Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Slakta nyfödda...  (läst 10462 gånger)

LillaSophie

  • Inlägg: 2523
  • Det finns ingen volymknapp på "suverän".
    • Västergötland
    • Nordbornas
SV: Slakta nyfödda...
« Svar #20 skrivet: 16 feb-13 kl 00:31 »
jag tar gärna emot som hundmat  o:) och många andra skulle nog också göra det oavsett om man beslutar sig för att slakta de nyfödda killingarna eller låter e gå kvar över sommaren för att sälja av så många till liv som möjligt. mycket bättre än kadaverbilen iaf tycker jag.
And always remember: The early bird the gets the worm, but the second mouse gets the cheese.

Charlotte

  • Inlägg: 5285
    • -
SV: Slakta nyfödda...
« Svar #21 skrivet: 16 feb-13 kl 00:42 »
Jag undrar hur många tillstånd som krävs för sån försäljning?
Vid vilken ålder får man sälja killingar om man skulle sälja dom levande till hundmat? Förutsatt att köparen har produktionsplatsnummer.
Annars måste dom kanske vara veterinärbesiktade före och efter slakt?
Ska dom dia mamman eller få lammnäring över sommaren blir det dyr hundmat...
Jag är ganska säker på att det finns någon byråkratisk hake nånstans, annars tror jag inte getbönderna skulle välja att skicka med kadaverbilen.
Mvh
Charlotte
"He is your friend, your partner, your defender, your dog.
You are his life, his love, his leader. He will be yours, faithful and true, to the last beat of his heart. You owe it to him to be worthy of such devotion"

LillaSophie

  • Inlägg: 2523
  • Det finns ingen volymknapp på "suverän".
    • Västergötland
    • Nordbornas
SV: Slakta nyfödda...
« Svar #22 skrivet: 16 feb-13 kl 01:02 »
det kan ju vara dödfödda ungar?  o:) inget man annonserar om här eller på blocket direkt, men det jag säger är att känner man hundägare som barfar kan man ju prata tyst om det hela och slipper skicka kött med kadaverbilen vilket jag tycker är helt oförsvarbart. jag vet inte heller hur det är med getter, om man behöver utbildning för att "slakta till husbehov".
And always remember: The early bird the gets the worm, but the second mouse gets the cheese.

ieenilorac

  • Inlägg: 8434
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: Slakta nyfödda...
« Svar #23 skrivet: 16 feb-13 kl 05:55 »
jag vet inte heller hur det är med getter, om man behöver utbildning för att "slakta till husbehov".
Det är samma regler för hemslakt för alla djurslag. Man ska kunna reglerna och avliva på ett lagligt sätt, med bedövning och sedan avblodning. Och allt kött ska konsumeras i det egna hushållet, man får varken sälja eller ge bort köttet, varken till människomat eller till djurfoder.
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

Hippievagnen

  • Inlägg: 343
    • Västergötland
SV: Slakta nyfödda...
« Svar #24 skrivet: 17 feb-13 kl 00:23 »
Det är tråkigt att alternativ mer och mer liknar ett forum för cyniskt rationellt jordbruk och inte ett forum för självhushållare som faktiskt vill se ett hållbart alternativ till hur dagens matproduktion ser ut. Att hålla getter för mjölk och sedan slakta nyfödda för att skicka dem med lastbil att brännas upp till biogas passar inte riktigt in i självhushållareidéen eller en hållbar och etisk matproduktion över huvud taget tycker jag. På samma sätt vill jag gärna att kalvar inom mjölkindustrin helst ska få dia sin mamma åtminstone halva dygnet, medan vi kan mjölka den andra halvan. En möjlig lösning är ju också att slakta kalven direkt, även om det inte är lika djur-etiskt såklart. Men då kan man ju ta vara på köttet! På så sätt blir mejeri-industrin mer hållbar.

Själva anledning för mig att hålla getter är inte i första hand att skapa en inkomst att allena leva på. De som skaffar getgård eller mjölkgård för att leva på den ekonomiskt blir självklart tvungen att tumma på sin djur-etik om man inte vill bryta mot lagen och inte gå i konkurs (tyvärr verkar det vara nog så svårt ändå!). Jag förstår det. Men man kanske borde ha fler ben i sin verksamhet att stå på? Och man kanske borde försöka hitta någon mer hållbar och etisk lösning? Om problemet är att man inte tjänar några pengar på att sälja köttet från alla killingar, då är det ju köttpriset det är fel på - inte tanken om att slakta och ta tillvara killingköttet, eller hur?

Jag hoppas att fler och fler vågar sälja sitt kött Sv*rt i dessa tider. Det är svårt för matproducenter att få nån lönsamhet alls och vi är så fruktansvärt jävla väluppfostrade i det här landet att vi bara accepterar det systemet.
Men jag har en stark känsla av att småskalig köttproduktion med en etisk grundtanke om hållbarhet, ekologi och djuretik är något som mer och mer efterfrågas, precis som småskaliga och lokala mejeriprodukter, och köpa direkt från bonden, eller direkt från gård genom gårdsförsäljning. Det återkommande exemplet om Åre-bönder som sålde sin illegala mjölk i en automat utanför Ica i Åre är klockrent. Fram för mer kreativa lösningar, civil olydnad och gräsrots-idéer. Annars kan vi aldrig vända det här...

Eller fortsätt som vanligt med bister min, och se de ekonomiska marginalerna krympa ännu mer för varje år som går, till slut ge upp på både visioner, idéer och grundtankar och sälja gården, hoppa av denna kroniskt olönsamma skitbransch och skaffa ett vanligt kneg? Det är ju också en variant. :P

Kalla mig naiv. Men jag vill gärna tro att det borde finnas nåt annat sätt att producera vår mat på än dagens rationella stordrift.

wahlgrens

  • Inlägg: 648
    • Uppland
SV: Slakta nyfödda...
« Svar #25 skrivet: 17 feb-13 kl 01:04 »
Det är tråkigt att alternativ mer och mer liknar ett forum för cyniskt rationellt jordbruk och inte ett forum för självhushållare som faktiskt vill se ett hållbart alternativ till hur dagens matproduktion ser ut. Att hålla getter för mjölk och sedan slakta nyfödda för att skicka dem med lastbil att brännas upp till biogas passar inte riktigt in i självhushållareidéen eller en hållbar och etisk matproduktion över huvud taget tycker jag. På samma sätt vill jag gärna att kalvar inom mjölkindustrin helst ska få dia sin mamma åtminstone halva dygnet, medan vi kan mjölka den andra halvan. En möjlig lösning är ju också att slakta kalven direkt, även om det inte är lika djur-etiskt såklart. Men då kan man ju ta vara på köttet! På så sätt blir mejeri-industrin mer hållbar.

Själva anledning för mig att hålla getter är inte i första hand att skapa en inkomst att allena leva på. De som skaffar getgård eller mjölkgård för att leva på den ekonomiskt blir självklart tvungen att tumma på sin djur-etik om man inte vill bryta mot lagen och inte gå i konkurs (tyvärr verkar det vara nog så svårt ändå!). Jag förstår det. Men man kanske borde ha fler ben i sin verksamhet att stå på? Och man kanske borde försöka hitta någon mer hållbar och etisk lösning? Om problemet är att man inte tjänar några pengar på att sälja köttet från alla killingar, då är det ju köttpriset det är fel på - inte tanken om att slakta och ta tillvara killingköttet, eller hur?

Jag hoppas att fler och fler vågar sälja sitt kött Sv*rt i dessa tider. Det är svårt för matproducenter att få nån lönsamhet alls och vi är så fruktansvärt jävla väluppfostrade i det här landet att vi bara accepterar det systemet.
Men jag har en stark känsla av att småskalig köttproduktion med en etisk grundtanke om hållbarhet, ekologi och djuretik är något som mer och mer efterfrågas, precis som småskaliga och lokala mejeriprodukter, och köpa direkt från bonden, eller direkt från gård genom gårdsförsäljning. Det återkommande exemplet om Åre-bönder som sålde sin illegala mjölk i en automat utanför Ica i Åre är klockrent. Fram för mer kreativa lösningar, civil olydnad och gräsrots-idéer. Annars kan vi aldrig vända det här...

Eller fortsätt som vanligt med bister min, och se de ekonomiska marginalerna krympa ännu mer för varje år som går, till slut ge upp på både visioner, idéer och grundtankar och sälja gården, hoppa av denna kroniskt olönsamma skitbransch och skaffa ett vanligt kneg? Det är ju också en variant. :P

Kalla mig naiv. Men jag vill gärna tro att det borde finnas nåt annat sätt att producera vår mat på än dagens rationella stordrift.

Bra skrivet!

Att intresset är stort för bra mat märks. Vi har nyligen skaffat får och lammen som vi inte ska spara ska slaktas för husbehov. Men oj vilket intresse det finns från omgivningen att få köpa kött. Nu kommer vi inte att kunna sälja något då det bara räcker åt oss själva. Men jag tycker dina tankar om civil olydnad är helt rätt. Att skicka iväg djur till slakteri är inte ett humant slut på livet. Då slaktar jag mycket hellre själv hemma på gårdplan med djuret lyckligt ovetande med huvudet i havrehinken.

Hippievagnen

  • Inlägg: 343
    • Västergötland
SV: Slakta nyfödda...
« Svar #26 skrivet: 17 feb-13 kl 01:48 »
Bra skrivet!

Att intresset är stort för bra mat märks. Vi har nyligen skaffat får och lammen som vi inte ska spara ska slaktas för husbehov. Men oj vilket intresse det finns från omgivningen att få köpa kött. Nu kommer vi inte att kunna sälja något då det bara räcker åt oss själva. Men jag tycker dina tankar om civil olydnad är helt rätt. Att skicka iväg djur till slakteri är inte ett humant slut på livet. Då slaktar jag mycket hellre själv hemma på gårdplan med djuret lyckligt ovetande med huvudet i havrehinken.

Tack!

...Apropå det sista du skriver... All heder till de som slaktar hemma på ett för djuret humant sätt! Men för de som faktiskt vill sälja köttet lagligt så är det ju fullt möjligt att själv köra sina killingar in till slakteriet, och sedan få hem dem paketerade i lådor. Vill kunden köpa detta fina kött får hon ju betala för det såklart. Förslagsvis till ett vettigt pris som faktiskt också bonden kan acceptera :)

Trollmor

  • Inlägg: 10686
  • Måtte jag inte leva förgäves.
    • -
SV: Slakta nyfödda...
« Svar #27 skrivet: 17 feb-13 kl 04:16 »
Du Maria har ju satsat på just getmejeri, och det är tillräckligt med jobb för flera personer!  Jag gissar att du inte kan föda upp killingarna själv?  De flesta getbönder dödar killingarna så fort de är födda, något som getterna nog inte tycker särskilt mycket om.  (Och inte vi getälskare heller.)  En variant kunde vara att sälja killingarna till en uppfödare, som många kobönder gör.  Men då riskerar du att sälja till någon som i sin tur säljer till skäktare, och det är ju ett av de allra värsta scenarierna!  :o :'(

  Priset på getkött är antagligen fortfarande långt ifrån att betala uppfödningskostnaden.

  Boerkorsningar är en intressant tanke, men tag först reda på hur det blir med fosterstorleken!  Om denna korsning resulterar i en massa svåra förlossningar, så kan du verkligen hålla dig för skratt.  Och dina getter också ...

  Hipppievagnens förslag att sälja "Sv*rt" är dessvärre rent livsfarligt.  Regler, sanktioner och kontroller har hårdnat mycket de senaste decennierna, och drabbar småproducenter värst.  Till förfång för både djur, alternativa människor, hållbar produktion och biologisk mångfald. :(

  Men fram för mera gräsrotsidéer!  :)
En får va gla att en ä sum en ä, när en nu ente ä sum en saa.

Mmmm

  • Inlägg: 727
    • Övriga världen
SV: Slakta nyfödda...
« Svar #28 skrivet: 17 feb-13 kl 11:44 »
Det är tråkigt att alternativ mer och mer liknar ett forum för cyniskt rationellt jordbruk och inte ett forum för självhushållare som faktiskt vill se ett hållbart alternativ till hur dagens matproduktion ser ut. Att hålla getter för mjölk och sedan slakta nyfödda för att skicka dem med lastbil att brännas upp till biogas passar inte riktigt in i självhushållareidéen eller en hållbar och etisk matproduktion över huvud taget tycker jag.
Absolut, jag håller med om vartenda ord du skriver här! Jag tycker det är ett fruktansvärt slöseri med resurser och framförallt en osmaklig och cynisk inställning till liv att skicka nyfödda djur till destruktion. Dessutom tror jag att marknaden för getost skulle bli väldigt liten om den här "normala hanteringen" av "restprodukterna" blev allmänt känd hos kunderna....

Jag förstår det. Men man kanske borde ha fler ben i sin verksamhet att stå på? Och man kanske borde försöka hitta någon mer hållbar och etisk lösning? Om problemet är att man inte tjänar några pengar på att sälja köttet från alla killingar, då är det ju köttpriset det är fel på - inte tanken om att slakta och ta tillvara killingköttet, eller hur?

Kunde inte en lösning för getmejerister vara att slå sig ihop med någon charkuterist som kunde förädla killingköttet? Vi är ju tyvärr inte så bra på att äta get här i landet (än). Det är förmodligen lättare att sälja t ex rökt killinglår eller korv på killingkött. Förädlade produkter kan man ta betydligt bättre betalt för än en vanlig köttlåda med färskt kött, vilket kanske skulle kunna kompensera det dåliga slaktutbytet. Kanske getmejeristen kunde låta killingarna dia under de första två veckorna (typ råmjölksperioden) och sedan skicka dem vidare till charkuteristen för vidare uppfödning? Planerar man in killningen så killingarna är lagom gamla när betesperioden börjar så borde inte uppfödningen behöva bli så himla dyr.

Nu är detta alldeles spontana funderingar och jag har inte tänkt igenom det här så noga så det finns säkert "hakar" i den här tankegången... Men nåt åt det hållet. :)

Attes matte

  • Inlägg: 4331
    • Jämtland
SV: Slakta nyfödda...
« Svar #29 skrivet: 17 feb-13 kl 11:52 »
Jag får förhoppningsvis en massa killingar framöver, många fler än jag ska ha kvar vilket handlar om kanske 10-15 st.
Fråga: vad gör ni andra som har mjölkproduktion från getter med alla killingar när inga fler ska sparas?
Kadavertjänst? Kan man "spara på hög" tills alla fått? Eller vänta med slakt tills alla fått? Men då är ju de äldsta alldeles förtjusande vackra och härliga...

Hur gör ni?

Var bor ni?

Vi skulle vara väldigt intresserade av att köpa loss ett antal killingar för hundmat för en rimlig peng. Slaktade och urtagna vore såklart smidigast för vår del, men även levande funkar.  :)

/Sara
Renoverings-bloggen: www.flatcoated.se/racksjon
Atte-bloggen: www.flatcoated.se/blog

Trollmor

  • Inlägg: 10686
  • Måtte jag inte leva förgäves.
    • -
SV: Slakta nyfödda...
« Svar #30 skrivet: 17 feb-13 kl 13:48 »
Hundmat eller högförädlat, bara välj!  ;)  Mmmms idé är intressant, men jag tror att en ska föda upp och en annan göra charkprodukterna; det är ganska olika krav på lokaler för dessa verksamheter.

  Kostnaden för att föda upp 1 kg killingkött motsvarar ungefär kostnaden för att föda upp 2 kg lammkött, på huvudsakligen bete.  Priset för dessa killingcharkvaror måste alltså ligga högre än för motsvarande lammprodukt.  Så det måste bli en nischprodukt, kanske till någon gourmetrestaurang?

  Samarbete alltså mellan Lars Pers Maria, någon av hennes kollegor, en uppfödare av killingar, en bra slaktare, en chaukterist och en som kan sälja en lyxprodukt?  Det gäller att hitta rätt samarbetspartner, kanske denna tråd kan vara en början?
En får va gla att en ä sum en ä, när en nu ente ä sum en saa.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

309 gäster, 2 användare (1 dolda)
xaelanar

* Forum

* Om tidningen Åter



- För moder jord skull!
/Henrik

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser