Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Att tolka en slaktavräkning  (läst 15234 gånger)

gernsö

  • Inlägg: 2034
    • Skåne
Att tolka en slaktavräkning
« skrivet: 18 mar-11 kl 09:57 »
Hej
jag behöver lite hjälp med att tyda en avräkning från slakteriet, hoppas någon här kan förkortningar och siffror bättre än jag kan.

vi har skickat en del mellankalvar till slakt och där stå under klass/fett men massa siffror som jag inte förstå
P+2+*
p3-*
P+2+**
vad betyder dessa.  vad är skalan.

Sen skickade vi en överfet kviga på över 2 år som de skrev O-5+ på, vad betyder det.
och avelstjuren fick oxå åka R+4+ ?

för kvigan som var FET fick vi kilopriset 25 kr och för avelstjuren 22 kr, hur bestäms detta.?

mellankalvarna var  mjölkkalvar, avelstjuren herford och feta kvigan var  herford/ annan köttras.
Kör hårt, livet är så jävla kort.
Här finns många djur men avel på sussex stor vit col, dv cochin,  korsningsgäss, myskankor i udda färger och sumatra.
Har ko, häst, hund,får, katt och sambo...

Rosa

  • Inlägg: 3282
  • ♥♥ Limousin ♥♥
    • -
SV: Att tolka en slaktavräkning
« Svar #1 skrivet: 18 mar-11 kl 14:09 »
Hej
jag behöver lite hjälp med att tyda en avräkning från slakteriet, hoppas någon här kan förkortningar och siffror bättre än jag kan.

vi har skickat en del mellankalvar till slakt och där stå under klass/fett men massa siffror som jag inte förstå
P+2+*
p3-*
P+2+**
vad betyder dessa.  vad är skalan.

P+  2+ * betyder formklass P+ fettklass 2+ köttfärg *
På mellankalv bedöms viktklass, formklass, fettklass och köttets färg.

Mellankalv måste väga slaktad mellan 120-170 för bästa pris på viktklass.
Formklassen måste vara P+ och bättre annars blir det 8 kr kilot i avdrag..
Fettklassens avdrag börjar vid 3
Köttets färg klassas i
 *för mörkröd köttfärg (ger 2 kr kilot i avdrag)  ** för röd färg   ***rätt ljusröd färg

Exempel
en 120 kilos Mellankalv i klass P med köttfärg * får man 5kr 45 öre kilot för.
en 115 kilos mellankalv i klass P med köttfärg * får man 3kr 45 öre kilot för.


Sen skickade vi en överfet kviga på över 2 år som de skrev O-5+ på, vad betyder det.
O- är formklassen det är väldigt dåligt för en hereford som normalt ligger i R- dvs tre klasser bättre 0- fettklassen 5+ är den sämsta man kan hamna i
(den ger ett avdrag på 5kr kilot just nu.)

och avelstjuren fick oxå åka R+4+ ?
formklassen R+ är bättre än snittet för Hereford men fettklassen 4+ är näst sämst (ger ett avdrag på 2kr kilot just nu

för kvigan som var FET fick vi kilopriset 25kr och för avelstjuren 22kr, hur bestäms detta.?
Vad vägde din kviga?  Är priset du fick 25 kr & 22kr med pålagd moms? (avdragen o priser jag nämner är utan moms)

Priset bestämms av fyra saker:
Formklassen, fettklassen, viktklassen, åldersklass.

Formen är viktigast den har med utfodring och ras att göra formen ska byggas av kött inte av fett.
Vikten måste vara rätt inte för låg och inte för hög för bästa betalning
Fet får man inte vara det är massor i avdrag.
Ekologisk Limosinkor Blondekor och Fjäll/Fjällnärakor.
25Leicesterfår & 9 Helsingefår.Limousine ♥ har lägst foderförbrukning/kg tillväxt.

gernsö

  • Inlägg: 2034
    • Skåne
SV: Att tolka en slaktavräkning
« Svar #2 skrivet: 18 mar-11 kl 16:24 »
Det är min pappas djur, men jag vill veta vad allt  betyder, han bryr sig inte om det, men jag gör.

fetknoppen kvantiteten  298.2
avelstjuren 655.6

jag fattar inte att  det bara blev 22 kr kg för tjuren och hela 25 för kvigan som var FET
http://gbg-pop.pixbox.se/arkivet/synligt_28/32220000-32229999/640x480/32222419.jpg?0
jag tog en bild på avräkningen
Kör hårt, livet är så jävla kort.
Här finns många djur men avel på sussex stor vit col, dv cochin,  korsningsgäss, myskankor i udda färger och sumatra.
Har ko, häst, hund,får, katt och sambo...

Tjalve

  • Inlägg: 3214
    • Blekinge
SV: Att tolka en slaktavräkning
« Svar #3 skrivet: 18 mar-11 kl 16:43 »
Ett av det viktigast när man skickar till slakt är att djuren kommer i rätt viktgrupp, det är oftast viktigare än klass (EUROP) eller fettklass (1-5). Jag länkar till en sida där man kan se slaktnoteringen detta är för KLS: http://www.klsugglarps.se/aciro/websidor/visasida.asp?idnr=dULCA2BgdULJB2zgdUMDB2pgdVMDB2pheVMDO2qhOVMDB3qheVMECMqheJNE
Att tjuren vägde över 600 kg är ingen fördel för kg priset. Alla vikter över 400 kg för man lägre pris för. Ungnöt skall helst ligga mellan 250 - 400 kg för bäste betalt. Det ser du om du hämtar hem pdf-fil från sidan i länken, du ser också vad fettklasserna ger för avdrag. Om man pratar om mjölkras djur så kan man helt grömma E och U klasserna, har man bra djur kommer de i R- men även det är ytterst sällsynt. Det är i P+ och O klassen som man hamnar med ungdjur, fettgruppen brukar vara utan avdrag (2+ - 3+).

Ett tips när du skickar många djur samtidigt är att ringa till slakteriets inköpsansvarig och förhandla till ett bättre pris. I våras fick vi 4 kr/kg över notering när vi skickade. Medans på höstarna när vi skickar stutarna brukar vi fyllde en bil 10-15 st och har ganska bra förhandlingsläge. Då får vi ibland ett fast pris och ibland ett antal kr över notering. Med fast pris spelar ju inte vikt, klass och fett någon roll vilket är bra eftersom stutarna ibland går över 400 kg.
Socialism is a philosophy of failure, the creed of ignorance, and the gospel of envy, its inherent virtue is the equal sharing of misery.

gernsö

  • Inlägg: 2034
    • Skåne
SV: Att tolka en slaktavräkning
« Svar #4 skrivet: 18 mar-11 kl 16:57 »
KÄnns bara så förvirrande. hatar siffror
jag hade bara förväntat mig att kvigan/ fetknoppen skulle få väldigt dåligt kilopris, och i min värld är 25 kr kg inte så himla dåligt. När jag säger fet menar jag alltså så fet att.... ja det är hemskt och går inte att beskriva jämfört med "normala" djur.
Kör hårt, livet är så jävla kort.
Här finns många djur men avel på sussex stor vit col, dv cochin,  korsningsgäss, myskankor i udda färger och sumatra.
Har ko, häst, hund,får, katt och sambo...

Rosa

  • Inlägg: 3282
  • ♥♥ Limousin ♥♥
    • -
SV: Att tolka en slaktavräkning
« Svar #5 skrivet: 18 mar-11 kl 17:21 »
fetknoppen kvantiteten  298.2 avelstjuren 655.6
jag fattar inte att  det bara blev 22 kr kg för tjuren och hela 25 för kvigan som var FET
Har dina föräldrar leveranskontrakt med Ugglarp?
Enligt notering för slakt veckan som varit:

AvelsTjuren vägde 655,6 kg klass R+ det blir 25,05 kilot minus (-2.60kr ca för att det var en äldre tjur och inte ungtjur) och -2 kr i fettavdrag det blir typ 22 kr kilot.
Kvigan vägde 298 kg klass O- det blir 27,90 kilot minus  -5 kr i fettavdrag det blir 23 kr kilot.

Hoppas du blir lite klokare?
« Senast ändrad: 18 mar-11 kl 18:07 av Rosa »
Ekologisk Limosinkor Blondekor och Fjäll/Fjällnärakor.
25Leicesterfår & 9 Helsingefår.Limousine ♥ har lägst foderförbrukning/kg tillväxt.

gernsö

  • Inlägg: 2034
    • Skåne
SV: Att tolka en slaktavräkning
« Svar #6 skrivet: 18 mar-11 kl 17:42 »
nej han lämnar till sjöbo slakteri
Kör hårt, livet är så jävla kort.
Här finns många djur men avel på sussex stor vit col, dv cochin,  korsningsgäss, myskankor i udda färger och sumatra.
Har ko, häst, hund,får, katt och sambo...

Rosa

  • Inlägg: 3282
  • ♥♥ Limousin ♥♥
    • -
SV: Att tolka en slaktavräkning
« Svar #7 skrivet: 18 mar-11 kl 17:58 »
Jag har slakt statistiken för raserna: (japp jag är intresserad av sånt) ;) lägger in den här kanske någon mer är det ?

Hur rasernas djur klassas i genomsnitt:
SLB och Highland Cattle i genomsnitt i klass 0-
SRB   hamnar i genomsnitt i genomsnitt i  0
Hereford och Aberdeen Angus i genomsnitt i R-
Simmental hamnar i genomsnitt i klass R
Charolais hamnar i genomsnitt i klass R+
Limousine och Blonde i genomsnitt i klass U
källa:slakteriernas statistik

Bästa klass <-- E+ E  E- U+ U U- R+ R  R- O+ O  O- P+ P  P-     --> Sämsta klass
« Senast ändrad: 20 mar-11 kl 15:35 av Rosa »
Ekologisk Limosinkor Blondekor och Fjäll/Fjällnärakor.
25Leicesterfår & 9 Helsingefår.Limousine ♥ har lägst foderförbrukning/kg tillväxt.

hayproducer

  • Inlägg: 316
    • Jämtland
SV: Att tolka en slaktavräkning
« Svar #8 skrivet: 18 mar-11 kl 18:28 »
Intressant tråd, fortsätt gärna att mata den med matnyttig info om slaktpriser och djurkroppar.

Hur värderas tex Aberdeen Angus ? den ska ju ha väldigt fint och mört kött, lämpat för grillen och sånt.

Gäller 400kg slaktvikt alla raser?? vid vilken ålder siktar ni som köttproducenter in er på att skicka djuren till slakt??

gernsö

  • Inlägg: 2034
    • Skåne
SV: Att tolka en slaktavräkning
« Svar #9 skrivet: 18 mar-11 kl 20:04 »
Vad gör så att köttet får annan färg, är det marmorering av fett eller annat?
Kör hårt, livet är så jävla kort.
Här finns många djur men avel på sussex stor vit col, dv cochin,  korsningsgäss, myskankor i udda färger och sumatra.
Har ko, häst, hund,får, katt och sambo...

Terese

  • Inlägg: 221
  • Gårdsmor, nu mera mor på riktigt!
    • Ångermanland
    • Min Blogg!
SV: Att tolka en slaktavräkning
« Svar #10 skrivet: 18 mar-11 kl 20:35 »
Vad gör så att köttet får annan färg, är det marmorering av fett eller annat?

Färg pratar man oftast om när det gäller kalvar. Det är en slags klassning på hur mycket "kalv" köttet är. Färgen blir som ett facit på vad kalven har ätit. Mest mjölk = ljust och mycke grovfoder = mörkare. Och ett fint kalvkött vill konsumenterna ska vara ljust.


Över lag tycker jag det är svårt att beskriva hur man ska tolka en slaktavräkning utan att kunna peka och visa. Det är främst kvaliteten på köttet som avgör priset.

Först kollar man könet på djuret och dess BIOLOGISKA mognad/ålder, alltså kan ett 18 månaders djur klassas som äldre och ett 22 månaders som yngre. Då plaseras djuret i vilken grupp man ska få betalt för.
Sen vägs djuret och man hamnar i en viktklass, vilka alla man får olika betalt för.
Sen bedöms hur mycket kött som finns på djuret, efter EUROP skalan. (såg att en annan skrivit ut hela skalan då det är + och - på alla) E+ är bäst och P- är sämst. En stor Belgian Blue kan nå E+ och en mager mjölkko P- . Är väl kanska självklart vad som ger mest betalt.
Och sen bedöms fettklassen som är en skala mellan 1 till 5 . Normalvärdet är olika beroende på åldersklassen. För normal får man inget avdrag men för fet och för mager får man avdrag för.

Sen utefter det får man ett kg pris för det slaktade djuret.

Och på sidan av det så kan man få ytterligare avdrag eller påökning beroende på olika faktorer. Smutsiga djur ger såklar avdrag medans man kan få påökning för skinn eller om man tex hamnar så pass bra att de kan gå som gormét (stavning) och då får man extra då köttet är av god kvalitet.

Finns också så att man kan få extra för att det är av en viss ras men oftast så är det för att de olika raserna i olika utvecklingsstadier når upp till en viss eftertraktad klass.. Tex så är angus kända för sitt marmorerade kött.

Hoppas någon blev klokare :)

/Terese
Ett stycke Gårdsmor som numera är mor på riktigt!

http://gardsmor.blogspot.se/

Bokdungen

  • Inlägg: 436
    • Skåne
    • Bokdungen.se
SV: Att tolka en slaktavräkning
« Svar #11 skrivet: 18 mar-11 kl 21:07 »
Verkar finnas väldigt mycket kunskap, så jag slänger in en lite OT-fråga:

Om man bortser från hur slakteriet räknar och tycker och vill producera så fint kött som möjligt för återtag, hur ska man göra då?
raser, ålder, kön, stutar, foder, motion, ryggmassage, klassisk musik eller P4...?  :P

blir det stor skillnad i slaktkostnader för väldigt stora djur?

Det bästa tipset vi fått hittills är att man ska välja kor efter tredje kalvningen för att få bra marmorering....  ;D

edde_1

  • Inlägg: 72
SV: Att tolka en slaktavräkning
« Svar #12 skrivet: 19 mar-11 kl 11:16 »
Verkar finnas väldigt mycket kunskap, så jag slänger in en lite OT-fråga:

Om man bortser från hur slakteriet räknar och tycker och vill producera så fint kött som möjligt för återtag, hur ska man göra då?
raser, ålder, kön, stutar, foder, motion, ryggmassage, klassisk musik eller P4...?  :P

blir det stor skillnad i slaktkostnader för väldigt stora djur?

Det bästa tipset vi fått hittills är att man ska välja kor efter tredje kalvningen för att få bra marmorering....  ;D

Kvigor och stut. Grovfoder. 20-24 månade rent generellt. Ras kvittar än så länge vad gäller marmorering mm. Man säger ju ofta att Angus har bättre marmorering, mörhet mm än övriga raser. MEN skillnaden mellan raser är lika stor/liten som den är inom en ras. Dock har man bl.a på Simmental nu börjat testa avelstjurar för marmoreing och mörhet.
Än så länge kan man mest påverka det med foderstaten och då är det hög andel grovfoder som gäller.

Jag är KRAV-producent och har Simmental, Charolais, Angus och Limousin och korsningar mellan dessa, säljer köttlådor från kvigor och jag märker då ingen skillnad på köttet. Dock blir det större andel rent kött efter Limousin och Limousinkorsningarna.

Min foderstat 100% grovfoder.

Rosa

  • Inlägg: 3282
  • ♥♥ Limousin ♥♥
    • -
SV: Att tolka en slaktavräkning
« Svar #13 skrivet: 20 mar-11 kl 16:05 »
Hur värderas tex Aberdeen Angus ? Gäller 400kg slaktvikt alla raser?? vid vilken ålder siktar ni som köttproducenter in er på att skicka djuren till slakt??
Angus betalas efter samma skala som alla andra raser.
Japp 399 kg gränsen gäller alla raser.

Vanligast är att ungtjurarna skickas vid 18 mån o 325 kg.
Jag själv brukar skicka Limousinetjurarna vid 380 kg.

Och på sidan av det så kan man få ytterligare avdrag eller påökning beroende på olika faktorer. Smutsiga djur ger såklar avdrag medans man kan få påökning för skinn /Terese

Ops smutsiga djur får man INTE ha!
Klass1 smuts avdrag -200kr
Klass2 smuts avdrag -400kr
Klass3 smutsavdrag -1000kr och Slakterierna är då skyldiga att anmäla till djurskyddet och leveransstopp för djurägaren!

Påökning för skinn=man är då ansluten till "felfrihud" programmet!
= vaccinering mot ringorm
+avhorning av alla kalvar
+Bayofly behandling
+ingen taggtrådsanvändning i fållor,
+stallinredning som inte orsakar skador
och då blir det +45öre.
« Senast ändrad: 20 mar-11 kl 16:24 av Rosa »
Ekologisk Limosinkor Blondekor och Fjäll/Fjällnärakor.
25Leicesterfår & 9 Helsingefår.Limousine ♥ har lägst foderförbrukning/kg tillväxt.

Rosa

  • Inlägg: 3282
  • ♥♥ Limousin ♥♥
    • -
SV: Att tolka en slaktavräkning
« Svar #14 skrivet: 20 mar-11 kl 16:44 »
En stor Belgian Blue kan nå E+ och en mager mjölkko P- .
Är väl kanska självklart vad som ger mest betalt.

Nu ska vi inte överdriva Belgian Blues slaktegenskaper  ;)
En fin Blonde, Limousin eller Piemontese kan också nå E+
 
Dom tre raserna klassar sig i snitt bättre än Belgien Blue vid ungtjursslakt i Danmark.
källa:dansk köttkontroll
« Senast ändrad: 20 mar-11 kl 17:04 av Rosa »
Ekologisk Limosinkor Blondekor och Fjäll/Fjällnärakor.
25Leicesterfår & 9 Helsingefår.Limousine ♥ har lägst foderförbrukning/kg tillväxt.

hayproducer

  • Inlägg: 316
    • Jämtland
SV: Att tolka en slaktavräkning
« Svar #15 skrivet: 22 mar-11 kl 14:12 »
Angus betalas efter samma skala som alla andra raser.
Japp 399 kg gränsen gäller alla raser.

Vanligast är att ungtjurarna skickas vid 18 mån o 325 kg.
Jag själv brukar skicka Limousinetjurarna vid 380 kg.

Ops smutsiga djur får man INTE ha!
Klass1 smuts avdrag -200kr
Klass2 smuts avdrag -400kr
Klass3 smutsavdrag -1000kr och Slakterierna är då skyldiga att anmäla till djurskyddet och leveransstopp för djurägaren!

Påökning för skinn=man är då ansluten till "felfrihud" programmet!
= vaccinering mot ringorm
+avhorning av alla kalvar
+Bayofly behandling
+ingen taggtrådsanvändning i fållor,
+stallinredning som inte orsakar skador
och då blir det +45öre.

Lite mera frågor om köttproduktion,  föresten att "nötköttproduktion" inte har en egen tråd här på forumet!! borde den inte kvalificera sig för det?? köttproduktion är väl i högsta grad aktuellt, speciellt för de som driver i mindre skala och som har ett jobb vid sidan om.

Hur gamla och vad är vikten när tex 18 månaders tjurarna köps in?
Räknar man snittet per dag från födseln så växer de med ca:600 gram/dag?
600gram * 25kr/kg =15kr/ dag i tillväxt, kan det stämma?


Vad lönar sig bäst? att köpa in köttraskalvar, eller att ha egna dikor? har man Dikor så kan man ju påräkna sig en hel del Eu-stöd?

 

Tjalve

  • Inlägg: 3214
    • Blekinge
SV: Att tolka en slaktavräkning
« Svar #16 skrivet: 22 mar-11 kl 17:02 »
Lite mera frågor om köttproduktion,  föresten att "nötköttproduktion" inte har en egen tråd här på forumet!! borde den inte kvalificera sig för det?? köttproduktion är väl i högsta grad aktuellt, speciellt för de som driver i mindre skala och som har ett jobb vid sidan om.

Hur gamla och vad är vikten när tex 18 månaders tjurarna köps in?
Räknar man snittet per dag från födseln så växer de med ca:600 gram/dag?
600gram * 25kr/kg =15kr/ dag i tillväxt, kan det stämma?


Vad lönar sig bäst? att köpa in köttraskalvar, eller att ha egna dikor? har man Dikor så kan man ju påräkna sig en hel del Eu-stöd?

Uträkning verkar stämma ganska bra. Förutom att 25 kr/kg är lågt för köttras tjurar. Bör nu ligga något över 30 kr/kg med kontrakt eller kontakt. Vid slakt vid 18 mån på amkalvstjurar köps de oftast in på hösten efter att de diat klart och går sedan i spaltbox eller lösdrift tills de växt till sig. De brukar kosta ca 5000 kr på hösten och väger väl 300-350 kg.
Vad som lönar sig beror nog mycket på ens förutsättningar. Har man bra naturbete funkar amkor bra men är det mer slättbyggd kan det nog vara lönt att inte hålla betesdjur. Det finns inga speciella stöd till dikor längre. Vidare finns ingen obegränsad tillgång till kalvar så det är inte alltid lätt att få tag på djur om man inte håller egna moderdjur.

Angående Angus som varit uppe tidigare har de bättre mer smakligt kött än andra raser? Eller är det bara genial marknadsföring? Angus kött marknadsförs ju även utan för Sverige som ett varumärke.
Socialism is a philosophy of failure, the creed of ignorance, and the gospel of envy, its inherent virtue is the equal sharing of misery.

hayproducer

  • Inlägg: 316
    • Jämtland
SV: Att tolka en slaktavräkning
« Svar #17 skrivet: 22 mar-11 kl 22:45 »
 En tjur som väger 300-350kg slaktad, vad väger en sådan tjur levande?

Kan slaktutbytet ligga på 60% på köttras?

Hur ser en typisk foderstat ut för en 15 månaders tjur, klarar man det på eget producerat foder eller bör man köpa till högenergifoder?

edde_1

  • Inlägg: 72
SV: Att tolka en slaktavräkning
« Svar #18 skrivet: 23 mar-11 kl 06:32 »
En tjur som väger 300-350kg slaktad, vad väger en sådan tjur levande?

Kan slaktutbytet ligga på 60% på köttras?

Hur ser en typisk foderstat ut för en 15 månaders tjur, klarar man det på eget producerat foder eller bör man köpa till högenergifoder?

Slaktutbyte ligger runt väl normalt mellan 50-55 %, eventuellt kanske Limousin närmar sig 60 %, men det vet Rosa bättre än jag.

En 15 månaders tjur, exempel - 700 kg levande vikt minus 50 kg födelsevikt.  650 kg delat med 450 dagar = ca 1,45kg tillväxt/dag.  Ja, det klarar man utan vidare med eget foder, men får ju ha ett riktigt bra ensilage och gärna lite spannmål till det.

Mina treraskorsningar 50% Röd Angus 25 % Charolais 25% Simmental, slaktade ut sig på 330 kg på 11 månader. Men då är det ruskigt bra djurmaterial, gammal åkermark som bete så länge dom går hos kossan, tidig avvänjning, fri tillgång på ensilage med 12 MJ/kg ts och fri tillgång på korn/havre kross. ungefär 1,7 kg tillväxt/dag

Rosa

  • Inlägg: 3282
  • ♥♥ Limousin ♥♥
    • -
SV: Slaktutbyte
« Svar #19 skrivet: 23 mar-11 kl 10:52 »
Slaktutbyte ligger runt väl normalt mellan 50-55 %, eventuellt kanske Limousin närmar sig 60 %, men det vet Rosa bättre än jag.

Ja du tänkte rätt, Limousine har 61% i slaktutbyte.
Ekologisk Limosinkor Blondekor och Fjäll/Fjällnärakor.
25Leicesterfår & 9 Helsingefår.Limousine ♥ har lägst foderförbrukning/kg tillväxt.

hayproducer

  • Inlägg: 316
    • Jämtland
SV: Att tolka en slaktavräkning
« Svar #20 skrivet: 23 mar-11 kl 11:56 »
330kg på 11 månader, ja det var inte illa det, det blir ju närmare 1000kr i tillväxt per månad.

Att använda högproduktiv åkermark är nog en fördel, men en fundering om säkerheten då.

Hur har du ordnat med stängsel?? det duger väl inte med en vanlig sträng och ström om man har bjässar på 700-800 kg i hägnet??

Och hur gör du om en stor tjur sliter sig ;D man går ju inte fram och tar den i hornen så att säga ;)

Det händer såvitt jag vet dödsolyckor varje år där skötaren har stångats ihjäl!!

Det vore intressant att veta hur ni löser den biten?
Jag har sett att en del de har djuren i lösdrift, men dessa djur kommer nog inte ut på grönbetet, men det kanske finns skillnader beroende på vilken typ av uppfödning som man har??


Rosa

  • Inlägg: 3282
  • ♥♥ Limousin ♥♥
    • -
SV: Att tolka en slaktavräkning
« Svar #21 skrivet: 23 mar-11 kl 13:32 »
Att använda högproduktiv åkermark är nog en fördel, men en fundering om säkerheten då. Hur har du ordnat med stängsel?? det duger väl inte med en vanlig sträng och ström om man har bjässar på 700-800 kg i hägnet??
Och hur gör du om en stor tjur sliter sig ;D man går ju inte fram och tar den i hornen så att säga ;)
Det händer såvitt jag vet dödsolyckor varje år där skötaren har stångats ihjäl!!
Det vore intressant att veta hur ni löser den biten?
Jag har sett att en del de har djuren i lösdrift, men dessa djur kommer nog inte ut på grönbetet, men det kanske finns skillnader beroende på vilken typ av uppfödning som man har??

Dom här tjurarna vi pratar om går till slakt innan grönbete.
Dom föds tidigt på våren och blir då 17-18 mån sommaren därpå, vilket är den absolut längsta tiden man har dom.

Och -ja det är en fördel om man inte blir ihjälstångad  ;D
Ekologisk Limosinkor Blondekor och Fjäll/Fjällnärakor.
25Leicesterfår & 9 Helsingefår.Limousine ♥ har lägst foderförbrukning/kg tillväxt.

mazze

  • Inlägg: 672
    • Småland
    • Komålen
SV: Att tolka en slaktavräkning
« Svar #22 skrivet: 27 mar-11 kl 11:25 »
Tecknar man anguskontrakt med sls så får man 3kr/kg över grundnotering förutsatt att djuret har rätt form, fett och viktklass.
Djuret skall vara efter stambokförd angustjur.
Har en massa kor, höns, ankor, får o hundar. Vänligen läs vilka raser jag har på min hemsida.

Grimla

  • Inlägg: 4057
  • 432Grimla på bilden.
    • Hälsingland
SV: Att tolka en slaktavräkning
« Svar #23 skrivet: 27 mar-11 kl 11:34 »
Du glömde skriva vad rätt form fett och viktklass är ?
Islandshöns och Sk.Blommehöns (båda raserna med o utan hätta). 4 Fjällkor, Häst, Får, Katt ♥

mazze

  • Inlägg: 672
    • Småland
    • Komålen
Har en massa kor, höns, ankor, får o hundar. Vänligen läs vilka raser jag har på min hemsida.

Rosa

  • Inlägg: 3282
  • ♥♥ Limousin ♥♥
    • -
SV: Att tolka en slaktavräkning
« Svar #25 skrivet: 27 mar-11 kl 12:19 »
Finns ett liknade kontrakt man kan teckna för Limousine 4.50kr/kg över grundnotering.
Ekologisk Limosinkor Blondekor och Fjäll/Fjällnärakor.
25Leicesterfår & 9 Helsingefår.Limousine ♥ har lägst foderförbrukning/kg tillväxt.

mazze

  • Inlägg: 672
    • Småland
    • Komålen
SV: Att tolka en slaktavräkning
« Svar #26 skrivet: 27 mar-11 kl 15:47 »
Finns ett liknade kontrakt man kan teckna för Limousine 4.50kr/kg över grundnotering.

Är kravet fortfarande att djuren skall vara 87,5% Limousin för att få tillägget?
Har en massa kor, höns, ankor, får o hundar. Vänligen läs vilka raser jag har på min hemsida.

Tjalve

  • Inlägg: 3214
    • Blekinge
SV: Att tolka en slaktavräkning
« Svar #27 skrivet: 28 mar-11 kl 00:30 »
Dessa extra rastilllägg verkar inte vara särskilt bra eller speciellt. Man får ju alltid något extra om man skickar mer än ett par djur. De enda gångerna man får helt efter notering är ju om man snabbt vill ha i väg en slaktko, annars ringer man bara inköparen och får några kr/kg extra. Så funkar det i alla fall hos KLS/ugglarp.
Socialism is a philosophy of failure, the creed of ignorance, and the gospel of envy, its inherent virtue is the equal sharing of misery.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

399 gäster, 2 användare
Bortan, Anders Flix

* Forum

* Om tidningen Åter



- Kan bara varmt rekommendera denna tidning!
/Sanna

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser