Ja, gjutjärn beter sig på det sättet. Gjutjärn innehåller ju omkring 4 % kol, det är mer än vad som kan legeras in i järn och överskottet finns som mikroskopiska grafitfjäll. Det är de som svärtar av sig från bearbetade gjutjärnsytor.
Om du har kokat den med salt, så har det nog bara blivit värre. Saltlösningen har löst upp/frätt bort en aning järn på ytan och lämnat grafiten kvar.
Jag föreslår att du diskar/skurar den ordentligt på vanligt sätt med hetvatten och diskmedel, gärna starkt alkaliskt sådant (typ grovrengöring eller maskindiskmedel). Det borde få det mesta av de lösa grafitfjällen att släppa.
En mortel, som ju inte värms upp vid användning som en stekpanna, SKA diskas ordentligt med diskmedel mellan användningarna för att inte bli ohygienisk. Man bör nog inte olja in den annat än om det behövs som rostskydd, t ex om den ska övervintra i en kallställd sommarstuga.
Tänk på risken att gjutjärnet spricker om du värmer upp det kraftigt.