Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: Flekka skrivet 24 jan-09 kl 23:17

Titel: Angående messmör...
Skrivet av: Flekka skrivet 24 jan-09 kl 23:17
Ikväll har jag för första gången kokat messmör! Kan inte påstå att jag är någon större messmörsfantast, men fascineras av den säregna smaken.

Nu till resultatet. Visst smakar det messmör, men en aggressiv syrlighet attackerar smaklökarna. Särskilt syrliga är kristallerna som bildas i kantskrapet. Är detta den normala smaken på hemkokt messmör utan tillsatser? Kan tänka mig att en del socker är tillsatt i handelns produkter. Nu är ju smak något som upplevs rätt individuellt, men kanske någon messmörskokare kan känna igen sig?
Titel: SV: Angående messmör...
Skrivet av: Gruff skrivet 25 jan-09 kl 01:56
Mjölksyrebakterierna fortsätter att arbeta i vasslen. Så om du ystar en ost som ska röras länge eller måste vänta med kokningen, ge det ett snabbt uppkok efter silning. Så att kulturen dör och koka vidare när du kan. Man kan också skillja av säg, halva vasslemängden tidigare under rörningen av osten. Tryck ett durkslag genom ytan och ös inifrån.  Ge det ett uppkok och tillsätt resten när osten är klar och koka vidare. Prova också att ha lite grädde i slutet av kokningen. Själv upskattar jag det syrliga, om det inte är för mycket :-) Kristallerna är lite kluriga att undvika. Men antingen så rör man tills den är kall, eller ställer någonstans där det inte utsätt för NÅGON vibration. Det räcker med att någon går på golvet bredvid för att kristalliseringen ska komma igång. Ett betonggolv i garaget kanske eller stenhäll i jordkällaren?