjlighet att välja mellan vinsyra och citronsyra i livsmedelssammanhang, är det nog säkrare att hålla sig till citronsyran. Dock finns det en del andra tillämpningar, t ex inom kemi och medicin, där vinsyran inte kan ersättas av citronsyra.
Titel: SV: Rårörd lingondricka utan citronsyra?
Skrivet av: Tångräkan skrivet 20 jul-22 kl 07:11
Nordic vargtand sa det redan: Lingon kan förvaras i vatten i kylskåpet hela vintern, det är en gammal och beprövad metod, varför skulle man då behöva tillsätta någonting överhuvudtaget?