Hej!
Som mitt forumnamn antyder så pysslar jag med eldning (men eldar dock inget jag inte får elda
). Utöver att vi värmar huset med ved i en modern vedpanna, så håller jag på med keramik, som jag bränner till 1300 grader i en vedeldat ugn.
Att alla trädslag i princip innehåller lika mycket energi pr kilo har redan nämnts ett antal gångar. Och om det hade varit lite enklare i praktiken att väga ved hade det förstås varit bättre att prata om antal kilo ved av nån viss fukthalt än kubikmeter.
En sak som däremot inte nämnts i tråden är effekten man kan få ut från olika trädslag. Effekt = energi som kommer ut pr tidsenhet. Effekten har ganska stor betydelse när man ska upp i temperatur från 1100 till 1300 grader. Exempel: Ek är tung och innehåller därmed mycket energi pr vedträ, men brinner långsamt så energin frigörs över lång tid och effekten blir låg och temperaturen går inte upp. Av de trädslag jag testat (gran, tall, björk, asp, rönn, lönn, ask, äpple, hägg) så är det i särklass bäst effekt på grova, tunga men torra björkklabbar.
Så mitt svar på trådens titelfråga: "Vilken ved varmer bäst?" är därför: grova, tunga men torra björkklabbor. Men svaret blir naturligtvis beroende på vad man eldar i.
Ett kuriosum: När jag är upp över ca 1250 grader då brinner även dyngblöt ved som vara den. Då är det så varmt att vattnet delar på sig i syre och väte, som ju båda brinner utomordenligt bra och nästan explosionsartat. Dock blir effekten dålig, för det går ju åt mycket energi för att omvandla all vattnet till gas.