Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Vilda ätbara växter!  (läst 9029 gånger)

anne-li

  • Inlägg: 2191
  • Vegan (en etisk fråga) ekologi-klimatsmarta val!
    • -
SV: Vilda ätbara växter!
« Svar #40 skrivet: 22 nov-21 kl 10:51 »
Sorry, Missade att de redan stod med...
Tyvärr kommer man inte på allt man har i skallen i ett svep men jag försöker att skriva ned det som är någorlunda användbart i praktiken när jag kommer på det så att vi kanske kan göra en riktig sammanställning sedan.

Havssallat är ju ätlig om man bor längre söderut vid havet, den kan användas till mycket, soppor, sallader, mm.

Det var en god ide med en sammanställning av tråden!
Havssallad är en alg som helt rätt finns här söderut växer på stenar!
En väldig fin alg ljuse grön och smaklig i sallad eller att spara som torkat (användes då som smaksättning i olika rätter eller som "naturgodis")!
Fungerar bra med olika ekologiska oljar!
A free spirit-independent straight female som älskar livet!
Sko-storlek 42!

anne-li

  • Inlägg: 2191
  • Vegan (en etisk fråga) ekologi-klimatsmarta val!
    • -
SV: Vilda ätbara växter!
« Svar #41 skrivet: 25 nov-21 kl 11:41 »


Tusensköna är en fin liten växt som också är ätbart och smakar gott (är vanlig i södra och mellan Sverige)!
Finns på våren överallt men även här i november månad kan du se tusensköna blommor!
Går att använde i sallad blad och blommor men även i en varm/kall soppa (plocka på våren).
Violer är en annan fin växt som går att använde torkat (soltorkat) i exempelvis te av rönn-löv, hallon eller vinbärsblad,
citronverbena.
Syren blommar används hos mig på samma sätt som violer torkat i te men är också goda i gelé eller som saft!
A free spirit-independent straight female som älskar livet!
Sko-storlek 42!

anne-li

  • Inlägg: 2191
  • Vegan (en etisk fråga) ekologi-klimatsmarta val!
    • -
SV: Vilda ätbara växter!
« Svar #42 skrivet: 27 nov-21 kl 12:57 »


Jätteröksvamp (som finns här nere i löv och barrskog) kan användes som de flesta ätliga svampar!
Jag skivar jätteröksvamp och stekar i rapsolja bra även rå i sallad!
Kantareller går bra att torka och spara!
Har en granne som plockar Karl Johan svampar på ett hemligt ställe och är generös (delar gärna)!
A free spirit-independent straight female som älskar livet!
Sko-storlek 42!

Nordic Vargtand

  • Inlägg: 3645
    • Hälsingland
SV: Vilda ätbara växter!
« Svar #43 skrivet: 28 nov-21 kl 11:28 »
Vanlig röksvamp (de flesta arter vi har här) går också att äta om man tar den tidigt innan den börjat torka inuti. samma med bläcksvamp, mm dock bör man inte dricka alkohol om man äter bläcksvamp då den kan orsaka illamående ihop med sprit. (fast det kan ju användas som en fördel om man vill hålla folk nyktra på middagen...  ;D )

Karl johan har jag aldrig riktigt begripit mig på definitionen av, men min faster sade att det verkade vara mer av en paraplyterm för alla arter som passade in på beskrivningen, tex aspsopp, björksopp, stensopp (som jag har för mig är äkta sådan), etc de är samtliga ätliga, det finns mig veterligen (i Sverige) bara en  art soppar som är giftig i egentlig mening, det skall vara en svamp kallad "Djävulssopp" som orsakar magbesvär men den finns bara sällsynt på Öland och Gotland vad jag vet, jag har aldrig sett någon.
Sedan finns det söderut en mer vanlig art som kallas "Eldsopp" som är svagt giftig rå men giftet går ur vid tillagning, Gallsopp och pepparsopp, mfl är inte giftiga de smakar bara dåligt, även om ryktet ibland säger att de är giftiga så innehåller de dock inte något gift. Någon påstod att man förr trodde att soppar som blånar när man drar av en bit av skinnet är giftiga, vilket inte stämmer, tvärtom blånar många riktigt goda matsvampar, som tex smörsopp på samma vis.

Skivlingar skall man däremot vara mer försiktig med då denna grupp, till skillnad från sopparna (mig veterligen är inga soppar dödliga som finns här och som sagt bara en enda och mycket sällsynt art man kan bli rejält dålig av). innehåller ett fåtal arter som är dödligt giftiga. Spindelskivlingar innehåller tex några arter som är dödligt giftiga och ofta trivs på samma plats som trumpetsvamp och trattkantareller.


