Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  8kvm med gjutjärnskamin  (läst 11025 gånger)

Abysseri

  • Inlägg: 40
    • Södermanland
8kvm med gjutjärnskamin
« skrivet: 10 nov-14 kl 14:37 »
Hej!

Har nyligen (2 eldningar) installerat kamin och skortsten i min bod på hjul. Setupen är en Bolinders 101 kamin med igensatt öppning bak och kokringar borttagna på toppen. På toppen sitter istället en 170 till 127 metallkona och sedan 1m 127mm(4mm gods) oisolerat rör. Från röret är det sedan anslutningsdel till 1m helisolerat rör. Hela skortsten är ca 2500mm med regnhatt.  Det är mycket enkelt att tända brasa och det blir ett ordentligt sug i röret snabbt så det ryker inte in.
Men. Det tar väldigt lång tid för att min enkla boning på ca 8kvm blir varmt.
Vid ~5grader ute är tempen 10grader efter 1h och 19grader efter 2-3h.

Finns det något jag kan göra för att öka effektiviteten eller påskynda värmningen? Kan det vara så att det är för bra drag i skorstenen och all värme sticker snabbt utan att det värmer?






malarmaster

  • Inlägg: 5261
    • Småland
SV: 8kvm med gjutjärnskamin
« Svar #1 skrivet: 10 nov-14 kl 15:01 »
jäpp,all värme sticker rätt upp.
Du skulle använt  anslutningen på baksidan istället ,det finns liksom en vits med att den sitter där,fördelen med baksidan är dessutom att du kan använda kokplattan som nu är borta.
Alternativet är att göra flera böjar på röret så värmen fördelas på större yta men det enklaste är att bygga tillbaks den till original. Ulf

Ett svart får

  • Inlägg: 9921
    • Bohuslän
SV: 8kvm med gjutjärnskamin
« Svar #2 skrivet: 10 nov-14 kl 15:09 »
Du får stänga till draget lite också, så du minskar luftgenomflödet. Nu suger kaminen ut all uppvärmd luft och skickar ut den genom skorstenen. Men stäng inte för mycket för då börjar det bli tjäravlagringar i skorstenen

Abysseri

  • Inlägg: 40
    • Södermanland
SV: 8kvm med gjutjärnskamin
« Svar #3 skrivet: 10 nov-14 kl 16:30 »
För att få bra tilluft kan jag ju då sätta en ventil i väggen i samma höjd som bakanslutningen och använda just bakanslutningen med rör för tilluft.  Vad tror ni om det? 
En eld mår väl bäst av tilluft underifrån men den kan väl ta till vara på syret ändå?

Kanske kan jag skapa lite turbulens och minska luftgenomflödet med en ventil mellan kamin och skorsten?

Att bygga om o montera skorsten till bakanslutning gör jag helst inte. Skorstenens last tas vid anslutning och den excentriciteten känns inte så rolig.

Vitis

  • Inlägg: 4111
    • Skåne
SV: 8kvm med gjutjärnskamin
« Svar #4 skrivet: 10 nov-14 kl 16:35 »
En liten fläkt som hjälper till att sprida värmen kanske skulle göra nytta? Finns en "snygg" variant som drivs av kaminens värme.


Ett svart får

  • Inlägg: 9921
    • Bohuslän
SV: 8kvm med gjutjärnskamin
« Svar #5 skrivet: 10 nov-14 kl 17:02 »
Men hur ser kaminen ut inuti? Röken måste antagligen gå runt en krök för att gå ut på baksidan medan den har rakare väg rakt upp genom kokplattan. Detta gör att mindre av värmen tas tillvara från röken. Det är en estetiskt snygg lösning men tekniskt är den nog inte lika bra. Dessutom kunde nog röret ha haft lite mindre diameter.

Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 14479
    • Östergötland
SV: 8kvm med gjutjärnskamin
« Svar #6 skrivet: 10 nov-14 kl 17:55 »
Det är framför allt luftflödet som behöver bromsas. Det är nog bra att du får lite luftombyte i din lilla koja genom att kaminen tar luft från rummet. Eventuell rök som läcker in sugs ju också ut. Att släppa in luft så högt upp som det blir om du släpper in luft i bakre rökanslutningen blir inte bra. Skall du modifiera förbränningen så är det bättre att skapa virvlar för att öka uppehållstid och blandning av rökgaserna. Själv är jag emot att strypa flödet efter förbränningen, betydligt säkrare innan.

Men elda ek, körsbär eller något annat med lite drag i, så blir det nog varmt skall du se ;) Och så släcker du i rummet och njuter av lyset från kaminen.

Pentti Linkola

  • Gäst
SV: 8kvm med gjutjärnskamin
« Svar #7 skrivet: 10 nov-14 kl 18:07 »
Behöver vara ett spjäll på rökröret. Sådant ser jag inget?
Bra drag och utan spjäll, så blir det som en frånluftsfläkt.

malarmaster

  • Inlägg: 5261
    • Småland
SV: 8kvm med gjutjärnskamin
« Svar #8 skrivet: 10 nov-14 kl 18:08 »
hela konstruktionen är fel, röken skall inte gå rätt upp utan cirkulera i kaminen och därmed sprida värmen till toppen.Därför sitter oftast rökutsläpp på sidor eller baksida.
avlastning av skorsten kan ske med ett stöd till golvet alternativt med fästjärn till väggen.
diametern på röret kan också diskuteras men 125 m.m är ett vanligt mått,och jag förutsätter att luftregleringen på luckan funkar.
anslut INTE tilluft till baksidan,det får motsatt effekt då ännu mer värme går direkt upp.
Vill du ha tilluft utifrån är ett rör som mynnar framför dragluckan ett bättre alternativ,dra ett genom golvet.reglering sker med luckmekanismen. ulf

Abysseri

  • Inlägg: 40
    • Södermanland
SV: 8kvm med gjutjärnskamin
« Svar #9 skrivet: 11 nov-14 kl 11:12 »
Tycker det är minst sagt tragikomiskt. Jag har varit runt o letat och frågat så många frågor om kamin och skortsten. Framförallt hur och om jag kan slippa ha 3-4m skortsten (Hela vagnen får inte bli högre än 4m för broar o portar). Varenda en säger att det viktigaste är att skapa en konstruktion som ger bra drag. Och riktigt bra drag blev det. För bra drag.

Det får bli att ändra skorsten o hoppas på bättre värme.
Ser ni dessa alternativ som likvärdiga? Bortse från kokplatta


malarmaster

  • Inlägg: 5261
    • Småland
SV: 8kvm med gjutjärnskamin
« Svar #10 skrivet: 11 nov-14 kl 11:30 »
1.an (längst till vänster) är en förbättring men inte optimal,2:an ser jag ingen funktion i då röken tar snabbaste vägen,dvs rakt upp, 3:an är hur det är tänkt från original och det funkar garanterat,du kan t.o.m kombinera 1:an och 3:an ,dvs 3:an med krök då du får ut mest av  värmen i röken.
En tilluft utifrån som tidigare beskrivits är med tanke på den lilla ytan också en bra grej.
Normalt skall du med en sådan kamin på 8 m2 yta lätt få upp stora temperaturer,min kökskamin värmer hela huset 50m2 med hjälp av värmeflyttare,skulle jag stänga av köket och behålla värmen där kommer jag lätt upp i 30 gr efter någon timme.
Mitt råd är alt. 3,vill du lägga ner mer jobb och möda komb. alt 1 o 3,men på den lilla yta du har tror jag det är överkurs.
ulf

Markus_Almroth

  • Inlägg: 488
    • Medelpad
SV: 8kvm med gjutjärnskamin
« Svar #11 skrivet: 11 nov-14 kl 11:45 »
Min erfarenhet är att man snarare behöver fundera på värmelagring och _minskning_ av effekten (ofta genom att minska effektiviteten tyvärr) i så små utrymmen.

Det blir för varmt, för fort helt enkelt, när det slocknar blir det kallt igen (också det för fort oftast) så fundera på om du kan lagra värme på ngt sätt. Det traditionella är en stor kastrull med vatten. det finns en lämplig sån på Biltema för övrigt, men nu har du ju tagit bort kokplattorna, så det funkar kanske inte längre. Kanske en dubbelmantling på skorsten? Då har du varmvatten för disk och sånt också.

/M
Ät kött - må bra - lev länge.

Abysseri

  • Inlägg: 40
    • Södermanland
SV: 8kvm med gjutjärnskamin
« Svar #12 skrivet: 11 nov-14 kl 12:08 »
Tack för input Malarmastar. 2a alternativ innebär att jag kan öppna stänga spjäll vid kokplatta. Dvs få all rök att ta "blindtarmen" istället för rakt upp. Tänker att det kan vara öppet vid brasstart för att få igång brasan lättare om det skulle vara svårare att få fart pga blindtarmen. Stäng spjäll när rökrör är varmt. 


Bra poäng med lagring Markus. Min tanke är att när jag väl fått igång kamin och skorsten till bra effekt så ska jag klä väggar runt om med 100-150kg tegel och hoppas det kan lagra någorlunda med värme. Vagnen är ganska bra isolerad med 95väggar 145 golv o tak.

Rubensgården

  • Gäst
SV: 8kvm med gjutjärnskamin
« Svar #13 skrivet: 11 nov-14 kl 12:14 »
Varianten i mitten är bra om du pluggar spisplattan så att röken tvingas runt. Då slipper du bygga stödben. Å andra sidan går det att slänga i ved uppifrån på en del kaminer. Spisplatta är ju super. Vi lagar all vår mat på vedspis nu. Den värmer hela nedanvåningen. /Jan

Anders G.

  • Inlägg: 1040
    • -
SV: 8kvm med gjutjärnskamin
« Svar #14 skrivet: 11 nov-14 kl 13:15 »

torbjorn

  • Inlägg: 13759
    • Medelpad
SV: 8kvm med gjutjärnskamin
« Svar #15 skrivet: 11 nov-14 kl 15:09 »
Problemet med m/63 är att den är gjord för att ge så mycket effekt som möjligt i förhållande till storlek och vikt, och den är också tänkt att användas i ett militärtält där det alltid finns en vaken eldpost som inte har något annat för sig än att oavbrutet mata kaminen med ved.
Det är svårt att småelda i en sån där kamin, antingen brinner det så den är rödglödgad och man måste mata den med kaffeved var femte minut eller också går det knappt att hålla liv i fyren. Försöker man att strypa draget och/eller elda grov ved för att få mindre värme och inte behöva titta till den så ofta, så slocknar det istället.

malarmaster

  • Inlägg: 5261
    • Småland
SV: 8kvm med gjutjärnskamin
« Svar #16 skrivet: 11 nov-14 kl 17:33 »
mmm... kommer ihåg militärtälten i  -20 gr . man eldade röret glödgat men ändå var det minusgrader vid ytterkanterna på tältet. och ved gick det åt.ulf

Pentti Linkola

  • Gäst
SV: 8kvm med gjutjärnskamin
« Svar #17 skrivet: 11 nov-14 kl 19:23 »
Hur röret än byggs, så behövs ett spjäll på utgående rökrör. Glöm inte att putta dit det!

Personligen, så hade jag nog provat om det var tillräckligt först. Kapat bort en bit och monterat igen med spjäll i. Spjället måste ju ändå göras eller köpas.

Åtta kvadrat värmer man nämligen, utan problem, med en bra öppen spis med spjäll. Utan järn alls.

Lainde

  • Inlägg: 1132
  • Självverksam Skogsförvaltare
    • -
SV: 8kvm med gjutjärnskamin
« Svar #18 skrivet: 11 nov-14 kl 19:28 »
mmm... kommer ihåg militärtälten i  -20 gr . man eldade röret glödgat men ändå var det minusgrader vid ytterkanterna på tältet. och ved gick det åt.ulf

Frös gjorde man när någon "noll-åtta" somnade på eldpasset.

Till TS.

Som många redan har nämnt så skulle ett spjäll på rökröret göra en ofantlig skillnad, oavsett om röret är topp eller bakmonterat.

torbjorn

  • Inlägg: 13759
    • Medelpad
SV: 8kvm med gjutjärnskamin
« Svar #19 skrivet: 11 nov-14 kl 21:37 »
Frös gjorde man när någon "noll-åtta" somnade på eldpasset.

Eller första natten på en övning där man delar tält med en massa folk som aldrig har sett en m/63 förut utan bara eldat i m/44 , m/63-kaminen är sönderbränd inuti och veden genomsur. Löjtnanten råkade händelsevis ha nycklar till ett mobförråd i närheten, det första han gjorde morgonen efter var att åka dit och byta den sönderbrända kaminen mot en splitter ny m/63.

Anders G.

  • Inlägg: 1040
    • -
SV: 8kvm med gjutjärnskamin
« Svar #20 skrivet: 12 nov-14 kl 07:50 »
Manöver!

Oavsett era militära minnen är det skillnad på tält och isolerat 8m². Det skall bli genomvarmt av ett par småpinnar, och man skall inte krångla till det.
Alternativet 3-tons täljstenskamin utgår ju från start.

Abysseri

  • Inlägg: 40
    • Södermanland
SV: 8kvm med gjutjärnskamin
« Svar #21 skrivet: 12 nov-14 kl 09:04 »
Tack för tips o råd!

Spjället kommer sättas lågt och nära metallkonan i början på rökröret.
Kommer att montera till helgen och lämnar en rapport därefter.

Lainde

  • Inlägg: 1132
  • Självverksam Skogsförvaltare
    • -
SV: 8kvm med gjutjärnskamin
« Svar #22 skrivet: 12 nov-14 kl 13:41 »
Inget brandskydd bakom kaminen???,,,exvis mineritskiva och plåt på golvet?.

"Lev säkert"!, och lycka till med spjällmekandet!.

Tack för tips o råd!

Spjället kommer sättas lågt och nära metallkonan i början på rökröret.
Kommer att montera till helgen och lämnar en rapport därefter.

Abysseri

  • Inlägg: 40
    • Södermanland
SV: 8kvm med gjutjärnskamin
« Svar #23 skrivet: 12 nov-14 kl 13:45 »
Inget brandskydd bakom kaminen???,,,exvis mineritskiva och plåt på golvet?.

"Lev säkert"!, och lycka till med spjällmekandet!.

Plåt på golv och tegel runt kamin är på gång!

Lainde

  • Inlägg: 1132
  • Självverksam Skogsförvaltare
    • -
SV: 8kvm med gjutjärnskamin
« Svar #24 skrivet: 12 nov-14 kl 13:53 »
Tegel?

Pallar "barren" för det?.
Kamin/rökröret (ingen avväxling) och tegelvägg drar nog ihop sina "modiga kilon". ;)

Plåt på golv och tegel runt kamin är på gång!

kretslopp

  • Inlägg: 2248
  • mindre gård, nästan självförsörjande, pensionär.
    • Småland
SV: 8kvm med gjutjärnskamin
« Svar #25 skrivet: 12 nov-14 kl 15:13 »
Med en sådan kamin är det inga problem att stänga draget helt och hållet, när det brunnit en stund. Den är i sig så otät så det blir lagom drag då. Om du gör det ska du se det ger värme.
kretslopp

TW

  • Inlägg: 2688
    • Finland
SV: 8kvm med gjutjärnskamin
« Svar #26 skrivet: 14 nov-14 kl 02:18 »
Varför skall folk envisas med att försöka uppfinna hjulet på nytt utan att först ta reda på hur ett hjul fungerar och varför det fungerar........ och förstöra bra grejor i uppfinnarivern....

