Alternativ.nu

Bygga & Bo => Vatten och avlopp => Ämnet startat av: monitsu skrivet 11 jul-19 kl 13:18

Titel: Uran i brunnsvatten
Skrivet av: monitsu skrivet 11 jul-19 kl 13:18
Hej. Nån som har erfarenhet av djupborrad brunn och hög uranhalt i vattnet?
Över! Livsmedelsverkets nya nivå på 30 mg/l.
LMV höjde sitt gränsvärde för uran i dricksvatten i juli 2019 från 15 till 30 mg/liter...
Nån som kan förklara det?
Nån som vet något om bra vattenfilter för uran?
---
Tack ! för era kommentarer och info! och erfarenheter.Väldigt intressant att få veta mer om dricksvattenkvalité, Uran , filtrering,  mm..
Titel: SV: Uran i brunnsvatten
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 11 jul-19 kl 17:00
Först, så det inte blir alldeles galet, det är mikrogram per liter som det är frågan om.


Att livsmedelsverket och andra berörda myndigheter höjer halter tror jag i grunden beror på att de kommunala anläggningarna skall klara villkoren, även om man lutar sig på utvald forskning eller EU-direktiv.


Du sall nog kolla lite mer vad du har i vattnet innan du spanar efter filter, men är det metaller och du inte vill lägga för mycket pengar på det så skulle jag snegla på luftinjektor och brunnskalk i en stor hydrofor. Du lär ha radon i vattnet också när du har uran, och då fixar luftningen även det.
Titel: SV: Uran i brunnsvatten
Skrivet av: torbjorn skrivet 11 jul-19 kl 22:26
När det gäller filter mot olika slags metaller i brunnsvatten - spelar ingen roll om det är uran, järn eller något annat - så ska man ha ett par saker klara för sig.
För det första så är även andra faktorer i vattenkvaliteten (t ex hårdhet och pH-värde) avgörande för om ett visst filter kommer att fungera eller inte.
Och för det andra brukar det vara så att samma filtertyp kan ta hand om en hel del olika metaller, det är alltså inte självklart att ett specialfilter mot just uran är det rätta, utan ett filter av den vanligaste sorten som i första hand säljs för att ta bort järn och mangan, kan - om vattenkvaliteten i övrigt är lämplig - fungera utmärkt även mot uran.

När det gäller att gränsvärden ändras med tiden, så är det inget konstigt med det. Forskning och erfarenheter går ju framåt allteftersom, ibland upptäcker man att något gränsvärde har varit onödigt strängt och kan lindras, i andra fall får man justera ett gränsvärde åt andra hållet.