Summering.

Ätliga:
De flesta arter av soppar, såsom Björksopp, stensopp, aspsopp, smörsopp, etc, etc
(Soppar är i 99,99% av fallen säkra att experimentera med i köket i den bemärkelsen att de med ett enda undantag är säkra att äta men ovan i det tidigare stycket nämns de två arter som är giftiga samt två arter som smakar väldigt beskt och tråkigt men som inte är giftiga).


Ätliga,
Bläcksvamp, vit röksvamp, etc om de plockas innan de "mognat"
(Skivlingar måste man lära vilka som är giftiga innan man börjar att experimentera med okända arter även om 98% av dem är säkra att äta, men ett fåtal är dödliga)

Vit fingersvamp.
(Fingersvampar är en annan kategori som är viktig att lära sig först då en del arter är giftiga)




Слава Україні! Героям слава!

Förenklar man någonting för mycket så blir det till slut helt obegripligt.

anne-li

  • Inlägg: 2191
  • Vegan (en etisk fråga) ekologi-klimatsmarta val!
    • -
SV: Vilda ätbara växter!
« Svar #44 skrivet: 28 nov-21 kl 12:07 »


Tack för att du skriver här om flera svamparter till de som är intresserad och
ditt tips angående bläcksvamp är exceptionellt



A free spirit-independent straight female som älskar livet!
Sko-storlek 42!

Nordic Vargtand

  • Inlägg: 3645
    • Hälsingland
SV: Vilda ätbara växter!
« Svar #45 skrivet: 28 nov-21 kl 13:02 »
De olika soppar jag kategoriserade under "Karl Johan" (äkta Karl Johan är vad jag förstod främst stensopp men de smakar alla ganska lika) paraplyet är egentligen närbesläktade arter som specialiserat sig på symbios med ett mer eller mindre definierat trädslag, ofta är dessa mer dominerande tillsammans med lövträd, tex björk, asp, etc (således dominerande björksopp, aspsopp...) men de kan påträffas även i andra marker där de kan skapa mykorrhiza med de träd som växer på platsen, ofta finner man dem närapå tillsammans och de kännetecknas mest av detaljer såsom litet olika färgvariationer, olika tjocklek på foten, etc, men det är som sagt ingen fara att blanda dem, de smakar alla ungefär lika.
Smörsopp, sandsopp, etc påträffas ofta i litet torrare skogsmark efter regnperioder.

En annan klassiker man finner på sandmark är stolt fjällskivling och med denna närbesläktade underarter.
Denna är en fin matsvamp.

Kantareller förekommer i några underarter, samtliga är ätliga, de andra arterna smakar bara inte lika mycket som de gula men jag använder dem ganska ofta.
De andra arterna är mer ovanliga men man finner dem ibland vid kustskogarna här. Råkar man plocka fel är det absolut ingen fara bara den ser ut som en kantarell med skivorna ordentligt neddragna över foten.

Giftiga svampar som växer på samma plats som trattkantareller och liknande har kortare skivor som inte går ned på själva foten som skivorna skall göra på både kantareller och trumpetsvamp (dvs de ätliga har skivor som går ihop med själva foten och följer foten utanpå en bit ned), de giftiga har en  en fylligare och mer rund och köttig hatt som har en slätare och mer symmetrisk ovansida, (ätlig) trattsvampar (ätlig) har en mer ojämn krona som känns tunnare och mer läderartad samt ihålig stam (äkta kantareller har naturligtvis massiv stam men de känns ju lättare igen på att de alla har någon nyans av gult eller rödgult (ätlig) brandgul kantarell (ätlig) ), alla skivling svampar som ser konstiga ut bör man kasta de kan ibland vara *gifitg* dödlig! spindelskivling *giftig*.



Слава Україні! Героям слава!

Förenklar man någonting för mycket så blir det till slut helt obegripligt.

anne-li

  • Inlägg: 2191
  • Vegan (en etisk fråga) ekologi-klimatsmarta val!
    • -
SV: Vilda ätbara växter!
« Svar #46 skrivet: 28 nov-21 kl 13:13 »

Här i området har vi tyvärr för många av den där giftiga röda flugsvamp som verkar att trivas just här!
Särskilt barn tycker att den är jättefin på grund av färgen (eldröd och vita prickar)
men den är extrem giftigt så vi som färdas i skogsområdet trampar i sönder de flugsvampar vi ser!
« Senast ändrad: 28 nov-21 kl 13:50 av anne-li »
A free spirit-independent straight female som älskar livet!
Sko-storlek 42!

Nordic Vargtand

  • Inlägg: 3645
    • Hälsingland
SV: Vilda ätbara växter!
« Svar #47 skrivet: 28 nov-21 kl 13:15 »
Jag säger det igen, Soppar och kremlor är som regel ingen fara, men bruna och vita skivlingar med slät rund hatt måste man lära sig vilka som är giftiga innan man börjar att laborera med dem i köket!
(Det är dock som sagt bara en handfull arter som är giftiga och runt tiotalet (jag tror inte ens att det är det) som är dödliga av alla arter vi över huvud taget har här).
Слава Україні! Героям слава!

Förenklar man någonting för mycket så blir det till slut helt obegripligt.

Nordic Vargtand

  • Inlägg: 3645
    • Hälsingland
SV: Vilda ätbara växter!
« Svar #48 skrivet: 28 nov-21 kl 13:16 »
Det finns faktiskt en art som heter brun gråfotad flugsvamp som är fullt ätlig. Jag har dock aldrig sett den häruppe.  :)

Edit, i Sverige avses tydligen med namnet "brun flugsvamp" en annan art som är mycket giftig!
« Senast ändrad: 28 nov-21 kl 13:25 av Vargtand »
Слава Україні! Героям слава!

Förenklar man någonting för mycket så blir det till slut helt obegripligt.

Nordic Vargtand

  • Inlägg: 3645
    • Hälsingland
SV: Vilda ätbara växter!
« Svar #49 skrivet: 28 nov-21 kl 13:17 »
Korrigering, tydligen avses en helt annan art med "brun flugsvamp" i Sverige, denna art är en variant på röd flugsvamp och således ekvivalent giftig.
Слава Україні! Героям слава!

Förenklar man någonting för mycket så blir det till slut helt obegripligt.

anne-li

  • Inlägg: 2191
  • Vegan (en etisk fråga) ekologi-klimatsmarta val!
    • -
SV: Vilda ätbara växter!
« Svar #50 skrivet: 28 nov-21 kl 13:20 »
Jag säger det igen, Soppar och kremlor är som regel ingen fara, men bruna och vita skivlingar med slät rund hatt måste man lära sig vilka som är giftiga innan man börjar att laborera med dem i köket!
(Det är dock som sagt bara en handfull arter som är giftiga och runt tiotalet (jag tror inte ens att det är det) som är dödliga av alla arter vi över huvud taget har här).

Själv laborerar jag inte med svampar i köket särskilt inte giftiga
A free spirit-independent straight female som älskar livet!
Sko-storlek 42!

Nordic Vargtand

  • Inlägg: 3645
    • Hälsingland
SV: Vilda ätbara växter!
« Svar #51 skrivet: 28 nov-21 kl 13:21 »
Gråfotad flugsvamp heter den tydligen här, denna är ätlig men man bör låta bli den då den är lätt att förväxla med mycket giftiga arter.
Слава Україні! Героям слава!

Förenklar man någonting för mycket så blir det till slut helt obegripligt.

anne-li

  • Inlägg: 2191
  • Vegan (en etisk fråga) ekologi-klimatsmarta val!
    • -
SV: Vilda ätbara växter!
« Svar #52 skrivet: 28 nov-21 kl 13:25 »

ja jag vet vilken du menar!
A free spirit-independent straight female som älskar livet!
Sko-storlek 42!

Nordic Vargtand

  • Inlägg: 3645
    • Hälsingland
SV: Vilda ätbara växter!
« Svar #53 skrivet: 28 nov-21 kl 13:27 »
Jag lade till rättelser ifall någon annan läser och inte känner till de nya namnen, annars kan det ju bli helt galet med farliga saker.  :)
Слава Україні! Героям слава!

Förenklar man någonting för mycket så blir det till slut helt obegripligt.

 

anne-li

  • Inlägg: 2191
  • Vegan (en etisk fråga) ekologi-klimatsmarta val!
    • -
SV: Vilda ätbara växter!
« Svar #54 skrivet: 28 nov-21 kl 13:34 »
Jag lade till rättelser ifall någon annan läser och inte känner till de nya namnen, annars kan det ju bli helt galet med farliga saker.  :)

Glad att du tänker på de andre som läser denna tråd!
Och ja det blir lätt helt galet med många farliga saker (själv har jag en större respekt för särskilt svampar och nästan ingen erfarenhet)!
A free spirit-independent straight female som älskar livet!
Sko-storlek 42!

anne-li

  • Inlägg: 2191
  • Vegan (en etisk fråga) ekologi-klimatsmarta val!
    • -
SV: Vilda ätbara växter!
« Svar #55 skrivet: 08 dec-21 kl 12:47 »

Kan man äta kastanjer?
Ätlig är de äkta kastanjer som finns här i södra Sverige!
De är en aning mindre än oätliga kastanjer och du känner igen dom på de täta stickiga taggar på skalet!
De innehåller mycket c-vitamin och kan användes till kastanjemjöl eller som pure även rostade med en aning salt!
Om du rostar kastanjer i en ugn tänk på att göra ett snitt i toppen!
Är jättegott tillsammans med rotfrukter(rotsaker)!
Tidigare var det ett vanligt inslag i vardagen med kastanjegröt med linfrö!


« Senast ändrad: 08 dec-21 kl 12:57 av anne-li »
A free spirit-independent straight female som älskar livet!
Sko-storlek 42!

Nordic Vargtand

  • Inlägg: 3645
    • Hälsingland
SV: Vilda ätbara växter!
« Svar #56 skrivet: 08 dec-21 kl 18:17 »
Dessa äter ju fransmännen till Jul har jag för mig, där är det populärt att rosta dem över glöd.
(Hästkastanjer är giftiga, men många djur kan äta dem.)

Ekollon går tydligen att rosta, de är dock giftiga råa, djur såsom får bör inte heller äta stora mängder ekollon.
Jag har för mig att rostade bokollon (man kan också koka dem) också går att äta, men inte de råa, de råa är giftiga.

Summering.

ENDAST ROSTADE ELLER KOKTA, RÅA ÄR DESSA GIFTIGA:

Ekollon.
Bokollon.

Слава Україні! Героям слава!

Förenklar man någonting för mycket så blir det till slut helt obegripligt.

Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 14448
    • Östergötland
SV: Vilda ätbara växter!
« Svar #57 skrivet: 08 dec-21 kl 22:41 »
Tittade på en snutt av ett program på kunskapskanalen om några som hjälpte nedskjutna engelska flygare under andra världskriget, och de sade att de malde kastanjer och bakade med under kriget. Lyxlirare jämfört med de som fick ta till barkbröd här uppe ;D

Nordic Vargtand

  • Inlägg: 3645
    • Hälsingland
SV: Vilda ätbara växter!
« Svar #58 skrivet: 08 dec-21 kl 23:41 »
Tjaa, sök på Gâteau ā la crčme de marron tex... Inte mig emot!  ;)

Edit, man behöver mig veterligen inte koka äkta kastanjer, det är mest för att göra dem lättare att äta.

Tyvärr tål de bara klimatet i södra Sverige, de tål inte de långa frostnätterna längre upp, man kan heller inte beskära gamla träd för hårt, då kan hela trädet dö (som det gjorde för Frank Ladegaard Erichsen)

Edit, utöver de mycket täta, nål liknande taggarna på höljet så känns den igen på att själva fröet är svagt lökformat och inte rundat som hos hästkatanjer (som tillhör en helt annan artgrupp och som sagt inte går att äta då de innehåller gift som gör att man får magproblem av dem, en ensam är ingen fara mer än att man för sitta på skithuset resten av kvällen, men har man råkat äta många bör man kontakta sjukvården.) Växer trädet i Zon 3 och uppåt är dessa så gott som garanterat enbart hästkastanjer och således inte ätliga. Zon 1 kan man finna planterade äkta kastanjer, Zon 2 i väldigt skyddade lägen.
(den giftiga) Hästkastanjen går däremot att plantera upp till zon IV-(V), det är således denna man huvudsakligen stöter på.
« Senast ändrad: 08 dec-21 kl 23:56 av Vargtand »
Слава Україні! Героям слава!

Förenklar man någonting för mycket så blir det till slut helt obegripligt.

Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 14448
    • Östergötland
SV: Vilda ätbara växter!
« Svar #59 skrivet: 09 dec-21 kl 00:16 »
Hästkastanjen är ju inte god även om konsistensen är behaglig. Fanns ett riktigt stort träd där jag bodde som barn...

Undrar om den går att förvälla eller laka ur så den blir ätlig? Googlade lite snabbt och tror jag struntar i att försöka, finns så mycket annat att äta.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

416 gäster, 2 användare
skräptanten, Hokuspokus

* Forum

* Om tidningen Åter



- Superbra tidning där det mesta tas upp! Klart prisvärd läsning.
/Theo

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser