Alternativ.nu

Odling => Spannmål och foder => Ämnet startat av: jörmundur skrivet 13 jan-21 kl 20:06

Titel: Förvara spannmål länge
Skrivet av: jörmundur skrivet 13 jan-21 kl 20:06
Hej. jag är typ helt novis så jag tänkte det är bäst att fråga de som kan  ;D jag tänkte köpa hem lite så att jag kan mala ock baka. spannmål kan ju förvaras i princip hur länge som helst har jag hört. gäller det all slags spannmål? tänkte först o främst köpa hem vete, råg, havre o korn.

ska man hälla upp det i en lufttät behållare eller bara förvara det i papperssäck? ska de stå torrt o svalt eller klarar de sommarvärmen inomhus?

 vad har ni för erfarenheter? :)
var köper man av bra kvalité?

så många frågor   Yess
Titel: SV: Förvara spannmål länge
Skrivet av: jörmundur skrivet 13 jan-21 kl 20:45
ock  vad är skillnaden på spetsad ock ospetsad ?

mvh J
Titel: SV: Förvara spannmål länge
Skrivet av: Thomas_ skrivet 13 jan-21 kl 21:16
ock  vad är skillnaden på spetsad ock ospetsad ?

mvh J

Spetsad spannmål = grodden borttagen från kärnan.
Ospetsad spannmål = grodden sitter kvar = grobar kärna.

Mig veterligen spetsar man främst för att bibehålla smak/förhindra att fettet härsknar.
Titel: SV: Förvara spannmål länge
Skrivet av: jörmundur skrivet 13 jan-21 kl 21:27
aha då förstår jag. tack :)
Titel: SV: Förvara spannmål länge
Skrivet av: kretslopp skrivet 15 jan-21 kl 08:57
Bästa förvaring för mindre mängd säd är texstilsäck, som bara är fylld till 2/3 delar. För då kan du vända runt säckarna ett par gånger i månaden. Det behövs för säden är levande och när den andas bildas fukt, som om dem inte rörs om, gör att den blir dålig. Vid förvaring på golv behöver den skyfflas om regelbundet. Vid förvaring i silos blåsrer man luft igenom säden.
Titel: SV: Förvara spannmål länge
Skrivet av: jörmundur skrivet 15 jan-21 kl 22:11
ok, bra att veta. hur funkar det om man har det i lufttäta glasburkar?
Titel: SV: Förvara spannmål länge
Skrivet av: torbjorn skrivet 16 jan-21 kl 10:20
Fukt från sädeskornen avgår under lagringen, så om man har den i lufttäta burkar kommer den förmodligen att mögla.
Titel: SV: Förvara spannmål länge
Skrivet av: Prillis skrivet 16 jan-21 kl 10:36
Jag förvarar i trälådor som är lätta att röra runt i. Det blir musfritt också. Glasburkar blir för tätt. Tänk på att du kan behöva blanda ut ditt mjöl med lite vetemjöl när du bakar.
Titel: SV: Förvara spannmål länge
Skrivet av: kretslopp skrivet 16 jan-21 kl 14:55
Plastspannar och plastsäckar är också dåligt. Eftersom det bildas kondens i dom, vilket gör att det möglar.
Titel: SV: Förvara spannmål länge
Skrivet av: jörmundur skrivet 16 jan-21 kl 21:51
ok då har jag koll på det :) vad har ni mer för tips?
Titel: Förvara spannmål länge
Skrivet av: Prillis skrivet 17 jan-21 kl 09:02
Har du malt och bakat av tidigare?
Annars kanske det är bäst att prova innan du köper mycket.
Surdegsbröd eller jästbröd?
Hur som helst så är det roligt att testa sig fram.
Titel: SV: Förvara spannmål länge
Skrivet av: kretslopp skrivet 17 jan-21 kl 19:35
Vadförsorts kvarn har du att mala på?
Titel: SV: Förvara spannmål länge
Skrivet av: jörmundur skrivet 17 jan-21 kl 19:45
jag har malt lite o bakat med o utan jäst. japp kul att testa

jag har en handvevad gjutjärns kvarn från 50 talet samt en mockmill elektrisk modern kvarn för att finmala på.
Titel: SV: Förvara spannmål länge
Skrivet av: kretslopp skrivet 18 jan-21 kl 09:05
En bra inspiration för många, att mala och baka själv. Om du ska ge ett gott råd till andra som vill försöka, hur är det bäst att göra.
Titel: SV: Förvara spannmål länge
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 18 jan-21 kl 23:47
Havren håller väl sig inte god så där värst länge eftersom den är fet-oxiderar. Rostar man inte den för att få den att hålla länge?

Om spannmålen är tillräckligt torr håller den. Men det är inte alltid vädret är gynnsamt och mäter man inte kan torkningen bli för klen. Väderomslag kan även få torr säd att mögla.

Men har du spannmålen inomhus så torkar den med marginal under den procent där det möglar.

Titel: SV: Förvara spannmål länge
Skrivet av: Alexn72 skrivet 19 jan-21 kl 12:22
jag har min korn till hönsen i en ibc tank, lite otät vid ventilen i botten och inte locket helt åtskruvat men inte märkt någon mögel på ca 5år, ny laddning varje år.
Titel: SV: Förvara spannmål länge
Skrivet av: Thomas_ skrivet 19 jan-21 kl 15:24
Havren håller väl sig inte god så där värst länge eftersom den är fet-oxiderar. Rostar man inte den för att få den att hålla länge?

Som sagt, där har du orsaken till att den spetsas.
Titel: SV: Förvara spannmål länge
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 19 jan-21 kl 16:24
Jag har också spannmål i täta plåtfat, IBC, storsäck mm, men ett år låg fukthalten för högt, så då fick det ligga på loggolvet och torka under ösning. Det blir ett otäckt gift när spannmål möglar, så det vill man absolut undvika.
Titel: SV: Förvara spannmål länge
Skrivet av: jörmundur skrivet 23 jan-21 kl 22:23
Jag har också spannmål i täta plåtfat, IBC, storsäck mm, men ett år låg fukthalten för högt, så då fick det ligga på loggolvet och torka under ösning. Det blir ett otäckt gift när spannmål möglar, så det vill man absolut undvika.

ok bra att veta. vad ska det vara för torrhalt på spannmålen för att den inte ska mögla då? o hur mäter man den?

jag har kollat på en del preppers som sparar spannmål i påsar, bunkar, hinkar mm. en föreslog att man kunde ha bitar av träkol i för att dra åt sig e v fukt. samt att de lade i syreabsorbenter.  ;)
Titel: SV: Förvara spannmål länge
Skrivet av: jörmundur skrivet 23 jan-21 kl 22:28
kan man på något enkelt sätt torka spannmålen lite extra ? typ bre ut det i köket några dagar eller torka i ungen?
Titel: SV: Förvara spannmål länge
Skrivet av: torbjorn skrivet 24 jan-21 kl 09:23
Problemet är ju att kornen är levande, det pågår en del biologiska processer i dem under lagringen som utvecklar vatten och koldioxid. Även om man har torkat spannmålen en gång, så kommer den själv att utveckla fukt under fortsatt lagring. Och om den fukten inte kan avgå, så börjar det mögla.
Titel: SV: Förvara spannmål länge
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 24 jan-21 kl 18:37
Nu kommer jag inte ihåg procenten, men tror det är under 13% fukt för att det skall gå att lagra, och går du ner ett par tre procent till så kan du stänga in det. Spannmål är ungefär som virke, har du det inne i ett uppvärmt hus så blir det snickartorrt eller långtidstorrt för spannmål.

Torkar man i ugnen eller blåser igenom varmluft så får man väldigt bra hållbarhet.

När man kollar spannmålen så har man en fuktmätare. Den jag har (en enklare från 70-talet) har en liten kopp där man häller i kornen och sedan läser av på rätt skala, olika beroende på sädesslag. Mäter förmodligen konduktivitet och är kalibrerad från fabrik. Det där är ju smidigt ute vid tröskan, men man kan ju också väga en lagom stor mängd, hälla den på en plåt och torka kornen i ugnen i 105 grader under ett par timmar och väga dem igen.
Titel: SV: Förvara spannmål länge
Skrivet av: jörmundur skrivet 24 jan-21 kl 22:28
Problemet är ju att kornen är levande, det pågår en del biologiska processer i dem under lagringen som utvecklar vatten och koldioxid. Även om man har torkat spannmålen en gång, så kommer den själv att utveckla fukt under fortsatt lagring. Och om den fukten inte kan avgå, så börjar det mögla.

 Hmm, det där låter konstigt i mina öron, de utvecklar väll inte vatten ur tomma intet, sånt kan ju bara gud fader göra (å det gjorde han bara en gång dessutom)  ;D spannmålen lär vara beroende av omgivande fukt i luften för att orka dra igång någon slags process gissar jag.   
Titel: SV: Förvara spannmål länge
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 24 jan-21 kl 22:39
Cellandningen frigör en liten del koldioxid och vatten som på så sätt kan ställa till skada, det blir tillgängligt för möglet. Men det finns inte hur mycket som helst (då skulle kornet liksom äta upp sig självt), så därför behöver man inte så många procents marginal. Och på samma sätt som man låter höet dö innan man lägger in det så är det bra att låta det gå ett tag innan man slutar blåsa igenom spannmålen (eller ösa den).
Titel: SV: Förvara spannmål länge
Skrivet av: kretslopp skrivet 25 jan-21 kl 13:25
Alla frön lever, ju större frö, ju större omsättning, vilket också ger mer fukt. Om ett frö kommer åt att dra åt sig vatten börjar det omvandla stärkelse till socker, vilket gör det känsligt för mögel.
Titel: SV: Förvara spannmål länge
Skrivet av: jörmundur skrivet 29 jan-21 kl 22:26
hur förvarar ni spannmålen? ni som bakar ock har det inomhus :)
Titel: SV: Förvara spannmål länge
Skrivet av: kretslopp skrivet 30 jan-21 kl 13:19
När jag hade säd (bara 10 säckar) så förvarade jag dom ute på magasinet. Jag hade dom bara fyllda till 2/3 vilket gjorde att jag genom att vända dom (varannan gång upp ochned ) en gång i veckan, så att dom blev orörda. Färdigmalt mjöl hade jag i linnesäck, den vände jag var 3-dje dag.
Titel: SV: Förvara spannmål länge
Skrivet av: jörmundur skrivet 30 jan-21 kl 22:06
oj, ok det blev mkt rörande att komma ihåg.
Titel: SV: Förvara spannmål länge
Skrivet av: kretslopp skrivet 31 jan-21 kl 10:16
När jag jobbade i lantbruk hade vi säd i ett 50 cm tjockt lager på plant trägolv (när det inte fans sädtork) Då öste vi om säden med skyffel minst en gång i veckan.
Titel: SV: Förvara spannmål länge
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 31 jan-21 kl 11:00
Jo, men när du kommit ner i fuktighet så behöver du inte ösa mer.

Det sädesmagasin jag har praktisk erfarenhet av var ett med lösa rör lagda på trägolvet. Magasinet hade ju byggts innan fläktar började användas. Där fylldes spannmålen in och luft blåstes igenom ett tag, sedan stängdes den av och förblev avstängd. Endast ett år blev det problem, men det var på grund av väderomslag så att översta lagret tog fukt och möglade. Det händer ibland med höet också. Jag vet flera som öser ett lager halm ovanpå höet för att förhindra det.

En bonde jag känner som har varit det hela livet och dessutom hör till de smartare har ofta spannmål kvar i ett par vagnar. Där har han ingen torkmöjlighet, men det går bra ändå. Men han har nog koll på fukthalten innan han gör så. Han har för övrigt magasin med hålplåt på trägolvet och blåser bara ett tag om det behövs.

Väderomslag påverkar inte spannmål i boningshuset.