Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Angus  (läst 9537 gånger)

purex

  • Inlägg: 163
    • Östergötland
Angus
« skrivet: 07 maj-11 kl 01:13 »
Han någon erfarenhet av Angust?
- Går dom fram bra på bara grovfoder, har hört flera som bara ger dom det?
- Tjurar eller stutar för bästa ekonomi? Och när ska man skicka dom till slakt?

bo_i_dala

  • Inlägg: 1042
SV: Angust
« Svar #1 skrivet: 07 maj-11 kl 09:01 »
Hej!
Angus är trevliga medeltunga köttdjur.
Min erfarenhet är att det funkar bra med enbart grovfoder.
Slaktåldern varierar, som med alla djur, med hur bra foder dom får. Slaktmognaden är det viktiga.
Jag kör just nu Angus/Simmentalkorsningar på enbart grovfoder- slaktar stutarna vid ca 23 månader (stödeffekt) och dom vägerca 350 slaktad vikt.
/mVH/ Bosse

purex

  • Inlägg: 163
    • Östergötland
SV: Angust
« Svar #2 skrivet: 09 jul-11 kl 18:36 »
Hej!
Angus är trevliga medeltunga köttdjur.
Min erfarenhet är att det funkar bra med enbart grovfoder.
Slaktåldern varierar, som med alla djur, med hur bra foder dom får. Slaktmognaden är det viktiga.
Jag kör just nu Angus/Simmentalkorsningar på enbart grovfoder- slaktar stutarna vid ca 23 månader (stödeffekt) och dom vägerca 350 slaktad vikt.
/mVH/ Bosse

Får man inte mindre betalt för köttet om djuret inte räknas som ungnöt? Såg en prislista att ett slakteri betalade runt 28kr/kg om det var bra klass på köttet, men då skulle det vara ungnöt. Och enligt det slakteriet så räknas djuret som ungt upp till ca 1år. Äldre djur betalade man runt 22/kg för med bra klassning.
 

johan smith

  • Inlägg: 91
    • Östergötland
SV: Angus
« Svar #3 skrivet: 09 jul-11 kl 18:51 »
grovfoder funkar bra på dem. tjurar får mer muskler med mindre fett. alltså svårare att få feta. ett proffs brukar satsa på att slakta vid 1,5års ålder. man får mer muskler på djuren och således bättre betalt om djuren går lösa året runt...

Han någon erfarenhet av Angust?
- Går dom fram bra på bara grovfoder, har hört flera som bara ger dom det?
- Tjurar eller stutar för bästa ekonomi? Och när ska man skicka dom till slakt?
dränga jäveln har talat.

mclaeson

  • Inlägg: 285
  • helgbonde och balkongodlare
    • Småland
SV: Angus
« Svar #4 skrivet: 11 jul-11 kl 23:41 »
grovfoder funkar bra på dem. tjurar får mer muskler med mindre fett. alltså svårare att få feta. ett proffs brukar satsa på att slakta vid 1,5års ålder. man får mer muskler på djuren och således bättre betalt om djuren går lösa året runt...

Kan bara hålla med. Vi har Hereford som påminner om Angus när det gäller grovfoderomvandling samt storlek. Det jag vill hävda är dock att det är resursslöseri att göra stutar av köttdjur eftersom man måste behålla dem så länge som stutar. Det passar mycket bättre att göra stutar av mjölkrastjurar eftersom de ändå inte växer så mycket på enbart grovfoder.

Tjalve

  • Inlägg: 3214
    • Blekinge
SV: Angus
« Svar #5 skrivet: 11 jul-11 kl 23:53 »
Kan bara hålla med. Vi har Hereford som påminner om Angus när det gäller grovfoderomvandling samt storlek. Det jag vill hävda är dock att det är resursslöseri att göra stutar av köttdjur eftersom man måste behålla dem så länge som stutar. Det passar mycket bättre att göra stutar av mjölkrastjurar eftersom de ändå inte växer så mycket på enbart grovfoder.
Det senaste från slakterierna är just att göra stutar. Visserligen på de tyngre köttraserna som får alldeles för torrt kött utan marmorering vid slaktmognad. Att kastrera och slakta vid ca 15 månader för tjurar ger ett mycket smakligare kött än på tjurar.
Socialism is a philosophy of failure, the creed of ignorance, and the gospel of envy, its inherent virtue is the equal sharing of misery.

RaggarBonden

  • Inlägg: 429
    • Hälsingland
SV: Angus
« Svar #6 skrivet: 12 jul-11 kl 10:09 »
Och enligt det slakteriet så räknas djuret som ungt upp till ca 1år.
??? vilket slakteri var det, länk till prislistan?
"Cowboy med köttraskor som kör Jänkare"

purex

  • Inlägg: 163
    • Östergötland
SV: Angus
« Svar #7 skrivet: 12 jul-11 kl 15:11 »
??? vilket slakteri var det, länk till prislistan?

Det var Delsbo slakteri som sa det. Dom skickade mig prislistorna på mail, jag tror inte dom skyltar med dom på deras hemsida?

bjogun

  • Inlägg: 11
  • Driver en gård med köttdjur i Istorp.
    • Västergötland
SV: Angus
« Svar #8 skrivet: 21 aug-11 kl 08:29 »
Hej!
Har själv en dikobesättning med inslag av Angus. Vad som inte framgått bland tidigare inlägg är att de har väldigt bra modersegenskaper. Dom är för det första helt och hållet hornlösa, starka ben och klövar, bra lynne. Kalvarna är i regel väldigt starka och pigga när dom föds. Angus gör sig ganska bra på grovfoder. Ska du ha renrasig eller korsning? Vad som också är avgörande i ditt fall är hur betesmarkerna ser ut. Har du mycket naturbeten och betesmarker som inte är så kraftiga så är det bra med Angus. Har du däremot mycket frodiga åkermarksbeten så är det nog bättre med en tung köttras som Charolais eller Simmental. Vad du också bör titta på vad gäller avräkningspris är under vilken årstid du skickar dina slaktdjur. Den sämsta tiden att skicka djuren är i regel Oktober till December. Under ett år kan det skilja upp till 5 kr i avräkningspris från sämsta veckan till den bästa. Kör själv mestadels med tjurar men det beror lite på vad som kommer att efterfrågas i framtiden. Det blir ett bättre kött av stutar än från tjurar. Stutar har ju den fördelen att de kan gå ihop med kvigorna.

Grimla

  • Inlägg: 4057
  • 432Grimla på bilden.
    • Hälsingland
SV: pollat o kalvar
« Svar #9 skrivet: 22 aug-11 kl 02:38 »
Dom är för det första helt och hållet hornlösa,Kalvarna är i regel väldigt starka och pigga när dom föds
Angus är ju inte den enda hornlösa köttrasen, Charolais Hereford Limousine Simmental Blonde finns också pollade.

Tittar man på överlevande kalvar % de senaste två åren så ser det ut så här för de olika raserna. Inte så speciellt stor skillnad  ;) på de tre bästa..

Angus    mister 5,6 % kalvar
Limousine        5,7
Simmental       5,8
Hereford          6,3
Blonde             7,5
Charolais         8,0
« Senast ändrad: 27 sep-11 kl 13:40 av Grimla »
Islandshöns och Sk.Blommehöns (båda raserna med o utan hätta). 4 Fjällkor, Häst, Får, Katt ♥

rackarns

  • Inlägg: 711
    • Närke
SV: Angus
« Svar #10 skrivet: 23 sep-11 kl 21:18 »
hittade en lista över den produktiva livslängden (år) på köttraser gjord i Ungern med data från de sex rasföreningarna med kor registrerade födda mellan 1980-2005.

Hereford 10,3
Angus 8,1
Simmental 7,9
Charolais 7,1
Limousin 5,9
Blonde 5,1

rackarns

  • Inlägg: 711
    • Närke
SV: Angus
« Svar #11 skrivet: 23 sep-11 kl 21:28 »
Saxar från samma sida (slu)

I en studie gjord på svenska köttrastjurar på Gismestad av raserna angus, blonde d´aquitaine,
charolais, hereford, limousin och simmental registrerades klövform och kövsjukdomar och
förekomst och samband mellan egenskaperna undersöktes. De kom fram till att den vanligaste
klövsjukdomen hos dessa tjurar var sulblödning och den fanns hos 63 % av tjurarna. Det
fanns en skillnad mellan de olika raserna. Sulblödning var vanligast hos charolais där 75 % av
tjurarna var drabbade. Den lägsta frekvensen noterades hos angus där 11 % av tjurarna var
drabbade.

rackarns

  • Inlägg: 711
    • Närke
SV: Angus
« Svar #12 skrivet: 23 sep-11 kl 21:32 »
Hej!
Har själv en dikobesättning med inslag av Angus. Vad som inte framgått bland tidigare inlägg är att de har väldigt bra modersegenskaper. Dom är för det första helt och hållet hornlösa, starka ben och klövar, bra lynne. Kalvarna är i regel väldigt starka och pigga när dom föds. Angus gör sig ganska bra på grovfoder. Ska du ha renrasig eller korsning? Vad som också är avgörande i ditt fall är hur betesmarkerna ser ut. Har du mycket naturbeten och betesmarker som inte är så kraftiga så är det bra med Angus. Har du däremot mycket frodiga åkermarksbeten så är det nog bättre med en tung köttras som Charolais eller Simmental. Vad du också bör titta på vad gäller avräkningspris är under vilken årstid du skickar dina slaktdjur. Den sämsta tiden att skicka djuren är i regel Oktober till December. Under ett år kan det skilja upp till 5 kr i avräkningspris från sämsta veckan till den bästa. Kör själv mestadels med tjurar men det beror lite på vad som kommer att efterfrågas i framtiden. Det blir ett bättre kött av stutar än från tjurar. Stutar har ju den fördelen att de kan gå ihop med kvigorna.

Vad kostar det att kastrera tjurarna?

Rosa

  • Inlägg: 3282
  • ♥♥ Limousin ♥♥
    • -
SV:Slakt
« Svar #13 skrivet: 24 sep-11 kl 10:43 »
Vad kostar det att kastrera tjurarna?
Finns en tråd som handlar om det http://www.alternativ.nu/index.php?topic=114892.0

Slaktstatistik
Ungtjur                  Slaktklass Fettklass Slaktålder tillväxt

Limousine           362.kg  11.3      6.0        16.1         697
Blonde                386.    11.0       5.0        17.1         697
Charolais            364.      9.7       6.4        15.1         745
Simmental          358.      8.8       6.4        16.2         688
AAngus             327.      7.4       7.7        18.0         560
Hereford             318.      7.2       7.8        16.9         580
Highland C          238.      5.0        5.1       30.1         241
« Senast ändrad: 27 sep-11 kl 13:17 av Rosa »
Ekologisk Limosinkor Blondekor och Fjäll/Fjällnärakor.
25Leicesterfår & 9 Helsingefår.Limousine ♥ har lägst foderförbrukning/kg tillväxt.

Rosa

  • Inlägg: 3282
  • ♥♥ Limousin ♥♥
    • -
SV: Angus
« Svar #14 skrivet: 27 sep-11 kl 01:52 »
hittade en lista över den produktiva livslängden (år) på köttraser gjord i Ungern med data från de sex rasföreningarna med kor registrerade födda mellan 1980-2005.

Här är en lista på produktiva köttraskor i sverige (data från KAP).
Andel av rasens kor i avel med ålder över 10 år.

Highland Cattle  14%
Limousine           7%
Charolais            6%
Blonde                6%
Hereford             5%
Simmental          4%
AAngus            2%
« Senast ändrad: 27 sep-11 kl 13:04 av Rosa »
Ekologisk Limosinkor Blondekor och Fjäll/Fjällnärakor.
25Leicesterfår & 9 Helsingefår.Limousine ♥ har lägst foderförbrukning/kg tillväxt.

rackarns

  • Inlägg: 711
    • Närke
SV: Angus
« Svar #15 skrivet: 27 sep-11 kl 12:41 »
Ja merparten har antagligen bytt ut sina kor vid en ålder av 10 år oavsett ras, skulle jag tro :) Vilket ju också syns tydligt via statistiken

Grimla

  • Inlägg: 4057
  • 432Grimla på bilden.
    • Hälsingland
SV: Angus
« Svar #16 skrivet: 27 sep-11 kl 12:50 »
En fundering, vad är det måntro som gör att just Angus har minst gamla kor i avel?
Islandshöns och Sk.Blommehöns (båda raserna med o utan hätta). 4 Fjällkor, Häst, Får, Katt ♥

mazze

  • Inlägg: 672
    • Småland
    • Komålen
SV: Angus
« Svar #17 skrivet: 27 sep-11 kl 13:01 »
En fundering, vad är det måntro som gör att just Angus har minst gamla kor i avel?

Angus levde länge på marginalen att försvinna ifrån sverige. Tack vare några få besättningar överlevde rasen och fick ett stort uppsving på 90-talet. På så sätt har de flesta kvigor gått i avel istället för till slakt och på så sätt har medelåldern minskat.

Har en massa kor, höns, ankor, får o hundar. Vänligen läs vilka raser jag har på min hemsida.

Grimla

  • Inlägg: 4057
  • 432Grimla på bilden.
    • Hälsingland
SV: Angus
« Svar #18 skrivet: 27 sep-11 kl 13:37 »
Tack vare några få besättningar överlevde rasen och fick ett stort uppsving på 90-talet. På så sätt har de flesta kvigor gått i avel istället för till slakt och på så sätt har medelåldern minskat.

Om det sparades många kvigor på 90 talet och dom skulle behållits i livet länge,
så skulle det ju finnas många djur nu som är i åldern 10-20 år.
Islandshöns och Sk.Blommehöns (båda raserna med o utan hätta). 4 Fjällkor, Häst, Får, Katt ♥

mazze

  • Inlägg: 672
    • Småland
    • Komålen
SV: Angus
« Svar #19 skrivet: 27 sep-11 kl 16:01 »
I slutet av 80-talet fanns det 50-60 kor i kontrollen nu är det väl uppåt 800st och det är ju bara 5 ko-generationer sen dess. Lägger man på alla kvigor och utökar besättningen blir ju medelåldern lägre...
Har en massa kor, höns, ankor, får o hundar. Vänligen läs vilka raser jag har på min hemsida.

Grimla

  • Inlägg: 4057
  • 432Grimla på bilden.
    • Hälsingland
SV: Angus
« Svar #20 skrivet: 27 sep-11 kl 16:37 »
I slutet av 80-talet fanns det 50-60 kor i kontrollen nu är det väl uppåt 800st och det är ju bara 5 ko-generationer sen dess. Lägger man på alla kvigor och utökar besättningen blir ju medelåldern lägre...

Men antalet inkalvande kvigor ligger ju stadigt på runt 250 om år, sedan 10 år tillbaka.. där sker ingen ökad inkalvning.

Antalet vuxna (kor) har på 10 år ökat från 700 kor till 800 det är ju ingen direkt lavinartad ökning... en ökning på 10 kor om år typ.
Islandshöns och Sk.Blommehöns (båda raserna med o utan hätta). 4 Fjällkor, Häst, Får, Katt ♥

Tjalve

  • Inlägg: 3214
    • Blekinge
SV: Angus
« Svar #21 skrivet: 27 sep-11 kl 19:54 »
Ja merparten har antagligen bytt ut sina kor vid en ålder av 10 år oavsett ras, skulle jag tro :) Vilket ju också syns tydligt via statistiken
Jag är inte säker på att det är en reell skillnad mellan dessa siffror. Visst Highland sticker ut med flest äldre kor men de andra är rätt lika. Om de siffror du angivit med 800 AA kor blir det bara 16 kor över 10 år det känns lite för lite för att dra slutsatser i från.
Tack för intressanta slaktdata  :)
Socialism is a philosophy of failure, the creed of ignorance, and the gospel of envy, its inherent virtue is the equal sharing of misery.

rackarns

  • Inlägg: 711
    • Närke
SV: Angus
« Svar #22 skrivet: 27 sep-11 kl 22:40 »
Här är en lista på produktiva köttraskor i sverige (data från KAP).
Andel av rasens kor i avel med ålder över 10 år.

Highland Cattle  14%
Limousine           7%
Charolais            6%
Blonde                6%
Hereford             5%
Simmental          4%
AAngus            2%

Tittar man på listan jag postade (skulle hellre se en från Sverige) så är den produktiva livslängden mellan 5,1 och  10,3 år beroende på ras, så då är det inte särskilt konstigt att siffran för produktiva kor över 10 år är betydande låg.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

507 gäster, 4 användare (2 dolda)
Hans Hultén, Idd

* Forum

* Om tidningen Åter



- Som vanligt ett mångfacetterat och informativt nummer om mycket som hör självhushållningen till.
/Håkan

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser