Alternativ.nu
Hantverk => Skinn => Ämnet startat av: skräptanten skrivet 03 sep-10 kl 17:54
-
Hej!
Har precis flått min första ekorre. Hittade den platt överkörd på vägen igår, så jag tog mig an stackarn.
Sökte här på skinntavlan, men fick inget relevant svar. Går det att göra på samma sätt som för kanin? Jag vill behålla pälsen. Ska jag olja "insidan" som första steg?
Tacksam för svar, gärna snabbt :) !
-
funkar säkerligen som kaninskinn... själv har jag spänt upp och torkat utan beredning,, funkade bra..ytterst lite fett på ekorreskinn.. egentligen ska man holkflå den via munnen och torka ut å in...
-
Hmm, så du menar att jag ska spänna upp skinnet på tork direkt? Eller att jag ska olja det?
Har bara skurit upp den med början i magen och tog ur det som var kvar av inälvorna, och sedan tog jag bakbenen, frambenen och sist huvudet. Kan läsa mig till at vissa fryser skinnen innan beredning, och jag har sett att vissa saltar dem.
(Första gången jag försöker bereda något öht, och har inga böcker hemma i ämnet heller...)
-
När jag läste rubriken så tänkte jag: äta ekorre,,recept,, :)
nej det finns inga ekorrar här nere down under,,
har just tittat på tv program som pratde om elvis och han säjs ha tyckt om att äta ekorre,,sant?
-
Här är ett recept som jag brukar använda: ( jag brukar också " plocka ekorrar").
Blanda i en bunke:
50 g alun ( finns på apoteket och matvaruaffärer bl a )
25 g salt
1 lit vatten
Lägg i ekorrskinnet och låt ligga 12 tim.
Ta sen upp skinnet och skrapa av köttslamsor och annat.
Blanda sen ner
35 g alun
15 g salt
i samma vatten.
Lägg åter ner skinnet och låt ligga ytterligare 10-12 tim.
Torka hårsidan ex vis med en hårtork med kallblåst, eller annan värmekälla. Dock INTE het luft.
När pälsen torkat och " baksidan" är nästan torr, gnuggar du skinnet mjukt.
Huvudet kan du forma fint rundat medans skinnet torkar.
-
Tack för hjälp och den fina bilden :D !
(Har inte tänkt att äta köttet ;) , det var inte särskilt mycket, och ekorren var illa tillplattad, vilket betyder att inälvorna var trasiga och kleggiga. Stackars fina kurren.)
-
ekorre smakar helt ok.. den är dock fridlyst numera så vill nån prova så gäller det att hitta en färsk påkörd om man vill vara laglig... eller "råka" fånga en i en mårdslagfälla...
-
Här är ett recept som jag brukar använda: ( jag brukar också " plocka ekorrar").
Blanda i en bunke:
50 g alun ( finns på apoteket och matvaruaffärer bl a )
25 g salt
1 lit vatten
Lägg i ekorrskinnet och låt ligga 12 tim.
Ta sen upp skinnet och skrapa av köttslamsor och annat.
Blanda sen ner
35 g alun
15 g salt
i samma vatten.
Lägg åter ner skinnet och låt ligga ytterligare 10-12 tim.
Torka hårsidan ex vis med en hårtork med kallblåst, eller annan värmekälla. Dock INTE het luft.
När pälsen torkat och " baksidan" är nästan torr, gnuggar du skinnet mjukt.
Huvudet kan du forma fint rundat medans skinnet torkar.
kan man behandla mårdskin på samma sätt? :)
-
Ja, mård och mink kan beredas enligt denna metod.
Har själv berett mink både med detta förfaringssätt, samt barkgarvning (med pälsen kvar).
Med alun blir skinnen mjuka och fina och har en behaglig lukt. Dvs nästan ingen lukt.
Skinnen som "barkgarvades" blev väldigt lätt att mjukgöra, men en doft av fisk ( tran) finns kvar.
Vissa tycker att det luktar gott, men inte jag!
-
Jag måste tacka så mycket för hjälpen oxå :) , ekorrskinnet är berett, fast jag märkte sedan att jag inte mjukgjort det tillräckligt, jag gnodde det väl inte länge nog fram och tillbaka på alla kanter och ledder över stolsbenet. Men det går att göra i efterhand, va?
Har köpt mera alun, så jag så småningom kan ge mig i kast med illerskinnet som ligger i frysen oxå...(illern och dess härjningar bland både folk och fä förtjänar nästan en egen tråd)
-
Jo, du kan spraya på ytterst lite vatten på köttsidan och stoppa skinnet i en plastpåse nån timme, tills skinnet blir jämnt fuktigt.
Sen fortsätter du bara mjukgörningen som förut, tills skinnet är mjukt OCH torrt.
Så länge skinnet känns kallt finns det fukt kvar.Den försvinner vid mjukgörning, gärna gnugga mellan händerna i "ekorrfallet".
-
Hej på er på denna tråd som har hållit igång rättså länge. Jag är super grön på detta men jag har fått ett snabbt intresse att testa på att garva skinn. En kompis till mig är jägare o han fick hem ett skinn av rådjurs skinn , se va rättså kul, men målet va att få pälsen vara kvar. Första omgången av garvning lossade pälsen. Så ändrade planer, de kommer att bli en läder skinn, men jag fick testa på tekniken att garva , svettigt jobb! Så till min fråga Ang ekorre. Min vän jägaren hittade en jätte fin röd ekorre påkörd, men pälsen intakt, värre med de inre skadorna :o :-X.i alla fall. Jag har inte hunnit att flå den, så hela ekorren ligger i frysen sen igår. Den blev redan sten hård bara efter typ 2-3 timmar. Jag vet inte om jag har gjort mitt första misstag genom att lägga hela djuret i frysen....
Har ni några bra tips hur man tinar upp på bästa sätt o på en kort tid då jag vill komma igång med att flå den o garva den.och så att alla förstår de är en sommar päls. En utmaning ja! Men inte omöjligt!
-
Blanda 5 liter vatten och ½dl salt (vanligt salt går bra). Lägg i din lilla ekorre och låt den ligga där några timmar. Sen kan du flå den. Därefter kan du bereda den enligt recept längre upp i tråden.
-
Tack för ett svar. Lite sent dock. När ekorren väl tinade upp o jag började flå den o garvaden så släppte pälsen fläckvis :'( (sommar päls) Mest på kroppen. Svansen klarade sig, o den sitter nu fast på min medeltids läder påse som dekoration. Kroppen har jag som bokmärke ;D . o är ett bevis att jag delvis kunde grava on my own. Solt!
Men nu har jag en hel räv infrusen med vinterpäls, ( bättre kvalité) så den ska snart ner i ett salt bad o tinas upp. O nu har man även rejäla verktyg för att kunna göra ett bra jobb. Kommer att jobba med alun även med räven o kanske myrsyra... Få se få se.
-
jag hade nog använt den som kompost men visst att det finns användningsområden för pälsen också
dock stadsbo för tillfället
-
jag hade nog använt den som kompost men visst att det finns användningsområden för pälsen också
dock stadsbo för tillfället
Vad menar du med kompost?