Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Sojamjöl  (läst 580 gånger)

Olle Jönsson

  • Inlägg: 3
Sojamjöl
« skrivet: 02 mar-24 kl 20:10 »
Var kan man köpa sojamjöl som är fettsnålt?

torbjorn

  • Inlägg: 13748
    • Medelpad
SV: Sojamjöl
« Svar #1 skrivet: 02 mar-24 kl 20:29 »
En snabb googling antyder att praktiskt taget allt sojamjöl som säljs i Sverige har sojabönornas naturliga fetthalt på ca 20 %. Det finns s k avfettat sojamjöl där ca 2/3 av fettet är borttaget (förmodligen bortextraherat med bensin eller något annat lösningsmedel) men det verkar vara ovanligt här. Tycks dock finnas i vanliga livsmedelsaffärer i bl a Finland.

Man kan dock fundera på om det blir så mycket hälsosammare av avfettningsprocessen, även om det kanske inte är kvar några otrevliga lösningsmedelsrester i mjölet så är det ju möjligt att en del fettlösliga vitaminer också tas bort, och att andra nyttigheter bryts ner av lösningsmedlen.

Olle Jönsson

  • Inlägg: 3
SV: Sojamjöl
« Svar #2 skrivet: 03 mar-24 kl 12:40 »
Tack, har läst om man skall ge bina proteiner då skall det vara sojamjöl, gärna fettsnålt. Därför frågan. Som jag förstår är alternativet kanske inte fettsnålt om det sker med utgångspunkt av olika kemiska medel för att minska fettet.

torbjorn

  • Inlägg: 13748
    • Medelpad
SV: Sojamjöl
« Svar #3 skrivet: 03 mar-24 kl 13:55 »
Är det inte att gå över ån efter vatten att använda importerad soja att ge till bina? Rådet om sojamjöl kanske härstammar från någon annan världsdel där soja odlas lokalt, men inte är riktigt relevant för våra förhållanden?  Det finns ju proteinrika växtdelar som odlas även i Sverige och som går att mala till mjöl. T ex allehanda ärtor, bönor och överhuvudtaget kvävefixerande växter.

 

Olle Jönsson

  • Inlägg: 3
SV: Sojamjöl
« Svar #4 skrivet: 03 mar-24 kl 16:23 »
Helt rätt, har köpt färdigt proteinfoder hittills men det verkar vara enkelt att göra själv.
Och så vill man lyckas också då det är på hösten man ger vinterbina lite extra proteiner så de skall överleva vinterperioden. 


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

208 gäster, 1 användare
Palle500

* Forum

* Om tidningen Åter- Makalöst mysig och lärorik tidning för en som tycker om återbruk och självhushållning!
/ PW

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser