Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Kokkaffe  (läst 4674 gånger)

Anna L

  • Inlägg: 1
Kokkaffe
« skrivet: 11 jan-23 kl 13:29 »
Nu har jag och sambon en fundering. Vi har en kamin med 2 kokplattor som används ofta till vatten och en del matlagning som kan få ta sin tid. Vi vill även koka kaffe på den k våra kannor som står där.

Någon som kan ge bra tips hur man får till ett riktigt bra kokkaffe? Vi tänker att kanske behöver stå och dra en stund för att få smaka eller hur ska vi tänka? Vattnet blir kokande så det är ju varmt r kaffet ska in. Någon bra mängd? Kannan är på cirka 1 liter 

Tångräkan

  • Inlägg: 1980
    • Åland
SV: Kokkaffe
« Svar #1 skrivet: 11 jan-23 kl 14:49 »
Oj, du anar inte vilken burk du har öppnat här. Det finns lika många sätt att göra kokkaffe som det finns folk som gör det men ungefär så här brukar det gå till:

Ta 6-8 gram kaffe per dl vatten. Häll vattnet i pannan och släng i kaffet. Ev. kan du röra om lite.
Låt vattnet koka upp men OBS! det ska inte koka. Ta pannan från elden och låt kaffet sjunka. Servera.

Nu kommer det att komma åsikter om hurdant kaffe du ska ha, om du ska mala det själv eller köpa färdigmalet, hurdant vatten du ska ha, om du ska koka upp vattnet först eller inte, om du ska röra om eller inte och hur många gånger du egentligen ska koka upp kaffet. Det vi troligen är överens om är att det INTE ska koka. Pröva dig fram till hur du gillar det. Lycka till!
Var dig själv, alla andra är redan upptagna.

torbjorn

  • Inlägg: 13750
    • Medelpad
SV: Kokkaffe
« Svar #2 skrivet: 11 jan-23 kl 21:06 »
De som har bråttom att få kaffe brukar lägga i kaffepulvret tillsammans med kallt vatten och sen koka upp, då kan man ta första koppen direkt när det kokar, en del finsmakare kokar upp vattnet först och häller i pulvret sedan. Somliga låter sumpen sjunka, andra häller upp kaffet genom sil istället. En del gör inte kokkaffet i kannan utan tar en sked kaffe i koppen, häller på hetvatten, rör om, väntar tills sumpen har sjunkit och dricker sedan försiktigt. Vissa föredrar bryggmalet kaffe istället för kokmalet när man gör på det sättet.

När det gäller vattenkvaliteter så brukar man få anpassa sig till det vatten man har och lära sig hur man ska hantera det vattnet för att få drickbart kaffe. En tumregel är att ju hårdare eller på något annat sätt "sämre" vatten (t ex järnhaltigt), desto mer kaffepulver och mer mörkrostat kaffe behövs för att det ska bli bra. Och vice versa. Om vattnet innehåller svavelväte eller andra illaluktande gaser kan det vara bra om det får sjuda tills alla gaser är borta innan man häller i kaffepulvret.

skräptanten

  • Jane of all trades
  • Inlägg: 3924
  • Självhushållare på svennebanan-PRAO
    • Småland
SV: Kokkaffe
« Svar #3 skrivet: 11 jan-23 kl 21:17 »
Det är bara att hålla med ovanstående skribenter, det finns många sätt!
Jag brukar beklaga mig över att det inte finns kokekaffe i automaten på jobbet...

Hursomhelst, vi gör såhär:
Kallt vatten och kokmalet kokekaffe i kannan, drygt 2 mått per mugg vatten (2,5 dl). Sen får kannan stå på lämpligt ställe på vedspisen beroende på vad det är för tidshorisont på kaffedrickandet (om det ska drickas precis nu eller om en ska ut och dona med något medan kaffet kokar upp). Kaffet är klart när doften sprider sig i köket och det kommer ånga ur pipen på kaffekannan. Sen tas kannan av spisen och sumpen får stå och sjunka en stund innan kaffet serveras. Om det inte finns klarskinn i huset, förstås, då får man använda det  ;) . (Vi har tyvärr aldrig haft förmånen att testa klarskinn i vårt hem.)
En bit färsk ingefära eller lite malen kardemumma i kaffevattnet ger extra god smak.
Mjölk ger starka ben. Ekeby-utgödsling ger starka armar också.

