Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: sivan48 skrivet 06 feb-08 kl 10:37

Titel: Recept till BAKMASKIN
Skrivet av: sivan48 skrivet 06 feb-08 kl 10:37
Gjorde i går ett väldigt gott bröd  i bakmaskinen.

1tsk torrjäst
5dl siktat Dinkelmjöl
2½dl Dinkel mannagryn(krav)
2msk linfrön
2tsk (maldon)salt
1tsk socker
2msk olivolja
knappt 3dl vatten

blev mycket saftigt



Titel: SV: Recept till BAKMASKIN
Skrivet av: Skogsvilde skrivet 06 feb-08 kl 20:55
Det måste provas....

Skall passa på att delge dagens överraskning i min bakmaskin..

7 dl mjöl..  Fritt blandat jag brukar växla mellan råg och vete...  Eller havre om jag får tag på det...
ca 3 dl vatten beroende på vad jag har i sen...
1-½ tsk bakpulver
en bra skvätt olivolja...
Salt...

Idag så provade jag 2 stora morötter som jag körde i mixern..  Sen fyllde jag på så jag hadde 3 dl vätska... 
Därefter åkte innehållet i en 150 grams påse med nötblandning i..
vi var 4 till middagen och 4 l kött/grönsakssoppa förvann med hela brödet....

I min smak så var det sagolikt   
Titel: SV: Recept till BAKMASKIN
Skrivet av: sivan48 skrivet 08 feb-08 kl 18:37
Igår så bakade jag alternativ-SEMLOR i bakmaskinen

7,5dlvetemjöl
1 tsk salt
3msk(fruktos)-socker
½tsk kardemumma
1tsk saffran
3msk smält smör
3dl mjölk
(Nästa gång blir det russin eller dadlar i+1ägg oxå.)

Gjorde egen mandelmassa till.
(koka mandlarna i vatten några minuter,poppa sen ur dom)
och mal mandlarna på mandelkvarn.
Blanda med lite fruktos eller honung+lite vatten
(spar mandelskalen till skrubb-peeiling av ansiktet)

Skivade upp brödet,bredde mandelmassan på +
lite vispad  grädde..
Mums tyckte både jag o min kille...

Överblivet bröd torkar jag,till skorpsmulor,skorpor eller fattiga riddare(eller fågelmat.)

Saffrans-skorpor:
recept som ovan
skiva upp torka  i svag ugnsvärme (eller över natten)
Pensla med lite smör+kanelsocker,om så önskas
torka till jättetorrt

Glömde att säga att man spar både pengar och el med BM.
(Har nu råd att köpa det bästa ekologiska mjölet. )
Titel: SV: Recept till BAKMASKIN
Skrivet av: Skogsvilde skrivet 09 feb-08 kl 01:33
 ;D     Bakmaskinen är verkligen en sparkalv.......

Har räknat fram och tillbaka och funnit att man ligger under 10:- Limpan troligtvis mycket under med fulmjöl..
Med ekologiskt blir det lite dyrare... 

Men det bästa är.....   Friheten att själv stoppa i det man vill ha i brödet... 
Titel: SV: Recept till BAKMASKIN
Skrivet av: Våmhuskullan skrivet 09 feb-08 kl 12:02
bakmaskin har i mina ögon varit en onödig maskin...men jag kan ändra mig  ;D
vad jag undrar över är hur det anses att den spar pengar?
Spar den energi jämfört med att baka i ugnen om man ändå haft den varm innan?
eller e det bara att man just jämför inköp av råvaror med färdigbakat bröd?
Jag brukar räkna det totala...inköp av maskin, energi samt råvaror..

och blir verkligen brödet bättre än vid vanlig ugnsbakning? vad e fördelen med just bakmaskin?
lite nyfiken alltså  :P
Titel: SV: Recept till BAKMASKIN
Skrivet av: Filip Skräplund skrivet 09 feb-08 kl 13:21
För mej är anledningen att jag köpte bakmaskin, att jag inte tål gluten något vidare bra.
Glutenfritt mjukt bröd är minst dubbelt så dyrt som vanligt bröd i affärerna, bakar jag själv av färdiga mixer blir priset ungefär som vanligt köpebröd.
Med egna kompositioner kan man nog förbättra både smak och lönsamhet, men det har inte blivit så mycket bakat på ganska länge nu.
Visst kan man baka i vanlig ugn också, men det är mindre jobb, mindre energiförbrukning och mindre disk med en bakmaskin.
Titel: SV: Recept till BAKMASKIN
Skrivet av: Skogsvilde skrivet 09 feb-08 kl 16:18
Energiförbrukningen kan jag inte svara på....

Men tiden...   Det tar max 5 minuter att plocka ihop ingredienserna...
Man har ett purfärsk bröd när man vaknar...
Som smakar av det man vill ha just den morgonen.
2 kilo mjöl kostar 10-12:- om jag inte har fel.. Jästen nårra kr.. Salt och olja..
Det smakar lika bra okryddat som kryddat..   Allra bäst e det med morotskross och nötblandning... 

För mig som inte ens har en ugn så var bakmaskinen ett lyft... 
Titel: SV: Recept till BAKMASKIN
Skrivet av: Våmhuskullan skrivet 09 feb-08 kl 16:24
man behöver alltså inte knåda och ha sig med en bakmaskin?
att jag sett bakmaskin som önödig maskin beror just kanske på att jag inte vet något om dom samt så tycker jag det lätt kan bli så att det blir en väldans massa maskiner i köket, en maskin har en uppgift och jag gillar då den har många uppgifter  :D
fasst alla tänkbara snickerimaskiner har jag ju så klart   :-[
Titel: SV: Recept till BAKMASKIN
Skrivet av: Skogsvilde skrivet 10 feb-08 kl 03:46
Jepp....  Man bara hystar i vad man ka ha i och trycker på knappen.... 
Efter stund så startar den och skramlar lite när den blandar...
Sen vilas det och så knådas det igen..
Efter det har fått jäsa så värmer den på och underbara dofter sprids....
Titel: SV: Recept till BAKMASKIN
Skrivet av: Våmhuskullan skrivet 10 feb-08 kl 12:09
Citera
Jepp....  Man bara hystar i vad man ka ha i och trycker på knappen.... 
Efter stund så startar den och skramlar lite när den blandar...
Sen vilas det och så knådas det igen..
Efter det har fått jäsa så värmer den på och underbara dofter sprids....
ja min okunskap om bakmaskin hade jag rätt i illafall  :D lät ju nästan för bra att vara sant det där!
nästan så jag skulle kunna tänka mig en sån nu  ;D
Titel: SV: Recept till BAKMASKIN
Skrivet av: sivan48 skrivet 11 feb-08 kl 05:56
Min bakmaskin drar 600watt.
Denna fulla effekt dras ju enbart vid gräddningen,vilken är ca 1timme.
under knådningen drar  den säkert inte mer än 100watt.Och  det är ingen uppvärmningstid.
Den blandar,knådar,jäser och knådar o jäser igen,sen bakar den.
Jag ska köpa en elmätare,återkommer när jag  har exakta uppgifter om energiförbrukningen.
Jag tycker att brödet blir perfekt,minst lika fint som bagerikvalitet.
Går lätt att skära riktigt tunna skivor.(vilket är bra om man vill göra en dubbel varm macka)
Om man har en knådmaskin får man nog samma kvalitet.
Själv brukade jag knåda degen för hand,blev  aldrig riktigt bra.
Om man har ugnen igång ändå,eller ska baka flera bröd,är nog ugnen bättre...

Men för ett enstaka bröd är den superb.Speciellt om man får tag på den begagnad...
Titel: SV: Recept till BAKMASKIN
Skrivet av: sivan48 skrivet 13 feb-08 kl 17:18
sista brödet blev väldigt lyckat

1tsk torrjäst
7dl vetemjöl
1msk maldon flingsalt
1tsk fruktos socker
några msk olivolja
½dl linfrön
½dl sesamfrön
1½tsk kumminfrön(mortlade)
3dl vatten
Titel: SV: Recept till BAKMASKIN
Skrivet av: Våmhuskullan skrivet 23 feb-08 kl 09:50
på måndag ska jag handla min bakmaskin   :P
men jag funderar lite över det med recept..det måste väl gå att bara använda vanliga recept? ett standrad recept typ. såsom x dl vätska och x dl mjöl + x jäst och sen bara variera utifrån det? som jag sett så är vanligast att ni använder 3 dl vätska och ca 7 dl mjöl+ 1 tsk jäst. nu beror väl det kanske på hur stor maskinen är också så klart...
Titel: SV: Recept till BAKMASKIN
Skrivet av: Våmhuskullan skrivet 25 feb-08 kl 09:36
www.golimpan.no-ip.org
Titel: SV: Recept till BAKMASKIN
Skrivet av: Våmhuskullan skrivet 26 feb-08 kl 09:32
det blev en kenwood BM250  ;D

håller på med första frallan nu...spännande :P
Titel: SV: Recept till BAKMASKIN
Skrivet av: anbe skrivet 28 feb-08 kl 18:19
Hur gikk det med provbakningen färnäskullan ? Har också lust på bakmaskin men alltid tyckt att det var onödigt  ???
och kännt meg lite lat som ens tänkt tanken  :-[.
Titel: SV: Recept till BAKMASKIN
Skrivet av: Våmhuskullan skrivet 28 feb-08 kl 18:51
anbe: det är hur bra som helst med en sån maskin ju!!! jag har också tyckt det varit den mest onödiga maskin...och trodde det var en maskin som aldrig skulle komma in i mitt hus...jag gikllar inte hushållsmaskiner löiksom.
men jag kan verkligen rekomendera en!
min kan även göra mjuka kakor och marmelad...om man nu vill det..
nu slipper jag ju storbaka och frysa bröd...och det går åt mindre ström att baka ett bröd i taget m maskinen än storbaka och frysa. lat? njae...tänk du spar energi  ;) din och el
Titel: SV: Recept till BAKMASKIN
Skrivet av: skogsråetiskogen skrivet 05 mar-08 kl 00:08
Bakmaskinen är en av alla maskiner som verkligen "gör rätt för sig" hemma i mitt kök. Den använder jag 2-3 ggr/vecka och har tjänat ihop sig på ingen tid alls. Jag räknade ut att bröd gjort på vetemjöl kostar högt räknat 5:-/limpa, grovt bröd 7:-/limpa (konstigt men så är det). Alltså sparar jag - lågt räknat - 10:- / limpa. Maskinen kostade 600:- i inköp. 60 limpor, dvs i mitt fall = 20-30 veckor har tjänat in inköpet. Förmodligen kommer man upp i inköpspriset mycket snabbare.
Jag är frälst! Älskar min bakmaskin! Man kan slänga i vad man har i skåpen, solrosfrön, linfrön, nån spännande mjölsort etc.
Och så kan man ju alltid ladda maskinen fredag morgon till att blanda och få pizzadegen lagom färdigjäst tills man kommer hem trött efter en arbetsvecka - bara att kavla ut och bre på fyllningen! Mums!
Nej ge bakmaskinen en ränessans! (Och till min OBH Nordica följer dessutom ett utomordentligt bra recepthäfte).
Titel: SV: Recept till BAKMASKIN
Skrivet av: javill skrivet 05 mar-08 kl 10:28
Vi (jag) använder också bakmaskinen en del. Det var min mammas en gång i tiden och jag har lånat den på obestämd tid eftersom hon aldrig bakade i den ändå. Använder den mycket till att göra deg i. Bl a pizzadeg som nämndes ovan. Riktigt bra till det faktiskt. Nu sist så gjorde jag deg till pitabröd och det blev faktiskt riktiga pitabröd av det, med ficka i och allt (helt fascinerad).
Titel: SV: Recept till BAKMASKIN
Skrivet av: Våmhuskullan skrivet 05 mar-08 kl 18:21
min son säger nu efter ett antal dagar och ett bröd om dagen: -"hm...jo egentligen är dom lite torra..typ..hm..inte för att jag vill klaga på maskinen men..."
Har bröd i bakmaskinen benägehet att kännas lite torrare?
Kan tillägga att min son är extrem i sitt smaksinne-alltså det ÄR överutvecklat och förstärkt. och han äter bara bröd av vetemjöl.
jag märker ingen skillnad just...kan ju bero på att det inte är konserveringsmedel i det eller?
har testat både vanligt köpemjöl och ekologiskt från kvarn.
ska göra en vetebröddeg och se vad han säger om det...nu e det olika typer av franskbröd han testat..

Titel: SV: Recept till BAKMASKIN
Skrivet av: Skogsvilde skrivet 06 mar-08 kl 12:35
Jag tyckte oxå att bröden blev lite torra... 
Det löser sig med lite mer vatten eller olja...     

Störast felet är nog att jag bara måttar upp mjölet och vattnet resten av innehållet höftar jag bara vilket i vissa fall innebär för mycket/litet...  Men det e ju bara spännande...   
Blir brödet riktigt torrt så brukar jag lägga in skivorna i mikron i Ca 30 sek så blir dom varma och mjuka..
Titel: SV: Recept till BAKMASKIN
Skrivet av: Våmhuskullan skrivet 06 mar-08 kl 13:00
jag har haft lite koll nu i början hur degen ser ut vid knådningen...den ska väl inte fastna i kanterna iallafall? för om den gör det duttar jag på lite mjöl..
men ska testa nu direkt med mer fett.
Titel: SV: Recept till BAKMASKIN
Skrivet av: Parkettodlaren skrivet 08 mar-08 kl 22:26
Vi är inne på vår andra bakmaskin - den första använde vi så mycket att den slets ut innan garantin gått ut...:P Vi gör sällan rena vetebröd i den, för de blir gärna torra efter en eller två dagar. Istället blandar vi i havregryn i degen - de slås sönder av knådvingen och degen blir fluffig och fin - det första havrereceptet vi använde gjorde bröd som blev som sockerkakor i konsistensen. Eftersom det blir svårt att skära har vi nu modifierat det litet. Och just det; de håller vätska mycket bra.

En annan stor fördel med bakmaskin är att den gräddar på låg temperatur, vilket också gör brödet saftigt.

Havre- och vetelimpa, 1kg (ingridienserna skrivna i den ordning som jag her dem i bunken)

4dl vatten
1tsk salt
2msk olja
3dl havregryn
7dl vetemjöl

Bäst blir brödet om det bakas på menyn för grovt bröd (meny 3 på min Severinmaskin). Jag sätter också gärna gräddningen till "mörk skorpa".
Titel: SV: Recept till BAKMASKIN
Skrivet av: Radar skrivet 17 mar-08 kl 21:00
[url=http://www.golimpan.no-ip.org]www.golimpan.no-ip.org[/url]


Kommer inte in på den sidan nu när jag ville titta.
Hittade däremot den här sidan. (http://web.telia.com/~u92018300/) Är det den som avses eller är det en annan?
Titel: SV: Recept till BAKMASKIN
Skrivet av: Våmhuskullan skrivet 18 mar-08 kl 08:24
samma  :D
Titel: SV: Recept till BAKMASKIN
Skrivet av: sɹǝpuɐ skrivet 28 maj-08 kl 22:40
Nu har jag med sällat mig till brödmaskinägarnas skara. Mitt första bröd är i standby till i morgon bitti. Ett dinkel-/vete- bröd på nymalt, delvis siktat mjöl.

Spännande!  :P

A.
Titel: SV: Recept till BAKMASKIN
Skrivet av: sɹǝpuɐ skrivet 29 maj-08 kl 06:29
Blev gott som frukost!  :P

Fast jag får nog ställa maskinen någon annanstans än i köket. Vaknade och störtade upp för att kolla vad det var som höll på att hända när den gick igång...

Fast det var lite trevligt att somna om medans maskinen gick.

A.
Titel: SV: Recept till BAKMASKIN
Skrivet av: Gurkan4 skrivet 07 jun-08 kl 22:26
Jag har införskaffat min första bakmaskin idag. Jag har velat ha en länge eftersom köket inte är anpassat för brödbak (bänken räcker helt enkelt inte till).
Två limpor har jag bakat idag men den förta misslyckades jag komplett med, den blev alldeles för kompakt (förhållandet mellan mjölsorterna och degspad blev nog lite fel för jjäst hade den gjort) men jag gjorde ett försök till och det blev ett lingonbröd på vetemjöl och rågsikt (det var det jag hade hemma). Det kom ut mycket högre och finare och känns mer luftigt än det förra, dock sker provsmakningen först imorgon bitti.

Jag undrar om någon har provat att baka bröd med majsmjöl i och hur det blev och om någon har något bra recept på majsbröd i maskin?
Och något grovt med sirap och filmjölk i?
Titel: SV: Recept till BAKMASKIN
Skrivet av: Gugge (klehr65) skrivet 07 jun-08 kl 22:49
Är också intresserad av av att köpa en bakmaskin !! Vad har ni för märken ? Är det någon som verkar vara bättre än andra ??
Titel: SV: Recept till BAKMASKIN
Skrivet av: Gurkan4 skrivet 07 jun-08 kl 23:15
Jag har skaffat en OBH Nordica Breadmaster Inox och den kostade 990 kronor. Den klarar av att baka både 750 grams bröd och 900 grams.  Har en massa olika program och inställningar. Den har timer och så ska man tydligen kunna koka sylt och marmelad i den.
om den är bra eller ej återstår att se men den har gett ett gediget intryck, den är lätt att använda, den piper högt (går ej att ställa om) så höra den är inga problem, ganska nätt och väldigt snygg att titta på! Tyst är den i alla fall (vet inte hur det är med andra bakmaskiner men jag vet att andra hushållsapparater kan ha enorma skillnader i ljudnivåer).
I bruksanvisningen fanns en hel del recept (även på glutenfria). tror nog jag ska försöka följa recept tills jag lärt mig använda en bakmaskin på bästa sätt men sen ska det testas! Det enda jag saknade var ett gott filmjölks/sirapsbröd och något med majsmjöl i men det går ju alltid komplettera!
Titel: SV: Recept till BAKMASKIN
Skrivet av: Filip Skräplund skrivet 07 jun-08 kl 23:24
Det där pipandet kan vara jävligt störande, för ofta vill man ju köra maskinen på natten så man får nybakat bröd till morgonfikat.
Jag vill minnas att jag satte en limklick för hålet på pipmojen, eller var det tejp?
Fick skruva bort höljet först.
Hursomhelst blev pipandet lagom försynt efter operationen.

Edit: Troligen var det lim typ Karlssons Klister, tejp skulle inte klara värmen.
Titel: SV: Recept till BAKMASKIN
Skrivet av: Gurkan4 skrivet 07 jun-08 kl 23:30
Kan tänka mig att jag kommer störa mig på piperiet efter ett tag men nu har jag fått tips hur jag ska få tyst på det om jag så skulle önska  ;D
Titel: SV: Recept till BAKMASKIN
Skrivet av: sɹǝpuɐ skrivet 12 jun-08 kl 06:38
Är också intresserad av av att köpa en bakmaskin !! Vad har ni för märken ? Är det någon som verkar vara bättre än andra ??

Jag köpte en Kenwood BM350.

Svårt att veta vilken maskin som är "bäst". Man har ju bara sin egen att jämföra med. Men jag är iaf positivt överraskad...

Följde inte med någon bra svensk receptbok bara. Men det finns ju mycket på nätet. Och man börjar snabbt experimentera. Ett tips jag fick här var havregryn i brödet. Blir himla bra!

Piper och lever rövare, dock!

A.
Titel: SV: Recept till BAKMASKIN
Skrivet av: javill skrivet 12 jun-08 kl 07:57
Min är en Sense eller ja, min mors. Den är nog 20 år gammal vid det här laget. Det sämsta med den är att brödet får så hård skorpa. Men, deg blir utmärkt. Har gjort bageldeg i den också. Blev också bra.
Titel: SV: Recept till BAKMASKIN
Skrivet av: Gurkan4 skrivet 13 jun-08 kl 18:33
nu har jag provat att göra pizzadeg i min och det funkade ju ypperligt! otroligt smidigt och i stort ingen disk alls!

Nu snurrar det ett bröd på vetemjöl, lantmjöl (4 sädesslag och grovt), filmjölk och solroskärnor.. få se hur det blir!
Titel: SV: Recept till BAKMASKIN
Skrivet av: Våmhuskullan skrivet 03 jul-08 kl 17:48
igår köpte jag en till bakmaskin. fast nu en beg funai för bara 100:-
testbakade och den fungera utmärkt. och dottern är glad att hon nu har en egen :-)
Titel: SV: Recept till BAKMASKIN
Skrivet av: homer_s skrivet 23 mar-09 kl 20:20
Här finns några bra recept till:
http://minbakmaskin.blogspot.com/
Titel: SV: Recept till BAKMASKIN
Skrivet av: Moraggarn skrivet 16 aug-09 kl 12:41
Fungerar dessa recept som beskrivs i alla bakmaskiner( viss modifiering förstår jag behövs) men i stort?
Titel: SV: Recept till BAKMASKIN
Skrivet av: Moraggarn skrivet 16 aug-09 kl 12:55
Köpte en bakmaskin för sisådär 7- 8 år sedan,änvändes lite grann ibörjan och sedan efter det bara nån enstaka gång. Tröttnade på den då jag tyckte att spateln som blandar och knådar förstör brödet då det är ett jäkla pill att få ut den samt att det blir ett hål inuti brödet som förstör flera skivor av det,faktiskt goda brödet. Har testat att ställa in den så att jag har färdigt bröd på morgonen men det blev inte så lyckat,nästan lite slemmigt. Har ni några tips på detta? samt detta med spateln? Är jäkligt sugen på att börja använda den igen så den inte bara står till ingen nytta för det är trots allt en himla bra bra hushållsmaskin.
Titel: SV: Recept till BAKMASKIN
Skrivet av: sɹǝpuɐ skrivet 16 aug-09 kl 14:10
Jo, recepten fungerar nog bra rakt över. Man kan kanske få anpassa det lite efter storlek på maskinen och hur långa jästider som maskinen har.

Jag brukar dela mitt bröd på mitten, just där degkroken fördärvar. Och så tar jag bort större delen av hålet geonom att ta en skiva varmt nybakat bröd just där. Men en liten klick smör och en ostbit. Då gör det inte så mycket att det var ett hål...  :P

A.

Titel: SV: Recept till BAKMASKIN
Skrivet av: ankianka skrivet 17 aug-09 kl 14:08
Har någon bakat Parkettodlarens vete o havrelimpa? Isf hur mycket jäst ska det vara i..ser inte att det står någonstans.
Titel: SV: Recept till BAKMASKIN
Skrivet av: Jullan skrivet 23 aug-09 kl 18:31
Eftersom vi nyssens varit o hämtat en gammal bakmaskin hos svärisarna måste jag liva upp den här tråden lite! Bakmaskin är ju verkligen toppen! Då kan man ju alltid ha hembakat bröd hemma, även om man inte orkar baka själv. Enda nackdelen hittils är väl att det blir så små bröd. SKulle vilja ha en bakmaskin som bakade en större limpa istället. Men den vi har nu var ju gratis, så man får inte klaga.

Hur som helst, jag hittar inte recepthäftet till min just nu så jag frågar här: Kan man baka kakor i en bakmaskin? Mjuka kakor alltså? Typ sockerkaka eller så. Någon som har recept i så fall??
Titel: SV: Recept till BAKMASKIN
Skrivet av: gustos skrivet 24 aug-09 kl 21:18
En grej som i alla fall fungerat för mig är att till ditt favoritrecept lägga till en eller två matskedar med yoghurt (typ turkisk), ger ett väldigt smidigt och saftigt bröd, som inte känns torrt.
Titel: SV: Recept till BAKMASKIN
Skrivet av: Jullan skrivet 25 aug-09 kl 08:04
Har någon bakat Parkettodlarens vete o havrelimpa? Isf hur mycket jäst ska det vara i..ser inte att det står någonstans.
Jag hade gissat på 1-1 1/2 tsk torrjäst, men jag är inte säker.
Titel: SV: Recept till BAKMASKIN
Skrivet av: ankianka skrivet 25 aug-09 kl 11:41
Tack Jullan för svaret, och sen en tid tillbaka så vet jag att vi hade rätt. Tog 1 1/2 och det vart kanon.

Men ett annat problem med maskinen: gjorde ett morotsbröd o det jäste över så förskräckligt, jag var inte inne just då. Men när jag kommer in stinker det av brandrök, kollar i maskinen o massor av deg ligger på värmeslingan som är illröd. Tog genast bort det o kastade allt, men nu luktar det ju riktigt bränt i maskinen.....till frågan: vågar jag baka mer i den?
Titel: SV: Recept till BAKMASKIN
Skrivet av: Pjöllerberg skrivet 25 aug-09 kl 11:57
Att går det att baka vidare med maskinen törs jag nog lova.
Lukten är ju ett problem innan allt bränt bort, försök torka bort så mycket som möjligt med fuktad disktrasa.
Givetvis med väggkontakten urdragen under tiden.
Titel: SV: Recept till BAKMASKIN
Skrivet av: ankianka skrivet 25 aug-09 kl 13:47
Litar på dej och sätter på maskinen om en stund. ;D
Titel: SV: Recept till BAKMASKIN
Skrivet av: Radar skrivet 24 jan-13 kl 19:58
Ha!!
Det tog några år, men nu har jag köpt en bakmaskin till husets härskarinna.
Vi är fullt nöjda med det enda bröd som hittills hunnits bakats.
Ett bra recepthäfte på köpet. Bl.a. marmelader och pasta förutom en massa bröd.
Titel: SV: Recept till BAKMASKIN
Skrivet av: Björkris skrivet 09 nov-20 kl 15:01
Det måste provas....

Skall passa på att delge dagens överraskning i min bakmaskin..

7 dl mjöl..  Fritt blandat jag brukar växla mellan råg och vete...  Eller havre om jag får tag på det...
ca 3 dl vatten beroende på vad jag har i sen...
1-½ tsk bakpulver
en bra skvätt olivolja...
Salt...

Idag så provade jag 2 stora morötter som jag körde i mixern..  Sen fyllde jag på så jag hadde 3 dl vätska... 
Därefter åkte innehållet i en 150 grams påse med nötblandning i..
vi var 4 till middagen och 4 l kött/grönsakssoppa förvann med hela brödet....

I min smak så var det sagolikt

Sempers glutenfria mjöl,,la i lite fiberhusk,,torrjäst,,en knivsudd bikarbonat,salt, ,rev morötterna och stekte dom i smör, duttade i en matsked sirap (lät morötterna svalna lite)
,,sen i med alltihopa i bakmaskinen,,
håll tummarna

Jag gjorde morotsbröd efter ett annat recept i förra veckan,,det blev så sablans gott men var tusan hittade jag det receptet???
Titel: SV: Recept till BAKMASKIN
Skrivet av: Bloggjohan skrivet 09 nov-20 kl 16:37
jag körde i några år med färdiga brödmixar från lidl i bakmaskin som bas och la till lite olika saker varje gång.
Jag fyllde upp formen innan jag startade varje gång med hett vatten så formen värmdes upp.
Gjorde jag inte det så jäste det inte ordentligt.
Titel: SV: Recept till BAKMASKIN
Skrivet av: Björkris skrivet 12 nov-20 kl 14:41



MUMS!!!


MUMSFILLIBABBA!

(om jag får säga det själv)

 Yess Yess Yess Yess Yess Yess Yess
Titel: SV: Recept till BAKMASKIN
Skrivet av: Björkris skrivet 06 feb-21 kl 09:50
Jag gör likadant varje gång... men ibland blir det en jäst stor fluffig limpa... men nästa gång bara halv storlek. För varma stekta morötter eller för kalla? Steker rivna morötter i smör o rapsolja och en msk sirap. Häller det sen i de torra ingredienserna som gått några minuter i bakmaskinen. Varför olika storlek från gång till gång? Temperaturen på morotskladdet? Försöker hälla i när fingerljummet.
Titel: SV: Recept till BAKMASKIN
Skrivet av: Prillis skrivet 06 feb-21 kl 17:18
Har du provar med råa rivna morötter? Jag bakar inte i bakmaskin men steker eller kokar inte morötterna utan har i dom råa.
Titel: SV: Recept till BAKMASKIN
Skrivet av: Björkris skrivet 06 feb-21 kl 22:43
Har aldrig provat råa morötter.
Har fått för mig att om man steker dom rivna så löser sötman och smaken ut bättre.

Precis som med röd lök, stekt på svag värme med smör och raps och så mycket godare än gul lök som steks för snabbt.
Titel: SV: Recept till BAKMASKIN
Skrivet av: Ett svart får skrivet 07 feb-21 kl 16:25
Bakmaskinen är en av alla maskiner som verkligen "gör rätt för sig" hemma i mitt kök. Den använder jag 2-3 ggr/vecka och har tjänat ihop sig på ingen tid alls. Jag räknade ut att bröd gjort på vetemjöl kostar högt räknat 5:-/limpa, grovt bröd 7:-/limpa (konstigt men så är det). Alltså sparar jag - lågt räknat - 10:- / limpa. Maskinen kostade 600:- i inköp. 60 limpor, dvs i mitt fall = 20-30 veckor har tjänat in inköpet. Förmodligen kommer man upp i inköpspriset mycket snabbare.
Nu, 12-13 år senare, kostar en limpa 30-40kr i affären så nu sparar man ännu mer. Å andra sidan tycker jag limporna från bakmaskinen bara är goda första dygnet, medan affärslimpor går att äta ännu efter en vecka. Men när det är såpass billigt kan man ju nästan baka varje dag om man vill. Och så kanske det finns bättre recept så brödet håller längre?

Jag har nyss köpt min bakmaskin och morotsbröd är väl lite för avancerat ännu. Först skall jag prova surdeg och försöka få till det.
Titel: SV: Recept till BAKMASKIN
Skrivet av: Prillis skrivet 07 feb-21 kl 20:43
Har aldrig provat råa morötter.
Har fått för mig att om man steker dom rivna så löser sötman och smaken ut bättre.

Precis som med röd lök, stekt på svag värme med smör och raps och så mycket godare än gul lök som steks för snabbt.

Jag får nog prova att steka morötterna nästa gång.
Titel: SV: Recept till BAKMASKIN
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 07 feb-21 kl 22:28
Nu, 12-13 år senare, kostar en limpa 30-40kr i affären så nu sparar man ännu mer. Å andra sidan tycker jag limporna från bakmaskinen bara är goda första dygnet, medan affärslimpor går att äta ännu efter en vecka. Men när det är såpass billigt kan man ju nästan baka varje dag om man vill. Och så kanske det finns bättre recept så brödet håller längre?

Jag har nyss köpt min bakmaskin och morotsbröd är väl lite för avancerat ännu. Först skall jag prova surdeg och försöka få till det.

En av ungarna körde med något grundrecept med torrjäst, men hade i valnötter. Kanongott, och då var vi 4 i hushållet och ett bröd från den maskinen var i storlek med en halv limpa, så den blev inte gammal. Det var tider det med nybakt på morgonen. Han testade alla möjliga frön, och en del var helt ok, men valnötter var godast. Med nybakt så blir det ju bäst med bara smör, så det både förenklar och sparar.