Alternativ.nu

Djur => Getter => Getslakt & tillvaratagande => Ämnet startat av: anellen skrivet 08 sep-09 kl 12:17

Titel: Fråga om getskinn och lite allmänna frågor i övrigt.
Skrivet av: anellen skrivet 08 sep-09 kl 12:17
Hej alla getälskare!

Jag har några frågor till er som jag vore otroligt tacksam över svar på. Vi har precis tagit över en besättning allmogegetter och är således helt gröna på det här området.

Vi skall slakta en bagge av allmogeras nu till hösten och funderar på om vi skall sälja skinnet, är skinnen säljbara? Jag menar om det finns stor efterfrågan på dem? Har ni möjligtvis sålt ett skinn och fått ut en bra peng för det?

Hur lång tid tar det för en get att bli fullvuxen?

Är det någon som rökt getkött här inne? Har hört av den förre (numera avlidne) ägaren att det skall vara otroligt gott. Finns möjligheten att röka och sälja själv tror ni?

Älskar redan mina getter! Tack för alla svar!

/David
Titel: SV: Fråga om getskinn och lite allmänna frågor i övrigt.
Skrivet av: Trollmor skrivet 08 sep-09 kl 15:05
Du älskar redan Dina getter, det är bra.  ;D

Jag hänvisar i första hand till de länkar och den litteratur som finns här på gettavlan.

Skinn efter vuxna bockar (en bagge är ett får ... :) ) är ganska ovanliga, och med rätt köpare borde Du kunna få en del.  Jag fick faktiskt ett sådant stulet för ett antal år sedan, och det bevisar väl att det finns ett saluvärde.

Getkött är en delikatess, både rökt och på andra vis.

Slakt av vuxna bockar är lite speciellt, då de har en "skyddsplåt" i nacken (så de ska kunna slåss utan att bryta nacken), och den måste man antingen igenom eller in bakom och under, när man ska avliva på ett bra sätt.  Det senare ger en träffyta på mindre än en kvadratcentimeter ... :P  :o

En get bör vara minst ett år innan hon ger liv åt nästa generation.

Vilken ras har Du?




Titel: SV: Fråga om getskinn och lite allmänna frågor i övrigt.
Skrivet av: anellen skrivet 08 sep-09 kl 15:16
Ja, som det verkar har han inte lämnat några uppgifter på att getterna är med i någon slags genbank, men vad jag kan se så är det jämtgetter. Möjligtvis i korsning med andra..

Och bockar heter det naturligtvis.. :-[.. Som sagt nybörjare..

Angående rökt getkött.. att låta bocken gå till slakt genom ett riktigt slakteri för att sedan röka det själv. Fungerar det med hälsomyndigheter osv att sälja det själv sedan. Med tanke på om det nu är en delikatess så skulle man ju teoretiskt kunna hålla fler av dessa underbara djur om man fick lite bättre ekonomiska förutsättningar.

Tack!
Titel: SV: Fråga om getskinn och lite allmänna frågor i övrigt.
Skrivet av: Gruff skrivet 08 sep-09 kl 15:41
Att skicka en bock till slakteri. Lycka till med att hitta det slakteriet  ;)

I det fallet, är det nog hemslakt och vidare förädling på egen hand som gäller. Sälja får man inte då, men det är inte svårt att "bli av" med köttet av någon anledning *host harkel* Menne......det är heller inte svårt att äta upp en bock under vintermånaderna, i form av värmande grytor.
Titel: SV: Fråga om getskinn och lite allmänna frågor i övrigt.
Skrivet av: anellen skrivet 08 sep-09 kl 16:12
Ok.. =).. Men ponera att jag skulle vilja sätta igång och producera getkött till konsumenter. Hur tror ni att det skulle funka? Hur stor besättning skulle jag behöva och hur stora betesarealer skulle jag behöva? Vad jag har läst mig till så fungerar det inte ekonomiskt att starta ett eget litet slakteri utan det hade man ju fått lejja bort. Men det hade ju varit underbart att kunna sälja lokalproducerat rökt getkött till närliggande restauranger. har ni några idéer? 

Gården består idag av flera "oanvända" ekonomibyggnader och jag skulle mer är gärna se att de fick ett användningsområde som både gynnar lantraser och min ekonomi.. Dessutom ser vi den inte hållbart att hålla kvar besättningen på gården om de inte kan på något sätt gynna oss ekonomiskt (eller åtminstone gå jämt ut) då vi försöker leva på vårt lilla gårdsbruk.

Tack..
Titel: SV: Fråga om getskinn och lite allmänna frågor i övrigt.
Skrivet av: Stadsbarn skrivet 08 sep-09 kl 16:51
Det är förmodligen ganska lång startsträcka för att få igång getköttsproduktion till försäljning. Vi har ju inte de traditionerna.  Speciellt inte jämtgetter som är utrotningshotade.Föreslår istället får. Det är mer gångbart!
Titel: SV: Fråga om getskinn och lite allmänna frågor i övrigt.
Skrivet av: Trollmor skrivet 08 sep-09 kl 19:49
Det är svårt att slakta på ett djurvänligt sätt i ett stort slakteri.  Att få det att gå runt i ett gårdsslakteri och klara alla myndighetsregler med mera har mer än en misslyckats med.  Tyvärr.

  För att få en bättre lönsamhet bör man förädla själv, på platsen.  Mycket jobb.  Att få lönsamhet på getter brukar vara svårt redan om man satsar på mjölk och ost.  Jag tror det är svårare med kött.

  Men varför byta från en utrotningshotad ras till ett helt annat djurslag, om det nu finns en möjlighet att få en liten inkomst, eller åtminstone ett nollresultat?  Även köttproduktion bevarar ju en ras.  (Dessutom var ju djuren ärvda, eller?)


Titel: SV: Fråga om getskinn och lite allmänna frågor i övrigt.
Skrivet av: Caligari skrivet 08 sep-09 kl 21:50
Jag måste bara säga att jag tycker att du har en kanonidé i att börja producera getkött! Ge inte upp! Kanske kunde ett tips vara att prata med någon som har lyckats med något liknande fast med får. Den typen av produktion är ju vanligare så där finns kanske mer kunskap att hämta, men rimligtvis gäller samma regler för får som getter. Eftersom alla pratar om hur gott getkött är (har aldrig smakat själv) borde det gå att skapa ett konsumentintresse bara man brinner tillräckligt mycket för det själv. Berätta hur det går för dig! Lycka till!
Titel: SV: Fråga om getskinn och lite allmänna frågor i övrigt.
Skrivet av: ninna b skrivet 08 sep-09 kl 22:03
Vi har slakatat en del bockkillingar på slakteri. Det är ingen lysande affär eftersom getter växer långsamt och inte blir dom så stora som lamm heller men...vi har gjort det iaf. Av köttet har vi behållt låren och fått dom rökta och resten har malts och blandats med lamm/fårkött och har blivit  till rökta korvar. Allt enligt dom bestämmelser som finns med obruten kylkedja och godkänt slakteri och charkuteri.

Skinnen har vi fått beredda i Tranås och inte är det heller någon lysande affär eftersom det kostar lika mycket att bereda ett lammskinn som det kostar med ett killingskinn.

Lönande... tja inte så värst kanske men visst har det gett ett överskott. Jag kan räkna lite och återkomma med det.

Men om jag hade haft någon i min närhet som kunde tagit hand om alla våra killingar och då inte hade behövt hålla modersdjur med mat under vintern och som hade haft lite bra betesmark, då kan jag inte annat än tro att det skulle finnas en lönsamhet i det företaget.
Titel: SV: Fråga om getskinn och lite allmänna frågor i övrigt.
Skrivet av: anellen skrivet 08 sep-09 kl 23:02
Caligari - Tack! Jag känner även ett visst ansvar gentemot tidigare gårdsägaren då han har hållt getter på gården hela sin livstid. Men att kunna få någon ekonomi i getterna är ett måste i detta läge om vi skall ha dem kvar.

Ninna B - Du får gärna återkomma med prisuppgifter. Tack för hjälpen!

Är det någon som har koll på hur svårt det är att få tillstånd till ett eget charkuteri på själva gården. Dels för att arbetet enligt mig blir mer gårdsbundet om man själv utför fler moment i förädlingen. Men även för att kunna sätta på etiketten att killing köttet är rökt på gården ;).
Det finns som sagt flera oanvända ekonomibyggnader på gården och jag skulle själv förhållandevis enkelt kunna skapa en sanitär lokal för förädling av färdigslaktat kött. Hoppas nu inte att byråkratin sätter käppar i hjulen..
Titel: SV: Fråga om getskinn och lite allmänna frågor i övrigt.
Skrivet av: ninna b skrivet 09 sep-09 kl 07:07
Var i världen finns du...?

Här i Skåne har det anordnats charkuterikurser vi smakplats Skåne och förhoppningen är att öka intresset för småskalig livsmedelsproduktion så fler vågar sig på det. Vad jag tror så ska det inte `mer´ till än en vanlig livsmedelsgodkänd lokal. Ska vara rökningen då för det vet jag att det finns fólk som haft problem med. Du kan säkert hitta branchriktlinjer på Livsmedelsverkets sida.

Ska man bara sälja köttet till slakteriet så vinner man ingenting utan det är just förädlingen som är poängen och kan du sen sälja i egen butik så får du behålla alla ( utom statens ) pengar själv.
¨
Fler som är intresserade av att starta så kan vi tillhandahålla ett hundratal killingar varje vårvinter.
Titel: SV: Fråga om getskinn och lite allmänna frågor i övrigt.
Skrivet av: Mushi skrivet 09 sep-09 kl 08:05
Många gårdar med vilthägn har eller håller på att bygga s k slaktbod med kylrum för hängning. Vissa har tillstånd även för lamm och nöt. Kan du hitta ett sådant litet slakteri nära så kan det vara en lösning. Djuret och köttet ska veterinärbesiktigas, så slakteriet måste ha en sådan inkopplad. På sina håll finns det små slakterier där man kan "återta" köttet.

När det gäller charkuteriförädling så är det höga krav från miljö och hälsa, men har du möjlighet att bygga/inreda ett bra beredningskök så är det ingen omöjlighet.

Kött och mejeriproduktion på gårdsnivå är inte det lättaste att ge sig på då regelverket är rigoröst. Men som sagt det är ingen omöjlighet. Myndigheterna har börjat uppmuntra i stället för att direkt motarbeta och allt fler startar egna gårdsbutiker, mejerier etc.
Titel: SV: Fråga om getskinn och lite allmänna frågor i övrigt.
Skrivet av: Caligari skrivet 11 sep-09 kl 10:34
Caligari - Tack! Jag känner även ett visst ansvar gentemot tidigare gårdsägaren då han har hållt getter på gården hela sin livstid. Men att kunna få någon ekonomi i getterna är ett måste i detta läge om vi skall ha dem kvar.

Har ni provat att slakta för eget bruk? Det kräver ju inga speciella tillstånd och redan där blir det ju lite ekonomi i det hela eftersom det egna getköttet då ersätter kött ni annars skulle ha fått köpa.

Var i landet finns ni, förresten?
Titel: SV: Fråga om getskinn och lite allmänna frågor i övrigt.
Skrivet av: hasseh skrivet 13 dec-11 kl 23:38
Undrar om det finns en möjlighet att köpa obehandlat getskinn, givetvis insaltat och infryst? Är intresserad av ett getskinn för att tillverka en vattenpåse till våra medeltidsutrustning. Är också intresserad av kunskap om hur man garvar skinnet för just ändamålet!
Titel: SV: Fråga om getskinn och lite allmänna frågor i övrigt.
Skrivet av: getalina skrivet 02 mar-12 kl 22:15
Nu hakar jag på. Har hittat ett litet slakteri som tar emot getter i närheten av där vi bor.

http://www.bassholmaslakteri.se/ (http://www.bassholmaslakteri.se/)

http://media.bassholmaslakteri.se/2012/02/DJUR%C3%84GARF%C3%96RS%C3%84KRAN-LAMM-F%C3%85R-GET-ver2b.pdf (http://media.bassholmaslakteri.se/2012/02/DJUR%C3%84GARF%C3%96RS%C3%84KRAN-LAMM-F%C3%85R-GET-ver2b.pdf)

Jag tänker låta dom skicka in skinnet och det står inte smutsiga djur. Hur i allvärlden ska jag få bocken att gå med på att bli shamponerad? Han pissar sig ju i skallen och luktar som  :P

Eller tänker jag fel?
Titel: SV: Fråga om getskinn och lite allmänna frågor i övrigt.
Skrivet av: getalina skrivet 04 mar-12 kl 22:07
HO-Ho Ingen som tvättat ett får till någon utställning som har tips på bra tvättmedel till en get?


Grönsåpa kanske?
Titel: SV: Fråga om getskinn och lite allmänna frågor i övrigt.
Skrivet av: ieenilorac skrivet 04 mar-12 kl 22:13
De behöver inte vara tvättade, de får bara inte vara fulla med gödsel och halm.
Titel: SV: Fråga om getskinn och lite allmänna frågor i övrigt.
Skrivet av: getalina skrivet 04 mar-12 kl 22:19
Jaha ja det är han ju inte, men luktar gör han. Ställde sig och kissade sig mitt i pannan när brorsan kom o kolla på honom, igen.  Brorsans min  :o och sedan fy tusan  >:( vilken stinkus. Urk  :P

Har hört att vid slakt så får pälsen absolut inte röra köttet för då smakar det apa sedan.
Titel: SV: Fråga om getskinn och lite allmänna frågor i övrigt.
Skrivet av: MickeMård skrivet 04 mar-12 kl 22:23
Getter har en massa goa doftkörtlar, därav deras pikanta lukt :)
Titel: SV: Fråga om getskinn och lite allmänna frågor i övrigt.
Skrivet av: tinna.m skrivet 04 mar-12 kl 23:26
Getter har en massa goa doftkörtlar, därav deras pikanta lukt :)
Pink-anta!
Titel: SV: Fråga om getskinn och lite allmänna frågor i övrigt.
Skrivet av: SoloQwist skrivet 04 mar-12 kl 23:32
Pink-Ante!

Namnförslag på bock?
Titel: SV: Fråga om getskinn och lite allmänna frågor i övrigt.
Skrivet av: ieenilorac skrivet 05 mar-12 kl 06:21
Det mesta av doften försvinner under beredningen.

Köttet ska rengöras efter slakt, men självklart ser slaktaren till att köttet hålls så rent som möjligt under slakten.
Titel: SV: Fråga om getskinn och lite allmänna frågor i övrigt.
Skrivet av: Solöga skrivet 08 mar-12 kl 14:01
Vår bock heter Bilbo och hans polare heter Beppe.
Hade en helt vit ett tag som hette Gandalf ;)
Titel: SV: Fråga om getskinn och lite allmänna frågor i övrigt.
Skrivet av: getalina skrivet 09 mar-12 kl 19:17
Jag har knoppat av ett par svar hit i från Medicintråden


http://www.alternativ.nu/index.php?topic=128924.msg1196696#msg1196696 (http://www.alternativ.nu/index.php?topic=128924.msg1196696#msg1196696)




Med tanke på att 6o pers har läst det o bara en har svarat så är det tydligen ett ganska okänt preparat.

Vi ska köra vår bock i hästtransport till ett slakteri så småningom, det var därför jag undrade om lugnande droppar.

Och varför ska vi det?
Jo- han är mycket revirtänkande och ska jämt gå i närkamp med hornen först. Har pratat med veterinär som säger att det inte hjälper att kastrera honom då han börjar närma sig året. Och jag vill inte riskera att ge honom till någon som han kan skada. Tänk om ett barn kom i vägen för honom.  :-X

Han har skadat mig flera gånger nu så jag vet vad jag talar om. Blåmärke, skadat knä....Han är snäll när man kommer med mat, övriga tiden försvarar han fru o barn så jag inte kommer i närheten av dem. Killingen blir ju inte van vid folk som han håller på. :-\

Så veterinären sa att han gör bäst nytta i frysboxen.


Svar från Skräptanten

Hmm, är det inte ett bättre alternativ att slakta honom hemma? Det borde finnas någon alternativare i närheten av där du bor som kan slakta, om du känner dig osäker. Det är minst stressande för honom, tror jag, då är det bara en vanlig dag hemma, och han hinner inte börja ana oråd förrän han är död.

Ska du ändå transportera honom är nog bakluckan på en kombibil lugnare än en hästtransport. En ensam liten bock i en stor hästtransport blir liksom väldigt mycket yta, och det kan vara en stressfaktor.
Vi har transporterat våra getter både i bil och hästtransport, och det har iofs inte varit något bekymmer med något av det, det har bara varit att leda in djuren i hästtransporten mha lite godis. (Det är inte samma dramatik med transport som det kan vara för endel stirriga hästar.) Ensamma djur har dock alltid fått åka bil. Gettjejerna har fått åka i vår specialgjorda måttanpassade getbur, men när jag skulle hämta vår store bock gick inte det, eftersom han har 80 cm mellan hornspetsarna och kunde inte komma in i buren. Han och hans fru fick åka i bakluckan, tjudrade vid varsin lastögla

Svar getalina


Vår kombi är avställd.  :-\

Har velat mellan hemslakt o detta http://www.bassholmaslakteri.se/ (http://www.bassholmaslakteri.se/)
De har avtal med skinnberedare och man vet att de kan det där med avlivning.
Hade jag kunnat kombinera avlivning hemma och att slakteriet skötte det andra så hade det varit det bästa. Jag är inte riktigt kry just nu och gubben vill inte ha mä det å göra.

Titel: SV: Fråga om getskinn och lite allmänna frågor i övrigt.
Skrivet av: getalina skrivet 13 mar-12 kl 22:15
Spelar det någon roll när man slaktar för skinnets skull? Vår/höst fällningen tänker jag på då. Har preleminärt bokat om 3 veckor från i måndags ( 12/3)
Titel: SV: Fråga om getskinn och lite allmänna frågor i övrigt.
Skrivet av: Hippievagnen skrivet 23 mar-12 kl 00:43
Här är en som har schamponerat sina getter  ;D

Hade två getter som råkade ut för detta inför en promenad på stan då de skulle vara reklampelare för en teaterföreställning. Det var inte populärt men det var inte mycket svårare än att bada en motsträvig envis hund. En person fick hålla i geten i kopplet medan jag fick skrubba och tvätta. Står man utomhus och spolar och använder lagom varmt vatten så är det inga större problem att få det gjort, men man blir ju lite blöt själv förstås. jag använde Hexocilschampo ett lite bakteriedödande schampo som är bra mot löss också. (tror jag?)

Titel: SV: Fråga om getskinn och lite allmänna frågor i övrigt.
Skrivet av: wedjat skrivet 23 mar-12 kl 01:34
Om skinnet är saltat så behövs ingen infrysning men skinnet ska förvaras svalt
Titel: SV: Fråga om getskinn och lite allmänna frågor i övrigt.
Skrivet av: Tokyoboy skrivet 23 mar-12 kl 04:16
Nar jag reste genom Mongoliet for manga herrans ar sedan slaktade vi en get genom att skara upp ett pyttelitethal i brostet, som geten knappt markte verkade det som. Sedan stoppade en liten tjej (hon var nog tonaring, men ganska sa liten till vaxten) in en hand i halet och knep tag runt getens viktigaste pulsader. Geten sag forvanad ut och slocknade pa tva-tre sekunder. Sedan vantade hon tills hjartat stannat och gav oss klartecken. Det enda vi inte kunde anvanda pa den slakten var tarminnehallet och klovarna, allt annat togs till vara. Inte en droppe blod gick till spillo. Det kallar jag ekologiskt! Enda verktygen var en vattenslang att skolja tarmarna med, en kniv att stycka kroppen med (och det var en vanlig hushallskniv jag kopt pa ett varuhus for 10kr), och ett par hinkar att ta hand om blodet innan korvskinnet blivit klart. Till och med margen i benen at vi upp.  :-[
Titel: SV: Fråga om getskinn och lite allmänna frågor i övrigt.
Skrivet av: getalina skrivet 24 mar-12 kl 17:30
Jag har hittat ett bra schampoo till folk o fä som jag tänker använda på getterna.

Ocean, 140 kr i vår affär per dunk. Provat på hundarna och mig själv å det blev bra.  :)

http://webshop.oceanshop.se/sv/product/211/Djurvard-4l (http://webshop.oceanshop.se/sv/product/211/Djurvard-4l)
Titel: SV: Fråga om getskinn och lite allmänna frågor i övrigt.
Skrivet av: getalina skrivet 24 mar-12 kl 17:44
Försökte hitta en film som jag vet visar just det Tokyoboy pratar om. Hittat detta än så länge.  :) Ur filmen http://www.genghisblues.com/index.html (http://www.genghisblues.com/index.html)


Paul Pena from the movie Genghis Blues,Good Horses (http://www.youtube.com/watch?v=-LYc06l2gGo#)