Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Hushålls kalv?  (läst 16522 gånger)

o-linda

  • Inlägg: 61
    • Småland
Hushålls kalv?
« skrivet: 05 dec-11 kl 21:45 »
Hej allihopa!
Har lite funderingar på att köpa några kalvar för att föda upp o sen hemslakta. Hur tidigt kan man ta en kalv från sin mamma? Hur lång tid tar det att göda upp den för slakt för att åtminstone få lite kött, räcker en sommar? Vad kostar en gödkalv ca? O vilka raser är bäst att använda till detta ändamål?
Kan inget om detta så vore tacksam för svar.
Åsa
Bor med make, 2 hundar, 2 katter, Gutefår, myskänder och höns o gäss

Tjalve

  • Inlägg: 3214
    • Blekinge
SV: Hushålls kalv?
« Svar #1 skrivet: 05 dec-11 kl 22:23 »
Kalvar från mjölkkor tas ofta från kon nästan direkt. De brukar dricka mjölk i ca 10 veckor. Efter mjölkperioden kostar en tjurkalv något mindre än 2000 kr och väger ca 85 kg. Det finns prislistor på slakteriet som man utgår ifrån. De flesta mjölkbönder säljer sådana tjurar till annan uppfödare. Mjölkrasdjur växer lite mindre än 1 kg per dag vid god utfodring så det är bara att bestämma hur mycket kött man vill ha och slakta slakta efter det. Slaktutbytet är ca 50%.  Vill du ha mycket kött till hösten kan du köpa amkalvskvigor på våren som då är ca 1 år. Dessa kostar ca 5000 kr och det borde gå att få ut i alla fall 250 kg kött på dessa. Allt beror på utfodring. Tänk på att små kalvar behöver tillskott hela första sommaren.
Socialism is a philosophy of failure, the creed of ignorance, and the gospel of envy, its inherent virtue is the equal sharing of misery.

Elritsan

  • Gäst
SV: Hushålls kalv?
« Svar #2 skrivet: 05 dec-11 kl 22:31 »
En liten tanke är att köpa en kvigkalv från en tvilling födsel. Är det en kille och tjej så är tjejen steril och bör därav vara billigare att köpa. Fördelen är ju att damer är lite lättare att hantera.
En steril kvigkalv har ju inget värde för mjölkbonden. Vet inte om det är nån efterfrågan på dom heller.

Nedley

  • Inlägg: 95
    • Västergötland
SV: Hushålls kalv?
« Svar #3 skrivet: 06 dec-11 kl 14:26 »
Fast en kviga som är tvilling med tjur är inte billigare - den betraktas bara som en "tjur" och säljs till samma pris...

Tjalve

  • Inlägg: 3214
    • Blekinge
SV: Hushålls kalv?
« Svar #4 skrivet: 06 dec-11 kl 19:58 »
Fast en kviga som är tvilling med tjur är inte billigare - den betraktas bara som en "tjur" och säljs till samma pris...
Aktuella kalvpriser:
LIVKALVAR (avhornad)       Tillägg utöver m-ras Tjur/Stut Kviga
Stut SRB -120 kg 1950       Hereford/Aberdeen-An 400:- 150:-
Stut SLB -120 kg 1850       Limousin, Blonde d´Aq 600:- 150:-
Tjur SRB -120 kg 1800       Simmental, Charolais 600:- 150:-
Tjur SLB -120 kg 1700        Ej avhornad: -300 kr/st
Kviga -120 kg 1300
Övervikt 121- kg 900

Ex: SLB tjur kostar 17 kr/kg upp till 120 kg därefter 9 kr/kg.
Tvillingkvigor växer som vanliga kvigor och betalas därefter.
Socialism is a philosophy of failure, the creed of ignorance, and the gospel of envy, its inherent virtue is the equal sharing of misery.

peppz

  • Inlägg: 751
    • Västergötland
SV: Hushålls kalv?
« Svar #5 skrivet: 10 dec-11 kl 08:03 »
En liten tanke är att köpa en kvigkalv från en tvilling födsel. Är det en kille och tjej så är tjejen steril och bör därav vara billigare att köpa. Fördelen är ju att damer är lite lättare att hantera.
En steril kvigkalv har ju inget värde för mjölkbonden. Vet inte om det är nån efterfrågan på dom heller.

Nej, det är ingen efterfrågan på dom. Dom är ett j-vla besvär bara eftersom kalvar (precis som tjalve skriver) betalas efter vikt.
Att föda upp en freemartin-kviga till slaktvikt tar bara längre längre tid och kostar mer, alltså är det mindre förtjänst på dom.  Det vore ju kanon om man kunde få sälja en sån så tidigt som möjligt så nån annan kan få ta på sig den förlusten :)

Men det bästa köttet sitter ju nu inte på mjölkraskalvarna, jag ser ingen anledning till att köpa en sån om det är köttet man vill åt,
Visst styr priset en del, men finast kött och bäst utdelning hittar du på en köttras eller iaf kötttraskorsning.
Lite beror det bla på om dessa djur ska födas upp på enbart grovfoder eller gödas och vid vilken ålder de ska slaktas.

Om jag själv skulle köpa en eller ett par kalvar för att föda upp till slakt så skulle jag sikta på en simmentalkalv eller liknande ras med bra tillväxt på ungdjuren och hög förmåga att utvinna bete till tilllväxt och dessutom välja en kviga för att det ger det  fint melerade kött med hög mognad och fettinsprängning  som passar så bra när man vill ta tillvara på hela slaktkroppen själv.
dessutom skulle jag välja en kalv född i Maj månad eller iaf en vårkalv för att få två betessäsonger så köttet får röra lite på sig och dessutom kommer kräva lägre arbetsinsats och kostnad att föda upp då det bara blir en stallsäsong och lagom att slakta vid nästkommande höst vid 15-18 månaders ålder.

Det lilla man får betala extra för en finare kalv (köttras) när de är nyfödda eller precis avvanda tjänar man med lätthet in vid slakten sen.
Det som kan vara svårt är attt hitta någon som säljer nyfödda köttraser, kon behöver ju en kalv till mjölken. men det går att hitta i de fall kon dör/ska slaktas/inte vill ha kalven/ får tvillingar.
Fast jag ser ingen anledning till det, en kalv som får gå och dia blir mycket finare än en uppmatad så ska det vara en amkalv är det nog bättre att köpa den nyavvand på sensommaren/hösten
Vill man mata upp den själv från redan ett par dagars ålder så är det nog bäst attt köpa en köttraskorsning från någon mölkbonde.
Kennel SweetCaileanz

Grimla

  • Inlägg: 4057
  • 432Grimla på bilden.
    • Hälsingland
SV: Hushålls kalv?
« Svar #6 skrivet: 10 dec-11 kl 12:20 »
Vad kostar en gödkalv ca? O vilka raser är bäst att använda till detta ändamål?
Kan inget om detta så vore tacksam för svar.

Menar du verkligen Gödkalv ???
Begreppet ”gödkalv” innebär att kalvarna föds upp på i huvudsak mjölk. Och de slaktas vid tre månaders ålder.
Islandshöns och Sk.Blommehöns (båda raserna med o utan hätta). 4 Fjällkor, Häst, Får, Katt ♥

peppz

  • Inlägg: 751
    • Västergötland
SV: Hushålls kalv?
« Svar #7 skrivet: 13 dec-11 kl 06:11 »
Jag tolkade Åsas uttryck som en kalv till slakt bara, hon skriver ju att hon inte kan så mycket om det här ännu så nog finns det utrymme för att skriva lite fel...
Men hon är ändå ganskla rätt ute tycker jag, frågan är ju om en sommar räcker, och vill man föda upp en kalv som är född på våren till slakt samma höst så är nog gödkalvsprincipen den bästa om man vill ha lite utdelning...
Själv skulle jag kalla det en ren förlustaffär att slakta så tidigt, men det beror väl på vad man har för stall och utfodrings-möjligheter...

Rätta mig om jag har fel, men det traditionella begreppet "gödkalv" finns väl inte ens längre??  Numera är det väl mest något man hör bönder födda på 30 och 40-talet prata om...
Det är (var) en grupp kallvar inom slaktkroppsklassificeringen och syftar till viss del som grimla säger på uppfödningsmetod men också på slaktkroppens kvalitet.

Så här såg iallafall klassificeringsreglerna ut för kalv så som jag fick lära mig en gång i tiden, mycket är inaktuellt idag, men det beskriver den traditionella gödkalven ganska bra.

Enl. klassificeringsreglerna är s p ä d k a 1 v en kalv, vars vikt i slaktat tillstånd utgör högst30 kg. Spädkalv har icke erhållit någon som helst gödning. Den tages från kon samma dag el. dagen efter födelsen. Begreppet m e 11 a rika lv finnes ej upptaget i klassificcringsrcglcrna, men var förr vanligt som beteckning på kalv, som under en tid av6å8veckor, ibland längre, druckit skummjölk. Därför var namnet också ofta skumm j ölkskal v. Enl. klassificerings-reglerna är gödkalv cn kalv, som icke är att hänföra till gräskalv (se nedan) och vars vikt i slaktat tillstånd överstiger30 kg. Gruppen gödkalv omfattar f.n.11klasser och innefattar även de tidigare kvaliteterna mellan- el. skummjölkskalv. Den egentliga gödkalven, som götts med söt-mjölk, håller i regel5klasser, från extra prima till klass2-K Gödkalv av klass2—4 (6klasser) är i regel s.k. f a b r i k s k a 1 v, som utfodrats med skummjölk. Enl. klassificeringsreglerna är gräskalv en kalv, vars foder i ringa utsträckning bestått av mjölk och vars buk- och bröstpartier utvecklats mera på djupet än på bredden. Sådan kalv skall som regel väga över30 kg slaktad vikt. Ofta kan emellertid slaklviklen uppgå till90å ioo kg och däröver, i vilket fall köttet användes för fabriksändamål.E.O.;J.A.
Kennel SweetCaileanz

Rosa

  • Inlägg: 3282
  • ♥♥ Limousin ♥♥
    • -
SV: Hushålls kalv?
« Svar #8 skrivet: 13 dec-11 kl 11:04 »
Hej Peter
Gödkalv finns eller "nästan finns" det slaktas varje år typ 26 000 mellankalvar och 200 gödkalvar.

Men idag får vi inte föda upp gamla tidens gödkalv i Sverige, djurskyddsreglerna gör att det inte är tillåtet,
helt rätt tycker jag personligen.
Svenska gödkalven får vanlig mjölk med naturlig mängd järn och brukar vara hälsosamt rosa i färgen och ska äta hö. En svensk gödkalv idag 2011 väger slaktad 90 kg,

Den holländska gödkalven har nästan uteslutande utfordrats med mjölkersättning. Inget hö, det gör köttet ljust och fettet nästan helt vitt men kan leda till järnbrist hos kalven. Kalvarna går på spaltgolv inget strö, antibiotika i förebyggande syfte ges. källa:slu/sqm seminarium

MEN resturangernas kökschefer har inte alls brytt sig om detta med hur en gödkalv föds upp utomlands!!
så det importeras gödkalvskött från främst holland till de svenska resturangerna.
Kökscheferna vill inte ha det mörka svenska gödkalvköttet, så lite (mycket) upplysning om hur de här utlänska gödkalvarna kalvarna föds skulle inte skada tycker jag, om det nu gör någon skillnad i attityd..

Debatt har förts om etiken i att svenska kalvar säljs utomlands och föds upp till gödkalvar där, för att sen importeras tillbaka till sverige och resturangerna....

(Nu blev det lite O.T i tråden)
Ekologisk Limosinkor Blondekor och Fjäll/Fjällnärakor.
25Leicesterfår & 9 Helsingefår.Limousine ♥ har lägst foderförbrukning/kg tillväxt.

peppz

  • Inlägg: 751
    • Västergötland
SV: Hushålls kalv?
« Svar #9 skrivet: 13 dec-11 kl 18:45 »
Hej Peter
Gödkalv finns eller "nästan finns" det slaktas varje år typ 26 000 mellankalvar och 200 gödkalvar.

Men idag får vi inte föda upp gamla tidens gödkalv i Sverige, djurskyddsreglerna gör att det inte är tillåtet,
helt rätt tycker jag personligen.
Svenska gödkalven får vanlig mjölk med naturlig mängd järn och brukar vara hälsosamt rosa i färgen och ska äta hö. En svensk gödkalv idag 2011 väger slaktad 90 kg,

Den holländska gödkalven har nästan uteslutande utfordrats med mjölkersättning. Inget hö, det gör köttet ljust och fettet nästan helt vitt men kan leda till järnbrist hos kalven. Kalvarna går på spaltgolv inget strö, antibiotika i förebyggande syfte ges. källa:slu/sqm seminarium

MEN resturangernas kökschefer har inte alls brytt sig om detta med hur en gödkalv föds upp utomlands!!
så det importeras gödkalvskött från främst holland till de svenska resturangerna.
Kökscheferna vill inte ha det mörka svenska gödkalvköttet, så lite (mycket) upplysning om hur de här utlänska gödkalvarna kalvarna föds skulle inte skada tycker jag, om det nu gör någon skillnad i attityd..

Debatt har förts om etiken i att svenska kalvar säljs utomlands och föds upp till gödkalvar där, för att sen importeras tillbaka till sverige och resturangerna....

(Nu blev det lite O.T i tråden)


Oups, här kommer l lite mer O.T.
Ville bara säga Tack Rosa... Jag behöver visst upppdatera mig lite...   De där 200 gödkalvarna har helt gåtttt mig förbi... Vart efterfrågas dessa?
Jag håller med om att det är bra att djurskyddet begränsar möjligheterna att driva fram så "rent" kött...  Det känns inte alls bra att föda upp djur under de premisserna.
Synd bara att det drar in mer av det importerade köttet...

Så, sorry, nu lovar jag att försöka hålla mig till ämnet...
Kennel SweetCaileanz

 

o-linda

  • Inlägg: 61
    • Småland
SV: Hushålls kalv?
« Svar #10 skrivet: 15 dec-11 kl 18:43 »
Har inte hunnit vara inne här på ett tag. Känns dock som "min" tråd spårat ur. Har Se nr, stalljournal m m. Undrade endast om uppfödning av kalv för kött till mej o min familj. Har inget intressa av att tjäna pengar på detta, har heltidsjobb. Enbart för att veta var köttet jag äter kommer ifrån.
Åsa
Bor med make, 2 hundar, 2 katter, Gutefår, myskänder och höns o gäss

Sirpa

  • Inlägg: 503
    • -
SV: Hushålls kalv?
« Svar #11 skrivet: 15 dec-11 kl 19:25 »
Delat tråden nu.

Sirpa
//moderator
Höns och Liljor i min trädgård.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

661 gäster, 2 användare
Ett svart får, Oskari

* Forum

* Om tidningen Åter



- Alltid lika härligt när åter trillar ner i brevlådan.
/EmelieT

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser