Såhär kanske...lite fritt ur huvudet. Det här är egentligen inget speciellt getmjölksrecept men jag brukar ysta efter det.
I 32 gradig mjölk tillsätts 1½-2% mesofil syrakultur plus Penicillium Roqueforti
Syra kort i ca 10 minuter
Tillsätt 25-30 ml löpe / 100 liter och låt stå 30-45 minuter.
Bryt grovt ca 2 cm
Rör varje halvtimme i ca 2- 2½ timme. Koaglet ska vara fast. Ph ca 6,1-6,2
Ös upp med durkslag, skaka bort så mycket vassle som möjligt.
Dränera i 20-22 grader Vänd varje timme 4-5 ggr.
Nästa dag salta ostarna antingen i saltlake eller torrsaltas ( 2 % )
Torka sedan ostarna i 10-14 grader tills dom är torra, kan ta ett par dagar upp till 1-2 veckor.
Sen prickas ostarna så att blåmöglet inuti ostarna får tillräckligt med syre . Använd ett trubbigt föremål och stick tvärs igenom osten.
Sen lagras ostarna i ca 10-12 grader i 3- 4 veckor innan dom plastas och förvaras i 5 grader tills dom är färdiga. 2-3 månader.
Ph efter 2 timmar 4,6-4,8
Fråga på... kan jag svara så gör jag det.