Om du skulle strunta i stoltheten och bygga om kaminen till originalutförande och sätta ett stödben under skorstenen och spjäll i skorstenen så skulle hela problemet vara löst en gång för alla. Du får aldrig någon vettig verkningsgrad så som du har anslutit skorstenen. Man skall inte skapa problem som inte finns. Om du är orolig för skorstenslängden och höjden på vagnen kan du göra ett löstagbart förlängningsrör som du kan sätta på plats på skorstenstoppen när du ställer upp vagnen.

Att bygga tegelvägg bakom en kamin i en vagn låter som ännu ett försök att skapa fler onödiga problem. Risken är väl ganska stor att en sådan tunn murning längs väggen spricker och rasar ihop under transport. Dessutom är den tung. En normal lösning är dubbel mineritskiva med luftspalt bakom och emellan. Man brukar sätta järnrörsstumpar som distansklossar på de långa träskruvarna som man fäster skivorna i väggen med.

Bor redan på landet men drömmer om ett eget litet hus......
Timmerman och snickare och byggnadsingenjör och gör-det-självare. Gör väldigt mycket av litet men kan inte göra allt av ingenting.
Antifacist.

Lainde

  • Inlägg: 1132
  • Självverksam Skogsförvaltare
    • -
SV: 8kvm med gjutjärnskamin
« Svar #27 skrivet: 14 nov-14 kl 09:22 »
Enda anledningen jag kan komma på med att skippa "orginalanslutningen" är att kaminen kan placeras närmare vägg (utrymmesskäl). 
Annars instämmer jag  i övrigt TW,,,, Tegelvägg i en mobil barack är nog det första som jag skulle förkasta.
Mineritskiva eller plåt väger bara en fraktion jmf med tegel, lätt att mont, och det håller!!.

Varför skall folk envisas med att försöka uppfinna hjulet på nytt utan att först ta reda på hur ett hjul fungerar och varför det fungerar........ och förstöra bra grejor i uppfinnarivern....

Om du skulle strunta i stoltheten och bygga om kaminen till originalutförande och sätta ett stödben under skorstenen och spjäll i skorstenen så skulle hela problemet vara löst en gång för alla. Du får aldrig någon vettig verkningsgrad så som du har anslutit skorstenen. Man skall inte skapa problem som inte finns. Om du är orolig för skorstenslängden och höjden på vagnen kan du göra ett löstagbart förlängningsrör som du kan sätta på plats på skorstenstoppen när du ställer upp vagnen.

Att bygga tegelvägg bakom en kamin i en vagn låter som ännu ett försök att skapa fler onödiga problem. Risken är väl ganska stor att en sådan tunn murning längs väggen spricker och rasar ihop under transport. Dessutom är den tung. En normal lösning är dubbel mineritskiva med luftspalt bakom och emellan. Man brukar sätta järnrörsstumpar som distansklossar på de långa träskruvarna som man fäster skivorna i väggen med.

Abysseri

  • Inlägg: 40
    • Södermanland
SV: 8kvm med gjutjärnskamin
« Svar #28 skrivet: 14 nov-14 kl 23:57 »
Tycker det är ledsamt att bli dumförklarad bara för att man tänker högt och ber om råd. Men jag förstår också att många kan ha dåliga dagar och då är det skönt att ventilera på ett forum. Imorgon är det lördag och jag önskar de som haft en jobbig vecka kan njuta av något gott som tid i naturen. 

JA. Det bästa hade helt klart varit att rita upp och presentera min planering här på forumet INNAN jag bad smén svetsa rör o annat.

Nu handlar det om att försöka få bra fjutt på det jag har. Jag visste att det tar en timme att fixa dit ett spjäll och testa det så varför inte? Det nya rökröret kan jag få först i slutet på nästa vecka.
Testade spjället ikväll och fick lite blandade siffror. 10-17grader på 1 timme. Skorsten blir het på ca 10min medan kamin blir varmt först efter 30-40min. Kan det vara så att beläggning inne i kamin isolerar och begränsar kamin att absorbera värme? Uppskattar att väggarna är ca 4-5cm tjocka. Täljsten eller annan stenliknande invändigt. Efter 2 timmar är det stabilt runt 20grader. Men kamin och rökrör strålar inte alls den mängd värme som en väns plåtkamin i 40kvm stuga gör.
Är det så att tunnare plåt avger värme på något annat sätt? Kanske är en dum fråga men jag ställer den ändå.

OM jag använder tegel så kommer det staplas utan murbruk. Eftersom jag flyttar vagn 2-3 gånger per år tycker jag det ok att lasta ur detta för varje gång. Men jag är också tacksam för förslag på andra sätt jag kan ackumulera värme.

Även om ditt inlägg var ganska bittert är jag ändå tacksam för ditt tips gällande skivor och distanser TW. Och nej inget har förstörts i min uppfinnariver.

Ett svart får

  • Inlägg: 9921
    • Bohuslän
SV: 8kvm med gjutjärnskamin
« Svar #29 skrivet: 15 nov-14 kl 00:07 »
Det låter som om du fått mera normala uppvärmningstider nu, från 10 till 17 grader på en timme är inte illa. Åtta kvm är inte så mycket men det är ändå en del massa som skall värmas i form av väggar, möbler och allt annat.

Det du har i kaminen är förmodligen gjutna block av värmetålig cement. De är till just för att ackumulera lite värme och även skydda kaminens väggar från de högsta temperaturerna i förbränningen. Då får du jämnare värme än i enkla plåtkaminer som blir glödheta när det brinner och sedan snabbt kallnar.

Pentti Linkola

  • Gäst
SV: 8kvm med gjutjärnskamin
« Svar #30 skrivet: 15 nov-14 kl 00:29 »
När du lärt dig olika inställningar på tillufts- och rökrörsspjäll (eller vad de nu heter..), så blir det säkert ännu effektivare.
I princip för att dra på vid snabb uppvärmning, så vill man ha typ fri tilluft och så mycket strypt utåt som det går, samtidigt som det brinner friskt utan att pyrbrinna, eller flåsa.
Går mycket ved, men värmer upp rejält och snabbt.
Ska man sedan underhållselda så får man ändra, men det ska fortfarande brinna vettigt utan att pyra eller flåsa.

TW

  • Inlägg: 2688
    • Finland
SV: 8kvm med gjutjärnskamin
« Svar #31 skrivet: 15 nov-14 kl 09:31 »
Tycker det är ledsamt att bli dumförklarad bara för att man tänker högt och ber om råd.............(annan text)................

Även om ditt inlägg var ganska bittert är jag ändå tacksam för ditt tips gällande skivor och distanser TW. Och nej inget har förstörts i min uppfinnariver.

Jag dumförklarar inte dig........... utan det här handlar om en skarp tillrättavisning i all vänskaplighet för att du inte skall slösa din tid på att göra samma dumheter som andra människor.
Det här handlar om ett samhällsfenomen och inte om dig personligen. Jag som renoverar både hus och maskiner råkar ständigt ut för ombyggnader där folk inte har brytt sig om att ta reda på hur bärningen i en stomme eller mekanismen i en maskin eller rökrören i en eldstad fungerar innan de har börjat "förbättra" den. Bortsågade bärande konstruktioner i hus som sedan har börjat sätta sig eller rent av rasa på grund av ombyggnaden och då blir jag ditkallad för att ordna upp det. Kunder som absolut säkert "vet" att konstruktioner inte är bärande och vill att jag skall såga bort dem och riskera att huset rasar ihop. Ombyggda maskiner som inte fungerar eller inte går att smörja och underhålla på grund av ombyggnaden. Igenmurade skorstenskanaler.
Då man frågar av de här människorna hur de har tänkt att det skall fungera så märker man snabbt att de aldrig har brytt sig om att ta reda på hur en husstomme eller en maskin eller en eldstad egentligen fungerar. De blir inspirerade och börjar bara bygga om och kopierar ideer från internet utan att ta reda på grundläggande fakta.
Jag blir så förbannat trött på alltihop.......

I ditt fall bygger hela kaminens funktion på all elden går upp åt inne i kaminen. Den hetaste delen av elden är längst nere så där är kaminen klädd invändigt med eldfast bruk eller sten av något slag för att inte järnet skall brännas sönder. Högre upp är lågorna något kallare. Där böjs de av mot rökröret på baksidan och stryker på vägen dit vågrätt mot undersidan av kokplattan. Eftersom kokplattan är så högt uppe att den inte kräver eldfast inklädning på undersidan överför den värme mycket mer effektivt än kaminens sidor. Tack vare att den ät vågrät stiger hettan inne i kaminen upp mot den och det förbättrar värmeöverföringen ännu mer. Med andra ord sitter en relativt stor del av kaminens verkningsgrad i kokplattan.
Nu ser du säkert redan varför ditt skorstenssystem är fel..............


Det är ju tur att du inte har förstört någonting i alla fall!
Bor redan på landet men drömmer om ett eget litet hus......
Timmerman och snickare och byggnadsingenjör och gör-det-självare. Gör väldigt mycket av litet men kan inte göra allt av ingenting.
Antifacist.

Gottfrid

  • Inlägg: 550
    • -
SV: 8kvm med gjutjärnskamin
« Svar #32 skrivet: 15 nov-14 kl 19:09 »
TW ,Är helt enig .

agne

  • Inlägg: 46
    • Hälsingland
SV: 8kvm med gjutjärnskamin
« Svar #33 skrivet: 16 nov-14 kl 14:55 »
Dessa kaminer  skall eldas med koks om de skall fungera bra.

Gottfrid

  • Inlägg: 550
    • -
SV: 8kvm med gjutjärnskamin
« Svar #34 skrivet: 16 nov-14 kl 18:18 »
Man kan elda spån i dom om man packar spånet bra.Ska man elda ved så kapar kubb ,typ gengas ved.Men koks e inte dumt,eller antracit.

Abysseri

  • Inlägg: 40
    • Södermanland
SV: 8kvm med gjutjärnskamin
« Svar #35 skrivet: 17 nov-14 kl 17:03 »
Nytt rör är beställt. Det blir ett 108 rör med böj i änden och stödben. Det var enklare att ta helt nytt istället för att modifiera befintligt. Så nu letar jag bra användningsområde för det gamla röret.

Eftersom röret passar så bra på kamins topp så undrar jag om det inte kan användas för att utnyttja värmen/röken ytterligare.

Tror ni experter att jag får ut mest värme om jag låter kokplattan vara och låta den stråla eller får jag mer effekt om jag kapar röret, svetsar toppen och låter den fyllas med rök ? (Röret har nu spjäll längst ner vid konen)
Röret blir ju säkerligen varmt men avger det mer värme än den hetare plattan?

Fler tips mottages gärna hur jag kan få bra användning för röret!
Kan ju alltid göras om till vattenvärmare



Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 14479
    • Östergötland
SV: 8kvm med gjutjärnskamin
« Svar #36 skrivet: 17 nov-14 kl 17:25 »
Om du har otur så smäller instängda, oförbrända, rökgaser. Men sätter du en plåt så att rökgaserna går som du ritat kan det fungera. Se till att rörstumpen sitter fast bara ;D

Rubensgården

  • Gäst
SV: 8kvm med gjutjärnskamin
« Svar #37 skrivet: 17 nov-14 kl 19:23 »
Svetsa hellre igen botten och fyll med sand.

malarmaster

  • Inlägg: 5261
    • Småland
SV: 8kvm med gjutjärnskamin
« Svar #38 skrivet: 17 nov-14 kl 19:29 »
mkt bra förslag. ulf

Edgar

  • Inlägg: 3246
    • -
    • Kennel Hustomten
SV: 8kvm med gjutjärnskamin
« Svar #39 skrivet: 17 nov-14 kl 19:30 »
Jag hade satt dit kokplattan, och vill man ha ytterligare värmereservoar kan man sätta en kastrull med vatten eller sand på plattan.

Glöm inte spjäll på nya röret.

TW

  • Inlägg: 2688
    • Finland
SV: 8kvm med gjutjärnskamin
« Svar #40 skrivet: 18 nov-14 kl 02:00 »
Den där skorstenen blir bra!
Med spjäll.

Om din burk fungerar istället för kokplattan vet jag faktiskt inte men jag är litet skeptisk.
Jag undrar om det skulle vara en ide att ersätta kokplattan med en stor rund klump av täljsten eller annat värmemagasinerande och eldtåligt material. Då har du värme en stund efter att du slutar elda. Den kan du lyfta bort och sätta dit kokplattan när du vill.
Bara en tanke.......
Bor redan på landet men drömmer om ett eget litet hus......
Timmerman och snickare och byggnadsingenjör och gör-det-självare. Gör väldigt mycket av litet men kan inte göra allt av ingenting.
Antifacist.

Ett svart får

  • Inlägg: 9921
    • Bohuslän
SV: 8kvm med gjutjärnskamin
« Svar #41 skrivet: 18 nov-14 kl 02:05 »
Är det verkligen nödvändigt med spjäll på skorstenen? Jag har inget och jag har aldrig saknat det heller.

andtol

  • Gäst
SV: 8kvm med gjutjärnskamin
« Svar #42 skrivet: 18 nov-14 kl 08:23 »
Är det verkligen nödvändigt med spjäll på skorstenen? Jag har inget och jag har aldrig saknat det heller.

Inte jag heller.

malarmaster

  • Inlägg: 5261
    • Småland
SV: 8kvm med gjutjärnskamin
« Svar #43 skrivet: 18 nov-14 kl 09:06 »
min kamin funkar också utan spjäll men jag har ju murad skorsten. draget styrs av draglucka så jag har också undrat över de som i tråden förespråkat spjäll.
Men inget spjäll förutsätter ju att dragluckan funkar till hundra samt att kaminen inte tar luft någonannanstans.
Spjäll har jag på kakelugnen men där saknas ju draglucka. Ulf

Vitis

  • Inlägg: 4111
    • Skåne
SV: 8kvm med gjutjärnskamin
« Svar #44 skrivet: 18 nov-14 kl 10:16 »
Sätt en kopparspiral i "blindtarmen" och ta ut varmvatten till en tunna.

Ta in kallt vatten från botten av tunnan till toppen av spiralen, lämna av det varma vattnet från botten av spiralen till toppen av tunnan.

Enklaste typen av fontänpump för nån hundralapp ger mer än tillräckligt flöde. En kulventil på frånloppet för att styra flödet till lagom temperatur.

Ska du flytta vagnen är det enkelt att dränera tunnan och du slipper bära masssa tegelstenar som sen också ska transporteras.

Ett svart får

  • Inlägg: 9921
    • Bohuslän
SV: 8kvm med gjutjärnskamin
« Svar #45 skrivet: 18 nov-14 kl 10:26 »
Sätt en kopparspiral i "blindtarmen" och ta ut varmvatten till en tunna.

Ta in kallt vatten från botten av tunnan till toppen av spiralen, lämna av det varma vattnet från botten av spiralen till toppen av tunnan.

Enklaste typen av fontänpump för nån hundralapp ger mer än tillräckligt flöde. En kulventil på frånloppet för att styra flödet till lagom temperatur.

Ska du flytta vagnen är det enkelt att dränera tunnan och du slipper bära masssa tegelstenar som sen också ska transporteras.
Det kommer bli dålig effekt på det varmvattnet eftersom röken i "blindtarmen" står still. Annars är det en bra idé.

Lainde

  • Inlägg: 1132
  • Självverksam Skogsförvaltare
    • -
SV: 8kvm med gjutjärnskamin
« Svar #46 skrivet: 18 nov-14 kl 11:14 »
Som någon redan påpekat, så är gamla gjutjärnskaminer av den här modellen inte allra (luft), tätast kring drag/sot och asklucka.
Man behöver alltså ett spjäll på skorstenssidan, för att bromsa insatsluften + rökgaserna och därmed maximera värmeeffekten.

Är det verkligen nödvändigt med spjäll på skorstenen? Jag har inget och jag har aldrig saknat det heller.

andtol

  • Gäst
SV: 8kvm med gjutjärnskamin
« Svar #47 skrivet: 18 nov-14 kl 12:34 »
Som någon redan påpekat, så är gamla gjutjärnskaminer av den här modellen inte allra (luft), tätast kring drag/sot och asklucka.
Man behöver alltså ett spjäll på skorstenssidan, för att bromsa insatsluften + rökgaserna och därmed maximera värmeeffekten.


Så det kanske skulle vara bra med ett spjäll på skorstenen i mitt växthus?



Det går åt mycket ved för att värma.

Ett svart får

  • Inlägg: 9921
    • Bohuslän
SV: 8kvm med gjutjärnskamin
« Svar #48 skrivet: 18 nov-14 kl 12:40 »
På tal om spirorör  ;D

Lainde

  • Inlägg: 1132
  • Självverksam Skogsförvaltare
    • -
SV: 8kvm med gjutjärnskamin
« Svar #49 skrivet: 18 nov-14 kl 12:59 »

Lainde

  • Inlägg: 1132
  • Självverksam Skogsförvaltare
    • -
SV: 8kvm med gjutjärnskamin
« Svar #50 skrivet: 18 nov-14 kl 13:08 »
Absolut!.

TW´s inlaga/or förklarar rätt bra hur man maximerar värmeutbyte (och indirekt minskar vedförbrukningen), i den här typen
av kaminer, och erfarenhetsmässigt delar jag detta i stort.

Så det kanske skulle vara bra med ett spjäll på skorstenen i mitt växthus?

Det går åt mycket ved för att värma.

Vitis

  • Inlägg: 4111
    • Skåne
SV: 8kvm med gjutjärnskamin
« Svar #51 skrivet: 18 nov-14 kl 14:14 »
Så det kanske skulle vara bra med ett spjäll på skorstenen i mitt växthus?



Det går åt mycket ved för att värma.


Häng en stektermometer längst upp i skorstenen (eller ännu hellre en rökgastermometer) så kan du få en hum om hur mycket som åker till kråkorna.

Pentti Linkola

  • Gäst
SV: 8kvm med gjutjärnskamin
« Svar #52 skrivet: 18 nov-14 kl 19:04 »
Spjäll behövs. Det är i första hand på utloppen man vill strypa elden. För maximal värme och förbränning. Att bara strypa på tilluften är ju värdelöst. Kass värme och förbränning.

Nyare sådana gröna kokskaminer, med inbyggt spjäll, brukar gå att strypa som tusan. Den lilla jag har uppe, får man ha det nästan helt stäng på och då är ingen pipa som påverkar draget åt effekthållet. Vet inte pipmåtten där, men jag får plats där den är ansluten.

Abysseri

  • Inlägg: 40
    • Södermanland
SV: 8kvm med gjutjärnskamin
« Svar #53 skrivet: 18 nov-14 kl 19:48 »
Tack för alla svar och förslag!

Det sitter ett spjäll i kaminen precis vid bakanslutning. Så det blir inget på nya röret.

När det gäller den ack så viktiga säkerheten; Vilken mätare förutom brandvarnare bör jag ha i vagnen? Koldioxid, Kolmonoxid, Syre ?
Det är lätt hänt att en somnar när spjäll är felinställd och att inte vakna upp igen är inget man vill oroa sig över.
Någon som kan rekommendera något larmsystem?

Pentti Linkola

  • Gäst
SV: 8kvm med gjutjärnskamin
« Svar #54 skrivet: 18 nov-14 kl 19:52 »
Stäng inte spjället med eld eller glöd i kaminen när du lägger dig.

Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 14479
    • Östergötland
SV: 8kvm med gjutjärnskamin
« Svar #55 skrivet: 18 nov-14 kl 20:33 »
En kolmonoxidvarnare är väl en trevlig extra säkerhet i en liten koja. Det skulle ju kunna sätta igen i skorsten när det bara är glöd kvar.

Syrebrist blir det inte, och koldioxiden märker du.

Widar

  • Inlägg: 22
    • Västergötland
SV: 8kvm med gjutjärnskamin
« Svar #56 skrivet: 27 nov-14 kl 07:45 »


Sorry för off topic, men vilken fantastiskt vacker väggbonad! :)

Abysseri

  • Inlägg: 40
    • Södermanland
SV: 8kvm med gjutjärnskamin
« Svar #57 skrivet: 30 nov-14 kl 01:12 »
Nu har jag eldat och testat in det nya röret. Bra skillnad!  :)

Från -1/0 till 12 grader på 30min. Efter en timme närmade det sig 19 grader.
Jag tänder med öppet spjäll o lucka. När jag fått igång lite glöd stänger jag lucka (öppet spjäll lucka) och vrider anslutningsspjäll tills det inte låter som om för mycket syre dras in i elden( ca 45 grader).
Då verkar det bli som ni förklarade, att elden långsamt stryker toppen mot rökrör istället för dras ut av rökrör. Plattan strålar mycket bra och jag upplever att kamin blir varmare också.
Elden klarar sig själv om jag matar med 2st 30cm 3cm diameter. Större bitar kräver spjäll och lucköppning nån minut för att få fart i förbränningen.

Tack igen för tips och vägledning!

TW

  • Inlägg: 2688
    • Finland
SV: 8kvm med gjutjärnskamin
« Svar #58 skrivet: 30 nov-14 kl 17:08 »
Roligt att höra att det fungerar nu!
Bor redan på landet men drömmer om ett eget litet hus......
Timmerman och snickare och byggnadsingenjör och gör-det-självare. Gör väldigt mycket av litet men kan inte göra allt av ingenting.
Antifacist.

Abysseri

  • Inlägg: 40
    • Södermanland
SV: 8kvm med gjutjärnskamin
« Svar #59 skrivet: 10 nov-15 kl 16:48 »
Någon som har lite tips på hur jag använder den gamla kaminen allra bäst?

Ska en börja med ett lager kol o få det till en bra glödbädd först?

Har jag väl fått en glödbädd på 3-4cm kan jag kasta i vad som utan att justera in/utläpp men den är känslig innan dess.
Funderar på vad som kan ge glödbädden snabbast.

andtol

  • Gäst
SV: 8kvm med gjutjärnskamin
« Svar #60 skrivet: 10 nov-15 kl 17:25 »
Tunna torra pinnar, t ex av gran, brinner snabbt och ger en bra glödbädd

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: 8kvm med gjutjärnskamin
« Svar #61 skrivet: 10 nov-15 kl 17:29 »
Det är nog snarare värmen än glödbädden i sig som stabiliserar, prova att värma snabbt med finhuggen riktigt torr ved, björk eller tall

tanten

  • Inlägg: 1
  • Tant med kolonilott!
    • Östergötland
SV: 8kvm med gjutjärnskamin
« Svar #62 skrivet: 11 nov-15 kl 20:12 »
Hej!
Du har fått en massa goda råd om din kamin så det tänker jag inte fortsätta med. Men jag har en kolonistuga utan uppvärmning och hittade ett jättebra tips på Youtube, som gör att jag har mellan 20-22 grader inomhus. Med bara fyra värmeljus!!!! Testa i alla fall. Jag använder en bakform för franskbröd och ställer formen på en tegelsten som magasinerar värmen. Lycka till!

https://www.youtube.com/watch?v=wp5cRXytOJc

Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 14479
    • Östergötland
SV: 8kvm med gjutjärnskamin
« Svar #63 skrivet: 11 nov-15 kl 20:48 »
Man får gratulera till ett välisolerat hus. Fyra värmeljus, jag har 4 st lite större modell här som väger 160 gram tillsammans och har en brinntid på 9 timmar, ger knappa 200 watt. De kostar dock 10 kr vilket ger en kostnad på dryga femman per kWh, så det är ett dyrt sätt att värma ett hus med lite större behov.


torbjorn

  • Inlägg: 13759
    • Medelpad
SV: 8kvm med gjutjärnskamin
« Svar #64 skrivet: 11 nov-15 kl 21:43 »
Det är ju också värt att tänka på att paraffinet i värmeljus har fossilt ursprung, så ur klimatsynpunkt är det minst lika illa att elda värmeljus som att värma huset med olja, fotogen eller gasol. Även om man har obegränsade ekonomiska resurser och kan tänka sig att betala 10 gånger så mycket som nödvändigt för energin.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

320 gäster, 1 användare
sayerbýr

* Forum

* Om tidningen Åter



- Precis som flera andra skriver så är det här en tidning som aldrig tycks bli inaktuell. Det senaste numret är precis lika intressant som det som kom för flera år sen. Att varje nummer har ett sorts register på baksidan som ger en snabb överblick av vad tidigare nummer sedan många år tillbaka har handlat om, gör det lätt att hitta precis vad man vill läsa om just nu.

Har man läs-svårigheter kan man dock ha lite invändning mot det lilla typsnittet och den täta texten, speciellt annonserna och baksidorna med extra liten text mot en flerfärgad bakgrundsbild.
/Jennifer

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser