Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Recept på krikonlikör?  (läst 7402 gånger)

Matglada Tänkaren

  • Inlägg: 138
    • Dalarna
Recept på krikonlikör?
« skrivet: 26 aug-18 kl 23:11 »
Köpt tre liter små söta blåsvarta krikon på bondens marknad. Har brännvin special i matkällaren och söker efter recept på krikonlikör. Någon som provat? Ska bären vara frostnupna? (Fast de är ju mogna nu före frosten).
Lite brådis! Bären plockades i veckan. Står i plastburk med lock på altanen och väntar... 😄
"There is enough for everybodys need but not for everybodys greed."
M. Gandhi

Lena på Högen

  • Inlägg: 55
    • Dalsland
SV: Recept på krikonlikör?
« Svar #1 skrivet: 27 aug-18 kl 00:14 »
Det brukar väl bara vara bär som inte är goda normalt sett som skall vara frostnupna, de blir väl lite sötare då, eller mindre bittra eller liknande. Bär som är ätbara som de är behöver ej frysas.
Frågan är väl främst om de behöver kärnas ur först. Tror kanske kärnorna kan göra det bittrare.

Har själv ingen erfarenhet av detta, men det är vad jag tror i alla fall.

Petra Källden

  • Inlägg: 319
SV: Recept på krikonlikör?
« Svar #2 skrivet: 27 aug-18 kl 08:31 »
Du bör nog ta bort kärnorna men frysa behövs inte

Postat med Alternativ.nu´s app


Matglada Tänkaren

  • Inlägg: 138
    • Dalarna
SV: Recept på krikonlikör?
« Svar #3 skrivet: 27 aug-18 kl 13:26 »
Tack!
Måste man ta bort kärnorna på skuggmoreller (och andra stenfrukter) till likör också? Har lite kvar på träden som jag vill göra likör av.
"There is enough for everybodys need but not for everybodys greed."
M. Gandhi

Petra Källden

  • Inlägg: 319
SV: Recept på krikonlikör?
« Svar #4 skrivet: 27 aug-18 kl 13:59 »
Ja du kan spara nån enstaka körsbärskärna men ta bort det mesta det ger bittermandelsmak typ, jag använder en blompinne o en flaska som urkärnare ;)

Postat med Alternativ.nu´s app


christelle

  • Inlägg: 7772
    • Blekinge
SV: Recept på krikonlikör?
« Svar #5 skrivet: 27 aug-18 kl 14:40 »
Tack!
Måste man ta bort kärnorna på skuggmoreller (och andra stenfrukter) till likör också? Har lite kvar på träden som jag vill göra likör av.
Egentligen kan en knäcka körsbärsnöten/kärnan och pilla ut mandeln. Och sen hacka och använda mandeln. Ett j-a pillgöra.
I min likörbok anger de att en kan använda 5 dl urkärnade körsbär och
10 st krossade körsbärskärnor etc

Har inte testat krikon men jag tror inte de behöver frost.
« Senast ändrad: 27 aug-18 kl 14:45 av christelle »
The woods are lovely, dark and deep.
But I have promises to keep,
and miles to go before I sleep.   R. F.

MissT

  • Inlägg: 596
    • Västergötland
SV: Recept på krikonlikör?
« Svar #6 skrivet: 27 aug-18 kl 22:01 »
Det borde väl gå med ett recept på plommonlikör. https://svenskarecept.se/recept/plommonlikor/


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

438 gäster, 5 användare (2 dolda)
Garaban, ärt, eremit1

* Forum

* Om tidningen Åter



- Bästa tidningen. Köper ingen annan än denna.
/Christina K

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser