Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  konserveringsfrågor  (läst 1140 gånger)

jörmundur

  • Inlägg: 459
    • Medelpad
konserveringsfrågor
« skrivet: 25 jan-24 kl 20:59 »
Hejsan. vilken sorts burkar ska man ha för att göra egna konserver hemma?

har sett de klassiska med gummipackning o knäppe. går de packningarna att använda fler gånger eller måste de bytas ut när man använt dem en gång?

finns det burkar mad skruvlock som kan användas?

mvh J 
Bor på en gård med dotter, Älskar skog o åker. pysslar med smide,Timmring, hantverk, slöjd, choklad,, Vänner, Hundar, Höns, vatten o naturen.....
God mat, musik, valmet 604, lite odling.
http://www.youtube.com/watch?v=vC_c87xJwvc

Skogsvilde

  • Inlägg: 16951
  • Om det inte dödar dig muterar och försöker på nytt
    • -
SV: konserveringsfrågor
« Svar #1 skrivet: 25 jan-24 kl 21:05 »
Det finns en uppsjö med skruvlock.
Men dom deformeras lätt och kan vara svåra att återbruka.

Packningen till snäppburken kan återanvändas tills den torkar eller spricker.
E-nr är inte det minsta lilla farliga.
Det kan vara produkten som döljer sig bakom som ställer till det.
Men inte nödvändigtvis.

jörmundur

  • Inlägg: 459
    • Medelpad
SV: konserveringsfrågor
« Svar #2 skrivet: 25 jan-24 kl 21:18 »
ok bra att veta ;) tack
Bor på en gård med dotter, Älskar skog o åker. pysslar med smide,Timmring, hantverk, slöjd, choklad,, Vänner, Hundar, Höns, vatten o naturen.....
God mat, musik, valmet 604, lite odling.
http://www.youtube.com/watch?v=vC_c87xJwvc

skräptanten

  • Jane of all trades
  • Inlägg: 3924
  • Självhushållare på svennebanan-PRAO
    • Småland
SV: konserveringsfrågor
« Svar #3 skrivet: 27 jan-24 kl 13:25 »
Är gummipackningarna av något vanligt mått, finns det nya att köpa när de blivit för gamla och spruckna.

"Vanliga" glasburkar med skruvlock går att använda för konservering så länge locken är oskadade och håller vacuum. Många burkar har den här lilla vacuum-pluppen på locket, som sugs ner med ett "plopp" när innehållet svalnar och det blir vacuum i burken. När alla burkar svalnat, får en ta undan eventuella burkar som inte blivit täta, och äta upp dem först.
Mjölk ger starka ben. Ekeby-utgödsling ger starka armar också.

jörmundur

  • Inlägg: 459
    • Medelpad
SV: konserveringsfrågor
« Svar #4 skrivet: 29 jan-24 kl 18:49 »
tack, bra tips :)
Bor på en gård med dotter, Älskar skog o åker. pysslar med smide,Timmring, hantverk, slöjd, choklad,, Vänner, Hundar, Höns, vatten o naturen.....
God mat, musik, valmet 604, lite odling.
http://www.youtube.com/watch?v=vC_c87xJwvc

 

Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 14450
    • Östergötland
SV: konserveringsfrågor
« Svar #5 skrivet: 29 jan-24 kl 19:29 »
De här tvådelade locken som kommit de senaste åren är riktigt bra, för då trycks bara den gummerade delen rakt ner mot glasburken utan att vridas. Håller bättre, och vill man så kan man lägga i ett tunt innerlock utan att det vrids sönder.

Tror de börjat användas för att de inte sitter så hårt när de skall öppnas.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

475 gäster, 3 användare
ärt, Hans Hultén, Manimals90

* Forum

* Om tidningen Åter



- Verkar vara en mycket användbar tidning!
/Marcus

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser