Alternativ.nu
Djur => Höns => Höns: Ruvning, kläckning och kycklingar => Ämnet startat av: Nettus skrivet 31 jul-09 kl 17:16
-
En kompis såg på TV ett program om höns. Där satte de äggen med spetsen ner i kartong, de skulle tydligen bli godare då! Kan det stämma...?
-
Ja, vi har alltid också gjort så och vad jag vet gör alla det (jag ser det snarare att man sätter ägget upp och ned om man har trubbiga änden neråt) ;D? ???
Godare vet jag inte, men de håller längre... Fast då blir de ju godare för ruttet ägg smakar nog inte så gott. ::) ;D
-
??? Upp och ner ? trubbiga änden uppåt = spetsen nedåt alltså samma sak. (Jag sätter alltid mina ägg med spetsen ner och trubbiga änden upp.)
//Torry
-
Ojsan, skrivfel! ;D *rättar*
-
Jag sätter äggen med trubbiga änden neråt och dom är så goda ändå =) Men håller dom längre med spetsen neråt? Hur kommer det sig?
-
Förr = på den tiden då jag köpte ägg i affären, var äggen uppochner om de hade spetsiga änden neråt.
Sen har jag hört, läst, att äggen håller sig längre med spetsiga änden neråt, så vi lagrar dem alltid så.
-
Hmm, för mig är det upp och ner när spetsen är neråt, se bara på äggfacket i kylskåpet, det är ju utformat så trubbiga änden ska vara neråt ???
Blir det bättre resultat ur kläckningssynpunkt om de ligger med trubbiga änden uppåt då?
-
I boken "Höns" står det att ägg skall förvaras med spetsen nedåt, för då skyddas gulan bäst av vitan från att komma ikontakt med äggskalet.
//Torry
-
Har det inte med någon mellanrum/bubbla luft/vätska att göra?
viktigt om man ska kläcka själv. Har tsått om det i Tidningen Hanegäll, men mins inte nr eller år
-
Om man köper ägg så lägger alla vettiga människor in äggkartongen upp och ner i kylen - då blir nämligen äggen rättvända och håller längre.
Ägg som ska kläckas vänder man varje dag.
-
Har det inte med någon mellanrum/bubbla luft/vätska att göra?
viktigt om man ska kläcka själv. Har tsått om det i Tidningen Hanegäll, men mins inte nr eller år
Det där lät bekant! Nåt med en luftbubbla...
-
Ja ha då är det bekräftat :o, Jag har aldrig ställt in en äggkartong upp och ner .
-
Jag har läst och hört, om det är här eller i hönsböcker, att om man ska kläcka ägg ska de förvaras med spetsen neråt. Det skulle ha något med luftbubblan att göra.
Sen läste jag i en tidning, en påsk, att om man köpte mycket ägg, till påsk t ex, skulle man förvara dem med spetsen neråt, för då håller de sig bättre.
Konstigt då att de alltid säljs i affärerna med spetsen uppåt... ???
-
Jag har läst och hört, om det är här eller i hönsböcker, att om man ska kläcka ägg ska de förvaras med spetsen neråt. Det skulle ha något med luftbubblan att göra.
Sen läste jag i en tidning, en påsk, att om man köpte mycket ägg, till påsk t ex, skulle man förvara dem med spetsen neråt, för då håller de sig bättre.
Konstigt då att de alltid säljs i affärerna med spetsen uppåt... ???
jepp å alla ägghållare är gjorda för spetsen uppåt ??
-
Konstigt då att de alltid säljs i affärerna med spetsen uppåt... ???
ägg som säljs i affär är dessutom tvättade, något som försämrar hållbarheten ytterligare.... men eftersom bäst före på ett ägg som säljs i affär är 28 dagar efter värpning (sista försäljningsdag är 21 dagar efter värpning) så spelar det ingen som helst roll vilket håll de förvaras i... för de håller sig i 28 dagar ändå :)
-
Det är bara det att de tvättade äggen ska kunna förvaras i 28 dagar i rumstemperatur med spetsen uppåt! Med sådan hantering verkar nog 28 dagar vara en trolig hållbarhet. Jag vet affärer där äggen står framme i värmen :P.
När den trubbiga änden är uppåt, kommer luftblåsan också att ligga i den änden. Då fördelar sig vitan bäst runt omkring hela äggulan. Vitans uppgift är ju att skydda gulan, både mot bakterier och mot stötar.
-
En annan fråga... Är det gulan eller vitan som blir kyckling?
-
En annan fråga... Är det gulan eller vitan som blir kyckling?
inget av det :)
ur publikationen Äggproduktion i ekologiskt lantbruk (finns att ladda ner som pdf på jordbruksverkets hemsida)
Embryot utvecklas i groddskivan ovanpå äggulan som utgör kycklingens näring under fostertillväxten och de första levnadsdagarna. Fosterutvecklingen börjar så snart befruktningen skett och celldelningen pågår hela tiden till ägget värpts. Fortsatt fosterutveckling sker när ägget börjar ruvas i + 37–38 °C. Ägget kan också lagras en viss tid då fosterutvecklingen avstannar vid en temperatur under + 20 °C.
Äggvitan skyddar fostret under utvecklingen och utgör även viss näring genom slussning av näringsämnen via äggulan. Fostret andas genom diffusion genom porer i skalet som sker med hjälp av navelförbindelse med en speciell fosterhinna s.k. allantois. Den sanerar även fostrets utsöndringar av kvävehaltiga ämnen som t.ex. urinsyra. Dagen före kläckningen börjar kycklingen andas med sina lungor och får luft genom att picka hål på hinnor och skal med hjälp av en skarp spets på ovansidan av näbben.
mer om äggets anatomi finns bland annat att läsa här http://sv.wikipedia.org/wiki/%C3%84gg
-
Aha! Nu har jag blivit lite klokare! :)
-
intressant.
bara för info, vi har i flera år lagrat ägg med spetsen uppåt, förvarat i rumstemperatur och som äldst var dem 2,5 månader när vi åt dem. Inget problem med smaken, det ända var att de var lite skrumpna för de hade torkat en del, och att gulan fastnat lite på skalet (men ändå var den hel).
Såklart var äggen otvättade, och ganska rena.
Så, om äggen med spetsen neråt håller längre, så har man verkligen gott om tid för äta dem .-)
-
igår gjorde jag ett test med "gamla ägg".
stod på paketet att Bäst före datum var 7 april, och så "råkade" jag komma förbi ett youtubeklipp som ladddats upp 9:e april och som verkar tämligen vettigt om ägg, så jag delar med det ocks.
(https://i.imgur.com/NCPM7Z6.png) (https://www.youtube.com/watch?v=Ad1BgoIQglE)
värt att nämnas är att jag inte använder kylskåp alls, men däremot så bor jag i en källare, så lite svalare än andra rum är det nog oftast. inte heller hade jag dem med "toppen nedåt" som jag läst/hört att flera varnar om, men inte testat själva, men i framtiden gör jag ett sådant test med.
äggena luktade inte konstigt alls efter jag kläckt dem för anvndning i stekpannan tsm med krossade tomater, men däremot tyckte jag mig kunna se att det verkat som om liksom gulan och vitan blandat sig lite i äggena, och dessutom såg jag en liten plupp i den ena ägggulan som han i klippet verkar berätta att det rör sig om befruktat ägg, men då hade jag nog redan hunnit att börja äta. inget fel på smaken änsålänge iaf. jag har nog närmare 50 ägg som väntar! planen är att använda dem till målarfärg ist för att slänga dem, i värsta fall. eller göra om till pulver.