Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Vedeldad ugn...  (läst 3182 gånger)

Fny

  • Inlägg: 272
    • Uppland
    • Handicraft by Agis
Vedeldad ugn...
« skrivet: 05 jul-15 kl 18:49 »
... av typen liten pizza-ugn, eller hur man nu vill beskriva den. Vår är äntligen klar så när som på en mer permanent och ordentlig lucka, och vi har börjat använda den så smått för att baka lite flatbröd i samtidigt som det grillas. Men det är svårare än vi förväntade oss! Är det någon som har erfarenheter av att baka/laga mat i sådan här ugn? Tips mottages tacksamt! Brukar ni elda i mitten och sedan skrapa glöden åt sidorna eller redan från början elda på sidorna och lämna mitten fri? Brukar ni lägga bröd/mat direkt på den varma ytan (i det här fallet är det eldfast tegel) eller är det att föredra att ha en plåt av något slag under? Vad kan man göra i sån här ugn förutom bröd och pizza? Allt möjligt förstår jag, men vad skulle rekommenderas?



(fler bilder av uteköket finns på http://agiscraft.blogspot.se/2015/07/outdoors-kitchen-done-aka-best-husband.html [/url]om nån är nyfiken förresten, det är maken som precis fått klart det.)
« Senast ändrad: 05 jul-15 kl 19:00 av Fny »

LimJans

  • Inlägg: 8885
    • Dalarna
SV: Vedeldad ugn...
« Svar #1 skrivet: 06 jul-15 kl 18:47 »
Här i byn har vi bakat i en bagarstuga när det eldas i två "fack", ett på var sida. Tittar man in i ugnen så är det som metallskenor där man eldar innanför så det inte kommer sot på själva ugnsgolvet. Den ugnen har även en lucka för eldning under själva ugnsluckan, men den lösningen har jag aldrig sett någon annanstans.

Vår vedeldade ugn hemma i köket har bara facken/skenorna på sidorna på eldning. :)

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: Vedeldad ugn...
« Svar #2 skrivet: 06 jul-15 kl 19:26 »
De flesta pizzaugnar som byggs av lera, har ingen skorsten. Det betyder att den varma luften tvingas cirkulera, lite läcker ju ut vid öppningshålet, men man behöver inte använda mycket bränsle för att få den varm. Har man tillgång till en IR termometer, så kan man avläsa temperaturen, annars får man lära sig se färgen på glöden. Förutom bröd/pizza, så går det ju utmärkt att använda den som en traditionell ugn, d v s t ex gryträtter, men då skall den helst inte vara 300 grader varm!

jordtradition

  • Inlägg: 23
    • Skåne
SV: Vedeldad ugn...
« Svar #3 skrivet: 24 feb-18 kl 11:07 »
Elda längst in i ugnen och använd precis som en vanlig ugn. blir kanongott att köra grytor eller rosta grönsaker i den så röken kan ge smak. om du vill köra pizza/bröd så får du elda på mer ca 300-400 grader. :)


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

310 gäster, 6 användare (1 dolda)
xaelanar, sayerbýr, von tratt, ärt, Sebastian Berggren

* Forum

* Om tidningen Åter



- Superbra tidning där det mesta tas upp! Klart prisvärd läsning.
/Theo

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser