Det låter ungefär som vår första (och hittills enda) lammning här i år. Den tog väldigt lång tid. Men jag tycker att det är svårt att veta när grjer har hänt.. De har ju som en slempropp som gör att det hänger klet därbak från början, Varje lamm har en egen fostersäck och det hela omsluts av ytterligare en hinna. Så jag tycker det är svårt att avgöra
vad som hänger ut där bak (och från vad vätskan kommer)
Har just lärt mig att det är pga alla hinnorna i magen som det är så viktigt med råmjölken, då lammen pga alla hinnor inte får i sig några antikroppar inne i magen.
Nu ville du ju ha ett svar av någon som är erfaren, det kan jag ju inte påstå att jag är.. Jobbade på en fårgård på island med 600 tackor under lammningen, men vid allvarligare fellägen fick bonden gripa in, så jag har försökt lära mig genom att se på.
Dock har jag både där och här hemma varit och kännt på tackor, men det är först när jag sett fosterdelar eller att vulvan "putar ut" såpass att jag ser att ett lamm verkligen är på väg. För att kolla att de ligger rätt ifall det dröjt länge.
Mitt tips är att om du har en snäll tacka som är lugn och fin, så passa på att känna lite på henne/lammet. Sticker det ut två klövar, så ta på en handske och känn efter om du kan känna nosen t.ex.
Kanske någon som tycker att det är rätt onödigt att störa djuren så i onödan, men jag kan tycka att det är värt att ha testat i alla fall (tänk på hygienen så man inte gör mer skada)
Upplever också att när det tagit lång tid från att lammet börjar synas, så trycker tackan ofta på bättre ifall man känner lite i slidöppningen eller drar lätt i en klöv.