Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  myskankor  (läst 2664 gånger)

lilleulv

  • Gäst
myskankor
« skrivet: 07 jan-05 kl 07:23 »
Jag har en trio myskankor, som i somras ruvade utt 8 ankunger. Efter några dager gick de med mamman ut av ankhuset och började bada. Tyvärr började de att dö een i taget efter en veckas tid. En granne, som tidigare har uppfödd ankor till jakt, sade att ungarne inte fick komma ut för efter 3- 4 veckor, och inte fick bada förän de började att få fjäder.
Nu närmar sommaren sig ( ja vi har faktisk + 8 grader här till morgon) och inte vill jag risikera det samma igen.
Vill vara mycket tacksam för råd från mera erfarna.
Lilleulv :'(

Anna Ho

  • Inlägg: 1079
    • Östergötland
Re:myskankor
« Svar #1 skrivet: 07 jan-05 kl 11:23 »
Jag har nog ungefär samma erfarenheter som din granne, vi hade iofs "vanliga" ankor men jag skulle tro att det samma gällor myskor.
Det skyddande fettlagret på fjäderdräkten har inte ällingarna förren de fått fjädrar.
Så prova i sommar att håll dem inne lite längre och låt dem vänta med badandet ett tag.
Lycka till  :)
"Lycka är att ha en Heeler i hälarna och en korthårs Collie i knät :-)"

Har mjölkkor, hundar, häst, huskatter och en Maine Coon, marsvin och höns: dv RIR, dv Plymouth Rock och dv Sussex.

lilleulv

  • Gäst
Re:myskankor
« Svar #2 skrivet: 08 jan-05 kl 06:38 »
Tack Anna Ho
Tack för rådet, så har min granne inte helt orätt, även om han nu råker att vara dansk.
hälsning
lilleulv ;)

Ronny

  • Inlägg: 1637
    • Skåne
Re:myskankor
« Svar #3 skrivet: 08 jan-05 kl 10:48 »
Helt fel!

Nu måste jag bara protestera!

Ällingar som går med sin mamma kan bada från dag 1 om de så vill. Det gäller alla ankor. Grannen hade ju fött upp ankor för jakt, alltså gräsänder. Dum fråga, men har nån av er nånsin sett en gräsandhona inne några veckor innan de får bada? Naturruvade ällingar som ligger under honan får ett automatiskt skydd i sin dundräkt från mamman. Hon kallar dessutom upp ällingarna ur vattnet efter en liten stund. Tydligen vet hon instinktivt hur länge de kan vara i utan att dundräkten blir genomblöt.

Upplysningsvis så kan knott ha ihjäl både små ällingar (dunklädda ällingar är särskilt känsliga) och upp till stora hästar under säsong. Det finns flera som drabbats av detta, enligt obduktion från SVA.

Under de 25 år som jag haft ankor har ingen naturruvad älling drunknat p.g.a. att de gått ut tidigt och badat med sin mamma. Visst har några råkat ut för olyckor (tex att de inte kunnat komma ur vattnet pga hinder), kråkor och skator m.m. Knottangrepp har jag inte personligen råkat ut för.
Håller lantraser för bevarande och det egna hushållet.

Susanne

  • Inlägg: 439
Re:myskankor
« Svar #4 skrivet: 08 jan-05 kl 19:37 »
Jag håller med Ronny. Även jag har låtit mina ällingar bada och de har dessutom badat i kallt älvvatten som bara håller 6-10 grader varmt. Ankmor brukar ta med dem för ett första dopp när de är bara några dagar gammal. Hon är bättre på att avgöra vad ällingarna tål än vad vi är. Första doppen brukar vara snabba, några simtag, doppa huvudet och plaska lite och sedan upp igen. Sedan utökas vistelsen i vattnet successivt, allt eftersom ällingarna får sin fjäderskrud.

Inte någon älling har dött pga bad, men däremot hör jag till en av dem som fått ällingar dräpta av en knottparasit (enligt SVA obduktion). Så om nästa sommar är lika knottrik som den som varit så kommer jag hålla ällingarna inne för att skydda dem mot knott. Fick råd att de ska hållas inne tills de är fjäderbeklädda. Men att hålla dem inne för att de inte ska få bada finns det ingen anledning till. Inte om de har en ankmor som tar hand om dem iallafall. Annat gäller säkert för maskinkläckta ällingar, men jag har aldrig haft några såna.

Om du råkar ut för att alla ällingar dör igen så föreslår jag att du skickar dem till SVA så slipper du undra. Då får du veta om det varit knotten eller något annat.  

 

lilleulv

  • Gäst
Re:myskankor
« Svar #5 skrivet: 11 jan-05 kl 06:30 »
Tack för svaren Ronny, Susanne m.fl.
Jag har ingen problem med knott här, så jag tror inte, att det var problemet. Ungarne dog tydligen av luftvägsproblem, och det kan ha varit en kombination av badet, den kalla jorden och den värma mamma. I början på juli var det kallare på morgonen än de fleste dager intill nu i januari. Vad tycks om den teori?
hälsning Lilleulv


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

385 gäster, 4 användare (1 dolda)
tuslus, von tratt, Gröfre Slissing

* Forum

* Om tidningen Åter



- Längtar alltid till nästa nummer. De kommer aldrig tillräckligt ofta!
/Annelie R

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser