Nu under sensommar / höst - tiden så får Tomaterna mindre antal soltimmar och hinner inte mogna ute, Tomaterna blir då mindre söta men är ok.
Tips ! Ta gärna in Tomaterna med några blad och stjälken med, så får de näringen som finns kvar i växten och mognar fint inne i lite svalare rum. Om man vill påskynda mognaden, så lägger man några hela Äpplen i närheten av dem. Ett tips är att ta en klädstång och hänga upp en hög avklippta Tomatplantor, lägg en tidning på golvet, för det som trillar ner. Sedan är det bara att gå dit och plocka sina mogna Tomater, lägg upp på ett vackert fat i köket och njut av dem.
Ang. är Gröna Tomater giftiga ? Ica får ge svaret
Ur:
https://www.ica.se/buffe/artikel/ar-grona-tomater-giftiga/,I och med att gröna tomater innehåller glykoalkaloiden tomatin (samma typ av ämne som solanin som kan finnas i potatis) så kan för stora mängder omogna gröna tomater leda till magbesvär.
Gröna tomater - inte samma sak som omogna tomater
Vi pratar alltså inte om tomater som är gröna till färgen och mogna. Utan här snackar vi tomater som är gröna på grund av att de är omogna.
Varför är mogna tomater så himla bra då?
Så här är det: Mogna tomater innehåller relativt små mängder tomatin, medan omogna innehåller mer. Ju mognare tomaten är desto mindre tomatin. Tomatbladen innehåller mer tomatin än själva frukten så få inte för dig att äta bladen.
Är gröna tomater giftiga?
Du kan äta gröna tomater så länge du inte äter för många.
Det var Icas svar, sedan finns det det även följande att läsa på Internet, kommer inte ihåg var jag hittad detta men här är citatet
"Orsaken är att tomatplantans stam och blad innehåller stora mängder glykoalkaloider (solanin / tomatin) och är således giftiga. Omogna, gröna tomater innehåller väldigt låga halter av samma glykoalkaoid och i små mängder har tomatinet rent av hälsofrämjande egenskaper."