Alternativ.nu

Hantverk => Metall => Ämnet startat av: Ronnie Carlsson skrivet 24 dec-17 kl 10:18

Titel: Härda banan (slagytan) på ett gjutet städ
Skrivet av: Ronnie Carlsson skrivet 24 dec-17 kl 10:18
Hejsan
Jag har just gjutit fram ett städ i segjärn (ss 0737)
Segjärnet i sig är stryktåligt och i stort sett omöjligt att slå sönder, men det samtidigt mjukt och blir lätt märken i banan efter hammaren...
Min fråga är således: blir det smidigast att glödhärda hela städet i en gasolugn eller "bara"  svetsa dit en plåt typ varför?
Titel: SV: Härda banan (slagytan) på ett gjutet städ
Skrivet av: torbjorn skrivet 24 dec-17 kl 11:37
Är verkligen ett sådant segjärn härdbart? Jag hittar en del uppgifter om att det möjligen kan gå att nitrer- eller flamhärda det, men frågan är om det inte blir för sprött för att ha i ytan på ett städ efter härdning.

Det kanske vore bäst att välla fast ett tjockt plattjärn av härdbart material (kanske kring 0,75 % C) på ytan, härda och anlöpa till lagom hårdhet.
Titel: SV: Härda banan (slagytan) på ett gjutet städ
Skrivet av: Häxan & Trollgubben skrivet 24 dec-17 kl 14:12
Alla städ har en bana som är påväld och härdad därefter. Här kan du se hur det går till om man gör det för hand: https://www.youtube.com/watch?v=eA_Pw5mlf2U (https://www.youtube.com/watch?v=eA_Pw5mlf2U)
Titel: SV: Härda banan (slagytan) på ett gjutet städ
Skrivet av: TW skrivet 24 dec-17 kl 17:09
Om ditt gjutgods är svetsbart tycker jag att du skall förvärma hela städer och svetsa på banan och översidan på hornet med hårdsvetselektod. Svetsa sträng vid sträng och sedan slipa plant med vinkelslipmaskin.
Med en 200 amperes likströmssticksvets går det bra att svetsa 4mm stickor. Om du har en mindre svets får du nöja dig med 3,2mm. Elga Selectarc HB61R är en lämplig elektrod.
Så som man gör då man renoverar ett utslitet städ.
Jag har räddat två förstörda städ på det viset.
Titel: SV: Härda banan (slagytan) på ett gjutet städ
Skrivet av: Svart skrivet 02 jan-18 kl 09:00
Spännande! Hur stort städ har du gjutit?
Bilder?

Gjuta järn är ju inget man bara gör hemma i garaget liksom, det lär väl ha krävt en hel del både förberedelser och jobb? Vill du berätta mer?