Jag vill göra riktig skinka, som den man kan köpa här. Mina favoritskinkor är Övermarksskinkan och Herrgårds skinka osm är tillverkad bara några kilometer bort. Men jag skulle gärna vilja prova göra egen skinka också.
Exempel på Övermarksskinka. Den är så mycket godare än inplastad butiksskinka som är så vattnig. Denna är mör, den är förmodligen tillagad till högre temperatur.
Jag undrar hur den är gjord...
Jag gissar det första steget är att den saltas med en nitritsaltsblandning. Vått eller torrsaltning är oklart men tippar våtsaltning, enklare och billigare tror jag.
Efter den har saltats så tror jag den får ett vattenbad för att minska salthalten.
Sen formas den i nät och den röks förmodligen med alved, tror man nyttjar enbär också ibland. Är det varmrökning eller kallrökning? Röks den till en viss temperatur eller är det tiden som man går efter?
Efter rökningen då? Enligt vad jag läser på vissa sidor kan skinkan ännu "värmebehandlas". Typ den kokas eller bakas i ugn. Är det ett krav för att få en skinka man kan äta utan att tillaga eller räcker det med rökningen?
Jag tänkte om jag skulle köpa julskinka efttr julen då den brukar va billig, fast i Finland är den redan gråsaltad, kan man nitritsalta den efter den blivit saltad eller är det för sent?