Om källaren är för fuktig för att användas som matkällare så ska man nog inte skylla bara på att den är gjuten av betong, utan det har nog snarare att göra med antingen obefintlig ventilation, att grundvattnet ligger högt, eller att det tränger in regnvatten uppifrån (det senare borde inte ha kunnat blöta ner källaren denna sommar, i och för sig).
Förmodligen behövs det ingen större arbetsinsats för att göra den fullt användbar som källare. Det kan t ex röra sig om att ordna dränering runt den eller gräva fram betongvalvet och vidta åtgärder för att göra det lite tätare utifrån. Ventilation bör ju finnas genom galler (helst reglerbara) i dörren och en ventilationsskorsten mitt uppe på källaren.
Och jag håller med om att det knappast är troligt att man kan få den tillräckligt tät för att fungera som vattencistern. Det är helt andra sorters betong och mycket noggrannare arbetsmetoder som gäller då man ska göra vattentäta betongkonstruktioner (dammar, vattenkraftverk, vissa delar av broar mm), än vad en vanlig husbyggare klarar av.