Vasa

  • Inlägg: 318
    • -
SV: Kokkaffe
« Svar #4 skrivet: 11 jan-23 kl 23:26 »


 Någon bra mängd? Kannan är på cirka 1 liter
Det finns ingen bra mängd som konstant kan förbli bra för alla i alla tillfällen, dvs ju längre man dricker desto starkare vill man ha sitt kaffe och det beror också på när under dygnet och vilken sinnesstämning man har just under det aktuella tillfället osv. så en bra mängd från början bestämmer ni själva genom att dra nytta av fördelen med kaffekokning (till skillnad från bryggning) alltså smakar och lägger till mer kaffepulver om det behövs precis som man gör när man lagar soppor. Överdriv så gärna som man gör med konjak dofta först och låt aromen tala för er hur stark eller mild kaffet i kannan är..cheers!       

Pateras

  • Inlägg: 104
    • Uppland
SV: Kokkaffe
« Svar #5 skrivet: 16 jan-23 kl 11:19 »
Hur långt är ett snöre? Allt är efter tycke och smak.

kretslopp

  • Inlägg: 2247
  • mindre gård, nästan självförsörjande, pensionär.
    • Småland
SV: Kokkaffe
« Svar #6 skrivet: 16 jan-23 kl 20:46 »
Vi använder presskanna, en sån där med en sil i som man trycker ned innan det serveras. Det blir ett gott kaffe, bättre än bryggt. Om jag själv bara ska ha en kopp kaffe så tar jag en rågad sked kaffebönor och slår över kokande vatten, så rör jag lite ytan så allt blir blött. Sen dricker jag ur ned till sumpen.
kretslopp

Svart

  • Inlägg: 594
  • tills jag hittar något mörkare
    • Västergötland
SV: Kokkaffe
« Svar #7 skrivet: 17 jan-23 kl 09:25 »
Nädu, kokkaffe ska koka upp.

Kallt vatten i kaffepannan, i med Gevalia kok och koka upp. Låt sjunka så slipper man sump av bönorna och även småpartiklar som lossat från bönorna. Gott kaffe har inte bråttom :)

Doseringen brukar jag göra på känn, man får prova sig fram. Vilket gör det lite svårare när det ska kokas till gäster och volymen ska maxas och tiden ofta är knapp.

Men jag instämmer om kaffe på jobbet. Vi hade så dåligt automatkaffe att jag hade med frystorkat. Nu är det lite bättre i en ny maskin så nu går det att stå ut med det. Bryggkaffet rör jag inte, det är uteslutet.
Idag har jag inte sett en enda fotgängare som saknade reflex. Tänk på det.

Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 14454
    • Östergötland
SV: Kokkaffe
« Svar #8 skrivet: 17 jan-23 kl 15:18 »
Visst är det tycke och smak som avgör, men experterna har väl kommit fram till optimal tid och temp för att få ur "rätta" smaken? Tror att de enats om något i storleksordningen 85 grader och 15 sekunder för en kopp.

Jag har jobbat med en kille som kommer från ett kontor där de har två kaffemaskiner som maler bönorna och skall leverera nymalet och nybryggt kaffe. Den ena maskinen gör gott kaffe och den andra gör ett riktigt uselt, på samma böna. De har gjort rent båda på samma sätt, så det jag lutar åt är skillnad i temperatur på vattnet.

Här har vi skaffat en billig espresso-maskin som man laddar med malt kaffe. Den levererar gott kaffe varje gång, och med betydligt mer smak än om vi lägger pulvret i den vanliga bryggaren. Visserligen skiljer sig tekniken, men espressokaffet blir nog ca 10 grader varmare vilket jag tror har betydelse.

Svart

  • Inlägg: 594
  • tills jag hittar något mörkare
    • Västergötland
SV: Kokkaffe
« Svar #9 skrivet: 18 jan-23 kl 11:21 »
Varmt ska det vara :) Jag brukar micra jobbets maskinkaffe i 10 sekunder för att få det lagom varmt. Det gör inga under för smaken men det håller sig från att bli ljummet innan koppen är tom.
Ska man påverka smaken så är det nog temperaturen vid själva bryggningen som är avgörande snarare än vad jag gör med kaffet när det är klart. Men som en god småbarnsförälder måste man ju ha en kaffesort som klarar att samma kopp micras fyra gånger utan att bli odrickbar :)
Idag har jag inte sett en enda fotgängare som saknade reflex. Tänk på det.

torbjorn

  • Inlägg: 13750
    • Medelpad
SV: Kokkaffe
« Svar #10 skrivet: 18 jan-23 kl 16:44 »
På tal om automatkaffe, så har jag en bekant som jobbar med att åka runt på kontor och serva kaffeautomater. Han menar att det är omöjligt att ställa in parametrarna (tider, temperaturer mm) i en kaffeautomat så att alla blir nöjda, man försöka hitta ett medelvärde där ingen klagar alltför högljutt.

eco-kalle

  • Inlägg: 90
    • Skåne
SV: Kokkaffe ((Bryggkaffe))
« Svar #11 skrivet: 19 jan-23 kl 05:31 »
ju varmare kaffe desto bättre , de svalnar ju fort nog ändå ,, men en annan sak som har m kaffe att göra är att många kaffebryggare inne håller lättmetall som följer m första vattnet ut   fördel köra igenom ca en kopp&((bättre utan denna maskin)) vattenkokare glaskanna + i kanten   , filterpåsarna avger också en konstig doft så hur man än brygger så är de bra sila igenom lite kokhett vatten , den där doft av papper mm försvinner, &främmande innehåll kanske 
« Senast ändrad: 19 jan-23 kl 05:40 av eco-kalle »

Tångräkan

  • Inlägg: 1980
    • Åland
SV: Kokkaffe
« Svar #12 skrivet: 19 jan-23 kl 16:17 »
Nu var det ju specifikt kokkaffe det frågades efter.
Var dig själv, alla andra är redan upptagna.

Carolus

  • Inlägg: 1350
    • Skåne
SV: Kokkaffe
« Svar #13 skrivet: 19 jan-23 kl 22:37 »
Nu tar jag risken och sticker ut hakan i kokkaffe-kyrkan!

www.dn.se/sverige/sa-bra-eller-daligt-ar-ditt-dagliga-kaffe-for-halsan/


Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 14454
    • Östergötland
SV: Kokkaffe
« Svar #14 skrivet: 19 jan-23 kl 23:38 »
Det där verkar inte vara en gedigen undersökning, men det kan ju ändå ligga något i det. Men när människan pratar om metallfilter i espresso som skulle stoppa lösta ämnen...

Tror att man lugnt kan dricka kokkaffe till dess det kommer varningar från folkhälsomyndigheterna.

fri

  • Inlägg: 2551
  • Fråga inte om du inte vill veta
    • Östergötland
SV: Kokkaffe
« Svar #15 skrivet: 19 jan-23 kl 23:43 »
Det där verkar inte vara en gedigen undersökning, men det kan ju ändå ligga något i det. Men när människan pratar om metallfilter i espresso som skulle stoppa lösta ämnen...

Tror att man lugnt kan dricka kokkaffe till dess det kommer varningar från folkhälsomyndigheterna.
Man behöver knappast bry sig om Folkhälsomyndigheten utan kan dricka sitt kaffe hur man vill, dö kommer man ju göra oavsett.
"Du kan inte alltid stanna i din egen hörna av skogen och vänta på att andra ska komma till dig.
Du måste gå till dem ibland också"

Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 14454
    • Östergötland
SV: Kokkaffe
« Svar #16 skrivet: 19 jan-23 kl 23:50 »
Jo, men de är mer trovärdiga än DN.

fri

  • Inlägg: 2551
  • Fråga inte om du inte vill veta
    • Östergötland
SV: Kokkaffe
« Svar #17 skrivet: 20 jan-23 kl 00:12 »
Jo, men de är mer trovärdiga än DN.
Det är ju du också.
"Du kan inte alltid stanna i din egen hörna av skogen och vänta på att andra ska komma till dig.
Du måste gå till dem ibland också"

Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 14454
    • Östergötland
SV: Kokkaffe
« Svar #18 skrivet: 20 jan-23 kl 08:47 »
Ja, det krävs inte mycket ;D

Ett svart får

  • Inlägg: 9921
    • Bohuslän
SV: Kokkaffe
« Svar #19 skrivet: 20 jan-23 kl 22:29 »
Annars kan man skaffa en sån här perkulator som används på spisplatta eller liknande. Jag var inne på att köpa en så jag fortfarande får kaffe efter att samhället rasat samman helt men så insåg jag att bönorna lär bli svåra att få tag på i det läget ändå  :(
 
https://www.outnorth.se/gsi-outdoors/glacier-stainless-6-cup-perc#NoColour

Carolus

  • Inlägg: 1350
    • Skåne
SV: Kokkaffe
« Svar #20 skrivet: 20 jan-23 kl 23:45 »
Det där verkar inte vara en gedigen undersökning, men det kan ju ändå ligga något i det. Men när människan pratar om metallfilter i espresso som skulle stoppa lösta ämnen...

Tror att man lugnt kan dricka kokkaffe till dess det kommer varningar från folkhälsomyndigheterna.


Är nog den här undersökningen DN artikeln grundar sig på.

Mer vetenskapligt kan det nog inte bli.

www.chalmers.se/sv/institutioner/bio/nyheter/Sidor/Bryggkaffe-skyddar-mot-diabetes-typ-2-visar-biomarkorer-i-blodet.aspx

Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 14454
    • Östergötland
SV: Kokkaffe
« Svar #21 skrivet: 21 jan-23 kl 10:44 »
Det där är en intressant studie, men så värst vetenskaplig skulle jag inte säga. Ett par utropstecken och en hel hög med frågetecken.

Det här är ett exempel på vad vi diskuterat om forskning som ett sätt att skrika varg, även om det är en liten del av befolkningen (kokkaffedrickarna) som kan bli oroade i onödan. I dessa drygt 400 fall man studerat finns det så mycket mer som kan påverka utvecklandet av diabetes 2 än vad de dricker för typ av kaffe.

Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 14454
    • Östergötland
SV: Kokkaffe
« Svar #22 skrivet: 21 jan-23 kl 10:50 »
Annars kan man skaffa en sån här perkulator som används på spisplatta eller liknande. Jag var inne på att köpa en så jag fortfarande får kaffe efter att samhället rasat samman helt men så insåg jag att bönorna lär bli svåra att få tag på i det läget ändå  :(
 
https://www.outnorth.se/gsi-outdoors/glacier-stainless-6-cup-perc#NoColour

Jag var också inne på att bygga eller köpa en handkraftspressad espresso, så ett elavbrott inte skulle hindra en kopp. Men så kändes det som att skaffa en vevradio när jag knappast kommer att få slut på el i den storleksordningen här. Och blir det så illa har jag inte tid att dricka kaffe...

DennisCA

  • Inlägg: 2638
    • Finland
SV: Kokkaffe
« Svar #23 skrivet: 21 jan-23 kl 11:12 »
Det man kan kolla på för tillförlitligare resultat är metastudier av flera tidigare studier.  Sen vetjag ju inte hur stor skillnad det gör i det hela för en persons hälsa om denne dricker kokkaffe eller bryggkaffe. Jag dricker bryggkaffe för det är så jag är van men tror inte jag skulle oroa mig om jag drack kokkaffe heller.

Finsk ljusrostat kaffe som Juhla Mokka eller kulta katrina ska det vara. Svensken dricker för mörkrostat kaffe för min smak. Och desto mörkare rost desto mindre koffein.

Carolus

  • Inlägg: 1350
    • Skåne
SV: Kokkaffe
« Svar #24 skrivet: 21 jan-23 kl 20:59 »
Det där är en intressant studie, men så värst vetenskaplig skulle jag inte säga. Ett par utropstecken och en hel hög med frågetecken.

Det här är ett exempel på vad vi diskuterat om forskning som ett sätt att skrika varg, även om det är en liten del av befolkningen (kokkaffedrickarna) som kan bli oroade i onödan. I dessa drygt 400 fall man studerat finns det så mycket mer som kan påverka utvecklandet av diabetes 2 än vad de dricker för typ av kaffe.


Nu är det inte bara i Sverige som man dricker ofiltrerat kaffe. Utomlands har det också uppmärksammats problematiken kring ofiltrerat kaffe - kolesterol.

Om jag skriver 'unfiltered coffe cholesterol' i google så får jag träff på en mängd icke-svenska undersökningar, t e x :

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2029499/  Cholesterol-raising factor from boiled coffee does not pass a paper filter

www.medicalnewstoday.com/articles/coffee-and-cholesterol

www.healthline.com/health/high-cholesterol/coffee-link  Coffee and Cholesterol: Is There a Link?

Carolus

  • Inlägg: 1350
    • Skåne
SV: Kokkaffe
« Svar #25 skrivet: 21 jan-23 kl 21:12 »
Man behöver knappast bry sig om Folkhälsomyndigheten utan kan dricka sitt kaffe hur man vill, dö kommer man ju göra oavsett.

Sant.

Men vägen fram till frånfället kan ju se olika ut.

Jag tror att var man är i ålder påverkar hur man ser på risker. Är man under 50 så betraktar man nog fortfarande allvarliga sjukdomar som avlägsna i tid.
När du passerat 60 så är det inte längre så enkelt - du kan plötsligt ha jämnåriga tidigare friska som fått stroke och fortsättningsvis måste gå med rullator. Eller någon annan jämnårig som plötsligt får hårda hugg i vänster bröst, larmbulansen lyckas precis transportera i tid till akuten, det blir ballongsprängningar av igensatta hjärtkärl o s v.

Carolus

  • Inlägg: 1350
    • Skåne
SV: Kokkaffe
« Svar #26 skrivet: 21 jan-23 kl 21:15 »
Det man kan kolla på för tillförlitligare resultat är metastudier av flera tidigare studier.  Sen vetjag ju inte hur stor skillnad det gör i det hela för en persons hälsa om denne dricker kokkaffe eller bryggkaffe. Jag dricker bryggkaffe för det är så jag är van men tror inte jag skulle oroa mig om jag drack kokkaffe heller.

Finsk ljusrostat kaffe som Juhla Mokka eller kulta katrina ska det vara. Svensken dricker för mörkrostat kaffe för min smak. Och desto mörkare rost desto mindre koffein.

När jag varit i Finland och Norge har jag tyckt att kaffet där smakat bättre än hemma. Tittat i affärer efter ljusrostat kaffe, utan att hitta.

Carolus

  • Inlägg: 1350
    • Skåne
SV: Kokkaffe
« Svar #27 skrivet: 21 jan-23 kl 21:19 »
Hur blir det med smaken om man tar färdiglagat kokkaffe och låter det passera kaffefilter, går då den speciella koksmaken då förlorad?
Att det skulle vara ngn bismak från pappersfilter vill jag ogärna gå med på, kaffebranschen har lagt mycket jobb på dessa.

torbjorn

  • Inlägg: 13750
    • Medelpad
SV: Kokkaffe
« Svar #28 skrivet: 21 jan-23 kl 22:44 »
Någon gång för 5-10 år sedan var det skriverier om att en del (lågpris-)märken av oblekta kaffefilter kunde ge bismak. Men jag har aldrig märkt något sådant själv.

Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 14454
    • Östergötland
SV: Kokkaffe
« Svar #29 skrivet: 22 jan-23 kl 16:25 »
Kaffesmaken i sig slår nog ut den där papperssmaken. Jag har bara känt den när jag filtrerat vatten, men då känns den.

Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 14454
    • Östergötland
SV: Kokkaffe
« Svar #30 skrivet: 22 jan-23 kl 16:32 »
Jag säger inte emot att vissa ämnen fastnar i pappersfiltret, men att de skulle fastna i metallfiltret i en espressomaskin är knappast troligt.

Sedan om de här kolesterolhöjande lipiderna i kokkaffe är orsaken till så stort frånfälle, eller om det beror på annat återstår att ta reda på. Rapporteringen från studierna känns fortfarande som ett typexempel på höna av en fjäder.

Svart

  • Inlägg: 594
  • tills jag hittar något mörkare
    • Västergötland
SV: Kokkaffe
« Svar #31 skrivet: 23 jan-23 kl 09:22 »
Finskt kaffe skulle jag gärna prova!

Det ska mycket till för att kunna filtrera bort lösta ämnen. Då är vi inne på membran och då ryker nog det mesta av det som gör kaffe värt att dricka. Partiklar kan man filtrera bort men det slipper man ju med kokkaffe. Sätt dig ner och vänta ett par minuter så sjunker de till botten helt på egen hand.

Hur intar ni helst ert kaffe? Jag tycker bra om en kopp kokt över eld på björkved på en liten ö här bredvid dit vi går på vintern om isen har lagt sig. Sitta på en fäll i snön och dricka kaffe medan bacon steks över elden.
Idag har jag inte sett en enda fotgängare som saknade reflex. Tänk på det.

Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 14454
    • Östergötland
SV: Kokkaffe
« Svar #32 skrivet: 23 jan-23 kl 18:06 »
De där gångerna i skogen när man blivit bjuden på en kopp kokkaffe ur en sotig kanna fastnar gärna i minnet :) Så smaken av kokkaffe i mitt minne är nog rätt färgat av omständigheterna. Ungefär som att en gammal ostmacka kan vara riktigt god sittandes på en stubbe utomhus, men inte vara lika delikat i tv-soffan.

Vad jag minns är kokkaffe riktigt gott ;D

Luffsen

  • Inlägg: 548
    • -
SV: Kokkaffe
« Svar #33 skrivet: 23 jan-23 kl 23:15 »
Helt OT, men...

Har desperat sökt det finska kaffet JUBILEUM, men det närmaste jag kommit, är att "det finns att köpa i Haparanda", och runt om, men Töre var för långt söderut fick jag veta...

I mitt tycke det godaste kaffe som finns,
« Senast ändrad: 24 jan-23 kl 00:19 av Luffsen »
Visst är man ett barn av sin tid, när man kallar scrapbooking för hantverk?

DennisCA

  • Inlägg: 2638
    • Finland
SV: Kokkaffe
« Svar #34 skrivet: 24 jan-23 kl 09:18 »
Aldrig hört om det, då jag googlar jubileum kahvi kommer det bara löfbergs lila.

Luffsen

  • Inlägg: 548
    • -
SV: Kokkaffe
« Svar #35 skrivet: 24 jan-23 kl 12:33 »
Kan det vara att man får söka på det finska ordet för jubileum då...?  Det var den som gav mig ett paket som sa att det hette jubileum...

Sent from my SM-A515F using Alternativ.nu mobile app

Visst är man ett barn av sin tid, när man kallar scrapbooking för hantverk?

DennisCA

  • Inlägg: 2638
    • Finland
SV: Kokkaffe
« Svar #36 skrivet: 24 jan-23 kl 12:46 »
Men fasiken att jag inte såg det själv. Min finska är urdålig dock. Riemujuhla = jubileum.

Juhla. Som i Juhla Mokka. En av finlands vanligaste kaffesorter.

eco-kalle

  • Inlägg: 90
    • Skåne
SV: Kokkaffe
« Svar #37 skrivet: 25 jan-23 kl 05:41 »
Thorbjörn , kaffefilter bismak , är ändå något mer elr mindre konstig doft när man häller på hett vatten ,  de uppkomer inte om tex låter filtret bli kallt torrt efter sköljt igenom vatten & gör om ,, något filter avger en svag parfymliknande doft ,, är ju något som kmr bort med att hälla igenom några dl hett vatten, 

DennisCA

  • Inlägg: 2638
    • Finland
SV: Kokkaffe
« Svar #38 skrivet: 25 jan-23 kl 07:49 »
Bruna filter lär ge en viss bismak, som de som blir vana med det lär sig uppskatta. Blekta filter gör inte det. Dom är syreblekta annars, inte klorblekta. Jag har turen jag känner inte skillnad.

Måste vara jobbigt att vara så grannlaga

eco-kalle

  • Inlägg: 90
    • Skåne
SV: Kokkaffe
« Svar #39 skrivet: 27 jan-23 kl 05:58 »
bismaken är i första vattnet prova drick de vattnet& jämnför  Och doftar inte bra ,men de dyrare filtren avger mindre , ja jag trodde med att de bara var de bruna , men ett märke vita gav en svag parfymdoft ,,  hett vatten är inte fel vi får i oss tillräkligt mindre bra saker ändå ,,

DennisCA

  • Inlägg: 2638
    • Finland
SV: Kokkaffe
« Svar #40 skrivet: 03 feb-23 kl 07:57 »
Får skämmas med det här om Juhla Mokka, kollade på sidan av paketen jag har hemma och det står i mindre svensk text, Jubileums Mocka. Mina föräldrar visste om det och det var vanligt man kallade de för Jubileums Mocka då dom var yngre.

Det finska namnet börjar ta över...

Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 14454
    • Östergötland
SV: Kokkaffe
« Svar #41 skrivet: 08 feb-23 kl 10:03 »
Nu har jag till slut provat lättrost. Arvid Nordqvist har ett som heter Blond. Gott, men lite annorlunda när man är van vid mellanrost.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

420 gäster, 2 användare (1 dolda)
Anders Flix

* Forum

* Om tidningen Åter



- Genuin och läsvärd! Bra tips och idéer för att stå på egna ben.
/Camilla W

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser