Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Lyxsalter  (läst 3143 gånger)

Ayako

  • Gäst
Lyxsalter
« skrivet: 09 jan-21 kl 21:46 »
Ni som använder olja, oavsett om den är ekologisk eller inte så är den raffinerade/varmpressade/neutrala oljan oerhört hälsoskadlig. Läs gärna om hur den tillverkas för att få bort de oönskade smakerna här: https://pureskin.blogg.se/2009/november/kallpressad-eller-raffinerad-olja.html

P.g.a. detta så har jag istället tagit fram ett recept på majonnäs med endast kallpressade oljor. Recept kommer här för intresserade. Sedan kan man smaksätta som man vill.

Bra att veta; kokosolja är i sig en neutral olja som dessutom tål hög värme p.g.a. innehållet av MCT (t.ex. stekning eller bakning), avokadoolja är rätt sötaktig i smaken och balanserar därför den mer bittra olivoljan. Grekisk och Italiensk olivolja är mildare än den spanska! Vill man absolut ha rapsolja (kallpressad), så skulle jag i detta receptet byta ut olivoljan mot den.

BÄSTA NATURLIGA MAJONNÄSEN!
(En liten burk)
 

INGREDIENSER:
 
2 normalstora äggulor
en nypa (himalaya)salt
 
1,75 tsk äppelcidervinäger
 
75 ml kallpressad ekologisk avokadoolja
50 ml kallpressad ekologisk olivolja (helst grekisk eller italiensk)
50 ml kallpressad ekologisk kokosolja
 
(En klick honung)
+ Eventuellt lite extra oraffinerat flingsalt à la Malton flingsalt (Ger väldigt god smak!)
 
 
 
SÅ GÖR DU:
 
Innan du börjar: Se till att alla ingredienser är rumstempererade! Annars skär sig majonnäsen!
 
1. Blanda alla oljor, gärna i en liten oljekanna som ger en fin stråle när man häller från den. Det är en stor för del om du inte behöver sätta ner kannan under tiden du vispar majonnäsen. (Mindre kladd med andra ord...) Kokosoljan kan behöva smältas först. Se då till att den inte är för varm innan du börjar! Avokadooljan är bäst att förvara i kylskåpet, så den behöver du också ta fram i god tid innan.
 
2. Knäck äggen och lägg över äggulorna i en stabil skål. (Bort med all äggvita!) Tillsätt en nypa salt och vispa för hand i ca. 5 minuter tills du har en blek och seg massa. Rena rama kemin det här!
 
3. Vispa nu i vinägern ordentligt. Ja, det blir lite blaskigt av det, men det blir andra bullar när du sedan tillsätter oljan...
 
4. Vispa nu i oljan mycket försiktigt, lite i taget. Se till att inte tillsätta mer förrän du vispat in den olja du redan tillsatt. När majonnäsen sedan blivit mer mättat är den mindre känslig, men var försiktigt i början - hellre för sakna är för snabbt! Nu kommer du märka hur den blir tjockare och tjockare och får fin glans!
 
5. När du tillsatt all olja kan du med fördel vispa i en liten klick honung för att balansera smaken. Smaka och se om du vill ha i mer salt eller honung.
 
« Senast ändrad: 10 jan-21 kl 18:53 av Ayako »

Palle500

  • Inlägg: 116
Inlägg under flyttning
« Svar #1 skrivet: 10 jan-21 kl 05:58 »
Håller med mycket "reklam" men glömt att det borde vara ekologiska ägg och bättre honung samt att Himalayasaltet i receptet är nog inte så trevligt.
https://www.vof.se/folkvett/ar-2007/nr-3/himalayasalt/
Citat
"Ett salt från Himalaya?
Några av Himalayasaltets distributörer har uppgett att saltet bryts i Karakoram, en bergskedja som ligger nära Himalaya, och att det därefter kommer till köparen utan någon industriell behandling. Det blir därmed ”helt naturligt”, till skillnad från vanligt bordssalt, som renas kemiskt för att få bort föroreningar. När saltet för några år sedan lanserades i Tyskland undersöktes dess ursprung av bland annat organisationen Tourism Watch, som kom fram till att det i själva verket bryts i världens nästa största saltgruva, Khewra i Pakistan 5. Arbetet i gruvan är farligt, och olyckor uppges vara vanliga. Miljövännen noterar att saltet behöver transporteras betydligt längre än exempelvis Jozos salt, som kommer från Danmark och Nederländerna 6.
Enligt svenska Wikipedia är bergssalt svårt att få rent, varför det till största delen används som vägsalt i Sverige 7. Salthandlarna Hanson & Möhring uppger i beskrivningen av ett vägsalt de marknadsför att detta inte bör användas som livsmedel, eftersom hanteringen av saltet inte följer de restriktioner som gäller för salt som skall ätas 8. Intressant är därför att det allra mesta av saltet som bryts i Khewragruvan säljs för att bli just vägsalt, och att hanteringen av detta borde vara densamma som av Himalayasaltet."

Ayako

  • Gäst
SV: Lyxsalter
« Svar #2 skrivet: 10 jan-21 kl 16:36 »
Håller med mycket "reklam" men glömt att det borde vara ekologiska ägg och bättre honung samt att Himalayasaltet i receptet är nog inte så trevligt.
https://www.vof.se/folkvett/ar-2007/nr-3/himalayasalt/

Kan tillägga att om man granskar denna källas källor så är två länkar helt enkelt blanka (har inte kollat alla för det är för oseriöst detta) - med andra ord leder de INTE till några studier ang. himalaya salt som de skulle. I ett fall kan länken inte hittas och i ett annat fall kommer man bara till en generell sida som visar 'Tending Articles' och 'Latest Literature'. Intet ord om varken salt eller himalayasalt... Djupt oseriöst och oprofessionellt. Försöker denne 'Måns' vilseleda med flit, kan man undra? Tror han inte att folk kollar hans så kallade källor? Han delar även ett påstående om att himalayasalt överhuvudtaget inte skulle innehålla natriumklorid!

Citat: "I direkt motsats till detta har den kritiserade hälsokostcoachen Anna Skipper i Du är vad du äter sagt att Himalayasaltet inte innehåller något natriumklorid överhuvudtaget 2 – ett påstående som har upprepats i ett antal butiker landet över."

Skrattretande........ Är det därför det är så salt?... Det finns faktisk en regel som säger att allt salt måste innehålla en viss procent natriumklorid, för att överhuvudtaget få säljas som salt. (Detta kollas förstås). Och sanningen är den att himalayasalt innehåller rätt mycket natriumklorid jämfört med många havssalter! Sedan kan man diskutera huruvida det är positivt eller inte. Vissa behöver mer, andra mindre. Vill man ha ett oraffinerat salt med lite natriumklorid så kan man dock köpa Celtic Sea Salt som innehåller endast 34%.

Ayako

  • Gäst
SV: Lyxsalter
« Svar #3 skrivet: 10 jan-21 kl 18:50 »
Tack för delning Torpjens. Dock handlar det ju inte så mycket om 'lyxsalter' som du kallar det, utan bara skillnaden på raffinerat (industriellt) och icke-raffinerat salt. Med andra ord naturligt salt v.s. onaturligt salt med tillsatser.

Saltet behöver inte vara dyrt eller lyxigt för att vara oraffinerat och naturligt. Urtekram säljer t.ex. ekologiskt, oraffinerat havssalt väldigt billigt. Man kan köpa ett kilo grovt salt för 35 kr. Använder detta i matlagning. Men det fungerar inte till saltkvarn då det är för fuktigt. Till sådant jag behöver ett finare salt använder jag ofta himalayasalt. Och om jag vill ha flingsalt så använder jag Maldons ekologiska. - Det kan du dock kalla lyxsalt, men det är värt pengarna - rena varor som utvinns enligt gamla hederliga traditioner utan konstigheter. Är mindre salt än himalayasaltet och väldigt gott.

Bästa tipset är att läsa på ingredienslistan. (Intressant att man behöver en ingredienslista på salt, eller hur?) Där hittar man tyvärr diverse E-nummer i det man kallar 'bordssalt'. - Inget jag rekommenderar hur billigt det än är.

torbjorn

  • Inlägg: 13744
    • Medelpad
SV: Lyxsalter
« Svar #4 skrivet: 10 jan-21 kl 20:01 »
E-numren finns ju mest till för att undvika missförstånd t ex när innehållsdeklarationer ska översättas mellan olika språk. Det finns E-nummer för så vardagliga saker som t ex ättika eller pektin. Man bör också komma ihåg att bara för att ett ämne har fått ett E-nummer, är tillverkaren av ett livsmedel inte tvungen att ange E-numret i innehållsdeklarationen. Han kan lika väl skriva ut ämnets fullständiga namn om han känner för det.

javill

  • Inlägg: 11387
    • Blekinge
    • Glirnashopen
SV: Lyxsalter
« Svar #5 skrivet: 11 jan-21 kl 13:26 »
Rensat rejält i tråden eftersom vissa haft svårt att hålla god ton. Skärpning tack! (:)
"Passa på och var glada nu. Man vet aldrig när det blir roligt nästa gång."

 

mne

  • Inlägg: 159
    • Skåne
SV: Lyxsalter
« Svar #6 skrivet: 14 jan-21 kl 10:09 »
Tack för recept! En fundering bara - kallpressad kokosolja är väl inte neutral ändå... Den smakar ju ganska starkt av just kokos, som ju iofs är gott men kanske inte passar i majonnäs?


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

711 gäster, 4 användare (2 dolda)
lichiplommon, RindertD

* Forum

* Om tidningen Åter



- Å vilken härlig tidning
/Susanne

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser