Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 ... 10
1
Höns: Boende/hägnad / SV: Golv i hönshuset
« Senaste inlägg av sayerbýr skrivet Idag kl. 01:20 »
Klurade lite på detta fast kanske inte som TS tänkt utan mer generellt till en hönshus som inte ska flyttas. Eller iallafall inte vara mobil som verkar vanligt.

Återbrukat tegel eller kakel borde väl göra golvet otroligt lätt städat?
Har sett att det slängs mängder med kakel. Har fått lite kontakt på olika firmor nu när ”sopptipparna” börjar ta betalt via reg.nr.

Det blir billigare för hantverkare att lämna bort eller skaffa egen container än att åka till tippen som på många ställen kallas återbruket. Intressant fenomen som skulle behöva en egen tråd för att kolla hur det ser ut över hela landet :)
2
Övrigt om bygga & bo / SV: Enkelt boende
« Senaste inlägg av skräptanten skrivet Igår kl. 22:02 »
Jag skulle hellre satsa på nått som har grävd brunn och riktig murstock om jag skulle köpa fastighet för permanent bruk, kanske ett torp?
Ett bra tips här ovanför!

Om ett enkelt liv också är synonymt med ett billigt liv, brukar hus med brunn på tomten men utan indraget vatten och avlopp i huset, vara till salu för låga priser. Gemene svennebanan är bekväm, och vill ha möjlighet att duscha och kissa inomhus, även i sommarstugan. För den som badar i brygghuset med vedvärmt vatten och gärna använder utedass, finns därför en del fastigheter att välja på som inte intresserar Svenne och Anna Banan (och deras bortskämda ipad-kids).

När du letar enkelt boende, se till att det finns möjlighet att hålla huset varmt på vintern, helst utan att använda dyr el. Ved gäller alltså!

Jag och min familj lever nu mera ett ganska bekvämt liv. Det rinner rent vatten in i huset och nedsmutsat vatten  ut ur huset - bara av sig självt. Huset blir varmt - också av sig självt. Betalar vi räkningarna, fortsätter allt att fungera utan att vi gör något annat än tjäna ihop pengar till nämnda räkningar. Ur ett självhushållarperspektiv låter detta fullständigt vidrigt. Och det är det! Ibland bara kryper det i kroppen*. Tack och lov har vi ett riktigt hus också, med eldstäder, vedspis och bakugn, där vi som husets familj faktiskt fyller en funktion. Bära in ved, se till att hålla fyr i eldstäderna...och förstås allt jobbet i skogen med att ta ner träden och samarbetspassen vid vedmaskinen innan det ens går att elda. Egen brunn på tomten, och ett enskilt avlopp som den välsignat avlopps-liberala kommunen inte har en massa åsikter om. Tyvärr kan vi inte bo heltid i det huset, eftersom det inte funkar med ungarnas skolområde.

Vad 'folk' tycker behöver du inte lyssna på. Kommentarer kring dina livsval besvaras bäst med ett ointresserat "jaha, tycker du det."


*Vi odlar massa mat vid vårt självgående hus, och har diverse fjäderfän på tomten, så jämmer-och-elände-faktorn är högst på själva huset, inte på dess omgivning.
3
Bostad sökes / Kvinna och katt söker bostad nära Stöllet
« Senaste inlägg av Rosanne skrivet Igår kl. 19:58 »
Jag ska eventuellt gå en utbildning på Klarälvdalens folkhögskola till hösten och vill därför börja undersöka möjligheterna till att hyra bostad inom ca 30 min med bil från skolan i Stöllet.
Jag kan tänka mig olika varianter av boende, en stuga, rum eller liknande men ett krav är att det är lämpligt för en katt att flytta med som både vill kunna vara ute och inne. Så inte nära större vägar. Jag som söker är 34 år, natur- och djurintresserad, lugn och är mån om att ta hand om mitt boende. Referenser från tidigare hyresvärd kan ges. Vänliga hälsningar Rosanne och katten Blåbär
4
Övrigt om odling / SV: Biokol -är det samma sak som grillkol?
« Senaste inlägg av Skogsvilde skrivet Igår kl. 13:44 »
Intressant med nedkylningen, duger det månne om man i hemmaförhållanden lägger glödande kol direkt i t.ex. lakvatten från kompost?

Kolet ska inte glöda utan det ska vara pyrolys.
Dvs en process där det är så varmt att allt som inte är kol förgasas.
Sedan slår man kallt vatten gör att kyla.
Det går nog bra med kallt lakvatten så laddar man det på samma gång.
5
Ankor och myskankor / SV: Varierande luftfuktighet i kläckare?
« Senaste inlägg av Tiomilaskogen skrivet Igår kl. 12:49 »
I min smått antika kläckare ställer man in ett fat med vatten under korgen där äggen ligger och rullar. Mot slutet rekommenderas att man ska ställa in ytterligare fat med vatten.
Jag kläcker bara höns men gick en gång i tiden en kurs i uppfödning av änder och fälthöns på Öster-Malma jaktvårdsskola. Tycker mig minnas att man skulle öppna kläckaren för lite vädring samt duscha äggen med vatten varje dag för att efterlikna andhonan. Hon lämnar äggen för att äta och återkommer våt och kall. Man skulle också vara noga med hygienen när man kläckt änder och helst inte alls använda samma kläckare till fälthönsen som var infektionskänsliga.
6
Övrigt om odling / SV: Biokol -är det samma sak som grillkol?
« Senaste inlägg av Be skrivet Igår kl. 11:26 »
Främst beror det på hur man kyler kolet.
I en kolmina får man ett tätare kol och kyler man det hastigt som man gör för att skapa aktivt kol som har enorm yta får man ett betydligt luftigare kol.

Det är ett träsk som man kan nörda ner sig djupt i eller så bara gör man.
Och det fungerade bra för inkafolket.

Intressant med nedkylningen, duger det månne om man i hemmaförhållanden lägger glödande kol direkt i t.ex. lakvatten från kompost?
7
Metall / SV: Tunn eldfastplåt
« Senaste inlägg av borsdorfer skrivet Igår kl. 10:42 »
Karossplåt från skrotbilar duger också bra,  även om den nog är tunnare än plåten från en oljetank.
Karossplåten är vanligtvis tunnare än 1 mm.
Plåten i en oljetank är vanligtvis 3 mm.
8
Ankor och myskankor / SV: Varierande luftfuktighet i kläckare?
« Senaste inlägg av Själv är bäste dräng skrivet Igår kl. 08:44 »
Glömmer så fort, det är fru och dotter som är kläckchefer här, men som du säger, det går bättre för kycklingarna om det är fuktigt de sista dagarna. Jag skulle lägga in en blöt trasa, och ta reda på vad det är för fel på kläckaren när kläckningen är klar. När ett par ägg har kläckts så stiger fuktigheten av det.
9
Ankor och myskankor / Varierande luftfuktighet i kläckare?
« Senaste inlägg av Stina Holmerin skrivet 04 maj-24 kl 18:15 »
Har 2 Cuvatuto äggkläckare, 1 äldre och 1 ny. Har problem med att få luftfuktigheten att hålla sig på en bra och stadig nivå i den nyare.

De ska kläckas idag/imorgon. Vi har haft 2 som pickat hål, men verkar ha dött :(

Vet att man inte ska lyfta på locket, men öppnar pyttelite för att spraya vatten, eller ska man bara låta bli och låta det va på så lågt som 40%?

Den äldre modellen har jag hällt vatten i botten och än så länge håller den rätt stadigt på 70-80%

Har lagt en fuktig handduk över äggen förrut, och då verkade iaf inte hinnan torka.

Tips?
10
Höns: Boende/hägnad / SV: Golv i hönshuset
« Senaste inlägg av Själv är bäste dräng skrivet 04 maj-24 kl 16:46 »
Vanlig tjock presenning, 650 gram/m2 eller mer duger rätt länge. Svetsa behöver du inte göra, utan limma med PVC-lim, typ Tangit.
Sidor: [1] 2 ... 10

Dela detta:

* Inloggade just nu

380 gäster, 1 användare
Oskari

* Forum

* Om tidningen Åter



- Makalöst mysig och lärorik tidning för en som tycker om återbruk och självhushållning!
/ PW

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser