Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Aggressiva bin  (läst 8540 gånger)

Gilbert

  • Gäst
SV: Aggressiva bin
« Svar #40 skrivet: 11 jun-16 kl 04:14 »
Jag har bin från större biodlare som inte beter sig på det sättet som flera beskriver här ang aggressivitet. Det är lätt att försöka finna orsaker och tro allt möjligt.

De Buckfast och de ligusta jag jobbar med är definitivt inte oredliga att hantera. De bygger på de avelspriciper som existerar och att skylla aggressiva bin på den avel som bedrivs är helt felaktigt.

Super-aggressiva bin finns oftast hos de mindre biodlarna. Det finns en större skara biodlare som inte tar hand om aggressiva samhällen för att få typ hanterliga bin. Ingen större biodlare skulle stå ut några hundra samhällen som beter sig så, det skulle inte fungera.

Åtgärdas inte dessa samhällen figurerar gener/drönare i dessa kretsar och situationen blir till slut ohållbar. Samhället skall till slut skattas och om inte då får man vet vad man har i kupan bokstavligen.

Alla borde bedriva selekteringsarbete, man behöver inte kalla det avel. Genom att reducera ohanterliga samhällen och få bort de värsta och att tillsätta drottningar från de hanterliga/bästa samhällena.

Ta drottningceller från bra samhällen och tillsätta i aggressiva. Det gör man enklast genom att dela samhället  och ta bort gamla drottningen, det är enklast. Två mindre vicelösa avläggare är lite snällare än ett stort aggressivt samhälle vid tillsättning av ny drottning.

Det är tid för det nu! I princip göra avläggare med nytt genetiskt material.

Enda sättet att få bukt på problemet är att faktist åtgärda problemet. Är bina så aggressiva att man som hobbybiodlare inte kan det så finns det hjälp att få hos någon som kan.

Aggressivitet kan bero på genetiken, skötseln, sjukdomar mera än bekämpningsmedel och el-ledningar. Kanske dags att konsultera en bitillsyningsman.


Tiomilaskogen

  • Inlägg: 294
    • Dalarna
SV: Aggressiva bin
« Svar #41 skrivet: 11 jun-16 kl 08:25 »
Jag har inga bi men upplåter mark för kupor. En dag hittade jag en svärm som biodlaren satte in i en ny kupa. De blev inte snälla. Förra våren var det uselt väder och då var de andra också griniga. Jag gissar amatörmässigt på att de var hungriga när de inte kunde vara ute i regn och blåst. Jag blir också sur när magen är tom.

Gilbert

  • Gäst
SV: Aggressiva bin
« Svar #42 skrivet: 11 jun-16 kl 08:57 »
Denna vår beror det varken på väder eller tillgång på pollen eller nektar. Det har varit kanonväder i början på våren. Bina har ju skafferi under dåliga tider, väl skött räcker foder.

Bilou

  • Inlägg: 425
    • Blekinge
SV: Aggressiva bin
« Svar #43 skrivet: 12 jun-16 kl 21:43 »
Vi bor faktiskt nära elledningar... Man vet ju aldrig. Kan ju vara både och. Jag vill inte ha en kupa till så det där med att dela samhället funkar inte för mig (även om det låter vettigt). Bina lugnade ner sig efter 5 dagar. Försöker också låta dem vara ifred så mycket som möjligt, men här bland villaträdgårdarna utvecklas dem väldigt fort, finns alltid något att hämta. Har ringt bitillsynsmannen som tror jag har incestbin, då skulle det alltså vara avläggaren som blivit aggressiv. Men jag tror faktiskt att bina från båda kuporna är ilskna. Ska testa det genom att öppna bara en i taget. Sedan ska jag kolla i föreningen om det är någon som precis odlat en snäll drottning.

Jag tänker nu på hundar: dem som inte är renrasiga är ju starkast. Är ni säkra på att man inte ska blanda biraser? Ur evolutionens synpunkt är det väl bäst (att blanda)?

olof

  • Inlägg: 2715
    • Skåne
    • Min blogg med sökord biodling
SV: Aggressiva bin
« Svar #44 skrivet: 13 jun-16 kl 07:39 »
Jag tänker nu på hundar: dem som inte är renrasiga är ju starkast. Är ni säkra på att man inte ska blanda biraser? Ur evolutionens synpunkt är det väl bäst (att blanda)?
Så enkelt är det inte. Om du blandar dessa "raser" så är det i princip som att korsa flera linjer i linjeavel och det blir F1-hybrider. Dessa blir oftast produktiva, men i nästa generation klyvs allt möjligt ut, då kommer en massa dåliga egenskaper fram. Naturen ägnar sig inte åt linjeavel i den stora populationen (men väl på isolerade populationer som blandas ibland). För det andra är det en utbredd missuppfattning att blandrashundar är starkast. De är inte friskare än renrasiga hundar som kommer från normala kennlar.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

534 gäster, 2 användare
von tratt, Nina W

* Forum

* Om tidningen Åter



- Alltid lika härligt när åter trillar ner i brevlådan.
/EmelieT

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser