Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Hur länge ska jag röra sensommarhonung?  (läst 8320 gånger)

AnnaGr

  • Inlägg: 84
    • Skåne
Hur länge ska jag röra sensommarhonung?
« skrivet: 13 aug-15 kl 09:07 »
Hejsan,

Har en liten omgång sensommarhonung som jag rör varje dag. Den har ändrat karaktär och blivit "grumlig" (kristalliserats) och ändrat färg, men den är långt ifrån stel som rapshonungen blev bara efter några dagars rörning. Frågan är nu, när vet jag att det är dax att burka? Slungade den 28e juli, så det har ändå gått mer än två veckor nu...funderar nu på att, klart, den aldrig blir så hård som rapshonungen...men när vet jag att det är dax att burka....vad kan hända om man rör den för mycket?

Jag har ej ljung, tror mestadelen kommer från äkta kastanj...

Mvh Anna

christelle

  • Inlägg: 7772
    • Blekinge
SV: Hur länge ska jag röra sensommarhonung?
« Svar #1 skrivet: 13 aug-15 kl 11:18 »
Det blir mörkare strimmor i den när du rör i den. Fast honungen kanske är jättemörk?
The woods are lovely, dark and deep.
But I have promises to keep,
and miles to go before I sleep.   R. F.

AnnaGr

  • Inlägg: 84
    • Skåne
SV: Hur länge ska jag röra sensommarhonung?
« Svar #2 skrivet: 13 aug-15 kl 12:34 »
Det blir mörkare strimmor....har blivit i några dagar...men tycker ändå den känns rätt lös...?

christelle

  • Inlägg: 7772
    • Blekinge
SV: Hur länge ska jag röra sensommarhonung?
« Svar #3 skrivet: 13 aug-15 kl 13:04 »
Jag tror den är klar när den strimmar sig. Det är väl ingen nackdel med en lös honung, många vill ha den så.
The woods are lovely, dark and deep.
But I have promises to keep,
and miles to go before I sleep.   R. F.

Jano

  • Inlägg: 1097
    • Halland
SV: Hur länge ska jag röra sensommarhonung?
« Svar #4 skrivet: 13 aug-15 kl 19:54 »
Det bästa är att inte börja röra förrän honungen har börjat grumla sig lite. då tar det inte så lång tid. Det är bara rapshonungen som kan vara så där nyckfull att man behöver röra direkt efter slungning. Tappa upp din honung om den nu har blivit lite trögare i konsistensen. Den måste ju kunna rinna ner i burken där den sedan fortsätter processen.

AnnaGr

  • Inlägg: 84
    • Skåne
SV: Hur länge ska jag röra sensommarhonung?
« Svar #5 skrivet: 13 aug-15 kl 22:17 »
Allright, blir till att burka imorgon! Fantastiskt god honung, väldigt speciell smak med kastanjen!  ;D

AnnaGr

  • Inlägg: 84
    • Skåne
SV: Hur länge ska jag röra sensommarhonung?
« Svar #6 skrivet: 14 aug-15 kl 18:31 »
njaeee vet inte riktigt....hällde upp i ca 10 burkar men slutade sen...den känns för lös  :( ska nog röra några dagar till....någon som vet hur lång tid det kan ta innan den blir lite hårdare? Eller den kanske aldrig blir det..?

Jano

  • Inlägg: 1097
    • Halland
SV: Hur länge ska jag röra sensommarhonung?
« Svar #7 skrivet: 14 aug-15 kl 19:28 »
 Vattenhalten i honungen är avgörande för kristalliseringen. Är den 20% eller mer så är det tveksamt om den blir fast i konsistensen. Det kan kanske bero på att det är för varmt där den står, över 20 grader kan göra att den tar tid på sig.
 Låt den stå och rör om den lite med någon dags mellanrum. Det brukar kännas när man rör om den är lagom trög för att tappa upp.

AnnaGr

  • Inlägg: 84
    • Skåne
SV: Hur länge ska jag röra sensommarhonung?
« Svar #8 skrivet: 14 aug-15 kl 19:35 »
Vattenhalten är bara 17,5-18 så den är det inget fel på....och temperaturen....är nog inte så hög heller, har ingen värme i rummet och det är betong/kakel. Tror det är draget, är lite osäker på vilka blommor dom varit på. Men jag låter den stå ett tag till...synd att burka om den sen börjar kristallisera med stora kristaller...ingen kund som kommer gilla det....tack Jano!

addebadde

  • Inlägg: 263
    • Västergötland
SV: Hur länge ska jag röra sensommarhonung?
« Svar #9 skrivet: 14 aug-15 kl 21:28 »
Det kan ta månader innan den börjar stelna. Förra årets honung för mig tog ett halvår. Det beror också på hur noggrant man silat (ju bättre silat, ju längre tid). Det beror helt på vilka växter bina varit på.

Kullan

  • Inlägg: 35
    • Dalarna
SV: Hur länge ska jag röra sensommarhonung?
« Svar #10 skrivet: 18 aug-15 kl 10:51 »
Varför inte ympa honungen istället så slipper du hålla på och röra så länge.

Jano

  • Inlägg: 1097
    • Halland
SV: Hur länge ska jag röra sensommarhonung?
« Svar #11 skrivet: 18 aug-15 kl 11:10 »
 Att det tar lång tid, beror på att man börjar röra för tidigt. Honungen måste få en chans att börja kristallisera. Det är bara rapshonung som behöver lite extra uppmärksamhet. Man ska inte börja röra  förrän honungen bildar kristaller. Det syna på honungsytan om den blir strimmig när man rör ett par tag i tunnan. Det kan ta en vecka ibland två innan jag börjar röra på riktigt och sen är den klar för tappning efter ett par tre dagar. 

AnnaGr

  • Inlägg: 84
    • Skåne
SV: Hur länge ska jag röra sensommarhonung?
« Svar #12 skrivet: 18 aug-15 kl 13:59 »
Ahh ok, många bra tips. Kan nog hända att jag började röra för tidigt.

Ympa vill jag gärna prova, men känner att jag vill "lära känna" min honung först genom att röra första säsongen. Är även nervös att honungen blir för hård med ymp. Vill lära mig att röra honungen tills den blir perfekt i konsistensen, med ympen kan man väl inte påverka slutresultatet? Utan att värma upp dvs....något jag inte heller vill göra då det är svårt att ha koll på exakt hur varmt man har värmt honungen till. Vill gärna behålla alla nyttiga enzymer och annat. Vet att kupan håller 35 grader men känner att det kan bli svårt att inte gå över dom 35, eller 50 som rekommenderas för att behålla allt gott i honungen.

Men den som väntar på något gott, idag verkade honungen ha fått en konstisens som liknar det jag väntat på! Ska ge den någon/några dagar till :)

Kullan

  • Inlägg: 35
    • Dalarna
SV: Hur länge ska jag röra sensommarhonung?
« Svar #13 skrivet: 18 aug-15 kl 15:55 »
Om den börjar ändra färg/konsistens så är den nog på G så ge det några dgr till. Är nog som Jano skriver att du började röra lite för tidigt.Tänkte bara förtydliga att man inte värmer honung för att ympa den. sök på nätet på ekobi metoden så finns det beskrivning till en annan gång. ;)

AnnaGr

  • Inlägg: 84
    • Skåne
SV: Hur länge ska jag röra sensommarhonung?
« Svar #14 skrivet: 18 aug-15 kl 17:31 »
Nej men jag har hört att om man ympar och låter den stelna i hinken, sen värmer upp honungen så man kan tappa den, så håller den sig mjukare än om man tappar direkt och låter den stelna i burkarna?

christelle

  • Inlägg: 7772
    • Blekinge
SV: Hur länge ska jag röra sensommarhonung?
« Svar #15 skrivet: 18 aug-15 kl 19:32 »
Nej men jag har hört att om man ympar och låter den stelna i hinken, sen värmer upp honungen så man kan tappa den, så håller den sig mjukare än om man tappar direkt och låter den stelna i burkarna?
En värmer inte honungen vid ympning - det går inte ut på det utan vitsen är att om den inympade honungen är mjuk och len så kommer den att ge samma egenskaper till den nytappade honungen.
Jag ympade min rapshonung tvärtemot vad de flesta bigubbar förordar och den är både mjuk och len, vilket också är tvärtemot vad bigubbarna angav att den skulle bli.
The woods are lovely, dark and deep.
But I have promises to keep,
and miles to go before I sleep.   R. F.

AnnaGr

  • Inlägg: 84
    • Skåne
SV: Hur länge ska jag röra sensommarhonung?
« Svar #16 skrivet: 18 aug-15 kl 22:07 »
En värmer inte honungen vid ympning - det går inte ut på det utan vitsen är att om den inympade honungen är mjuk och len så kommer den att ge samma egenskaper till den nytappade honungen.
Jag ympade min rapshonung tvärtemot vad de flesta bigubbar förordar och den är både mjuk och len, vilket också är tvärtemot vad bigubbarna angav att den skulle bli.

ooofaaan....! Hoppas konsistensen blir perfekt på denna honungen då, så ska jag ympa all min honung nästa år, rapsen oxå :) även om jag gillar att röra....tror jag det kan bli för mycket nästa år när man har flera samhällen :) vilken ymp metod/recept kör du på??

besk

  • Inlägg: 475
  • Omplacerad Sudetskåning.
    • Skåne
SV: Hur länge ska jag röra sensommarhonung?
« Svar #17 skrivet: 19 aug-15 kl 13:20 »
Lär dig att ympa så spenderar du mycket mindre tid på att härja med honungen. Inte svårt alls. Det viktiga är att bereda en ymp med rätt egenskaper, det ges inte direkt av honungen man använder men spelar in. Om du vill ha en smidig honung så det enklast att bereda ympen av en smidig honung.

Jag har oftast köpt Honungsförädlings vanliga svenska, den har ofta en lämplig konsistens.

Jacob.

  • Inlägg: 27
    • Skåne
SV: Hur länge ska jag röra sensommarhonung?
« Svar #18 skrivet: 20 aug-15 kl 21:18 »
En värmer inte honungen vid ympning - det går inte ut på det utan vitsen är att om den inympade honungen är mjuk och len så kommer den att ge samma egenskaper till den nytappade honungen.
Jag ympade min rapshonung tvärtemot vad de flesta bigubbar förordar och den är både mjuk och len, vilket också är tvärtemot vad bigubbarna angav att den skulle bli.
Instämmer helt! Ympa så kan du styra honungen mot den konsistens du vill ha och så blir det klart på 2 dygn.

Det är underligt att vi i Sverige har en norm och blir uppmanade att få en så fast honung som möjligt. All mottagare av vår honung uppskattar att jag försökt få den så smidig som möjligt utan att pruta på vatten halten. Gillar man honung i matlagningen så blir det så mycket enklare om den är lös.

AnnaGr

  • Inlägg: 84
    • Skåne
SV: Hur länge ska jag röra sensommarhonung?
« Svar #19 skrivet: 21 aug-15 kl 19:50 »
Instämmer helt! Ympa så kan du styra honungen mot den konsistens du vill ha och så blir det klart på 2 dygn.

Det är underligt att vi i Sverige har en norm och blir uppmanade att få en så fast honung som möjligt. All mottagare av vår honung uppskattar att jag försökt få den så smidig som möjligt utan att pruta på vatten halten. Gillar man honung i matlagningen så blir det så mycket enklare om den är lös.

Hur gör du för att få den bästa konsistensen..? Vad använder du för ymp honung...och hur är din process? Vill gärna också att min honung ska var lite mjukare...


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

422 gäster, 1 användare
ärt

* Forum

* Om tidningen Åter



- Fantastisk tidning, börjat prenumerera nu xoxo
/Robbin

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser