Alternativ.nu

Bygga & Bo => Uppvärmning => Ämnet startat av: airam skrivet 09 sep-07 kl 18:26

Titel: ang luftsolfångare
Skrivet av: airam skrivet 09 sep-07 kl 18:26
Finns någon som börjat bygga luftsolfångaren enligt beskrivning i sista numret av Åter? Har förgäves sökt fläkt som kan användas med solcellspanel. Funderar kring om det inte är bättre att bygga solfångaren med svag vinkel och en aning infälld i väggen istället för att den hänger utanpå.  Lösningen vore bra för min del då jag bygger nytt. Kanske någon har synpunkter. Sådana mottages tacksamt.  Idén som sådan är suverän nota bene om man har en bra södervägg. ???
Titel: Re:ang luftsolfångare
Skrivet av: Filip Skräplund skrivet 09 sep-07 kl 20:36
Här finns en fläkt 12V 5W. Kanske dom säljer såna lösa?

http://www.legoelektronik.se/se/produkter/solvaerme_luft/solv_rme_anl_ggning (http://www.legoelektronik.se/se/produkter/solvaerme_luft/solv_rme_anl_ggning)

Jag tror att optimala vinkeln på solfångare är 45 grader på våra breddgrader.
På helårsbasis alltså. Kan ha fel där.
Det är väl ofta vår och höst man utnyttjar solfångaren mest, och då står ju solen rätt lågt.
Lodräta solfångare tar sannolikt mindre stryk av väder och vind än lutande.
Man skulle kanske kunna få en solfångare att på avstånd se ut som ett fönster på byggnaden, med rätt placering och mått.
Särskilt förstås om man använder just gamla fönster att bygga solfångaren av.
Titel: Re:ang luftsolfångare
Skrivet av: Tompas11 skrivet 09 sep-07 kl 21:09
Min hembyggda luftsolfångare som är på 2,5kvm, hänger på en södervägg och fungerar till belåtenhet. Använder mig av en fläkt som drivs av 230V och som styrs av en hembyggd termostat. Har dessutom försett den med en (hembyggd vad annars?) variabel hastighetskontroll. Fläkten ger ungefär 60 kubikmeter luft per timme, har dock planer på att ersätta den med en fläkt med större kapacitet, minst 100 kubikmeter/timme.

Tycker att fläktarna som drivs av 12V har för dålig kapacitet, därav en fläkt som går på 230V.
Titel: Re:ang luftsolfångare
Skrivet av: Tompas11 skrivet 09 sep-07 kl 22:59
En kubikmeter luft per minut låter inte så mycket.
Vad ger en datorfläkt?
Såna har man ju ett antal som skräpar...

Nej, det är ju inte särskilt mycket. Å andra sidan så får inte fläkten blåsa för stora luftvolymer heller, för då hinner inte luften värmas upp tillräckligt mycket i luftsolfångaren. Det är ett litet dilemma hur man ska anpassa den inblåsta luftvolymen kontra lufttemperatur. För att i viss mån komma förbi detta dilemma så byggde jag mig en variabel varvtalsregulator för att kunna anpassa den inblåsta luftvolymen till lämplig lufttemperatur.

En datorfläkt lär väl inte ge speciellt stora volymer kan jag tro.

Har nu kollat upp detta och som jag förmodade ger de flesta datorfläktar vanligtvis inte mer än 10 och 30 kubikmeter luft per timme. Hittade bara en modell som gav 60 kubikmeter/timme.
Titel: Re:ang luftsolfångare
Skrivet av: Tompas11 skrivet 10 sep-07 kl 11:37
Utan fläkt så kan, som zeke så riktigt påpekar, torrdestillation av trä uppstå och därmed risk för brand. Jag har dock aldrig hört talas om att så skett. För att vara på den säkra sidan så är det rekommendabelt att använda en fläkt. Används fläkt så är risken för torrdestillation obefintlig. Luften i solfångaren kommer då aldrig upp i så höga temperaturer som 90°C.

Vill man köra utan fläkt så bör solfångaren byggas i obrännbart material, förslagsvis aluminium.
Titel: Re:ang luftsolfångare
Skrivet av: sɹǝpuɐ skrivet 10 sep-07 kl 13:23
Om man bygger luftsolfångaren mera hög och relativt smal så borde det innebära effektivare självcirkulation - mera skorstenseffekt. Kombinerar man sedan det med en temperaturreglerande gasfjäder, som man har till växthus för att reglera takfönster, så slipper man problem med kallras nattetid som kan innebära att solfångaren "går baklänges" på grund av värmeutstrålning. Kanske ett lätt kallrasskydd kan fungera, fast vid blåst kan det kanske ge problem.

Jag har funderat på att bygga solfångare söderväggen som tar in inne luft nere från golvnivå i nedervåningen och sedan släpper ut den uppe på övervåningen, i sovrummet. Det borde också ge en rejäl luftcirkulation i huset.

Omställbart så att solfångaren sommartid kan suga ut inneluft nere ifrån undervåningen och undertrycket drar in frisk (sval?) uteluft i sovrummet från en ventil på norrsidan för forcerad ventilation och svalt sovrum sommartid :P. Gäller bara att se till att undertrycket inte blir så stort att luften genom kakelugnar, toaventilen och köksfläkten ventilationen börjar gå baklänges. Iofs kallrasskydd i köksfläkt och toafläkt, men inte i kakelugnarna...

Idealet vore om man automagiskt kunde blanda ute/inneluft till bra temperatur och smidigt få en balans mellan recirkulation och frisk uteluft med minimalt undertryck. Kanske det också med en gasfjäder? Fast kanske kan fukt bli ett problem på övervåningen?

Tänker bygga med 3 meter kanalplast som man annars har till tak för isolerade uteplatser.

Jag har sett en båtventil med solfångare inbyggd. En sådan borde kunna användas för att ge ökat flöde eller rent av reglera så att flödet följer ljusinstrålningen.

Fast man kanske måste vända fläkten .

A.
Titel: Re:ang luftsolfångare
Skrivet av: Filip Skräplund skrivet 10 sep-07 kl 14:05
Får man inte bättre cirkulation i huset om man tar in varmluft i undervåningen?
Övervåningen är normalt varmare än undervåningen.

Det där med skorstenseffekten stämmer nog.
I Åter-beskrivningen har man liggande svart trapetskorrugerad plåt, som man blåser luft tvärs över.
Det måste bli ett väldigt turbulent luftföde.
Skulle det inte funka bättre att ställa plåten på högkant och blåsa längs med korrugeringen.
Lite mer laminärt flöde - bättre värmeöverföring till luften, är jag fel ute?
Titel: Re:ang luftsolfångare
Skrivet av: Vinterhem skrivet 10 sep-07 kl 16:09
Hmm.. Om man sätter luftsolfångaren lodrätt, så får man självcirkulaton.. Låter bra, och man får nog bäst flöde, samt att man nog får mest effekt ur den. Men om genomflödet är beroende på hur hårt fläkten trycker på, då kan man bestämma flödet med hjälp av varvtalet, och därmed även välja vilken temperatur man vill få ut ur värmaren.
Så om man använder "Uteluft" är man nog mer eller mindre tvungen att använda fläkt, men cirkulerar man inneluft i solvärmaren så blir det nog bättre effekt ur den med självflöde.. Inneluften blir bara varmare och varmare.  Eller är jag ute och cyklar nu? =) Ibland gör jag riktiga tanketabbar, så korrigera mej mer än gärna om jag har fel..!
Titel: Re:ang luftsolfångare
Skrivet av: Baxima skrivet 12 sep-07 kl 09:35
Är det inte bättre att man inte har någon fläkt i sollådan utan har en fläkt som blåser ut luft i andra änden av huset. Då slipper man ev övertryck i huset.
Fläkten kan starta när temp i sollådan är högre än innomhus luften
Titel: Re:ang luftsolfångare
Skrivet av: Tompas11 skrivet 12 sep-07 kl 19:53
Är det inte bättre att man inte har någon fläkt i sollådan utan har en fläkt som blåser ut luft i andra änden av huset. Då slipper man ev övertryck i huset.
Fläkten kan starta när temp i sollådan är högre än innomhus luften

Tror att det räcker med att man har ventiler som släpper ut ev. övertryck. Min luftsolfångare blåser in uppvärmd luft i gillestugan som är i källaren där jag har ventiler.
Titel: Re:ang luftsolfångare
Skrivet av: Olsson skrivet 14 sep-07 kl 11:00
Nej det tror jag inte för en plan plåt har ju mindre yta att fånga värme på.
Titel: Re:ang luftsolfångare
Skrivet av: sɹǝpuɐ skrivet 14 sep-07 kl 13:30
Om plåten: Jag tror också att korrugerad plåt är bäst. Men å andra sidan tror jag inte att just det är det kritiska. Rimligtvis skulle det bara vara att göra solfångaren en aning större och en lite billigare plåt. Kolla priser och se vad som blir billigast/enklast. Men målad mattsvart är nog viktigt.

Om luftinsläppets placering: Troligen vore det bäst att blåsa ut varmluft på golvnivå i källaren eller på nedervåningen. Och att ta in luft till solfångaren vid golvet på övervåningen. Men då blir höjdskillnaden omvänd. Alltså inget självdrag eller  skorstenseffekt alls. Min tanke är att ta ut luft till solfångaren vid govet i nederväningen och släppa tillbaka in den uppvärmd på övervåningen. Det ger maximal skorstenseffekt och dessutom motdrag jämfört med den värmespridning som sker med hjälp av värmen från kakelugnarna och vanliga element. Jag har idag problem med att det lätt blir för varmt på övervåningen om alla dörrar är öppna. Min förhoppning är att det skall kunna bli ett ganska högt flöde så att luften blandar sig bra i hela huset.

Om fläkt: Jag har problem med bullrande fläktar. Även fläktar som inte bullrar. Jag kan inte ens ha en vanlig väckarklocka som går på 230V vid sängen. Brummet från trafon gör att jag ligger och retar mig och inte kan somna. Fast iofs så skulle ju fläkten i detta fallet bara arbeta dagtid. Hm... Fast självdrag vore trevligast och dessutom kanske självreglerande.
Titel: Re:ang luftsolfångare
Skrivet av: Filip Skräplund skrivet 14 sep-07 kl 13:45
Lite ot men,
bästa luftsolfångaren är nog ett glasat uterum i soligt läge med dörr in till köket.
Ev. isolerat tak för att behålla värmen längre under vår och höstkvällar och för att det inte ska bli för gassigt varma dagar.
Mörkt massivt golv, isolerat undertill, som magasinerar solvärmen.
Titel: Re:ang luftsolfångare
Skrivet av: signe skrivet 14 sep-07 kl 14:39
En fråga: Hur gör man under sommaren när man inte vill höja temperaturen inomhus? Stänger man fläkten blir det väl väldigt hett i luftsolfångaren soliga sommardagar?
Titel: Re:ang luftsolfångare
Skrivet av: Filip Skräplund skrivet 14 sep-07 kl 15:13
En fråga: Hur gör man under sommaren när man inte vill höja temperaturen inomhus? Stänger man fläkten blir det väl väldigt hett i luftsolfångaren soliga sommardagar?

Säkert blir det rejält hett. Sen kan det ju bli strömavbrott även på sommaren också.
{Anders} nämner "en temperaturreglerande gasfjäder, som man har till växthus för att reglera takfönster".
Kanske kan en sån fungera som säkerhetsventil, eller öppnar den vid för låg temperatur?
Kan man isf modifiera den för att öppna vid högre temperatur?
Titel: Re:ang luftsolfångare
Skrivet av: Tompas11 skrivet 14 sep-07 kl 17:19
Det allra enklaste är att täcka över solfångaren med en pressenning eller dyl.
Titel: Re:ang luftsolfångare
Skrivet av: Baxima skrivet 15 sep-07 kl 18:37
Ja eller slå av fläkten är ju inte så svårt det heller.
Så gör jag
Titel: Re:ang luftsolfångare
Skrivet av: sɹǝpuɐ skrivet 17 sep-07 kl 17:46
Hur undvika överhettning på sommaren:

Öppna solfångaren i överkant och låt den släppa ut varmluften som m an inte har någon glädje av. Om den suger in luft från huset i nederkant så får man gratis ventilation av huset. Har man sedan en friskluftsventil på norrsidan så får man det lite extra svalare inomhus med hjälp av solfångaren.

A.
Titel: Re:ang luftsolfångare
Skrivet av: signe skrivet 02 okt-07 kl 16:35
Det låter ju jättebra om man kan kyla huset på sommaren med luftsolfångaren. Bäst vore det väl att ha ett luftintag som tar in jordkyld luft när det är varmt. Och "förvärmd" luft på vintern när man eldar. Är det någon som testat detta?
Titel: Re:ang luftsolfångare
Skrivet av: Filip Skräplund skrivet 02 okt-07 kl 17:47
Det låter ju jättebra om man kan kyla huset på sommaren med luftsolfångaren. Bäst vore det väl att ha ett luftintag som tar in jordkyld luft när det är varmt. Och "förvärmd" luft på vintern när man eldar. Är det någon som testat detta?

Jag har läst om det där nånstans.
Det borde ju vara idealiskt att utnyttja solvärmen att kyla huset.
Jag vill minnas att man rekommenderade en jordledning ca 15 meter lång,
man bör nog gräva ner den minst en meter djupt.
Titel: Re:ang luftsolfångare
Skrivet av: Baxima skrivet 04 okt-07 kl 10:55
Vad jag har hört så fick man väldiga problem med möggel o skit i mark röret.
Det finns luftvärmepumpar som gör kyla för nästan inga pengar.Verkningsgraden är mycket hög på sommaren.
Titel: Re:ang luftsolfångare
Skrivet av: Filip Skräplund skrivet 04 okt-07 kl 11:21
Det där med mögel i röret låter hu inte bra.
Och aircondition i Sverige är egentligen onödig lyx.
Många vill inte längre ha bilar utan AC, ok om det vore i tropikerna, men här...
Måste gå åt otroligt mycket bränsle och el för något som går att lösa med öppna rutor och myggfönster.
Titel: Re:ang luftsolfångare
Skrivet av: Baxima skrivet 04 okt-07 kl 12:49
jag hade 27 grader på övervåningen i sommras  :'(

Enligt vad jag har hört så drar inte Luft vp inte mycket ström när man kör kyla med dom.
Titel: Re:ang luftsolfångare
Skrivet av: Baxima skrivet 12 okt-07 kl 22:13
3500kr  :o Det är ju nästan vad jag gav för min solarventi.

Här är en gratis ritning

www.kommun-energirad.vilhelmina.com/LuftsolWebb.pdf

Titel: Re:ang luftsolfångare
Skrivet av: Imp skrivet 15 dec-07 kl 01:08
var får man tag på en lämplig termostat? Ritning funkar också
Titel: Re:ang luftsolfångare
Skrivet av: Tompas11 skrivet 15 dec-07 kl 17:46
Ritning på en termostat finns här: http://24volt.eu/ om du inte väljer att använda en termostat från en tvättmaskin.
Titel: Re:ang luftsolfångare
Skrivet av: Neiklot skrivet 24 jan-08 kl 15:12
Ang. Angående fläkten så plockade jag en 12volts fläkt från dasset i en -gammal- husvagn.

Måste jag placera luftsolfångaren på söderväggen?

Jag har en fet lönn som står lite i vägen, och det är nog mer sol på väst-sidan av huset under den gröna årstiden.

(Alt. att ta bort lönnen finns inte!)
Titel: Re:ang luftsolfångare
Skrivet av: Neiklot skrivet 26 jan-08 kl 16:53
Jag tror det är nödvändigt att ha solfångaren åt söder för att det ska bli nån nytta med den.


Men är inte luftsolfångaren så pass effektiv, eller rättare sagt takplåten, att det räcker med sol?.

Hm, får kolla lite. :)
Titel: Re:ang luftsolfångare
Skrivet av: Filip Skräplund skrivet 26 jan-08 kl 17:22
Det är helt värdelöst att ha en solfångare åt väster.
Beror förstås på vad du ska ha den till, men den enda tid den ger nån effekt är några soliga kvällstimmar på sommaren.
Under vår och höst är det inte tillräcklig värme i kvällssolen.
Dessutom står solen inte rakt i väster annat än mitt i sommaren,
lågtstående kvällssol i sned vinkel mot solfångaren = ingen succé.
Om solfångaren sitter på ett snedtak åt väster blir det också bara några eftermiddags- och kvällstimmar som den ger effekt,
och under vår och höst står solen för lågt.
Titel: Re:ang luftsolfångare
Skrivet av: Neiklot skrivet 26 jan-08 kl 18:29
Med andra ord : Kill the maple?
Titel: Re:ang luftsolfångare
Skrivet av: Filip Skräplund skrivet 26 jan-08 kl 19:53
Med andra ord : Kill the maple?

Om inte lönnen är jäkligt ful och står för nära huset så är det ju lite synd att ta bort den.
Men om jag minns rätt var du trädbeskärare så det där kan du nog avgöra bäst.

Du ska alltså ha en luftsolfångare, vad ska du använda den till?
Kan den placeras nån annanstans?
Titel: Re:ang luftsolfångare
Skrivet av: Neiklot skrivet 28 jan-08 kl 00:10
Det är en extremt gammal lönn!!
Och frisk, dessutom.

Den ska vara ett "värmetillskott", så att säga.

Men ev. kanske jag modulerar om den lite, och sätter den på ett annat ställe, så får den agera som varmvattenberedare.


Titel: Re:ang luftsolfångare
Skrivet av: Filip Skräplund skrivet 28 jan-08 kl 00:54
Jag utgår från att det är solfångaren som ska va värmetillskott, nåt annat vore helgerån.

Ska du värma vatten så är det inte så bra med luftsolfångare, bygg ihop en solfångare av gamla vattenradiatorer och perspektivfönster istället,
det behöver inte kosta många kronor om man kollar i småannonser.
En sån solfångare kan göras flyttbar, bara att ansluta plastslangar till vattentank i huset.
Räkna inte med nåt större utbyte annat än på sommaren och om vädret är soligt, men det är ju vackert så, att slippa elda bara för att få varmvatten.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Teacher59 skrivet 22 mar-08 kl 23:54
Finns någon som börjat bygga luftsolfångaren enligt beskrivning i sista numret av Åter? Har förgäves sökt fläkt som kan användas med solcellspanel. Funderar kring om det inte är bättre att bygga solfångaren med svag vinkel och en aning infälld i väggen istället för att den hänger utanpå.  Lösningen vore bra för min del då jag bygger nytt. Kanske någon har synpunkter. Sådana mottages tacksamt.  Idén som sådan är suverän nota bene om man har en bra södervägg. ???

Bygg din egen luftsolfångare med 12 Volts-fläkt. Finns hos:  www.elfa.se
Välj en modell som passar inne i ett 100 mm spirorör.
Liten solpanel att driva fläkten med finner du på : http://sagitta.se men även på elfa.
(När solen lyser så ger solpanelen ström till motorn) Inga termostater behövs.
Trälåda som byggs efter det glaset du kan få tag på.
I lådan minst 70mm stenullsmatta som isolering. Glöm inte att lägga in aluminiumfolie mellan isolering och absorbatorn. Minskar förlusterna bakåt i solfångaren.
Absorbator av korrugerad plåt (blank ger bättre utbyte) med en plan plåt limmad eller popp-nitad mot baksidan. Med plan plåt på baksidan så är det lättare att fästa spiroröret med en vanlig fläns direkt.
Byggtips på:
 http://24volt.eu/solfangare.php
MVH Lasse

Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: peppelelle skrivet 11 dec-08 kl 20:57
Ciao...ang fläktar....

I båttillbehörsbutikerna finns det fläktar som drivs av en inbyggd solcell....perfekt!!!!
När solen skiner och värmer upp luften i luftsolfångaren, så startar samtidigt fläkten...kan det bli bättre???
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kap Horn skrivet 02 sep-12 kl 17:49
Hej

Det var ett bra tag sedan ja var här, men att komma åt alterniv energi har jag inte släppt för det.
Tvärtemot.

Så har jag under sommaren tillverkat tre luft-solfångare.
Först en "prototyp" för i stort ingenting, fläkt och solpanel fanns redan så egentligen var det bara panten på burkarna som kan räknas
Den hänger vid gäststugan där luften alltid har varit unken.
Redan efter en vecka var lukten så gott som borta och torr dessutom!

(http://2.bp.blogspot.com/-fP7eXJ0z_Gc/T9DglF0KrLI/AAAAAAAACyM/U-l49egchPw/s400/Sonnenf%C3%A4nger+(2).JPG)

Om en sådan enkel model redan ger tio grader mera i solsken, så blir en riktig ännu effektivare.

Efter en hel del läsandet på nätet blev det dags för några veckor sedan och skrida till verket.

(http://2.bp.blogspot.com/--Wb-SbEy7d8/UDEay3iGwhI/AAAAAAAAC9o/-IBkeWb85QI/s400/Samum+%25281%2529.JPG)

Måtten blev ca 200x90, innvändig med 3 cm motorrumsisolering med alu som reflekterar, dubbla svarta alumyggnät som absorber, en fläkt på 24 V och 195 m3/h, kanalplast, solpanel fanns redan.
Fläkten sitter nere, öppningen uppe i fall fläkten stannar.
På sommaren måste jag säkert skugga det hela med någon strandmatta eller liknande!!!

Vid första soldag blev max resultatet:
(http://2.bp.blogspot.com/-ul4Srf0Ur-4/UDEbfEkb31I/AAAAAAAAC-M/aW2vHzO6ZUc/s400/Samum+(5).JPG)

Thermometern visar tempen ute i lådan och inne , themostaten startar fläkten vid inställt temperatur så at ja inte får kallare luft in i huset än jag har/önskar.
Även när det blev skugga, så kom fortfarande 3 grad varmare luft än utetempen var in i huset.

Bara några dagar senare var det varmare och torrare än någonsin under alla dessa år med torpet (finns inga 220 V och jag är 6 veckor till sjöss emellanåt) och luften var FRISK!!!

Resterna blev sedan detta som (än så länge?) går på självdrag:

(http://2.bp.blogspot.com/-HR03B-QCWNc/UD-PumXWeFI/AAAAAAAAC-w/mIvFG2fyo14/s400/Resteverwertung.JPG)

Nästa gång jag är i land skall det blir en till som jag använder till "stora huset"!!!
Detta är billig energi, low-tech och förbättra husets klimat!

Det skulle jag har haft redan för 20 år sedan!!!!

(http://img.userboard.org/images/smilies/Sonnepak1.gif) hälsningar

Kap Horn

Fläkt osv "Conrad"
Isolering "Biltema"
Bygghandeln resten
Pris ca 2500 kr
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Vitis skrivet 04 sep-12 kl 12:34
Hej Kap Horn! Kul att se dig igen.

Tack för inspiration. Ska genast börja planera för ett bygga så vi kan hålla torrt och friskt i den ände av huset vi är för snåla att värma upp ordentligt.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kap Horn skrivet 04 sep-12 kl 14:22
Hej Vitis!

Tack, det samma...jag kan verkligen bara rekommendera detta enkla sätt att tillföra värme och friskluft till ett hus eller torp eller även husvagn.
Och ett hemmabygga kan du anpassa hur du vill.

Jag skall bygga en till när jag är i land igen till huset i staden. Det är en södervägg, inblåset in i trapphuset, samma styrning men mindre volym och fångare. Där gäller det i första hand att få in frisk, torr luft mera än värmevinsten.
Även denna får energien från ett litet solpanel, eftersom då blir fläkthastigheten automatiskt anpassat.

Tänkte först att använda mig av frigolit och alufolie denna gång, men det kan bli för varmt, så det blir motorummsisolering även där.
Plåtvarianten har jag helt kommit ifrån, läste en hel del om alunät även på offentligtgjorda resultat från olika universität!!!

Här en link till som jag tycker mycket bra sida: http://www.builditsolar.com/Experimental/AirColTesting/Index.htm (http://www.builditsolar.com/Experimental/AirColTesting/Index.htm)

Och här en del tips runt omkring: http://www.lfs-web.se/fukt.htm (http://www.lfs-web.se/fukt.htm)

Att hitta alumyggnät var inte lätt, men här blev jag fyndig: http://se.zebrainsectscreens.com/zebra-myggnaet/zebra-insektsnaet (http://se.zebrainsectscreens.com/zebra-myggnaet/zebra-insektsnaet)

Frågor besvarar jag gärna!

Kap Horn   (http://www.wuerziworld.de/Smilies/cs/cs20.gif)
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: sɹǝpuɐ skrivet 04 sep-12 kl 15:19
Även jag har funderat på alufolie och frigolit. Hade tänkt mig remsor av svartmålad folie i dubbla lager. Men alunätet var helt klart intressant!

Jag noterade att det fanns glasfibernät för halva priset av alunätet.

Skulle det ha någon betydelse vilket material man väljer som absorbator?

Tre eller fyra lager glasfibernät borde bli effektivare än 2 lager alunät? Samma pris.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kap Horn skrivet 04 sep-12 kl 15:58
Hej Anders

Glasfiber går säkert (nästan) lika bra., bara det släpper luften igenom.
Enligt utförda, seriösa tester, så är det viktiga att luften förvirvlas i stället för att strömma enbart förbi. Värmeutbytet blir bättre då.
Antal lager: det blir inte dubbelt så varmt med fyra i stället för två.
Materialet måste inte vara metall, men måste tåla VÄRME!!!

Färgen skall däremot vara matt svart.

Läs efter på första linken, där har jag fått en hel del bra tips som täcker sig med det som indiska och tyska unversität kom fram till.
Viktigt är däremot isoleringen!
Däför valde jag 3 cm isolering och såg till att plastfönstret är tätt mot ramen.

Här några värden för en station i närheten av Västervik insammlat från SMHI

Gladhammar      
radiation   
av. rad.month    kwh/m2/day -   av. temp/month      

Jan   0,52      -1,4
Feb   1,25     -1,2
Mar   2,6            1,3
Apr   4,13         5,0
Maj   5,57         10,5
Jun   5,76       14,6
jul   5,53         17,2
Aug   4,49         15,6
Sep   3,00         11,3
Okt   1,48          7,0
Nov   0,68          2,6
Dec   0,38         0,0
Årlig   3,0         6,9

En annan tummregel: bättre hög volym än hög värme för att hålla förlusterna nere som uppstår vid höga temperaturer.
Bygg STORT om du vill har effekt på vintern!

Jag måste säkert täcker min fångare på sommaren.

Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: sɹǝpuɐ skrivet 04 sep-12 kl 16:54
Då tänker vi lika när det gäller glasfibernät/alunät. Jag tror bara att det kanske blir lite lättare att absorbera mer ljus med fler lager. Men kanske två lager räcker? De lager som ligger under kanske bara ger en marginell effekt och bromsar mest, särskilt om man har en reflektor underst, så att ljus kan träffa baksidan av näten på vägen ut. Då blir det ju i princip 4 lager för ljuset att passera.

Är näten svarta redan? Antracit? Funderar på om det skulle hjälpa att spraya nätet med matt svart motorrumms-färg? http://www.jula.se/varmefarg-400-ml-623040 (http://www.jula.se/varmefarg-400-ml-623040)

Ja, helt klart ökar verkningsgraden rejält om man kan hålla sig till lite lägre temperaturskillnader och större volymer.

Jag har funderat på att göra rätt höga solfångare, så att jag kan utnyttja skorstenseffekten istället för att ha en fläkt. Men då kanske volymerna minskar för mycket?

Genom att cirkulera inomhusluften genom solfångaren, ta ut till solfångaren i golvhöjd på nedre våningen, och ta in från solfångaren i golvhöjd på övre våningen. Tanken är att få cirkulation i huset som sprider värmen. Eventuellt även ha möjlighet att vända på flödet vintertid, med hjälp av en fläkt, för att värma bara rummet på nedervåningen.

Sommartid skulle man kunna öppna en ventil i toppen på solfångaren och släppa ut uppvärmd luft där. Skorstenseffekten "suger ut" luft ur huset. Genom att då öppna några ventiler på skuggsidan av huset, eller bara ha ett par fönster på glänt, så kan man då kyla huset med hjälp av luftsolfångaren. Men jag har inte riktigt kommit fram till hur jag skall bygga det. Vore bra om det kunde regleras inifrån. Men det kan kanske vara dumt att krångla till det för mycket...

Min grundkonstruktion, som jag nu funderar på, är en enkel ram av trä, och en 6 mm isolerplastskiva framför. Baksidan av 30 mm frigolit med bara ett par reglar för att hålla formen och ge något att fästa upp med. Täcker frigoliten på baksidan med byggpapp och målar pappen sedan med utefärg för att fuktskydda och täta. Ett lager blank aluminiumfolie på solsidan som reflektor tillbaka till näten och för att undvika att frigoliten blir för varm. Ingen isolering på sidorna. 1 tum brädor bara.

Översidan med lutning för avrinning. Eventuellt en extra "topp-bräda" som enkelt kan bytas ut. Toppbrädan kan även flyttas för att ge öppning för "kyl-läge". Allt målat med utelasyr.

Både frigoliten och isolerplastskivan ger "plattverkan" som styvar upp det hela. Och konstruktionen blir relativt lätt att lyfta och hantera. Ömtålig också, iofs. Men baksidan skall ju vara skyddad mot väggen...

Storleken på mina isolerplastskivor får styra övriga mått. 600 x 2500 mm. Hade tänkt två sådana, men en i taget... Har byggt en enkel drivbänk som träning. Krökningen hjälper till att få bort "fladder", men gör det svårare att få tätt. Kommer att ha mindre krökning och täta med silikon. Eller montera skivan i urfräst spår i sidorna.

Här är min splitter nya vinterodlingsbänk. Den duger nog som drivbänk till våren också...

...


Vilket djup inne i solfångaren kan vara lagom? 70 - 80 mm luftspalt?

Sedan behövs det ju genomföringar i väggen också, och kallrasskydd ...
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kap Horn skrivet 04 sep-12 kl 17:47
Hej Anders

Tänk på isoleringen, ta åtminstone masonit, i stället för papp.
Sprayfärg på nät har jag testat...bättre att rulla på, det blev för mycket spill annars. På glasfiber gar det däremot säkert bra. Motorummsfärg är bra.

Bygger du ordentligt, så kan det blir över 100 grader, kolla upp det med frigoliten. Jag skulle isolera sidorna, det är oisolerat som ger förlusterna.
Självcirkulation ger ingen större hastighet, två hål i väggen i stället för ett och ingen frisk luft.
Det är jo denna som har relativt sett lägre fuktighet än inomhusluften och på så vis tar med sig vatten ur huset. Det är en vinst minst lika stor som värmen!!! Annars kör du bara runt fuktigheten
.
Satsa på en fläkt, men INTE från Biltema, de har smält hos någon annan (de tål bara 60 grader).
Conrad har även exvis Panasonic för 220 V om du inte vill använda solpanel som energikälla och samtidigt styrning.

Med din tänkta storlek skulle jag välja en 195 m3 /h.

Tänk inte på för månge finesser,  (http://www.wuerziworld.de/Smilies/ah/ah53.gif)  i stället.

Men tänk på att det kan blir väldans (http://www.wuerziworld.de/Smilies/cs/cs19.gif)   vid stillestånd eller långsam cirkulation (avbröt vid 82 grader när luften kom in via fläkthålet och gick ut via luftspalten! det var alltså självcirkulation)

Lycka till


Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kap Horn skrivet 04 sep-12 kl 19:38
Hej igen Anders

Jag glömmde. Jag tog 4 tumms brädor till ramen, det skall helst inte vara mera än 5 cm från "glaset" och ca 2 cm mellan alunäten.

Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: sɹǝpuɐ skrivet 04 sep-12 kl 22:46
OKI!

Myggnät beställt...
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kap Horn skrivet 04 sep-12 kl 23:12
Spännande...

Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kap Horn skrivet 11 sep-12 kl 23:01
Hej

De senaste värden (i går) hur det blev den sista tre veckor:

MAX out  54.2 ( i kollektorn)
        in    23.2 (i huset)
 
 
Min out     3.8
        in   14.4

Inte så illa!

Och luften har ändrat helt karaktär!!!

(http://lebensfreude.phpbb8.de/download/file.php?avatar=2_1347396583.gif)
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kap Horn skrivet 23 sep-12 kl 10:26
Hej

Blev tydligen felinformerat angående alufolien.
Physikaliskt så reflekterar denna det kortvågiga ljuset med förluster som följd.
Jag googlade lite under "svart kropp" och efter ett tips, so kommer jag att spraya folien med mattsvart färg!
Just det mattsvarta gör att vågorna omvandlas till langvågig värmestrålning som då inte går ut igen genom "glaset"

Återkommer om några veckor när jag är i land igen!

Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kap Horn skrivet 25 sep-12 kl 21:03
Hej

Nu tar min nästa solfångare form i huvudet.
En trädram kanske 12 cm djup. Baksidan 3 mm plywood som jag redan har hemma.
Frigolit (lätt), 2cm som isolering, kanske en 2 cm motorrummsisolering för sidorna enbart.
Frigoliten får en beläggning av alufolie för den reflekterar inte enbart kortvågigt, utan även värmestrålningen (annars hade man inte använt den i motorrummet).
Sedan spänner jag en svart filt i väldigt lite avstånd, följt av en ram med ett dubbelt lager svart alunät (har jag kvar).
Fläkten (24 V/195 m3/h, solcell 12 W, termostat, temometer från Conrad) sitter framme på filtduken inte bakom eftersom filt bromsar luftflödet för mycket.
Klar 10 mm polykarbonatskiva med tätningslist och en aluram avslutar det hela.
Funderar på att bygger in en ”rullgardin” så att jag kan skuggar det hela på sommaren. Annars blir det en på utsidan modell ”bambu”.
Byggtid: kanske med håltagning och lugnt och stilla och utan stress… tre dagar.
Kostnad ca 2000 kr för 1,3 m2 = 1,1 kW/timme full solsken.
Återbetalningstid mellan tumme och pekfinger 4 år. Det är en avkastning på 25 %!!!
Livstid: kanske 20 år.
Alltså vinst under 16 års tid!!
Det klarar ingen vatten-solkollektor närmelsevis (enligt tyska beräkningar går dess inte med vinst överhuvudtaget, inklusive statlig bidrag)!

Bilder kommer sedan!

Kap Horn
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: sɹǝpuɐ skrivet 25 sep-12 kl 21:28
Lämpligaste placering av fläkten borde väl vara i botten där det tas in luft till solfångaren? Dels blir arbetstemperaturen lägre, dels blir det mer luft transporterad om den transporteras kall. Dessutom minskar risken för störande ljud in. Enda nackdelen jag ser är om man har styrning och strömmatning inifrån, det blir då lite långa ledningar.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kap Horn skrivet 25 sep-12 kl 21:39
Hej Anders

Bra tänkt, men hur är det med förlusterna? Jag sätter den i röret så att luften har kortaste vägen in i  huset. Volym som den suger ifrån är stor. så där flyter luften lätt.
Min byggplan är klar!

Nu skall den bara byggas. Funderar man för mycket blir der risk att projektet inte blir av...finns gott om sådana fall har jag märkt...
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kap Horn skrivet 27 sep-12 kl 11:41
Hej

Några nya siffror kanske?

Igår klockan14:
uteluft      14
kollektor: 18 och det fast det regnade och den obefintliga solen var redan nästan bakom husknuten!
inne:      11

Men då såg det ut så här i ett antal dagar

(http://1.bp.blogspot.com/-I9hscEXMRKk/UGNDMIvMGwI/AAAAAAAADOs/fTB4UdwZqjk/s400/Statistisch+gesehen.JPG)

Det har inte varit kallare än 11 grade i huset. Igår var det stopp, eftersom termostaten startar fläkten först vid 20 grader. Skall nerjusteras idag till 15 grader.
Som bäst var det 19 grader i huset sedan senaste uppdatering men aldirg mindre än 11 och det nu, när tempen nattetid är nere på 3 grader.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: hen skrivet 27 sep-12 kl 12:29
Nu vill jag ha bygg bilder och beskrivning :D
Grymt mer bilder (närbilder me) ;D

Hej

Nu tar min nästa solfångare form i huvudet.
En trädram kanske 12 cm djup. Baksidan 3 mm plywood som jag redan har hemma.
Frigolit (lätt), 2cm som isolering, kanske en 2 cm motorrummsisolering för sidorna enbart.
Frigoliten får en beläggning av alufolie för den reflekterar inte enbart kortvågigt, utan även värmestrålningen (annars hade man inte använt den i motorrummet).
Sedan spänner jag en svart filt i väldigt lite avstånd, följt av en ram med ett dubbelt lager svart alunät (har jag kvar).
Fläkten (24 V/195 m3/h, solcell 12 W, termostat, temometer från Conrad) sitter framme på filtduken inte bakom eftersom filt bromsar luftflödet för mycket.
Klar 10 mm polykarbonatskiva med tätningslist och en aluram avslutar det hela.
Funderar på att bygger in en ”rullgardin” så att jag kan skuggar det hela på sommaren. Annars blir det en på utsidan modell ”bambu”.
Byggtid: kanske med håltagning och lugnt och stilla och utan stress… tre dagar.
Kostnad ca 2000 kr för 1,3 m2 = 1,1 kW/timme full solsken.
Återbetalningstid mellan tumme och pekfinger 4 år. Det är en avkastning på 25 %!!!
Livstid: kanske 20 år.
Alltså vinst under 16 års tid!!
Det klarar ingen vatten-solkollektor närmelsevis (enligt tyska beräkningar går dess inte med vinst överhuvudtaget, inklusive statlig bidrag)!

Bilder kommer sedan!

Kap Horn
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kap Horn skrivet 27 sep-12 kl 13:26
Hej Hen

Skall bli!

Men först måste jag komma i land...sedan skall det byggas utav bara h.....e! (http://www.wuerziworld.de/Smilies/ah/ah49.gif)  (http://www.wuerziworld.de/Smilies/ah/ah47.gif)  (http://www.wuerziworld.de/Smilies/ah/ah53.gif)
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kap Horn skrivet 26 okt-12 kl 21:06
Hej

Det blev en till vid huset...i dag klar himmel började den varma luften strömma in med ca 60 m3/h strax efter åtta medan det var minus två ute. Från 23 grader upp till 51 kring middagstiden då utetempen var 8 plus.
Stop vid tre kaffet!

Hela huset blev varmt!!!

(http://www.byggahus.se/forum/attachment.php?attachmentid=71889&d=1351320355&thumb=1)
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kap Horn skrivet 27 nov-12 kl 02:49
Hej

Bara för att kanske inspirera någon: detta är det mest ekonomiska i samband med solenergi jag har stött på...150 m3/h och plus 30 grader utöver utetemperaturen

(http://2.bp.blogspot.com/-1ZDydrqONYM/UFM-crrr0DI/AAAAAAAADLI/bypACJzZxH8/s400/Sonnenanbeter+(2).JPG)
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kap Horn skrivet 22 feb-13 kl 19:51
Hej

En liten uppföljning: den 20 december, en solig vinterdag, utetemperatur - 5 grader, så kom det ca 90 m3/h plus 31 gradig luft in i huset i staden.
Nu i februari då solen har mera kraft, så kom det redan 50 gradig luft vid samma förhållanden.
Det ända jag ångrar: skulle har byggd den redan för över 20 år sedan!

Till torpet blir det under sommaren en ny model: någon har "lånat" min solpanel från väggen!?
Där blir det nu en hybridmodel där jag sätter upp 2 x 100 Watt paneler (fäst GENOM husvägen) och samtidigt så drar jag in luften bakom panelerna.
Dessa kyls på så sätt, ger mera effekt och samtidigt kan ja ta hand om värmen.

Fast detta är en enkel teknik som man kan lätt bygga själv, så är det konstigt nog få som gör detta. Däremot vattenburen med mera teknik och betydligt dyrare, det nappar folk på...

I dag i torpet (minus fem ute) när solen redan var bakom hörnet och inte låg på kollektorn såg det ut så här:

(http://2.bp.blogspot.com/-pyILwyjphDk/USe5HZFUjiI/AAAAAAAAD50/A3j_6Vq_OqE/s400/Sonniges.JPG)
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: fastfrusen skrivet 12 mar-13 kl 21:14
åh, nu blir jag nyfiken och byggsugen!
måste luftsolfångaren sitta på en lodrät vägg? eller kan man ha dem på taket?
hur har ni gjort genomföringen för luften genom väggen?
 
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kap Horn skrivet 12 mar-13 kl 21:39
Hej Fastfrusen

LSF måste inte sitta lodrätt, men den fångar mest energi när solen träffar så nära 90 grader som möjligt. Och då är just under vintertiden lodrätt bäst. Men visst kan den sitta på taket...men snöfritt skall den jo helst vara...!

Hålet genom trädväggen har jag borrat med ett antal hål, stämmjärn och såg. Men så har jag inte heller 220 V i stugan.

Förra veckan med solig väder: dagligen ca 28 gradig luft 80 m3/h under fem timmar in i huset!

Inomhusluften har aldrig varit bättre!
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: hen skrivet 13 mar-13 kl 08:56
Tar du luft inifrån till LSF eller utifrån?
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: fastfrusen skrivet 13 mar-13 kl 10:16
Hej Fastfrusen

LSF måste inte sitta lodrätt, men den fångar mest energi när solen träffar så nära 90 grader som möjligt. Och då är just under vintertiden lodrätt bäst. Men visst kan den sitta på taket...men snöfritt skall den jo helst vara...!

Hålet genom trädväggen har jag borrat med ett antal hål, stämmjärn och såg. Men så har jag inte heller 220 V i stugan.

Tack för svaren!

hmmm, jag får finurla vidare. Huset jag i så fall skulle bygga till ligger i Österrike, och är murat. Så väggenomföringen får jag lista ut hur man gör.
snöfritt är det för det mesta ;) Det kluriga är att hitta en plats som är ok ur estetisk synpunkt. Söderväggen är "framsidan" av ett ljusgult hus. Därför vore taket bättre. Eller eventuellt på balkongräcket (svart trä) men då blir det ju knepigt med att få in luften...

Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kap Horn skrivet 13 mar-13 kl 16:18
Hej Hen

Jag tar luften utifrån, därav den goda inomhusluften nu.
Hål genom stenvägg: diamantborr!

Ett erfarenhetsvärde: fläkt ca 100 m3/h för varje m2 LSF.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: hen skrivet 14 mar-13 kl 08:29
blir sugen på att bygga en :D.....

fläkten sätter du så du "drar" luften istället för att "putta" den?
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kap Horn skrivet 14 mar-13 kl 17:07
Hej

Jap, den drar genom kollektorn och puttar in luften genom röret/hålet i väggen. Funderar på om jag inte skulle ha satt fläkten på insidan i huset....fördel: lättare att komma åt, nakdel: betydligt mera ljud.

Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kap Horn skrivet 13 apr-13 kl 09:15
Hej

Mars månad blev en toppen månad. "Skördat" cirka 150 kWh energie (lågt räknat!) med en maxtemperatur på 57 grader och därmed är redan en tiondel av matrialkostnaden betald.
Dessutom: inneluften har aldrig varit bättre!
Kondensen vid underkanten berodde på att ja täppte till luftkanalerna. Det var ingen bra ide, så efter borttagning så var problemet löst.

(http://2.bp.blogspot.com/-tqxRXFNxbrU/UU3rZS8PbHI/AAAAAAAAD-o/4nkTrbmpOiI/s400/Im+M%C3%A4rzen+der+Bauer+(2).JPG)

Även i det oupvärmda torpet klättrade innetemperaturen till 6 grader, fast nätterna var reellt kalla.

 
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Ahlman skrivet 13 apr-13 kl 18:11
Tänk efter själv när det gäller frågan om att cirkulera inneluften eller blåsa in uppvärmd uteluft.
Många hurtfriska förståsigpåare som inte förstår vad relativ fuktighet innebär rekommenderar exempelvis att
blåsa in varm fuktig vårluft i en kall källare. Rent idiotiskt för då ökar man fuktigheten i källaren.
Skaffa en billig mätare för relativ fuktighet, mät temperatur och rel. fuktighet både inne och ute och tag
sedan hjälp av ett diagram för vattens ångbildning för att lista ut vilken luft som innehåller flest gram vatten per kubikmeter.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kap Horn skrivet 14 apr-13 kl 08:40
Hej Ahlman

Alldeles riktigt att man skall vara försiktigt med varm luft in i kalla rum.
Mina mätningar i husen visar dock att den relativa luftfuktigheten har sjunkit med ca 10 % sedan LSF är i gång.

Skulle däremot inte blåsa in luften i krypgrunden.
Källare skall helst ventileras kalla, soliga vinterdagar när luften är torr.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Skogsola skrivet 14 apr-13 kl 09:03
 Funderar på luftsolfångare. Både till torp och verkstad. MEN. Vad händer om t.ex fläkten inte går en brännhet sommardag. Känns som att brandrisken är överhängande.  ???
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kap Horn skrivet 17 apr-13 kl 11:01
Hej Skogsola

Samma frågeställning hade jag ochså. I torpet där det under många dagar inte finns någon har jag insuget på toppen.
På sommaren kommer jag att ha kallrskyddet öppet, stannar fläkten, så sugs svalare luft innifrån in och den heta luften ventileras bort på ovansidan.

Hemma så strömmer luften in på undersidan men kan ventileras in i huset istället. OK, det blir kanske varmt, men ingen risk för överhettning.

Test med stoppat fläkt har visat att maxtempen blev ca 85 grader...så brandrisken är väldigt liten enligt min bedömmning.

Bara bygg!!!
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: malungen skrivet 28 apr-13 kl 07:47
Jag läste igår om ölburkssolfångare. Det verkade väldigt intressant med tanke på den tunna plåten,  den stora ytan, luftvirvlar inuti och materialkostnad.
http://www.brunzell.com/projekt/solfangare/index.htm
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kap Horn skrivet 28 apr-13 kl 11:28
Hej Skogsola

Jag var ochså inne på "ölburksbygget" men sedan blev det två myggnät på en ram.
Fördelen är att det är lätt att bygga, förvirvla luften bra, vägar litet och är väldigt effektivt.
Förvisso är det roligare att skaffa materialet av ölburkar (http://www.wuerziworld.de/Smilies/ess/ess41.gif)  ...men så väldans billigt är det inte eftersom det kostar dig pantet.

Nästa gång köper jag glasfiber som redan är mörkt: http://www.zebrainsectscreens.com/se/zebra-myggnaet/zebra-insektsnaet/metervara-och-tillbehoer/myggnaet-glasfibervaev-antracit-120x500cm.html (http://www.zebrainsectscreens.com/se/zebra-myggnaet/zebra-insektsnaet/metervara-och-tillbehoer/myggnaet-glasfibervaev-antracit-120x500cm.html)

Jag har ny byggd fem stycken, varav fyra med myggnät och är helnöjd.
I Mars månda fick jag minst 150 kWh in i huset. med en maxtemperatur på 57 grader (uta krin nollan).

(http://3.bp.blogspot.com/-MJT1PwAemXI/UKbLF2b7K3I/AAAAAAAADbs/7W5_MRbtRnI/s400/Aller+guten+Dinge+sind+vier.JPG)

Kommer att bygga en till, och denna gången skall jag dessutom dra in luften via markrör...http://www.iss-studenttorget.se/PDF/Markkanaler-Slutrapport.pdf (http://www.iss-studenttorget.se/PDF/Markkanaler-Slutrapport.pdf)
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kap Horn skrivet 09 maj-13 kl 11:48
Hej

Från 0 till 19 i knappt två månader!

För knappt två månader sedan var temperaturen i torpet kring nollan.
I går eftermiddag fick jag höra att innomhustemperaturen låg på 19 grader.
Detta utan att jag måste röra ett finger, inga utsläpp och noll öre i xtra kostnad.

I torpet har maxtempen i solfångaren legat på 67 grader med ca 160 m3/h.

Vindraftverket har levererat 850 W på tre veckor...
Nu är det bra snurr på grejorna.

(http://2.bp.blogspot.com/-H3c2gWoV-mQ/UYlNosdkPUI/AAAAAAAAEGg/nG8UZ8PrhMI/s400/Das+reinste+Vergn%C3%BCgen+2.JPG)
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: hen skrivet 10 maj-13 kl 11:25
Var har du köpt vindkraftverket? Hur har du kopplat det? Har du 230 i huset idag?
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kap Horn skrivet 10 maj-13 kl 12:18
Hej

vindkarftverket köpte jag hos Göran : http://24volt.eu/osc2/catalog/product_info.php?cPath=116_2&products_id=149 (http://24volt.eu/osc2/catalog/product_info.php?cPath=116_2&products_id=149).
Finns även nu i 600 W utföring.

Är kopplat till 220 Ah gelbatteri inclusive 450 W solpaneler. 230 V finns inte...och ingen elräkning heller!
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: hammiss skrivet 26 sep-13 kl 18:41
Hej. Har några U-pipe rör över har tängt bygga en Luftsolfångare finns det någon som har en med U-pipe. ???
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Hemmaprojektaren skrivet 27 okt-13 kl 00:23
*******Reklam************   /eka
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kap Horn skrivet 25 mar-14 kl 06:36
Hej

Luftsolfångarprojektet utvidgades förra höst.

Torpet fick en "luft-sol-jord-solpanel-hybrid" till. Jorden värmer inkommande luften redan med ca 2 grader. Elproduktionen är förstådd lite lägre, men å andra sidan så blir panelerna inte lika varma.
Dessutom så ger samma yta mera energi än enbart solpaneler
Nu har jag sammanlagt ca 3,5 m2.

(http://3.bp.blogspot.com/-lD1WzJiDAl8/UmQUaeDbRMI/AAAAAAAAEdA/944FhopuOQg/s400/Sonnenf%C3%A4nger.JPG)

Uppskattningsvis så ligger temperaturen efter veckor utan eldning ca 5 grader högre under vintermånaderna än innan. Luften är betydligt torrare.
Nu, i mars månad så är det ännu mera! Det var det bästa som har hänt torpet!

(http://2.bp.blogspot.com/-QfR3a6TpkkM/UkwZwW9sGzI/AAAAAAAAEYM/ai5UH-g1HDg/s400/Erdw%C3%A4rme+Hybrid+(4).JPG)

Ett rör till kommer i år på plats i år.


I staden fick luft/luftvärmepumpen en fångare på 2 m2. Luften förs till baksidan av pumpen och därmed utnyttjar jag även mindre temperaturökningar.

Ur energisynpunkt helt klart lönsamt!

(http://1.bp.blogspot.com/-9gLQJzOsk30/Un0PyS9VzOI/AAAAAAAAEiU/hKykq795X9Y/s400/Soennf%C3%A4nger+der+x-t.JPG)

Elförbrukningen har sjunkit från 12500 kW/år till under 10000 kW/år.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kap Horn skrivet 08 sep-14 kl 08:09
Hej

Då var det dags igen för ännu en kollektor. Den åttonde om jag har räknat rätt.  ;)
Denna gång blev det en mycket enkel modell. Ingen isolering, inget termostat och myggnät i glasfiber som dessutom redan var "antracit", dvs svart.
Byggtid och installation tog cirka 10 timmar, kostnaden ca 1400 kronor.

Den sitter på en kolonistuga (området har ingen el) och skall framförallt håller stugan torr under vintern (klagomål från alla andra att det blir fuktigt inne i stugorna) men även håller värmen under övergångsperioden.

Skillnaden mellan före och efter installationen är påtagligt. Luftomsättningen är ca 10 gånger/timme vid full sol!!!

Detta kommer att vara den torraste kolonistugan på hela området...och många har redan visat intresse!

(https://lh3.googleusercontent.com/4xEIBKwRlmoGB5WhOd3wDU5P5gx4uZIIPx3oyPadZD4=w311-h207-p-no)


(https://lh6.googleusercontent.com/eAhRQkLrFggHebbYVMKd3CZBJ4NmDogbZSH2932UlhA=w311-h207-p-no)
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kap Horn skrivet 22 okt-14 kl 22:43
Hej

Eftersom jag hade några rester kvar, så fick även det sista rummet i torpet en liten, enkel kollektor.
Nu är väl projektet med solfångare avslutat.

Här är det inte fråga om tillskottsvärmen, utan framförallt luftförbättring.
Solen ligger dessutom inte heller på så länge.

Men redan efter en vecka med några soliga dagar, så märkte jag skillnaden.

(https://lh4.googleusercontent.com/-bDM7wt9umrw/VBW_aGo9EYI/AAAAAAAAFNY/xYwoV2oakmE/w383-h510-no/IMGP1557.JPG)


(https://lh3.googleusercontent.com/-l5IVEsoRjbk/VDAN6WJgDgI/AAAAAAAAFTA/PAgbeK8RyIg/w680-h510-no/IMGP1584.JPG)


Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kap Horn skrivet 08 nov-14 kl 19:35
Hej

Nu har lite mera än ett år gått med två kollektorer.
Den över källardörren blåsar in varm luft i huset, den andra ger tillskott till värmepumpen.

(http://1.bp.blogspot.com/-9gLQJzOsk30/Un0PyS9VzOI/AAAAAAAAEiU/hKykq795X9Y/s400/Soennf%C3%A4nger+der+x-t.JPG)

Innan den första kom på plats, så var årsförbrukningen ca 12.500 kWh.
Nu ser det ut så här...och den uppskattade årsförbrukningen landar på under 9.000 kWh.

(https://lh6.googleusercontent.com/Zaa4s30jFhrRddyd4KMumJIxFhGqGZf8t0yvIocat1I=w618-h414-no)

Juli var så varmt, några gånger fick jag kyla huset, därav den högre förbrukningen.


PS Var något galet med bilderna...just uppdaterat det.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kap Horn skrivet 11 feb-15 kl 06:29
Hej

Då blev det en solfångare till...no 11 som jag byggde till en kompis.
150x100x9,5 cm med en 220 V fläkt som ger 190 m3/h utan förluster. I verkligheten ligger den på ca 150 m3/h skulle jag tippa.

Jag använder ingen isolering längre, det kostar mera än vad den ger, tyngden och djupet minskar.

Vid full solsken gav den i går 40 grader (vid 8 grader utetemperatur).


(https://lh4.googleusercontent.com/-JIInhTAcT7s/VNjZ5PwuziI/AAAAAAAAFpA/WU-kyI7GOzA/w737-h553-no/IMGP0080%2B%28Medium%29.JPG)
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: skrivet 11 feb-15 kl 11:28
Vi har ett sent 1800 tals timmerhus. Vad är problemet med att cirkulera inneluften istället för att ta den utifrån? Kondensutfällning när den varma luften kommer tillbaka in i kylan? Vi har ca 14-18 grader inne på vårvintern. Hade varit trevligt att spara lite ved (edit: skrev el).

Funderar på att bygga luftsolfångare men har inte hittat något bra svar på frågan ovan. Sen finns det en del som hävdar att man inte får trycka in varmluft i huset utan att man ska sätta huset i undertryck. Anledningen är att luftöverskott annars trycks in i väggarna med skador som följd?
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kap Horn skrivet 11 feb-15 kl 11:41
Hej Rubensgården


Det är väl inget problem med att recirkulera inneluften (bortsett från ännu ett hål i väggen). Effektmässigt blir det ingen skillnad eftersom en solfångare drivs av solens instrålning och den effekten kan man inte höja genom att ta redan uppvärmt luft.
Däremot blir förstås förlusterna mindre eftersom du inte "blåser" bort redan uppvärmt luft.


Visst, eventuell kondens i solfångaren kan uppstå, men det kan inte hända särskild mycket.


Själv värdesätter jag att få frisk luft in i huset och en energivinst samtidigt och sådana soliga dagar som nu minskar den relative fuktigheten i huset påtaglig.


Vid torpet har jag ingen värme alls under långa tider. Efter tre år har jag inte märkt något negativt, utan en tydlig förbättring av inneluften och stommen har aldrig varit så torr som nu.
Eventuell övertryck försvinner genom skorstenen och andra otätheter. Skorstenen har helt klart bättre drag nu jämfört med innan.



Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Rubensgården skrivet 11 feb-15 kl 19:55
Nej, det här med fuktskador kanske mer är ett problem på nyare plastpåsehus? Då blir det till att börja experimentera. Som vanligt har jag helt egna tankar kring det hela.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kap Horn skrivet 11 feb-15 kl 20:35
Hej Rubensgården


Ja, som vanligt för min, del så följer
även jag andras tankar som jag upplever överensstämmer med mina egna...lycka till, det kan bara bli bra!
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: MagnusL skrivet 11 feb-15 kl 21:26
Effektmässigt blir det ingen skillnad eftersom en solfångare drivs av solens instrålning och den effekten kan man inte höja genom att ta redan uppvärmt luft.
Däremot blir förstås förlusterna mindre eftersom du inte "blåser" bort redan uppvärmt luft

Måste säga att jag tror du tänker rätt fel här. Självklart är en solfångares effekt oberoende av temperaturen på luften den tar in MEN för resultatet i huset så är skillnaden stor.
Tar du in uteluft så kommer du att sänka luftfuktigheten men skapa ett övertryck (som inte behöver vara ett problem men kan vara det) och temperaturen på luften som kommer in kommer att vara lägre (givet samma luftmängd i båda fallen).
Tar du 'inneluft' så slutar du med samma relativa fuktighet, skapar inte ett övertryck (jo ett litet då varm luft tar upp större volym än kall men liten skillnad i sammanhanget) och får högre ut-temp på luften.

Solfångares effekt är såklart helt beroende på solinstrålningen och storleken på ytan. Dom fungerar lite förenklat så att dom värmer upp mediet (en viss mängd luft här) X grader. Tex 15 grader skulle ge inluft på 10 grader och utluft på 25. Inluft på 20 och utluft på 35. Dvs en sk 'delta-skillnad'.
Däremot in i ditt hus gör det självklart stor skillnad om du får in 100kubik 25 gradig luft (som du tagit utifrån och värmt upp från 10grader) eller 100kubik 35gradig luft som du recirkulerat. Den 35gradiga kommer självklart resultera i ett varmare hus även om effekten på solfångaren i de två fallen är exakt den samma.

/M

Ps just detta och kopplingen till relativ fuktighet på luften är orsaken till att man ska recirkulera luften om man använder solfångare till att värma upp en kall källare eller krypgrund
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kap Horn skrivet 12 feb-15 kl 00:25
Hej


Bygg en och sedan kan du återkommer!


Jag är tämligen trött på alla dessa "besserwissrar"..som jag möter på tre olika språk med sammankallat 100.000 klick...men ytterst få som har fått tummen ur r...n.


Take it or leave it"..men en diskussion efter 11 byggen vill jag inte ta längre!
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: krikav skrivet 12 feb-15 kl 21:00
Tycker konceptet att skippa isolering var intressant!
Kör du med nät som absorbator då fortfarande?
Var får du tag på glaset/kanalplasten?

Jag är också sugen på att spara ved! :D
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kap Horn skrivet 12 feb-15 kl 21:16
Hej krikav

Ja, jag har fortfarande dubbla nät (på snedden, luft in framför och ut bakom nätramen)

Kanalplasten kommer härifrån: http://www.bygghemma.se/utomhus/tak/plasttak/kanalplast-10-mm/kanalplast-halle-isolux-10-mm-klar/p-171622 (http://www.bygghemma.se/utomhus/tak/plasttak/kanalplast-10-mm/kanalplast-halle-isolux-10-mm-klar/p-171622)

Glasfiebernätet hittade jag inte i Sverige utan Tyskland: Det är redan svart!http://www.zebrainsectscreens.com/sv/zebra-myggnaet/zebra-insektsnaet/metervara-och-tillbehoer/myggnaet-glasfibervaev-antracit-120x500cm.html (http://www.zebrainsectscreens.com/sv/zebra-myggnaet/zebra-insektsnaet/metervara-och-tillbehoer/myggnaet-glasfibervaev-antracit-120x500cm.html)

Det tekniska kommer från Conrad.se

Lite mera bilder och länkar hittar du här: http://www.einfacherweise.com/p/die-kunst-des-sonnenfangen_6077.html (http://www.einfacherweise.com/p/die-kunst-des-sonnenfangen_6077.html)
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: MagnusL skrivet 12 feb-15 kl 22:33
Hej igen Kap Horn,

Tycker att de flesta av dina poster i tråden är superba och är imponerad av det du byggt. Jag förstår dock inte varför du kallar mig för besserwisser för att jag påpekar att värmehöjningen självklart blir högre om du startar med en varmare luft??
Sen undrar jag lite hur du vet att jag inte byggt solfångare själv? (Vilket jag har efter att bla läst om dina tidiga och en massa på 'build it solar').
Om du tror att det kvittar om luften som solfångaren suger in är -20 eller +15 grader så har du nog faktiskt missat något trots din stora erfarenhet av att bygga dom.
Jag kräver inte på något sätt en dissk. om det och ville inte ha någon dålig stämning i tråden men tycker att din respons var rätt tråkig.

Med vänlig hälsning, M

Ps. Sen finns svart glasfibernät t.ex. på bauhaus om någon söker det.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kap Horn skrivet 13 feb-15 kl 07:13
Hej Magnus

Sorry, jag kanske skulle har "bromsat" mig lite...

Vi är nog överens angående "värmvinsten" med recirkulerat luft, visst blir huset varmare på det viset.
Men värmen är enbart en del av vinsten i mina (och andras) ögon.

Förbättringen av inomhusklimatet är även den en stor del av den positiva effekten av en kollektor som tar in frisk luft.
Som jag skrev tidigare: luften i torpet, gästrummet eller friggeboden har blivit en helt annan än innan.

Oavsett...man kan bara göra ett fel, och det är att inte bygga en solfångare alls!

Här en sida som hjälpte mig att välja nät:

http://www.builditsolar.com/Experimental/AirColTesting/Index.htm (http://www.builditsolar.com/Experimental/AirColTesting/Index.htm)
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: DennisCA skrivet 14 feb-15 kl 09:39
Jag vill ha en luftsolfångare till mitt garage för att få extra värme och jag tänkte att cirkulera inomhusluften vore att föredra för då skulle jag få högre temperatur inomhus och varmare luft kan ta åt sig mera fuktighet.

I kombination med min existerande självdragsventilation gav det mig intrycket att vara det bästa kombinationen för värme och avfuktning.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kap Horn skrivet 14 feb-15 kl 09:55
Hej DennisCA

Genom recirkulation får du h mera värme eftersom du inte byter ut luften så som sker vid "inblåsning".
Och visst, varmare luft kan bära mera fuktighet men för att minska den totala luftfuktigheten i garaget så är det säkert bättre med mera luftväxling.

Bara bygg en, kolla hur det verkar. Eftersom tekniken är så simpel så går det lätt att förändra i efterhand.

Jag följer ett projekt i Tyskland där någon vill avfukta sin källare mha en solfångare. Men, för att undvika kondens, så har han även en fläkt på motsatta sidan för att transportera den fuktiga luften ut.
Nu har det bara gått någon vecka, men han tycker att det redan finns en mätbar skillnad.

Själv får jag just nu ca 150m3/h 34 gradig luft in i huset...ett erfarenhetsvärde är att vid 1,5 m2 solfångare så höjs lufttemperaturen så här års ca 35 grader utöver in-lufttempen.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: DennisCA skrivet 14 feb-15 kl 13:26
En sak jag undrar över är detta med reflektioner, väggen som får mest sol och som är mest passande så vänder rakt emot grannens hus och jag är rädd det kan börja blända dom ibland och skapa ev. osämja om dom ska börja råka få in det t.ex. i köket. Att använda matt glas vore väl en idé, men då tappar man väl effektivitet i solfångaren. Kanske den kan vinklas lite svagt uppåt, vet inte om det skulle hjälpa.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kap Horn skrivet 14 feb-15 kl 15:21
Hej Dennis

OM det skulle bländar, så är det jo enbart en kort stund...kanske fråga är enklare än att jobba med glas?
Växthus sätts jo också upp titt som tätt med samma material..


En sådan skiva är ändå aldrig helt plan...jag har aldrig sett hos mig att hela skivan reflekterar solljuset utan enbart någon strimma.
Men under natten vid gatubelysning kan det blir rätt så "psykedeliska mönster"...ser ut som en elektrisk ljusbåge ibland.





Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: DennisCA skrivet 14 feb-15 kl 15:47
Jag är inte hundra på hur du menade nu, fråga om dom bländas? Eller fråga om lov innan jag börjar?

Jag funderar ifall detta material som rekommenderas här vore bra, det har isolerande egenskaper och ser ut som reflektioner inte blir lika jobbiga med det:
http://www.iedu.com/Solar/Panels/index.html#Glazing (http://www.iedu.com/Solar/Panels/index.html#Glazing)
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kap Horn skrivet 14 feb-15 kl 15:55
Hej Denis

Fråga grannen om det vore "världens undergång" i fall de kanske fck in en ljusstråle någon gång...

Jag använder själv just den kanalplasten som på din sida...http://www.bygghemma.se/utomhus/tak/plasttak/kanalplast-10-mm/kanalplast-halle-isolux-10-mm-klar/p-171622 (http://www.bygghemma.se/utomhus/tak/plasttak/kanalplast-10-mm/kanalplast-halle-isolux-10-mm-klar/p-171622)
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: krikav skrivet 15 feb-15 kl 13:13
Hej krikav
Ja, jag har fortfarande dubbla nät (på snedden, luft in framför och ut bakom nätramen)

Det tekniska kommer från Conrad.se
Lite mera bilder och länkar hittar du här: [url]http://www.einfacherweise.com/p/die-kunst-des-sonnenfangen_6077.html[/url] ([url]http://www.einfacherweise.com/p/die-kunst-des-sonnenfangen_6077.html[/url])


Har svårt med det tyska! :)

Har du någon sprängskiss eller annan ritning för hur du satt de där dubbla näten?
Från conrad, är det fläkt och termostat?
Jag har en 30W 18V solpanel jag tänkte man kunde driva fläkt med.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kap Horn skrivet 15 feb-15 kl 14:16
Hej Krikav

Det finns en hel del bilder på min sida...de är självtalande sas som dessa

(https://lh3.googleusercontent.com/eG1dSk9zUS_QX-xQlWYS8u4JDI5fUyHp6aotSeeshQk=w306-h229-p-no)

(https://lh6.googleusercontent.com/Vui5VudyIvZBBdR4hEQ4HVCW3SWnz8xKRCsVLBRokTY=w276-h207-p-no)

Luften kommer in framför nätet och sugs ut på motsatt sida bakom...
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: DennisCA skrivet 16 feb-15 kl 05:47
Visste inte du hade en sida, ska kolla in den. Jag har gått igenom några av dina inlägg men det går sakta, är det inte skrikande tvillingar är det något annat. Jag tänkte först på att bygga av korrugerad plåt från byggmax men efter jag läst på bl.a. sidan jag länkade och vad du skrivit låter det bättre med glasfibernät så luften kan gå igenom. Jag undrar dock om det vore en idé att vika nätet om och om igenså det får en massa veck och presenterar en större yta mot solen, samma princip som bakom korrugerad plåt.

Jag kommer inte att ha tid att dra igång projektet före sommaren själv, så jag vill planera noggrant, om jag inte gör så brukar det bli fel. Ska se att göra en 3D modell i sketchup.

Igår hade vi långa timmar med fin sol och -14 till -8 och hade jag haft denna grej då tror jag att garaget kunde varit 10 grader utan problem. En mindre panel blir även aktuell, eller kanske jag gör den först, som jag kopplar till den ouppvärmda förrådsdelen.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kap Horn skrivet 16 feb-15 kl 08:30
Hej Dennis

Som jag skrev så är sidan på tyska, men bilderna kanske hjälper en del.
Angående större yta: försök med tre lager nät (dvs större yta) gentemot två gav ytterst lite, inte värt besväret.
Här finns en hel del matnyttigt:http://www.builditsolar.com/Experimental/AirColTesting/Index.htm (http://www.builditsolar.com/Experimental/AirColTesting/Index.htm)

Keep it simple...

då brukar det blir av.

Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: DennisCA skrivet 16 feb-15 kl 09:20
Ah du kör med två lager, tänkte bara ett lager men veckat (vertikalt orienterade veck), som din bild. Jag kan förstå att flera lager inte är så vidare för lagren framför så blockerar soljuset till dom understa, så jag tänkte ett lagret med veck för maximal yta. Kan hända jag försöker mig en på en liten variant i den stilen och lägger den på min tilluftssventil till kallförrådet.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kap Horn skrivet 16 feb-15 kl 11:45
Hej Denis

Ja, två lager, ett på var sin sida av ramen, trodde att jag hade skrivit det.
Har du tänk på att solen inte skiner på veckets baksida om den faller in från sidan (vilket den jo gör största delen) .

Men visst, testa bara, alltid kul med nya "infallsvinklar".
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: DennisCA skrivet 16 feb-15 kl 12:28
Det är möjligt jag missat, drog den slutsatsen endast från de senaste bilderna.

Stämmer det förstås ang vinklarna, fast om det kan lysa igenom hålen så kan det nog träffa ganska mycket.... Svårt att säga.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kap Horn skrivet 16 feb-15 kl 13:02
Hej Dennis

Om jag hade varit du, så hade jag förstås följd mitt (respektive andras) mönster.  ;D
Lätt att bygga, snabbt, dessutom med dokumenterat bra resultat.

Lycka till...
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: skrivet 16 feb-15 kl 13:54
Oavsett hur mycket veck det är på värmaren är solinstrålningen den samma. Konvektionsytan ökar dock och det kanske kan vara en fördel. Har just nu med mig plåt som jag förhoppningsvis ska hinna vecka i 30*30 grader vass vinkel. Veckningen ska ligga horisontellt. Detta för att jag fick plåten gratis och för att maximera antalet studsar så att så lite ljus som möjligt lämnar lådan. Det optimala vore ett svart hål men med tanke på att det är så jobbigt att jobba omedelbart i närheten av ett sådant valdes den konstruktionen bort. ;)

När det gäller vattensolfångare har jag haft tanken att mediet skulle få stå för absorbtionen. När det gäller luftsolfångare skulle flera lager med halvtransparent material göra samma jobb. Optimalt vore om man aldrig ser fångarens innanmäte. Sen ska man komma utanför området för våra ögon också. Har ganska mycket glas så kanske skulle man kunna lägga flera lager glas med solfilm på. /Jan
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: DennisCA skrivet 17 feb-15 kl 12:18
Råkar det finnas någon som testat biltemas myggnät? Svart plast över glasfiber säger dom det är.
http://www.biltema.se/sv/Fritid/Tradgard/Nat-och-Staket/Myggnat-20443/ (http://www.biltema.se/sv/Fritid/Tradgard/Nat-och-Staket/Myggnat-20443/)

Åker sannolikt och handlar det idag ändå så får väl ge recension om ingenting annat senare.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: krikav skrivet 17 feb-15 kl 21:37
Jag spande runt lite efter olika typer av nät, men de enda jag hittade ifrån sverige var sådana som är täckta med PVC-plast, och det är jag inte riktigt intresserad av.
De ifrån zebra i tyskland är täckta med härdat stål, och borde i min mening vara riskfritt vad det gäller kemikalier och dylikt.

Men det är bara bedömningen jag gjorde.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kap Horn skrivet 17 feb-15 kl 22:15
Hej Krikav

bra med research, men stirra dig inte blind angående materialitet utan testa...och bygg själv i stället.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: DennisCA skrivet 18 feb-15 kl 05:45
Jag köpte nu det igår och det ser ut som det kan funka. Köpte en termostat på ebay för 2.50, ett kretskort och givare som kan driva en 12V fläkt, tänkte jag tar från en gammal dator  i jobbet eller liknande. Lösningen med solcellspanel hade varit effektiv och finurlig men dom kostar så jäkla mycket, nästan 50 euro för den billigaste jag hittade.

Denna solfångare ska läggas till förrådet, ett rum på kanske 8 kvadrat i samma garage som min snickarverkstad på 29 kvadrat, så inga stora ställen. Jag hoppas primärt på avfuktning och lite värme till förrådet.

En annan sak jag funderade på var att göra ramar och lägga nät på dom, sen sätta dom innanför fönstren i snickarverkstan så dom kan omvandla så mycket ljus som möjligt till värme. Fönstren är inte så stora och sitter mot öst så jag tror inte det ger så stor effekt.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: krikav skrivet 18 feb-15 kl 09:59
Jag bestälde zebranätet och ska prova med det.
Väldigt osäker på de elektroniska detaljerna dock... Vilka prylar är det jag behöver och hur ska jag koppla egentligen?
En termostat som ger kraft åt ett relä som ger ström åt en fläkt..?

Att sätta nät bakom existerande fönster bör i teorin inte ge någon vinst. Allt soljus som flyger in i garaget bör redan bli till värme. Exklusive de små mängder solstrålar som lyckas studsa ut genom något annat fönster igen.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: DennisCA skrivet 18 feb-15 kl 10:27
Jag har tänkt på det också men undrar om det är något man förbiser, t.e.x. någon fördel med koncentrering man kanske inte tänkt på.

Jag har tänkt driva en 12V fläkt, likström alltså. Det borde vara relativt enkelt att koppla in, två trådar från en strömkälla för att driva enheten, sen finns det två kopplingar till som man kopplar till den 12V apparat man vill styra via termostaten. Enheten klarade upp till 12-13 ampere tror jag det var, så den lilla fläkt jag tänker driva borde inte vara något problem.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kap Horn skrivet 18 feb-15 kl 11:45
Hej


Kul att läsa att der rör på sig!


@Krikav


Enklast är en 230 V exvis från Conrad.se. Finns i olika styrkor och storlek.
Där får du även en termostat att koppla på. Det som fungerar som en strömbrytare kan man säger.

Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: krikav skrivet 19 feb-15 kl 12:13
Har gjort ett tappert försök att gå igenom conrads hemsida.
Är det dessa proukter jag ska ha?
http://www.conrad.se/Axialfl%e4kt-EBM-Papst-230-V%2fAC-204-m%b3%2fh-%28BxHxD%29-119-x-119-x-32-mm.htm?websale8=conrad-swe&pi=556705&ci=SHOP_AREA_27806_0812013 (http://www.conrad.se/Axialfl%e4kt-EBM-Papst-230-V%2fAC-204-m%b3%2fh-%28BxHxD%29-119-x-119-x-32-mm.htm?websale8=conrad-swe&pi=556705&ci=SHOP_AREA_27806_0812013)
http://www.conrad.se/Termostat-f%f6r-inbyggnad-0-%2b120-%b0C-Inbyggnad.htm?websale8=conrad-swe&pi=551699&ci=SHOP_AREA_37360_0812041 (http://www.conrad.se/Termostat-f%f6r-inbyggnad-0-%2b120-%b0C-Inbyggnad.htm?websale8=conrad-swe&pi=551699&ci=SHOP_AREA_37360_0812041)

Vad är det mer som behövs?

Är denna fläkt påtok för klen för ändamålet?
http://www.conrad.se/Axialfl%e4kt-Wallair-24-V%2fDC-69%2e7-m%b3%2fh-%28BxHxD%29-80-x-80-x-25-mm.htm?websale8=conrad-swe&pi=537438&ci=SHOP_AREA_27806_0812013 (http://www.conrad.se/Axialfl%e4kt-Wallair-24-V%2fDC-69%2e7-m%b3%2fh-%28BxHxD%29-80-x-80-x-25-mm.htm?websale8=conrad-swe&pi=537438&ci=SHOP_AREA_27806_0812013)

Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: krikav skrivet 19 feb-15 kl 12:14
Får ursäkta om jag verkar tjatig och/eller okunnig. Men det är jag. :)

Är det verkligen 2-4veckors leveranstid på kanalplasten från bygghemma...? Då är det ju nästan sommar innan jag blir färdig!
Finns det att få tag på snabbare någonstans?

/mvh
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kap Horn skrivet 19 feb-15 kl 13:55
Hej Krikav

Din fläkt på 204 m3/h verkar helt ok (vet inte hur stor kollektor du har planerat (men det år alltid att strypa lite) men priset är på tok för hög!
Det finns även http://www.conrad.se/?websale8=conrad-swe&pi=189364&channel=conrad-se&queryFromSuggest=1&refKey=X08t-CTfR (http://www.conrad.se/?websale8=conrad-swe&pi=189364&channel=conrad-se&queryFromSuggest=1&refKey=X08t-CTfR)
Ditt andra val anser jag är för klent.

Som termostat finns en som går från 0 - 50 som är lite mera noggran, annars precis samma...http://www.conrad.se/?websale8=conrad-swe&pi=551698&channel=conrad-se&queryFromSuggest=1&refKey=_FROtt_c- (http://www.conrad.se/?websale8=conrad-swe&pi=551698&channel=conrad-se&queryFromSuggest=1&refKey=_FROtt_c-)

Kom ihåg: när du titta på fläkten så finns det anslutningar "C", "1" och "2". En tåd direkt till fläkten , den andra via termostaten och då gäller "C" och "2" så att att termostaten slår till vid uppnådd temperatur (vid e"1" slår det ifrån i stället).

Leveranstiden på kanalplasten kan vara så lång, men jag fick min beställning redan efter en vecka.

Lycka till

Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: DennisCA skrivet 19 feb-15 kl 14:10
Jag skulle gå till en lokal affär och se om dom har kanalplast, all jag hittat i finland är för dyrt efter frakten kommer till. Det ser ut som en affär där jag har ett presentkort skulle kunna ha kanalplast så jag ska dit och kolla nån dag.

Fanns annars en som sålde ett gammalt fönster i värmeglas för 20 euros, kanske vore bättre t.om. än kanalplast. Tror det var 90x150cm.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kap Horn skrivet 19 feb-15 kl 14:17
Hej Dennis


Visst, detta med rätt material till rätt pris är inte så lätt...glaset är säkert mycket bra och priset hel ok...men tuuuungt!
Fast, skall du inte lyfta det särskild mycket, så varför inte?
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: DennisCA skrivet 19 feb-15 kl 14:56
Jo det är lockande men jag vet inte om det skulle passa, jag vill inte göra den här för stor och den ska passa in på garageväggen, tänkte den får hamna under fönstret. Och så blir det nog kanalplast i framtiden för den större kollektorn så kanske man borde få vanan in nu istället.

(http://i.imgur.com/WIFd2F0.png)

Något såhär har jag tänkt mig, det är den lilla till vänster, den större till höger hoppas jag ska kunna värma snickarverkstan brevid.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kap Horn skrivet 19 feb-15 kl 15:26
Snyggt!



Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: DennisCA skrivet 23 feb-15 kl 20:27
Tack men det var inte så svårt, ritningarna har jag inte gjort, ritade bara in solfångarna.

Var till affären ifråga idag men dom hade så höga priser.... Billigare att beställa på nätet då.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: DennisCA skrivet 24 feb-15 kl 17:52
Nu har jag en skiva på 1x1,2m. Lade upp en annons och en som fanns 1km från mitt jobb så hade en container full med gamla skivor från ett växthus. Måste rengöras men nu har jag så det räcker till en solfångare iaf. Bara man inte var sjuk (igen). Varit sjuk 2ggr på 2 veckor sen barnen började i dagis. Helt sinnes...
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: krikav skrivet 27 feb-15 kl 10:27
Har tänkt göra min LSF 105cm x 250cm (låter kanalplastens storlek styra).
Men nu funderar jag på hur pass tjock den ska vara!
Hur pass breda plankor behöver jag ha till ramen, för att få "tillräckligt" tjock luftsolfångare?
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kap Horn skrivet 27 feb-15 kl 11:02
Hej Krikav


Själv har jag tagit 9,5 cm brädor för lådan och vanlig läkt för nätramen.
Då finns det plats för att kunna fälla in baksidan av UBS och kanalplasten. Ingen plats för isolering dock.


Gjorde en tunn listram rund lådan för att fälla in bak- och framsidan.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: DennisCA skrivet 02 mar-15 kl 08:33
Nu har jag kapat bort de värsta bitarna från skivan med bandsågen och tvättat kanalplasten, den ser ganska bra ut nu, ska börja på en ram snart, tänker att ramen med kanalplasten ska vara en del som skruvas fast i solfångarramen sen, så kan man ta bort den om rengöring/service behövs.

Jag undrar hur man borde göra med kanalerna, ska man plugga sidorna med silikon kanske, vill inte ha någon luftrörelse igenom där, själva poängen med kanalplasten är ju att den har isolerande egenskaper så. Eller kan man skapa problem för sig själv på det viset? Eller bara tejpa kanske.

Har också en massa styrox-isolering för grunder och liknande från husbygget men jag tror inte det nån poäng att isolera en solfångare som ändå ska ta in kalluft. Men till den senare panelen för verkstan som ska arbeta med bara inneluft tror jag det är bra att isolera.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kap Horn skrivet 02 mar-15 kl 16:40
Hej Denis

Jag har kanalplaströren öppen upp- och nertill dock infällt i ramen. Mycket luftrörelse blir det säkert inte.

Hade innan silikon men fick kondens...kanske tejp är en bra lösning.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Rubensgården skrivet 02 mar-15 kl 17:59
Det är allmänt vedertaget att tejpa kanalplast. Viktigt att ta vävtejp för utomhusbruk och för permanent fastsättning.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: krikav skrivet 05 mar-15 kl 16:15
Crosspostar detta med 24volt-forumet, men det är nog frågor som fler fegisar än jag funderar över innan de vågar ta steget. :)

Jobbar mig igenom en envis influensa/förkylning, men börjar känna mig på bättringsvägen.
Har fått alla delar hem (kanalplasten och nätet kom igår!)
Var i tisdags och köpte allt virke jag tror mig behöva och conrad har skickat fläkt och termostat.
Även införskaffat en hålsåg för håltagning i väggen.

Nu har jag dock lite frågor!

* Tätning av springor i konstruktionen:
Det kommer nog inte sluta 100% tätt i alla hörn och skrymslen, hur tätar jag detta på bästa vis? Fönsterkit?

* Målning av luftsolfångaren:
Jag antar att man ska måla så mycket som möjligt svart innuti den? Men vilken färg kan man använda?
Vill ha så naturligt som möjligt, så funderar på linoljefärg. (vilka andra alternativ finns?) Men jag är också fundersam till det där med brandfarlighet. Det kan ju bli väldigt hett i LFS så vill inte att det ska börja brinna för att jag använder lättantändlig färg!
Utsidan har jag tänkt måla i falurött, då det smälter in bäst med huset. Inga konstigheter med det vad jag förstår?

* Håltagning och fläkt:
Hade tänkt mig ett system med recirkulering av luften, dvs LSF matas med luft från rummet, luften värms upp och åker sedan tillbaka.
Hur gör jag bäst detta...? Ett hål uppe och ett hål nere passar väl bäst med hur jag tänkt att LSF ska sitta på ytterväggen.
Men var ska fläkten sitta? Åt vilken riktning ska den blåsa? Bäst komfort kanske det blir om man blåser ut varm luft nere vid golvet, men på så vis så matas LSF med den varmaste möjliga luften i rummet också, vilket säkert sänker verkningsgraden... Hur ska man tänka här? :)

* Rör: Min hålsåg är 111mm jag trodde den skulle passa bra till 110mm avloppsrör, men det verkar vara lite för smått. Finns det några andra rör som lämpar sig bättre?

* Termostaten: Visst är tanken är att man ska mäta inne i LSF, och om temperatur överstiger något värde så sätter fläkten igång?

* Hur kan jag göra på något vis, så att röret ut till LSF sluter sig, då det är för kallt ute? Vill inte att det ska rasa in en massa kalluft under natten!


Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kap Horn skrivet 05 mar-15 kl 16:38
Hej Krikav

Så länge du suger luften genom LFS så gör några otäta ställen ingen skillnad.
In på nedre, ut på övre sidan...den varma luften vill jo av sig själv cirkulera så.

Målning: jag tog mattsvart!!! (allt annat funkar inte) motorfärg invändig från Biltema eftersom den palla för temperaturen (luktar lite i början, men det försvinner snabbt).
Rör: det finns 100 mm ventilationsrör och antingen en "tallrik" som du jobbar manuellt med (och som blir tät) eller ett "jalusi" men dessa är inte riktigt täta.
Titta även för det hos Biltema.

"Metallröret" från termostaten skall in i LSF!

Lycka till och krya på dig!!!
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kontorsråttan skrivet 05 mar-15 kl 18:48
Sett detta bygget?
http://solenergins.egetforum.se/linnars-intersol-1-projekt-bilder-t3.html (http://solenergins.egetforum.se/linnars-intersol-1-projekt-bilder-t3.html)


Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kap Horn skrivet 05 mar-15 kl 19:32
Hej

Ja, för tre år sedan (ungefär). :)
Bra jobbat, enligt min uppfattning för "tungt"...men visst, allt som tar solen till hjälp är enligt min förståelse bara positivt!

Det skall vara enkelt "annars får det kvitta."

Nu kommer tiden då en LSF gör som mest nytta; solen vinner kraft men ändå är det kallt. Jag får nu in ca 45 grader utöver utetemperaturen och det är ett fint bidrag till uppvärmningen av huset.

I torpet var det 7 grader i dag, något jag aldrig har upplevt innan LSF.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: krikav skrivet 09 mar-15 kl 15:59
Nu när jag håller på med mitt projekt så har det dykt upp en fundering....

Om man jämför en luftsolfångare med ett fönster av samma storlek....
Nog måste väl fönstret ge precis lika mycket (eller snarare mer) effekt än luftsolfångaren?

Luftsolfångarens styrka är att den inte strålar ut en massa värme under vinter och under natten, samt att den är billigare att bygga och installera än fönster..?
Är det något annat jag missat i dessa spekulationer?
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: vattuvarg skrivet 09 mar-15 kl 17:51
Får en att fundera på vad som skulle hända med svart nät i ett växthus för boende...
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: krikav skrivet 10 mar-15 kl 11:37
Undrar om jag verkligen gjorde rätt som spraymålade nätet...
Sprayburken jag trodde skulle räcka åt alla tre fångarna räckte inte ens till den första!

Sprayade ett lätt lager på nät och nätram, vände på den och sprayade från andra hållet.
Sedan började jag spraya insidan av lådan (OSB-skivan) och då tog färgen slut...

Gjorde jag fel som sprayade nätet? Trodde det var det mest kritiska för att minska brandrisk, men nu blir jag lite skeptisk!
Sprayade jag för tjockt lager på nätet?

Finns det någon annan färg som man skulle kunna måla på insidan av OSB-skivan med pensel? Sprayburkarna gnager verkligen på mitt miljösamvete och förtar lite av det roliga från solvärme... :/
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kap Horn skrivet 10 mar-15 kl 18:12
Hej Krikav

De första näten (nu kör jag med antracit, dvs svartfärgade direkt)

Nej, det är inte för brandriskens skull utan den mattsvarta färgen omvandlar solen olika våglängder till långa vågor och dessa uppfattar vi som värme.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: krikav skrivet 10 mar-15 kl 19:26
ok, då har jag sprayat nätet i onödan. Inte hela världen!
Det blir billigare med de resterande fångarna då! :)
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Rubensgården skrivet 10 mar-15 kl 20:04
Ska man spraya öppna konstruktioner har jag märkt att det sparar mycket färg om man sprayar i så låg vinkel som möjligt. Alltså om spraymunstycket är ens ögon ska man spraya i en vinkel som gör att man inte kan se genom nätet utan trådarna täcker varandra.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: krikav skrivet 12 mar-15 kl 13:13
Jag kom på ett alternativ som eventuellt kan vara något...
Varför inte skrubba in insidan av lådan med träkol?
Träkol fungerar inte så bra som färg pga att det försvinner av väderrelaterade orsaker.
Men inuti en låda borde det väl inte vara något problem?

Det spar pengar och spar miljön... Så vad är haken? :)
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kap Horn skrivet 12 mar-15 kl 13:54
Hej Krikav

Intressant idé...varför inte testa!
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: krikav skrivet 12 mar-15 kl 14:13
Hej Krikav
Intressant idé...varför inte testa!
Just nu känns helgen obeskrivligt långt borta...
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: vattuvarg skrivet 12 mar-15 kl 22:46
Hemmagjord slamfärg med träkol som pigment?
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: krikav skrivet 13 mar-15 kl 08:57
Har du något recept? :)
Annars tänkte jag bara om man gnussade in träkolet i träet. Det behöver säkert inte vara perfekt för att absorbera en hel del.
Det är ju nätet som ska vara huvudsaklig absorbator.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Rubensgården skrivet 13 mar-15 kl 09:06
Du behöver något bindemedel. Något av mjöl, cellulosalim, filmjölk eller socker. Kan gå att bara gnida in men risken att det blir svart inomhus är överhängande. Spontant känns sockerlösning som en möjlighet då både socker och träkol känns kristallina i hur de beter sig optiskt. Vet inte vad som händer med socker vid 100 grader dock.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: vattuvarg skrivet 13 mar-15 kl 11:36
http://www.byggahus.se/forum/farg-mala-tapetsera/218834-svart-slamfarg-koka-egen.html (http://www.byggahus.se/forum/farg-mala-tapetsera/218834-svart-slamfarg-koka-egen.html)

http://www.stockholmslansmuseum.se/faktabanken/slamfarg/ (http://www.stockholmslansmuseum.se/faktabanken/slamfarg/)

https://ekenasgard.wordpress.com/2009/09/22/att-koka-egen-farg/ (https://ekenasgard.wordpress.com/2009/09/22/att-koka-egen-farg/)
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: krikav skrivet 29 mar-15 kl 14:27
Tänkte bara hoppa in som hastigast och berätta att luftsolfångaren varit uppe i snart två veckor nu.
Det har ju inte varit så många soliga dagar, men de dagar solen ändå tittat fram så har det märkts direkt på vedförbrukningen.

Har inte hunnit måla den utvändigt (falurött) ännu (vill ha finväder för att färgen ska torka).
Har ambitioner om att få upp en till, men det är så mycket annat nu, så den får nog bidra i höst istället... :)
Ska försöka få till lite bilder!
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kap Horn skrivet 30 mar-15 kl 20:28
Hej Krikav


Gratulerar...och så är även du redan en som är nöjd med sin solfångare!!!


Visst ger den ett fint värmetillskott...
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: krikav skrivet 01 apr-15 kl 19:33
Förvånansvärt stort värmetillskott.
Om jag mätt och räknat rätt, så gav den mig 1200W när solen stod som högst häromdagen och det var snövitt på marken nedanför. :)
Förutom det, så har vi kunnat ändra vårt beteende. Om det är lite kyligt, men LSF just kommit igång behöver man inte slentrianelda.
Toleransen för lite kyla har blivit högre på något vis...

Så luftsolfångaren spar mer värme, än vad den producerar! :D
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kap Horn skrivet 02 apr-15 kl 19:09
Hej Krikav

Kul att läsa hur mycket nytta du redan har haft efter bara tre veckor...och även du är "fast"!
Som jag skrev tidigare: jag har inte hört någon negativ kritik av de som har installerat en sådan kollektor.

1200 W effekt är fullt möjligt (beroende på ytan förstås), och där hjälper även snöreflektionen så som du la märke till.
Visst är denna enkla teknik en tillgång !!!

Ärligt talat förstår jag inte varför så många krånglar till det med en himla massa teknik när man kan komma åt nästintill gratis energi med enkla medel som en "svart låda" är.


Glad påsk och mycket  (http://www.wuerziworld.de/Smilies/nt/nt13.gif)


Kap Horn
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: krikav skrivet 03 apr-15 kl 00:48
Det enda möjliga sättet att göra fel på, det är att inte bygga en. ;)
Så oerhört lätt att snöa in på detaljer och verkningsgrader och dittan och dattan... och så blir det inte av!

Svärfar har byggt en till garaget nu också!
Endast en svartmålad låda täckt med spilbit han hade ifrån växthusbygge, ett hål in genom väggen, ingen absorbator. Heller ingen fläkt utan bara självdrag.
Unken doft är enligt hans egen utsago helt borta.
Ska dit på lördag och ska passa på att inspektera då! :)

Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: DennisCA skrivet 03 apr-15 kl 15:21
Mitt ska nog bli av, helt enkelt varit för sjuk för att kunna gå ut och jobba så mkt. Går på antibiotika nu.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kap Horn skrivet 23 apr-15 kl 10:26
Hej

Redan för tre år sedan såg jag på väg till Sälen söderifrån två grannar ute på landsbygden som hade var sin solfångare på garageväggen.
Där var det väl någon som började och grannen hakade på.

Nu såg jag även en ca 2 m2 stor solfångare på ett av bostadshusen...detta gör man inte om man inte har lagt märke till hur effektiva dessa enkla kollektorer är!

Kanske nästa år även grannen har en på huset  ;)
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: vattuvarg skrivet 24 maj-15 kl 12:52
Stod och lastade grejor på pall häromdagen och en tanke slog mig. Skulle man inte kunna göra en enkel testanläggning med pall, pallkrage och en plastskiva? Det svåraste vore att göra myggnätsramen.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kontorsråttan skrivet 31 jul-15 kl 20:48
Nu har jag fått min LSF i drift. Tog en tid men kom över glas till bra pris (0kr), och denna sommaren blev det lite tid så nu är den klar. Inget växthus framför, men en LSF inbyggd i vägg som "Linnar" som inspirerat mig till.
Lite färg & några plankor kvar, annars klart.

Inte räknat, inte analyserat hur, bara byggt enligt ett recept som passade, och som funkade. Optimalt? Vem vet.

Värmer garaget med solen, innan ca 16 grader, efter ca 21 grader och det en mulen regnig eftermiddag.
En fläkt för att bättra luftflödet drar ca 60W.

Planerar nästa till avfuktning av krypgrund, blir en "Kap Horn" med Biltema insektsnät och några gamla fönster.

Tipset till alla är bygg, allt är bättre än inget.
Just do it..
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kap Horn skrivet 31 jul-15 kl 22:01
Hej kontorsråttan

Inget att tillägga...redan nu har du nämligen förstått: bara bygger en sådan låda och man ligger på +
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kontorsråttan skrivet 01 aug-15 kl 18:58
@ Kan Horn
Japp känner att jag ligger på +

Hemkommen efter en dag på tur, sol när jag åkte, sol när jag kom hem vid sexsnåret.
Kollar temperaturen i garaget, 27 grader.  :o var ca 17 när jag åkte & fläkten precis startat.
Öppnar & vädrar, bara för att kunna vara i garaget ikväll.

Nästan så jag längtar till höst/vinter/vår för att se hur effektiv min LSF är, för just nu på sommaren funderar jag på hur jag kan begränsa effektiviteten...

Hur går det för er andra?  ;)
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: DennisCA skrivet 01 aug-15 kl 22:30
Allt material bara står i förrådet. Men jag måste få det gjort innan hösten blir för kall. Har allt jag behöver nu, kanalplast, isolering, nät, trä, t.om. en termostat.

För sommaren har jag inte alls behövt värme, tvärtom, mitt garage är så välisolerat att det är riktigt skönt, 17-20 grader när det varit som varmast (28 grader) och sedan samma temp på kvällen när det var 15 grader.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kontorsråttan skrivet 01 aug-15 kl 22:42
Allt material bara står i förrådet. Men jag måste få det gjort innan hösten blir för kall. ...

Då e du på gång,  ;D

Kan läska med lite data från idag.
(http://i303.photobucket.com/albums/nn136/EazzyW/Hus/15-08-01_zpsky24noou.png) (http://s303.photobucket.com/user/EazzyW/media/Hus/15-08-01_zpsky24noou.png.html)
Garaget var stängt fram till 18:00 då jag fick vädra för att kunna vara i garaget...
Solen når väggen vid ett snåret och tills den går ner.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: DennisCA skrivet 01 aug-15 kl 22:48
Jooo bara jag får några andra projekt avslutade så blir det nog av. Lägger marksten just nu.

Annars ett sätt jag funderat på vad gäller sommaren och då man inte vill ha värme så vore om man hade en öppning i toppen och en i botten. Som man kunde stänga då det blir kallare såklart, då borde ju luften stiga igenom luftsolfångaren. Jag tänker det är bättre än att bara stänga av väggkanalerna, för då kan solfångaren bli så jättevarm.

Eller så bygger man ett skydd som är vitt som man täcker över den med bara.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: kallstrom_74 skrivet 15 aug-15 kl 23:22
nu fångade ni MIN uppmärksamhet..Biltemas myggnät?? haft drömmar om att göra en nätsolfångare, men ett svart aluminiumnät från (tyskland?) kostade ju multum....så ni påstår att det går med Biltemas myggnät alltså? som är av plastöverdragen glasfiber?? smälter inte det????
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: DennisCA skrivet 16 aug-15 kl 09:29
Vi får se hur det går.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kontorsråttan skrivet 16 aug-15 kl 10:15
Jag har mätt över 70 grader C i min LSF (med dåliga givare som bottnar) och liknande konstruktion har (mer exakt) mätt 120 grader C som max. Vid 120 grader C läcker det ut lika mycket värme som tillförs, därför kan det inte bli varmare än så.

Detta är utan fläkt, med startad fläkt sjunker temperaturen.

Och det är data från en baklufts LSF med isolering och plåt, men jag anser att man kan ha 120 grader C som en tumregel på vad max temp kan bli i LFS, lite beroende på konstruktion & hur mycket den läcker.

Någon data på biltemaproduketn hur mycket värme den tål?
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: ca skrivet 16 aug-15 kl 19:29
Finns väl ingen anledning att ha 70-100 grader i solfångarn. Då är flödet på tok för lågt.  Kvaddade 2 fläktar på det viset innan de ersattes med en fläkt på kalla sidan. Tex de vanliga kanalfläktar från ca-östberg el systemair är gjorda för max 50 grader
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kontorsråttan skrivet 16 aug-15 kl 19:45
Nej det finns ingen anledning att ha för varmt i LSF, men det är bra att materialet klarar de temperaturer som kan uppnås, OM fläkten inte skulle fungera, vid ett strömavbrott te.x eller om man bygger för självdrag.

Min fläkt klarar 75 grader C enligt leverantören & jag ligger under det när den går.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: DennisCA skrivet 18 sep-15 kl 20:18
Nu har jag äntligen börjat på luftsolfångaren. Gjort en ram som håller kanalplasten:
(https://farm6.staticflickr.com/5824/20897608933_aac0abb41c_b.jpg)

Sedan själva solfångaren, planen är att skruva fast den i väggen med de tre balkarna går tvärst över och styvar upp ramen:
(https://farm6.staticflickr.com/5770/21507584422_4af79f86e9_b.jpg)

Isolering på sidorna ditlagt och limmat med sikaflex. Ska lägga mera isolering efter den är uppe på väggen och hålerna genom väggen gjorda:
(https://farm6.staticflickr.com/5696/21331823839_0e99e6b2ff_b.jpg)

Kvar är väl själva nätramen, hålen genom väggen och fläkten. Ja och några småsaker som excenterlås att spänna fast fönsterramen i solfångaren med. Ska också täta med en list där. Och allt ska målas, mattsvart på insidan och vitt utanpå.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kap Horn skrivet 18 sep-15 kl 20:49
Hej Dennis

Roligt att du har kommit i gång...och när den väl är på plats, så kommer du att ha ännu "roligare" när du märker hur en sådan enkel låda ger ett fint värmetillskott!
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kontorsråttan skrivet 19 sep-15 kl 10:42
Ser bra ut Dennis.
Ser fram emot fortsättningen.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: DennisCA skrivet 20 sep-15 kl 11:34
Målat den igår och idag, och insidan spraylackade jag mattsvart. Hittade några gångjärn så ramen blev som en dörr man kan öppna, vilket blir bra för service och modifikationer.

Kom dock just på en tankevurpa, jag måste ju göra nätet så att inkommande luft kommer in under eller "framför" nätet, så då måste jag offra en viss yta på nätet genom att placera det högre upp, kan inte bli lika stor som insidan på kollektorn...

Ja eller så drar jag röret rakt igenom nätet. Tror det blir bäst så.

En sak jag funderar på också är om jag lägger intaget i det nedre hörnet och uttaget i det övre motsatta hörnet, istället för i mitten, känns som det introducera mera turbulens, vilket man ju vill ha så luften mixas bäst.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: DennisCA skrivet 22 sep-15 kl 11:04
Monterade den igår och märkte att fasiken vad tjock den blev, säkert 20cm, använder 14cm bräder till ramen och sedan kommer fönsterramen ovanpå det.

Tänker jag plockar ner den igen och tar ner ramens tjocklek till 10cm istället. Nätet behöver ju inte vinklas mycket, snarare bättre med minimal vinkel känns det som.

Jag började också fundera på om jag borde trycka in luften ovanifrån och ha utloppen på botten, då går ju värmen i motsatt riktning än vad den vill och det känns som det blir mera turbulens på det viset, så att luften mixar sig bättre genom nätet. Och så får man in luften där man vill ha den, mot golvet.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kap Horn skrivet 22 sep-15 kl 11:09
Hej Dennis


Min första modell blev rätt "Tjock" den också.
Nu är jag nere på 9 cm. Där går för mig gränsen så att jag får in ramen (vinklat).


Själv skulle jag inte trycker in luften eftersom jag inte får en kollektor så tät så att jag trycker ut luften och därmed får förluster.
Vid sug så gör en springa inte mycket, för luften skall jo in ändå.


Jag har även en modell med insug på toppen och det fungerar alldeles utmärkt.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: DennisCA skrivet 22 sep-15 kl 20:55
Jag lät tjockleken vara, hade ju redan satt dit en isoleringslist och ville inte slösa den. Får vara såhär tillsvidare. Nätet är på plats, allt som behövs är fläkten.

(https://c2.staticflickr.com/6/5816/21009281204_7e8453a348_b.jpg)

Till ytan blev den ganska liten, ska se hur den funkar i vinter dock, se om det är värt att göra en större modell eller ej.

Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kap Horn skrivet 22 sep-15 kl 21:03
Hej Dennis

Snyggt jobbat...du kommer att se: det är värt det!
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kontorsråttan skrivet 22 sep-15 kl 21:31
Ser bra ut, så bra att jag skulle vilja ha några mer detaljbilder, har lösa fönster som ska bli LSF och behöver lite inspiration.
Den jag byggde är ju inbyggd i väggen och nu ska jag göra lösa lådor.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: DennisCA skrivet 23 sep-15 kl 08:01
Ska försöka ta mera bilder sen, inte så mycket att se egentligen.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Vitis skrivet 23 sep-15 kl 11:17
Bra jobbat Dennis!

Här är det mycket tänkande och lite verkstad... bra med lite inspiration.

Hoppas få tummarna ur och komma igång med ett (två) bygge. Eftersom jag håller på med både fasad och innerväggar i två rum just nu så kanske jag borde förbereda för genomföringar av luftkanalerna och lägga in rör för el innan jag putsar väggen. Så slipper jag riva i de nya fina väggarna sen.

Funderar på att använda ett par gamla duschdörrar som glas till lådorna. Glaset är inte plant och jag funderar på om/hur det påverkar instrålning/reflektion av solen.

Glasen ser ut som på denna bild:

(http://www.nilssonbadrum.se/sites/default/files/imagecache/produkt_prev400px/imagecache/fullsize_merge_nilsson100proc/images/img_duschvagg/inr/img_extended/img-basic-stimson.jpg)

Låter bra att det funkar att suga in luften nere, vill gärna ha varmluften vid golvet istf. uppe i taket.

@KapHorn: Tycker du att det påverkar fläkteffekten mycket att suga nere istf. där uppe?

@Alla: Teorier ang. de buktiga glasen? För och nackdelar. Den uppenbara nackdelen är att dom är tunga.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kap Horn skrivet 23 sep-15 kl 11:37
Hej Vitis
Vilken originell idé! :D

Det kan funkar har jag en spontan känsla av fast volymen kan bli rätt stor kanske?

Själv har jag en kollektor där jag tar in luften uppe och in i huset nere. Kunde inte märka några direkta nackdelar.
Den lilla "uppvinden" som varm luft ger upphov till klarar en fläkt lätt av.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Vitis skrivet 23 sep-15 kl 11:51
Hej Vitis
Vilken originell idé! :D

Det kan funkar har jag en spontan känsla av fast volymen kan bli rätt stor kanske?

Själv har jag en kollektor där jag tar in luften uppe och in i huset nere. Kunde inte märka några direkta nackdelar.
Den lilla "uppvinden" som varm luft ger upphov till klarar en fläkt lätt av.

Ok, låter bra med fläkten. Draget av värmen borde inte bli så stor och lite överdimensionerad fläkt är ju inte hela världen.

Glasen är inte mycket böjda som man kan tro (bilden visar ju två dörrar). Blir kanske 5cm högre än med en plan skiva.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kap Horn skrivet 23 sep-15 kl 11:55
Vitis

Sätt i gång vet jag!

Jag har sett böjda kollektorer förr och det just med tanke på reflektionen som antagligen tom minskar!
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kontorsråttan skrivet 23 sep-15 kl 13:49
Denna http://www.brunzell.com/projekt/solfangare/ (http://www.brunzell.com/projekt/solfangare/) har ett vält glas.
Go for it!
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: DennisCA skrivet 25 sep-15 kl 08:00
Jag undrar om det är någon större skillnad med sådant glas som inte har några isolerande kanaler? Det verkar ju lättare att jobba med än kanalplast och mera genomskinligt.

Annars börjat på elektroniken och den funkar fint, fläkten känns stark:
(https://c2.staticflickr.com/6/5799/21683724042_c00662155f_b.jpg)

(https://c2.staticflickr.com/6/5774/21669127956_85af1b65e6_b.jpg)

Funkar fint men temp-sensorns sladd är för kort, jag undrar om det går att skarva i den eller om man kommer att sabba den om man prövar.

Försökte ta några bilder på insidan av solfångaren i morse men det var för mörkt ute så det blev inte till nånting.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kontorsråttan skrivet 25 sep-15 kl 08:40
Styrningen väcker mitt intresse, vad använder du? Jag är lite för dålig för att identifiera.

Själv kör jag med termostat från Conrad som styrning, men har några ebay fynd(?) på väg hem som är tänkt bli en Arduino baserad styrning.
Får se om jag lyckas.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: DennisCA skrivet 25 sep-15 kl 08:48
Det var en riktig billig sak från ebay, köpte redan förra vintern, liknande till denna, om inte samma sak:
http://www.ebay.co.uk/itm/W1209-Digital-thermostat-Temperature-Controler-50-110-C-12V-sensor-/141699942800?hash=item20fdf98990 (http://www.ebay.co.uk/itm/W1209-Digital-thermostat-Temperature-Controler-50-110-C-12V-sensor-/141699942800?hash=item20fdf98990)

Helst skulle jag vilja ha så att fläkten slår på när det är varma i solfångaren än inomhus men det går inte med denna så den slår nu på om tempen är 15+ i solfångaren.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kontorsråttan skrivet 25 sep-15 kl 11:14
Det var intressant, dock kör jag 230V~
Tanken var att jag skulle få ihopa nått med Arduino som kollar LSF temp mot inner temp och styra lite mer intelligent, men termostat får funka så länge..
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: DennisCA skrivet 26 sep-15 kl 20:23
Såhär ser nu själva nätramen ut
(https://c2.staticflickr.com/6/5690/21708730186_41910492a4_b.jpg)

Och monterad igen
(https://c1.staticflickr.com/1/585/21744153441_b7028bc4e0_b.jpg)

Jag har tätat solfångaren med polyuretanskum, föry igenom rör och tätat dom också med samma så nu är det tätt. Allt som behövs är att montera fläkten permanent på ett snyggt vis, och en filterlåda för den inkommande luften.

Nåja, det nedre röret i solfångaren ska modifieras ännu så att luften måste gå igenom nätet. Kanske några strategiskt vinklade bitar för att introducera mera turbulens i luftflödet vore en idé.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: DennisCA skrivet 27 sep-15 kl 17:24
Fläkten installerad.
(https://c2.staticflickr.com/6/5680/21758125795_35722bbba1_b.jpg)

Gjorde en filterbox så att smutsig luft inte dras in i solfångaren:
(https://c1.staticflickr.com/1/725/21746476742_07f0d10563_b.jpg)

Filterboxen monterad:
(https://c1.staticflickr.com/1/657/21571272289_57eff444f6_b.jpg)

Såhär ser det ut för tillfället:
(https://c2.staticflickr.com/6/5833/21571280149_0019c5d07d_b.jpg)
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kontorsråttan skrivet 27 sep-15 kl 21:50
Stiligt.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: DennisCA skrivet 04 okt-15 kl 20:40
Funkar gör den också, startade i morse automatiskt när jag nyss kommit dit, då var tempen 11 grader i garaget, ner från 14 då jag slutade igår. Solen lyste bra hela dagen och den pumpade stadigt ut 16 graders värme, Garaget i överlag steg till lite över 15 grader över dagen. Ingen värme används i garaget förutom panelen.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kap Horn skrivet 04 okt-15 kl 21:11
Hej Dennis

Bra...fast lite mera än 16 grader tycker jag borde du ha fått. Fast, det beror jo även hur stort flöde du har.
Själv har jag ca 30 grader mera än utetemperatur för en kollektor på ca 1,5 m2 och ett flöde på ca 1,2 m3/h
Vissa stirrar sig blind på hög temp men tänker inte på luftvolymen.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: DennisCA skrivet 05 okt-15 kl 05:20
Den blev väldigt liten till ytan sist och slutligen räknade jag ut, 0,8m2 endast, kanske är orsaken. Kanske även polykarbonat glaset som var begagnat inte är det bästa. Jag har en stark fläkt som ger 234,9 m³/h
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kap Horn skrivet 05 okt-15 kl 09:14
Hej Dennis

Ytan plus denna starka fläkt förklarar saken.

Du får varken mera eller mindre energi oberoende, men vill du få in varmare luft är det bara att "bromsa" flödet.
Å andra sidan blir luften i garaget rejält utbytt och torrare.


Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: DennisCA skrivet 05 okt-15 kl 10:19
Jo jag tror det är lika bra såhär. Lär förså det är bättre verkningsgrad att värma mera luft lite än tvärtom. Luften ska nog röras om så hela verkstan blir varm och gärna att det är torrt också, speciellt då det är en snickeriverkstad. Funderar om jag sdka göra en liten en till och lägga över tilluftsventilen på andra sidan dörren (med självdrag).
Titel: myggnätet?
Skrivet av: kallstrom_74 skrivet 20 dec-15 kl 01:17
DennisCA.... hur verkar biltemas myggnät vara??
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: DennisCA skrivet 20 dec-15 kl 09:15
Det har jag haft noll problem med. Men som sagt temperaturerna i min solfångare blev aldrig vidare höga tack vare den starka fläkten.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: kallstrom_74 skrivet 01 jan-16 kl 19:43
låter rätt bra det! Jag tänkte mest att det skulle bli så varmt att nätet skulle börja smälta eller något liknande...

då skulle man kunna säga att man i tanken kommit ett steg närmare att kunna bygga en sol-kollektor i huvudet iallfall
funderingarna är så här:

ett dubbelfönster, som jag bygger en ram runt och fäster Biltemas byggnät- hur djup behöver lådan vara?

vilken sorts fläkt kan jag använda? och vart sätter jag den?

ska man driva den med solpanel eller inte? om ja..vilken solpanel ska man använda?

problemet är att man bara har kvälls sol som bokstavligen lyser på väggen innan den går ser
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Macrint skrivet 12 jan-16 kl 18:07
Hej och tack för fin info så här långt!

Tänkte bygga en LSF med kanalplast cirka 1,5-2m2 stor med en solpanel på 36w som ligger och skräpar hemma. För enkelhetens skull funderar jag på att koppla den direkt till en fläkt och skippa termostat.

Räcker 36w för en såpass stor lsf eller bör jag investera i en starkare solpanel?

Vad tror ni om nedanstående fläkt för ändamålet? Går det enkelt att koppla elektronisk termostat och starta fläkten om LSF temperaturen överstiger inomhustemperaturen så gör jag förstås gärna det, skulle vara tacksam för länk till en lämplig elektronisk termostat i så fall.

http://www.conrad.se/Axialfl%e4kt-EBM-Papst-4312-NGN-12-V%2fDC-166-m%b3%2fh-%28BxHxD%29-119-x-119-x-32-mm.htm?websale8=conrad-swe&pi=560096&ci=SHOP_AREA_27806_0812013
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kap Horn skrivet 12 jan-16 kl 18:50
Hej Macrint

36 Watt räcker mera än väl!
Själv har jag en 10 Watts panel.

Tomgångsspänningen ligger antagligen kring 18 V, därför skulle jag välja en fläkt på 18 V och med 1,5 - 2 m2 skulle jag satsa även på lite mera luftvolym...kanske kring 180m3.

Conrad har även en passande termostat http://www.conrad.se/Termostat-f%f6r-inbyggnad-0-%2b50-%b0C-Inbyggnad-0-till-50-%b0C.htm?websale8=conrad-swe&pi=551698&ci=SHOP_AREA_37360_0812041 (http://www.conrad.se/Termostat-f%f6r-inbyggnad-0-%2b50-%b0C-Inbyggnad-0-till-50-%b0C.htm?websale8=conrad-swe&pi=551698&ci=SHOP_AREA_37360_0812041)
vilken passar in i en kopplingsdosa från Biltema: http://www.biltema.se/sv/Bygg/El/Elektrikerverktyg/Kopplingsdosa-2000034324/ (http://www.biltema.se/sv/Bygg/El/Elektrikerverktyg/Kopplingsdosa-2000034324/)

(http://4.bp.blogspot.com/-bejzhL3AYn0/UYUSWAqeBRI/AAAAAAAAEEA/McNW8WQ4tRs/s200/Die+Kunst+des+Sonnenfangens+8.JPG)
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Radar skrivet 12 jan-16 kl 20:53

Tänkte bygga en LSF med kanalplast cirka 1,5-2m2 stor med en solpanel på 36w som ligger och skräpar hemma. För enkelhetens skull funderar jag på att koppla den direkt till en fläkt och skippa termostat.



Jag är inte riktigt med på hur du tänker här.
Tänker du bygga en luftsolfångare med en solpanel inuti. Nog sätter du väl solpanelen bredvid ,va?
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Macrint skrivet 12 jan-16 kl 22:33
Jo solpanelen får sitta bredvid, rädd att det blir för varmt annars. Beställde 10w solpanel på cdon för 289kr och nedanstående fläkt på 12v maxeffekt 10w och 238m3/h. 209kr.

http://www.conrad.se/Axialfl%e4kt-%28Industri%29-Sunon-EEC0381B1-000U-A99-12-V%2fDC-234.46-m%b3%2fh.htm?websale8=conrad-swe&pi=183779&ci=SHOP_AREA_27806_0205070

Tillsammans med termostaten som länkades ovan.

Tack för hjälpen så långt, jag återkommer med fler frågor och bilder på bygget när det fortskrider :)
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: DennisCA skrivet 13 feb-16 kl 22:01
Nu på vintern har jag kunnat konstatera att kondensen inuti solfångaren har nog varit det största problemet än så länge. När solen lyser och fläkten går så efter en stund är kondensen borta, men annars inte. Vet inte vad som är bästa lösningen.

Jag har tänkt göra en större version nästa höst för denna var i minsta laget, då har jag tänkt göra en med plåt och ett stilla luftlager, frågan är om det blir kondens bakom plåten, speciellt under de mörka månaderna då solfångaren i praktiken inte används.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kontorsråttan skrivet 15 feb-16 kl 19:17
Kondens bakom plåten, kanske, hur kollar jag när den är inbyggd i väggen?

Hur som, tog jag lite data på min anläggning.
Grundvärme i garaget 7-8 grader C
En solig eftermiddag senare 14 grader C
Kommer jag ihåg drar jag ut en ny graf imorgon, nyfiken på avkylningen.

Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: DennisCA skrivet 17 feb-16 kl 09:54
Det bästa är förmodligen att ha vädringsluckor på varje sida, en lågt och en högt placerad. Så får det dra igenom luften bara. Sen pluggar man ingångarna i väggen ordentligt på vintern. Även en bra idé att ha på sommaren då man inte kanske vill värma något.

Då jag bygger en ny tror jag jag kör med begagnade fönster, mycket billigare än att köpa polykarbonatskivor, ens tunna enkla sådana. Den skulle gärna få vara 2x1m eller högre. Men inte så mycket bredare. Sen måste jag fundera noggrant på hur jag ska bygga kanaler som ska leda luften bakom plåten då jag inte tänker göra nya kanaler genom väggen utan återanvända dom som finns och den nya solfångaren blir mycket större.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: vattuvarg skrivet 20 feb-16 kl 15:09
Då jag bygger en ny tror jag jag kör med begagnade fönster, mycket billigare än att köpa polykarbonatskivor, ens tunna enkla sådana.

Undrar om spänd ETFE-folie i dubbla lager skulle fungera tillräckligt bra?
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: DennisCA skrivet 20 feb-16 kl 17:45
BEror på hur bra det står emot UV strålning, om alls.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kap Horn skrivet 20 feb-16 kl 20:01
Hej Vattuvarg


Klart fungerar det...men, kolla hur mycket solljus materialet stänger ute.
Mindre effekt än med glas, eller plastskiva blir det säkert.
Men å andra sidan kan du lätt och för en billig peng bygger större!
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: vattuvarg skrivet 24 feb-16 kl 10:44
BEror på hur bra det står emot UV strålning, om alls.

Det används bland annat i the Eden projects stora växthusbubblor. Det klarar tydligen UV-strålning bra.


Klart fungerar det...men, kolla hur mycket solljus materialet stänger ute.
Mindre effekt än med glas, eller plastskiva blir det säkert.
Men å andra sidan kan du lätt och för en billig peng bygger större!

Ett lager ETFE släpper genom ~85% ljus. Några procent till försvinner med andra lagret. Materialet släpper genom UV-strålning.

Dessutom väger materialet en hundradel av motsvarande glas och är i det närmaste självrengörande.

Kan LSF:n göras transparent som del av växthusvägg, tro?
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kap Horn skrivet 24 feb-16 kl 18:26
Hej Vattuvarg


Det är som med dina HTBH...bara bygg...du kommer att gå +, så som vi gör den ultimata "solfångaren" biet!


Låt dig inte bromsas av "det kunde ha varit bättre"...
Visst det kan alltid bli bättre...men att inte testa och göra ett försök, det är helt klart "sämst i klassen". ;)
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: vattuvarg skrivet 25 feb-16 kl 17:56
Stugan behöver extravärme. Behöver inte vara krångligare än så.

...och nej, jag går aldrig direkt från tanke till byggande. Jobbar på att korta processen, dock.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kap Horn skrivet 29 feb-16 kl 19:07
Hej

Fick ett PM och kanske frågan och mitt svar kan vara av intresse...?

Hej Manfred Kap Horn
Ursäkta att jag stör men är i färd med att bygga lsf.
Men efter att läst på din tråd på alternativ.nu (http://alternativ.nu/) att göra så enkelt så möjligt.
Så vart det lite lättare.
Var förut helt inne på alunät bolist säljer ju inte så dyra, dock måste de målas.
Men förstod att glasfibernät var lika bra?
Har du hört om biltemas nät håller för värmen?
Alla andra menar att det är mkt viktigt med isolering gör du fortfarande dina utan?
Tacksam för svar misstänker att det är många som tjatar och har frågor
Med vänlig hälsning


---

Hej

Nej, du stör inte alls..av den enkla anledningen att en lsf oavsett byggnation är enbart positiv!
Jag vill inte säga till dig hur du skall bygga din lfs, det är som hemmabyggare ditt ansvar, men jag kan berätta hur jag skall bygga min nästa (japp, jag har en känsla av att det blir en till).

Dubbla nät utan tvekan, ramen kan hållas med ett avstånd på cm-nivå, det är inte volymen i lådan som är det viktiga.
Vet ej hur det är med Biltemas nät, men skulle jag hitta redan mörk glasfibernät, så skulle jag ta det.

Isolering kostar mera än vad det smakar, men visst, att isolera baksidan på något sätt ger några grader extra, men framförallt tycker jag att i det här fallet spelar "storleken en roll"...med andra ord skulle jag rikta mitt ögonmärk på att maximera ytan så mycket som möjligt.

Och jag "stirrar mig inte heller blind"  på maxtemperaturen (även om det är kul att följa den) utan hellre mycket flöde med lägra temperatur än låg flöde med hög sådan...(sitter i ryggmärgen från en värmetekniker: förlusterna blir större när temperaturskillnaden mellan "ute och inne" ökar).
Och om du tänker efter så är det tämligen självklart.

Bara bygg!!!

Du kan inte gå back på det som hemmabyggare...men, om inte solen lyser så...är det klippt ändå.

Själv har mina solfångare här hemma betalat sig efter två år (ok, hemmabyggen) och jag har haft fin utdelning nu de senaste dagarna med klar himmel.
Bara som en liten fingervisning vad som händer så här års:
strålande blå himmel förra veckan...max 52 grader...strålande blå himmel i dag...max 54 grader (som sagt, stirra dig inte blind på själva "maxet" utan se på skillnaden.

Än en gång: bara bygg!!! för än har jag efter 11 kollektorer inte hört någon som var missnöjd med "tekniken" eller resultatet för den delen.
Ett mindre underhållsfritt system kan du letar efter.

Fast kom i håg, detta kan aldrig ersätta ett mera "pålitligt" värmesystem...men understöda?...alla gånger!!!

Hälsningar

Manfred alias Kap Horn


(http://www.wuerziworld.de/Smilies/nt/nt13.gif)
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: DennisCA skrivet 01 mar-16 kl 10:41
Jag hade cirka 16 grader som kom in då solen lyste och det var -10 utanför för nån vecka sen. Tempen i garaget den dagen var väl 10C men så kör jag oljeelement med termostat för huvudsakliga uppvärmningen.

I år har vi faktiskt konsumerat över 2200kWh mera än förra året trots allt.

Men jag har hållit det varmare i verkstan i år, hela tiden. Förra året kunde jag hålla det 4 grader eller så och köra med värmeblåsare då jag var där en stund. Nu är det 10 hela tiden. Det kostar således runt 2200kwh per år att hålla verkstaden varm. Jag vill nog få ner den siffran... större kollektor borde hjälpa, liten kollektor för förvärmning av inkommande luft kanske.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kontorsråttan skrivet 20 mar-16 kl 11:11
Vanliga frågor är:
Funkar LuftSolFångare?
Är det svårt att bygga?
Viken teknik ger bästa resultat?

Och svaren är:
Ja.
Nej.
Den som blir byggd..  ;D

Nu har det varit soliga dagar & kalla nätter, och såhär ser värmen ut över 24 timmar i garaget.
(http://i303.photobucket.com/albums/nn136/EazzyW/chart_garage_19-20_mars_16_zpskdl91e4v.png) (http://s303.photobucket.com/user/EazzyW/media/chart_garage_19-20_mars_16_zpskdl91e4v.png.html)
På kvällen ca 20 grader som sjunker till ca 10 grader över natt tills solen drar igång igen vid 12 snåret.
Inte helt optimalt för ett bostadshus, men för ett garage som man är i på kvällen efter jobbet är det helt OK.

Lite data:
LSF som tar luft inifrån garaget bakom plåt (absorbent) med en storlek av ca 10m2 i västerläge, kvällssol.
Garage på 60m2 på oisolerad platta, tunna väggar, 2 portar och tilläggsisolerat tak.
Grundvärme (och boost när det behövs) står en enkel luftvärmepump inställd på 7 grader. (frostskyddsläge)

I dagsläget använder jag en 220V fläkt med enkel termostat så jag kan inte utnyttja LSF till max, en differentialtermostat är beställd som ska göra att fläkten drar när temperaturen i LSF är högre än i garaget.
Den ska kompletteras med en termostat för att stänga av när det blir för varmt i garaget och en för att starta om det blir för varmt i LSF, fläkten är specad till 75 grader.
Någon lösning på "dump" av värme under de varma månaderna eller täcka LSF står på att fixa listan.

Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kap Horn skrivet 21 mar-16 kl 18:22
Hej Kontorsråttan

Ännu en som har blivit "biten".

Detta sammanfattar det hela:

Funkar LuftSolFångare?
Är det svårt att bygga?
Viken teknik ger bästa resultat?
Och svaren är:
Ja.
Nej.
Den som blir byggd.. ;D

Det är nu de bästa resultaten finns...när solen stiger högre, så minskar faktiskt värmen igen (om fångaren sitter på en vägg), så jag har aldrig haft problem under sommaren...dörrar och fönster är ändå på vid gavel...

Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kontorsråttan skrivet 21 mar-16 kl 18:53
Biten, japp, har ett projekt till avfuktning av krypgrund på lut.
Blir med styrning så jag inte trycker in fukt i grunden.
Kan utveckla om intresse fins.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kap Horn skrivet 21 mar-16 kl 19:57
Hej igen

Intresset finns säkert!

Angående källaruryme finns läsvärt här: http://www.lfs-web.se/ventilation-krypgrund.htm (http://www.lfs-web.se/ventilation-krypgrund.htm)
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kontorsråttan skrivet 21 mar-16 kl 21:04
Det är en bra sida det där.

Viktig info på http://www.lfs-web.se/fukt.htm (http://www.lfs-web.se/fukt.htm)
så gäller det att veta vad som händer med luften/fukten när den kommer in i krypgrunden.
Här har Penthon en färdig lösning som jag har installerat, mer info här http://www.penthon.com/produkter/penthon-solvarme/teknisk-fakta-om-solvarme/ (http://www.penthon.com/produkter/penthon-solvarme/teknisk-fakta-om-solvarme/) ett system jag är nöjd me.
Men de solfångarna jag fick med var har inte riktigt vad jag ville, så där ska jag bygga egna, större, snyggare  ;)

Rent praktiskt kan man bygga en anläggning helt själv med lämpliga delar, jag nöjer mig att förbättra luftsolfångarna.

Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: xlab skrivet 25 mar-16 kl 14:18
Finns någon som börjat bygga luftsolfångaren enligt beskrivning i sista numret av Åter? Har förgäves sökt fläkt som kan användas med solcellspanel. Funderar kring om det inte är bättre att bygga solfångaren med svag vinkel och en aning infälld i väggen istället för att den hänger utanpå.  Lösningen vore bra för min del då jag bygger nytt. Kanske någon har synpunkter. Sådana mottages tacksamt.  Idén som sådan är suverän nota bene om man har en bra södervägg. ???

Dator flekt funkar alldeles utmärkt med solcell.
Titel: SV: Re:ang luftsolfångare
Skrivet av: Swedenmaded skrivet 02 apr-16 kl 23:55
Min hembyggda luftsolfångare som är på 2,5kvm, hänger på en södervägg och fungerar till belåtenhet. Använder mig av en fläkt som drivs av 230V och som styrs av en hembyggd termostat. Har dessutom försett den med en (hembyggd vad annars?) variabel hastighetskontroll. Fläkten ger ungefär 60 kubikmeter luft per timme, har dock planer på att ersätta den med en fläkt med större kapacitet, minst 100 kubikmeter/timme.

Tycker att fläktarna som drivs av 12V har för dålig kapacitet, därav en fläkt som går på 230V.


Datorfläktar passar utmärkt och levererar gott och väl de flöden som krävs och finns i väldigt tysta utföranden. Drivs alltid  av 12VDC. Ange önskade värden för ljud (typ max 20dB) och flöde (CFM-värdet multipliceras med 2 för att indikera m³/timme) här http://www.prisjakt.nu/kategori.php?k=370 (http://www.prisjakt.nu/kategori.php?k=370)
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: lodjuret88 skrivet 17 jul-16 kl 11:33
ser helt klart intresant ut! men hur fungerar den i dem norra delarna av vårat avlånga land`? vintertempraturen kan krypa ned till under 20minus här uppe. skulle självklart inte ha den som huvudsaklig värmekälla men som underhåll tänkte jag^^
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: trailerprojekt skrivet 08 sep-16 kl 20:24
Sådär då. Då var man på G igen med projektet. Stått still under sommaren på grund av andra projekt. Har nu beställt solfångare, till skillnad för er duktiga som bygger egna. Men min ska sitta på en husvagn och där hade jag lite speciella behov.

AirPlus40 heter den. Går att läsa om i bloggen. Så snart jag bytt plats på vagnen så den hamnar i solläge och så snart jag fått hem prylen ska det börjas kapa i vagnen :)
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kornman skrivet 11 sep-16 kl 20:11
Hej. Jag är ny på detta forum. Har sysslat med solenergi i många år, men aldrig luftsolfångare. Nu är det dock dags, och jag har plöjt hela denna tråd och de flesta länkarna.
 Min fråga är:  finns det någon på forumet (Kap Horn?) som provat myggnät av både metall och plast, och kan säga om det är någon större skillnad i effektivitet?
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Gilbert skrivet 11 sep-16 kl 20:16
Jag har vanligt takfotsnät i mina, har fungerat bra.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kap Horn skrivet 11 sep-16 kl 20:17
Hej Kornman

Japp, jag har testat både och och kan inte se någon skillnad i resultat men det är betydligt enklare med glasfiber än metallnät att bygga.
Än bättre om du kan hitta ett glasfibernät som redan är mörk.
Då slipper du målning dessutom.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kornman skrivet 12 sep-16 kl 06:30
Tack för svar och råd.
Då är det bara att sätta igång.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Putte82 skrivet 17 sep-16 kl 23:26
Jag har just byggt en lsf med myggnät från biltema och kanalplast från k-rauta.

Är ju en härlig känsla att få ut 50 gradig luft när det inte ens är 15 ute. Ska bli mycket intressant att se vad den ger i vinter. Det jag noterat efter bara ett par dagars körning är att tiden på dagen spelar väldigt lite roll. Gav lika mycket effekt kl 9:30 som kl 12. Däremot är det väldigt stor skillnad beroende på solens vinkel.

Funderar på om det är lönt att försöka bygga så man får bättre effekt när solen står i vinkel mot solfångaren. Tex göra den konkav eller ta bort ramen och ersätta den med kanalplast och på så sätt så instrålning även från sidorna. Eller är det inte lönt då solen ändå bara är effektiv mellan 10-14 på vintern?(när jag är som mest intresserad av hög effekt)

Gjorde ett litet test med att sätta en svart petflaska innuti en genomskinlig och mätte temperaturen i den svarta och den blev minst lika varm eller varmare än min lsf, dock utan något luftflöde. Funderar på om detta kan vara gdsarens luftsolfångars motsvarighet till vakumrörssolfångare. Effektmässigt tror jag inte den blir bättre än en plan lsf men skulle kunna ge effekt under en längre tid av dagen, framförallt om man använder den vår sommar och tidig höst. Förutsatt att man har ett ställe med sol under stor del av dagen.

Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kap Horn skrivet 17 sep-16 kl 23:35
Hej Putte


Jag har tagit del i resultat av konvex solfångare och nej, det är inte värt besväret...då är det bättre att satsa på yta.
Däremot var det någon i Tyskland som använde sig av vakuumrör i stället för nät och det blev ett riktigt bra resultat...slog nätet med hästlängder!!!

Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Putte82 skrivet 18 sep-16 kl 21:58
Vad för temperaturer och hur länge får ni på vintern jämfört med nu?
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kontorsråttan skrivet 18 sep-16 kl 22:23
Lite såhär, typ
(http://i303.photobucket.com/albums/nn136/EazzyW/Alternativ/vinter%20och%20sommar_zpsetnldpue.png) (http://s303.photobucket.com/user/EazzyW/media/Alternativ/vinter%20och%20sommar_zpsetnldpue.png.html)
Kolla på det blå, medel blir nära noll på vinter & 25-30 på sommaren, nu är inte sommaren med, för givaren gick sönder....
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kap Horn skrivet 18 sep-16 kl 22:55
Hej


Tempen ligger ca 30 grader utöver rådande utetemperatur...tiden? tänk själv hur mycket solen lyser på din plats...
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: DennisCA skrivet 19 sep-16 kl 05:32
I sommar har jag kunnat lämna min lilla anläggning ifred, den har inte givit så mycket värme. Nu så solen går ner tycker jag den blir effektivare, det är alltid varmare i garaget nu än utanför. Har ingen värme där ännu. Hade ju planer på att bygga större men har förbjudit mig själv att börja med nytt innan jag avslutar flera pågående projekt...
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Putte82 skrivet 19 sep-16 kl 12:16
0 grader i medel känns som det inte är högre än utetemperaturen? Här något längre norrut är det runt noll i medel mellan december och mars.

Med tiden menar jag att när solen är i snäv vinkel mot solfångaren är effekten riktigt dålig. Så jag vet egentligen inte hur många effektiva timmar det blir på en dag. Nu innan löven faller kan jag inte mäta själv heller då solen står så pass lågt nu att den skuggas efter kl 13.

Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kontorsråttan skrivet 19 sep-16 kl 13:32
Ja det är medel i solfångaren, inte i garaget. Man styr lämpligen aktivt med en fläkt som via en diferentialtermostat maximerar värmeutvinningen.
Har även backspjäll för att undvika att självdraget (som jag utnyttjat sommar tid) går baklänges, d.v.s. kyler rummet & värmer solfångaren nattetid.

Medlet i garaget;
(http://i303.photobucket.com/albums/nn136/EazzyW/Alternativ/igaragetivintert_zpsuvmcxoat.png) (http://s303.photobucket.com/user/EazzyW/media/Alternativ/igaragetivintert_zpsuvmcxoat.png.html)

Medel i gult & max/min i blått. Nu har jag grundvärme på ca 8 grader C och jag bostar med en luft/luft värmepump när jag har aktivitet til 17-20 degC

Har du tänkt bygga passiv eller aktiv med styrning?
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Skald skrivet 19 sep-16 kl 13:42
[snip]
Medlet i garaget;
([url]http://i303.photobucket.com/albums/nn136/EazzyW/Alternativ/igaragetivintert_zpsuvmcxoat.png[/url]) ([url]http://s303.photobucket.com/user/EazzyW/media/Alternativ/igaragetivintert_zpsuvmcxoat.png.html[/url])



Måste få fråga vad du använder för hård- och mjukvara för att mäta och lagra tempen med? :)
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kontorsråttan skrivet 19 sep-16 kl 14:21
Ingen färdig lösning, men ett lego av lämpliga delar, ja då jag började med...

Mjukvaran, Domoticz kommer från http://www.domoticz.com/ (http://www.domoticz.com/) open source :) + Linux, kommer färdigt härifrån https://sourceforge.net/projects/domoticz/files/ (https://sourceforge.net/projects/domoticz/files/) med dessa instruktioner http://www.domoticz.com/DomoticzManual.pdf (http://www.domoticz.com/DomoticzManual.pdf)

Hårdvara kan man hitta på https://www.m.nu (https://www.m.nu) och består av:
Raspberry Pi, enkortsdator med de tilbehör man behöver, låda, nätdel, minneskort.
Sändare/motagare http://www.rfxcom.com/epages/78165469.sf/en_GB/?ViewObjectPath=%2FShops%2F78165469 (http://www.rfxcom.com/epages/78165469.sf/en_GB/?ViewObjectPath=%2FShops%2F78165469)
fast jag skulle kanske gått på  http://razberry.z-wave.me/ (http://razberry.z-wave.me/) idag, mer kompetenta givare.
en givare med sladd, typ https://www.m.nu/temperatursensor-kylfrys-display-tellstick-rfxtrx433ekompatibel-p-1391.html (https://www.m.nu/temperatursensor-kylfrys-display-tellstick-rfxtrx433ekompatibel-p-1391.html) eller https://www.m.nu/inne-termometer-lcddisplay-tellstick-rfxtrx433ekompatibel-p-1754.html (https://www.m.nu/inne-termometer-lcddisplay-tellstick-rfxtrx433ekompatibel-p-1754.html)

Lite konfigurerade & lite senare kan man tända & släcka lampor som man vill, mäta regn & vid, temperaturer & fukt.
Filar på att få in elförbrukning åxå, från elmätaren via "blinkavläsning" Här är z-wave bättre, man kan mäta förbrukning på enskilda förbrukare typ värmepump, motorvärmare och man får återkoppling på att förbrukaren blivit påslagen.

Här kan man nörda ner sig så mycket som tid & pengar tillåtet.


Titel: ang luftsolfångare
Skrivet av: Skald skrivet 19 sep-16 kl 14:29
Ingen färdig lösning, men ett lego av lämpliga delar, ja då jag började med...
[snip]

Supertack för ett utförligt svar. Ska ta en djupdykning ner i automagiseringen av hemmet bara man hittar den där tiden som sagt, haha.
Som tur är kommer ju vintern snart och utebestyren blir färre.

Tänkte mig en pc-baserad server (med största sannolikhet en linux-dist) för _allt_ i hemmet. Från ftp, torrents, irc-repeater och mediaströmmare till temp, soltimmar, larm, övervakning och styrning av belysning och värme. Allt eftersom i alla fall :)

Troligen får ladan en egen server vad det lider med. Framför allt där tempmätning och styrning till den framtida solluftfångaren ska användas.

(Förlåt för den lilla trådkapningen :) )
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kontorsråttan skrivet 19 sep-16 kl 14:33
...

Tänkte mig en pc-baserad server (med största sannolikhet en linux-dist) för _allt_ i hemmet. Från ftp, torrents, irc-repeater och mediaströmmare till temp, soltimmar, larm, övervakning och styrning av belysning och värme. Allt eftersom i alla fall :)

...

Om du delar med dig av det projektet på nått forum eller blogg, lägg en rad här för det vill jag följa.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Putte82 skrivet 19 sep-16 kl 18:38
Men solfångaren bör väl ändå ha en högre medeltemperatur än ute. Skulle väldigt gärna se en graf med utetemperatur jämfört med i solfångaren.

Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kap Horn skrivet 19 sep-16 kl 19:06
Hej Putte


Den "bör" inte utan den har det.
Hade kontakt med en kvinna i Tyskland för hon behövde lite tips, sedan blev det av och nu skrev hon: "Jag skulle kunna sitta där i timmar och njuta."


Enklare än så går det knappast att få värme och friskluft in i huset till en kostnad som betalar sig inom loppet av ca 2 år (om det är ett självbygge!).
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Putte82 skrivet 20 sep-16 kl 13:11
Jo jag förstår ju att den har högre medeltemperatur än ute, konstigt vore ju annars. Men tågråttan fick det att framstå som 0 grader i solfångaren i medel när utomhustemperaturen troligtvis ligger där eller varmare.

30 grader över utetemperatur betyder att jag kommer kunna utnyttja de flesta timmar effektivt då det är väldigt få timmar som det är kallare än -10 ute här jag bor. Är 30 grader vid ett högt luftflöde så det finns möjlighet att få högre temperatur men lägre effekt så 25 grader kan fås även en kall vinterdag?

Kap horn, hur många timmar ger din solfångare över 20 grader en solig dag när solen är uppe som minst? Försöker uppskatta vad en fullstor lsf på min södervägg skulle kunna tillföra. Den blir ca 20-25m2.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kap Horn skrivet 20 sep-16 kl 13:15
Hej Putte


Jag hade en solig 21. december för tvår år sedan och ca -5 ute.
Om jag minns rätt så fick jag överskott i ca fyra timmar.


En annan måttstock är elens årsförbrukning som har sjunkit med ca 2000 kW/år.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Putte82 skrivet 21 sep-16 kl 12:41
4 timmar är ju bra med tanke på solen bara är uppe drygt 5 timmar.

2000kWh på hur stor lsf? Används den enbart som ren luftvärmare, ingen värmning av vatten eller lagring på annat sätt?
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Putte82 skrivet 21 sep-16 kl 16:05
En till tanke. 30 grader över utetemp. Är det med cikulation av innerluften eller med intag av kall friskluft som värms och släpps in?
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kontorsråttan skrivet 22 sep-16 kl 15:58
Jo jag förstår ju att den har högre medeltemperatur än ute, konstigt vore ju annars. Men tågråttan fick det att framstå som 0 grader i solfångaren i medel när utomhustemperaturen troligtvis ligger där eller varmare.

30 grader över utetemperatur betyder att jag kommer kunna utnyttja de flesta timmar effektivt då det är väldigt få timmar som det är kallare än -10 ute här jag bor. Är 30 grader vid ett högt luftflöde så det finns möjlighet att få högre temperatur men lägre effekt så 25 grader kan fås även en kall vinterdag?

Kap horn, hur många timmar ger din solfångare över 20 grader en solig dag när solen är uppe som minst? Försöker uppskatta vad en fullstor lsf på min södervägg skulle kunna tillföra. Den blir ca 20-25m2.
Medger att upplösningen på diagrammet inte är det bästa, jämfört med utomhus är den högre i LSF.
Om du ser på grafen medel i Garaget och tar i beaktning att den inter går under 7degC som grundvärmen är inställd på & att jag emellanåt använder garaget & drar upp temperaturen till ca 20 så är det ett gott tillskott.
Mest ger den vår & höst, vinter inte så mycket.
/Kontorsråttan
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Putte82 skrivet 05 okt-16 kl 16:30
Min lsf levererade 50 grader med 10 grader ute och halv storm idag trots att den är oisolerad. Känns lovande :)

Nu har jag inget värmebehov på dagen när solen är framme då vi har många ostliga fönster som snabbt värmer upp inne när solen är framme. Men kommer säkert behövas i natt. Nu har jag nytta av mitt tröga golvvärmesystem. Borde kunna lagra en hel del i 1500 liters tanken och i golvet under dagen för att sedan ta ut under natten och nästkommande dag om inte solen tittar fram.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kap Horn skrivet 05 okt-16 kl 16:36
Hej Putte


All tillskott när det bara är tio grader ute är tillgodo...och om det bara är uppvärmt frisk luft du får in.
Både här hemma och i torpet är detta med en lsf ett mycket bra sätt att förbättra inomhusklimatet!
 
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Putte82 skrivet 05 okt-16 kl 19:22

All tillskott när det bara är tio grader ute är tillgodo...och om det bara är uppvärmt frisk luft du får in.

Hur menar du? Att jag får övertemperatur inne och att det på så vis tar längre tid innan det behövs värme igen?

Nu när du är tillbaka så frågar jag igen. De 30 grader över utetemperatur du får på vintern är det uppvärmd uteluft eller cirkulerande innerluft? Och ungefär vid vilket effektuttag per m2, dvs luftflödet?
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kontorsråttan skrivet 10 okt-16 kl 20:18
Nu kör jag första säsongen med diferentialtermostat, så nu körs fläkten endast när det blir varmare i garaget av att fläkten går.
Så här långt helt klart värt varje krona.

Hur styr ni era LSF?
Några för eller nackdelar?
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Putte82 skrivet 10 okt-16 kl 23:51
Vart köpte du styrningen?

Ska köra min solfångare mot ftx så ingen styrning. Men funderar på att även montera en fläkt som startar när det är över 22 grader. Denna ska då blåsa luften direkt in. Då nyttjas alla temperaturer i solfångaren. Temperatur över innetemperatur är effektivare att blåsa direkt in istället.

Skissar på en ca 58m2 luftsolfångare som kommer täcka en gavel i sydväst läge. Dock lutar det åt att primärt göra den vattenburen då det blir för svårt, dyrt och risk för oljud att distribuera så stort luftflöde.  Tanken är att den ska kunna stå för varmvattnet sommartid, värmetillskott och förvärmning av varmvattnet höst och vår, tillskottsvärme vintertid som då blir luftburet. Tror inte den orkar att värma vattnet i slangarna tillräckligt högt för att kunna bistå radiatorsystemet. Däremot borde luften i solfångaren kunna bli över 22 grader och kommer då ledas in i huset. Hur jag ska få det till tillräckligt många rum har jag dock inte bestämt ännu.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kontorsråttan skrivet 11 okt-16 kl 10:21
Styrningen, som är för 230V kommer från ebay, den specifika jag köpte är inte tillgänglig just idag, men den är av denna typ;
http://www.ebay.com/itm/Differential-Temperature-Controller-Water-Heater-Solar-Panel-Water-Pump-2-Sensor-/121917535737?hash=item1c62d9f5f9 (http://www.ebay.com/itm/Differential-Temperature-Controller-Water-Heater-Solar-Panel-Water-Pump-2-Sensor-/121917535737?hash=item1c62d9f5f9)

Om du kör 12V kan denna fungera
http://www.ebay.com/itm/SOLAR-PANEL-BOILER-DIFFERENTIAL-THERMOSTAT-HOT-WATER-PUMP-CONTROLLER-12V-10A-/270730730667?hash=item3f08cf1cab (http://www.ebay.com/itm/SOLAR-PANEL-BOILER-DIFFERENTIAL-THERMOSTAT-HOT-WATER-PUMP-CONTROLLER-12V-10A-/270730730667?hash=item3f08cf1cab)

Jag har även en enkel mekanisk termostat kopplat paralellt som redundant lösning, mest för att den fanns.
http://www.ebay.com/itm/250V-380V-16A-0-40C-Temperature-Control-Switch-Capillary-Thermostat-WS-/321743630233?hash=item4ae96a2f99 (http://www.ebay.com/itm/250V-380V-16A-0-40C-Temperature-Control-Switch-Capillary-Thermostat-WS-/321743630233?hash=item4ae96a2f99)
Funkar även med 12V enligt uppgift, inte provat själv.

Och ett par termometrar, en för loggning via 433HHz och en redundant, för att den fanns.  :)
(https://lh3.googleusercontent.com/6ACJk0vKTm989jBsxvon8KPZZCvfmR1spckXX2Jf6JVmZyAUuYvVk_9pmwtmf_uB6TzLyNcw4ufNPhcDMc9zpdVmdZajO_DygQSdsWZrHN3k2aLh7vCL14gxt9rHMGYGY_JFWXSw8U_KP_-73g9UJ71vp93_sHfknmwoJr-DP1QqdJRouPLMfvtbQTd7YWShi0wPhh-fzFlGuBZEiyHtznFz1nVS-ncH_L8GWyi2GKBYkLh7tjAIq214q8v7J3Lza71Ae94jzrlWKVT5xqqnMJxVymKINhIEz0adfVZMcqFiRERxP3g-Ve-CjRebX2mFF9jbGWqyYgMMnUbvcVM_hKR1d46z2vNgpc5dSXfIHxE3M2Ums2s1pV2A7mxUBxcqhvDjRS2fN0E9KtyZAjAXR9e7Qd4SOplyObeg_2mGLaiuwFihM15k_dcwtYC70J149vZay0ZSyFljEDr5LNzhAxADva2t_J_6_7NJ3kq4l22T0hBiOupO1xqOF-w_oJ9My2d5mZ6fWZRtEqVeWCEweBD1wwPO4iRrWLgwNjWowrI80kTQNq-NVhwPK2l7NUn5hBEqhsI43oWW43VUeGgBU4pNSFnLyGYamwj03573zI70vECCXg=w1600-h900-no)
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Putte82 skrivet 28 okt-16 kl 19:46
Fick upp min lsf på väggen. Inte vackert, bara tillfälligt. Fick lite föraning på prestanda idag när solen tittade fram mellan molnen. Skulle dock vilja mäta luftflödet för att få en bättre uppfattning.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kap Horn skrivet 28 okt-16 kl 23:27
Hej Putte


Snyggt...och du kommer att uppskatta ditt arbete.
Än har jag inte hörd någon som inte var till freds med en solfångare!!!
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kontorsråttan skrivet 28 okt-16 kl 23:38
Min LSF värmde mitt dubbelgarage till +20degC idag, ute tempen var +10degC
("startvärde" innan LSF drog igång låg på ca 12degC)
lite ca värden eftersom mina 433 MHz givare inte mår bra :(

Hur som, lysande dag för LSF :)
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: trailerprojekt skrivet 29 okt-16 kl 19:07
Det känns som en bra effekt ni fått ut även om de kanske är större än den jag köpte till mitt projekt. Ville testa funktionen. Tanken är att bygge en till ett ödehus jag och en vän fixar med i Lappskogen. Fick iallafall dit min LSF idag. Ska bli intressant att se resultatet imorgon.
https://michaelthell.wordpress.com/2016/10/29/projekt-varme-del9-prepperse/ (https://michaelthell.wordpress.com/2016/10/29/projekt-varme-del9-prepperse/)

Har någon av er kommit fram till en gångbar kvm/värme/grader som en hemmabyggd modell ger? Vi har ett par väggar med ganska stora ytor med bra solläge utan skugga att nyttja på kåken.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: DennisCA skrivet 30 okt-16 kl 08:47
Min LSF är död, vet inte vad som hänt, förmodligen den billiga $2 kina termostaten som givit upp. Går på självdrag nu
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kap Horn skrivet 30 okt-16 kl 09:12
Hej


Angående möjlig effekt i Luleå under tex januari ligger på ca 0,5-0,6 kWh/m2 och dygn.
Lite mera om vinkeln är optimal.



Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kontorsråttan skrivet 30 okt-16 kl 09:12
Min LSF är död, vet inte vad som hänt, förmodligen den billiga $2 kina termostaten som givit upp. Går på självdrag nu

Tråkigt att höra, läge att gå på en differentialtermostat.
Jag funderar på ett 12V bygge med http://www.ebay.com/itm/SOLAR-PANEL-BOILER-DIFFERENTIAL-THERMOSTAT-HOT-WATER-PUMP-CONTROLLER-12V-10A-/270730730667?hash=item3f08cf1cab (http://www.ebay.com/itm/SOLAR-PANEL-BOILER-DIFFERENTIAL-THERMOSTAT-HOT-WATER-PUMP-CONTROLLER-12V-10A-/270730730667?hash=item3f08cf1cab)
Min anläggning blev så mycket effektivare med en differentialtermostat
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Putte82 skrivet 31 okt-16 kl 18:18
20-25 graders höjning verkar vara max i min lsf såhär års med det luftflöde jag har. Dumma är att jag kopplade in lsf i serie med fasadsolfångaren så nu vet jag inte hur mycket höjning själva lsf står för. Får nog sätta en givare mellan. Men å andra sidan har jag nog redan bestämt mig för att bygga den större varianten då fasaden på det huset ändå behöver tilläggsisoleras och då blir det samma kostnad att göra en lsf som att sätta panel. Frågan är bara hur jag ska bygga den. Blir nästan 60m2 så ställer lite andra krav på distributionssystemet.

Hur många watt per grad och m3 luft räknar ni på?

Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kontorsråttan skrivet 01 nov-16 kl 10:16
Har inte mätt luftflödet, jag kan använda fläktens data men jag nöjer mig (faktiskt) med att en fläkt som drar 58W kan en solig dag värma mitt garage på 60m2 till 20 degC.

Nördar ner mig med aktivitet i garaget för närvarande.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: DennisCA skrivet 01 nov-16 kl 10:27
Tråkigt att höra, läge att gå på en differentialtermostat.
Jag funderar på ett 12V bygge med [url]http://www.ebay.com/itm/SOLAR-PANEL-BOILER-DIFFERENTIAL-THERMOSTAT-HOT-WATER-PUMP-CONTROLLER-12V-10A-/270730730667?hash=item3f08cf1cab[/url] ([url]http://www.ebay.com/itm/SOLAR-PANEL-BOILER-DIFFERENTIAL-THERMOSTAT-HOT-WATER-PUMP-CONTROLLER-12V-10A-/270730730667?hash=item3f08cf1cab[/url])
Min anläggning blev så mycket effektivare med en differentialtermostat


Vad gör en differentialtermostat annorlunda som gör den effektivare?
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kontorsråttan skrivet 01 nov-16 kl 10:50
Vad gör en differentialtermostat annorlunda som gör den effektivare?

Man mäter differentialen mellan 2 temperaturegivare T1 &T2, då startar fläkten när T1>T2, och med T1 i LSF & T2 i rummet så går fläkten bara när luften som kommer in är värmer.
Ofta kan man ställa hysteres i hur många grader det ska skilja innan fläkten startas.

För mig innebär det att jag har ca 10degC i garaget och när solen kommer till och det blir mer än 12degC i LSF startar fläkten, precis som med en vanlig termostat, sen när jag fått upp tempen i garaget till närmare 20 degC en solig dag och temperaturen i LSF sjunker under temperaturen i garaget så stängs fläkten av.
Med en vanlig termostat börjat LSF  kyla garaget istället för att värma, med 17degC i garaget och 12degC i LSF med en vanlig termostat kyls garaget ner med 5degC.

Med en vanlig termostat var jag tvungen att ställa tempen på över +20degC för att minimera kyleffekten, nu kan jag dra nytta av LSF redan från 2degC i temperaturskillnad och inte riskera utkylning.

Jag har även en backventil för att förhindra att LSG går baklänges, jag har ut-luften högre än in-luften, och drar varm luft ur garaget in i LSF.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: DennisCA skrivet 07 nov-16 kl 05:51
Ja ska väl köpa en såndär nu så ska vi se vad det blir till... Ser inte hur man kan kontrollera den dock.

Jag har även börjat fundera på att tillverka en annan sorts LSF som förvärmer tilluften när solen lyser. Jag tänker ett passivt system där. Men en nackdel jag har är att den existerande tilluftsventilen är ganska långt ner mot marken, syns här på andra sidan dörren
https://c2.staticflickr.com/6/5816/21009281204_7e8453a348_b.jpg (https://c2.staticflickr.com/6/5816/21009281204_7e8453a348_b.jpg)

Jag såg en kanadensare som designade en sånhär förvärmare, att bygga den på sidan kunde jag göra, så har jag rum, men inte annars.
(http://i.imgur.com/9nMcsjm.png)
(http://i.imgur.com/5YphyV8.png)

Men jag tror denna kräver en fläkt för att funka. Jag vill helst ha en helt passiv förvärmare men då är det ju samma problemen igen, borde byggas vertikalt.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kontorsråttan skrivet 07 nov-16 kl 09:38
När det gäller att ställa in så står det såhär:
Citera
Method of work - Whenever the Probe 2  is measured to be hotter than the Probe 1 , the output NO contact of the relay close and led come on. The output remains on, until the measured temperature difference between the two sensors has fallen depending of the set differential by the trimmer.

Setting differential temperature:

The trimmer need to be at average position initially. Rotate it at left and right precisely until led go off.
In this way thermostat is set at the lowest differential temperature and is ready for work.
When you rotate it counterclockwise - increase differential temperature. Please note that trimmer is not so precise and small rotating make big change of the temperature between two sensors. 

For example - Probe 1 can be located at the output pipe of hot water boiler and Probe 2 - to Output pipe of the solar panel. The output NO contact can be used to drive 12V or 220V up to 10A water pump.
In this way - when solar panel is hotter than boiler - the pump will come on.
When Differential temperature of the two probe come equal to the set by trimmer - the relay will be deactivated.

När det gäller tilluften, är den inte redan aktiv/mekanisk? Räcker det inte då att öka på flödet på den existerande fläkten?
Jag har tilluft som är passiv, men då sitter den högt upp på vägg för att få självdrag in i rummet.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: DennisCA skrivet 07 nov-16 kl 10:02
Jag har passiv ventilation i garaget, en ventil som syns på bilden och på andra sidan (nordsidan) finns en likadan ventil högt uppe på väggen, kallt in lågt placerat, varmt ut högt placerat, så får man ett naturligt självdrag. Detta var då designat utan en tanke på att ev. fästa någon passiv LSF...
LSF'en har fläkt dock, men den cirkulerar bara innerluften.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kontorsråttan skrivet 07 nov-16 kl 10:15
Ahh då förstår jag bättre.

Då för det nog bli en fläkt där åxå.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: DennisCA skrivet 07 nov-16 kl 10:19
Jo verkar nog som fläkt skulle förenkla betydligt. En solcellsdriven fläkt skulle väl vara absolut enklast att montera, så blåser det då det lyser helt enkelt. Men de är dyra, de jag sett som verkar speccade för sånthär. Kanske bäst att skaffa två termostater.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kontorsråttan skrivet 07 nov-16 kl 10:28
Jag finner mig oftast beställa 2st när jag ebayar, om inte pengen är för stor.

Läste lite på termostaten, den behöver 12V för att fungera men kan styra 230V.

Får googla lite på solcellsdriven fläkt.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kap Horn skrivet 07 nov-16 kl 10:31

Får googla lite på solcellsdriven fläkt.


Hej


Har jag testat...ingenting att ha, för lite effekt helt enkelt och för dyr.
Då kan man hellre spendera pengarna till ett litet solpanel och en 18 V fläkt i stället.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: DennisCA skrivet 07 nov-16 kl 11:04
Jag tror det blir enklast att köpa 2st termostater och en 12v fläkt. Jag funderar på att montera den vid intaget, så puffar den luften igenom och skapar mera turbulens. Förmodligen då likt den i ritningen jag visade, fast förmodligen bygger jag med nät istället för plåt.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kontorsråttan skrivet 07 nov-16 kl 12:42

Hej


Har jag testat...ingenting att ha, för lite effekt helt enkelt och för dyr.
Då kan man hellre spendera pengarna till ett litet solpanel och en 18 V fläkt i stället.

Har du någon källa på delar?
Har ett förråd jag skulle vilja ha "off grid"  med en LSF.

Nån gång...
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kap Horn skrivet 07 nov-16 kl 13:11
Hej

Solpaneler exvis här: http://solarlab.se/solpanel/ (http://solarlab.se/solpanel/)
och fläkt hos Clas Ohlsson...finns en uppsjö där.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: eriklundberg skrivet 07 nov-16 kl 21:11
Hej. Hittade den här tråden och tyckte att det här lät som något för oss :)

I förrådet finns alla delar utom termostat/solcell, inklusive en fläkt på 12v 16A cooler master. Kan det vara något? funkar det för en glas yta om 1200x2400 minus ramvirke? Kopplade bågar? Eller skall jag skruva itu de kopplade fönsterramarna och göra den dubbelt så stor?

Hur driver man den lättast. En gång hade jag en termostat från Conrad till en värmefläkt, den verkar ha försvunnit i flytten men en sådan är ju inte så dyr, eller skall man ha en solpanel, vilket är billigast och funkar bäst? Kom gärna med förslag på faktiska produkter i någons katalog.

Tack för intressant läsning om era varianter.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kap Horn skrivet 07 nov-16 kl 21:43
Hej Erik

Rent spontant: ta fönstret som det är, köp ett termostat hos Conrad och en fläkt som går på 220 V.
Lite mattsvart dubbelt glasfibernät på en ram, snedställt så luften kommer in på framsidan och in i huset på baksidan.
Färdig!

Fel kommer du att göra (mera eller mindre beroende hur mycket du sätter dig in i ämnet) men oavsett: du kommer inte att ångra dig!

Enligt min erfarenhet (efter 12 olika byggen): enbart en solfångare som inte byggs är en dålig sådan!
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Putte82 skrivet 13 nov-16 kl 14:32
Igår var solen framme igen. Jag fick en temperaturhöjning från ett par minus till +25 igår som mest. Det är nästan 2kW om jag uppskattar flödet rätt. Skall köpa en vindmätare så jag slipper tro. Närmare 2/3 av effekten tror jag själva lsf står för. Det blir då 500watt/m2, vilket känns helt okej med tanke på att den helt saknar isolering. Intressant är att fasad+lsf fortfarande gav en hel del grader även flera timmar efter solen försvunnit från väggen.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kap Horn skrivet 14 nov-16 kl 16:17
Hej Putte


Ca 500-550 W/h så här års är även min uppskattning.
I december så kommer temperaturskillnaden upp till ca 30 grader över utetemperaturen.
Igår med härlig solsken så var det ca 37 grader mera.

Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: eriklundberg skrivet 26 nov-16 kl 18:58
Hej.

Vilken solcell skulle ni köpa för att driva två stycken solluftvärmare. Båda med fläktar på 12volt 16a. Huset är två längor (totalt 70m2) och värme sprider sig dåligt från när man eldar i vardagsrummet.

Alternativt vilken termostat? Jag har två stycken omvandlare från 230 till 12volt. Den ena från en lampa den andra från lamporna i en köksfläkt.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: eriklundberg skrivet 26 nov-16 kl 19:06
Skulle den här gå att montera ute i solfångaren och ha fönstret som sitter över öppningsbart för att kunna ställa in?

https://www.kjell.com/se/sortiment/el-verktyg/el-produkter/starkstrom/termostater/rumstermostat-mekanisk-p67084 (https://www.kjell.com/se/sortiment/el-verktyg/el-produkter/starkstrom/termostater/rumstermostat-mekanisk-p67084)
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kontorsråttan skrivet 26 nov-16 kl 21:40
Enkel termostat som fungerar & klarar värmen är av typen;
https://www.conrad.se/Termostat-f%f6r-inbyggnad-0-%2b50-%b0C-Inbyggnad-0-till-50-%b0C.htm?websale8=conrad-swe&pi=551698&ci=SHOP_AREA_37360_0812041 (https://www.conrad.se/Termostat-f%f6r-inbyggnad-0-%2b50-%b0C-Inbyggnad-0-till-50-%b0C.htm?websale8=conrad-swe&pi=551698&ci=SHOP_AREA_37360_0812041)


Solceller har jag ingen egen erfarenhet av.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: patrik_ron skrivet 28 nov-16 kl 13:29
Nu ska jag börja med mitt bygge efter att fått mycket inspiration ifrån denna tråd! Ska köra med insektsnät. Köpte isolerplast från Willab Garden, så den kommer bli ungefär 2400x700 mm.

Jag tänker ta luft utifrån. Funderar lite på hur stort lufthåll jag ska göra. Hur stort har ni har gjort och har ni det på baksidan i nederkant?
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kap Horn skrivet 28 nov-16 kl 22:22
Hej Patrek

Bara snabbt: snedställt nät, ta in luften framför och in i huset på baksidan av nätet!
Kolla länkarna här...som är en blandning av engelska och tyska förvisso, men kanske kan det ge något!

http://www.alternativ.nu/Themes/AlternativR/images/bbc/url.gif (http://www.alternativ.nu/Themes/AlternativR/images/bbc/url.gif)

Annars, så är nätet fullt av info!!!

Gurgla på bara...
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: patrik_ron skrivet 30 nov-16 kl 16:05
Ok tack för info:) (länken verkar dock inte funka)
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kap Horn skrivet 30 nov-16 kl 16:26
Hej Patrik


Sorry, länken funkar inte (längre).


Hur som..."bygg en och du skall se".


Utan skoj nu...jag har byggt 13 stycken, alla fungerar och ingen är hitintills missnöjd!


Angående lufthål: räknar lite hur stort ditt hål in i huset är...gör lite större in i Kollektorn och så fungerar det!
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: patrik_ron skrivet 02 dec-16 kl 14:50
Ja det ska bli spännande att bygga och jag lär bli nöjd :D

Ok tack för hjälp :) det blir 125 mm rör in!
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kap Horn skrivet 02 dec-16 kl 21:18
Hej Patrik


Kan hända att du inte blir "hel"nöjd...men plus kommer du att gå om du bygger någorlunda enligt "bruksanvisningarna!


Själv har jag samlat mina erfarenheter som inte alltid var så lyckade, men även de sämsta byggen hjälpte till!


Lycka till!
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: patrik_ron skrivet 29 dec-16 kl 10:38
Hej igen Kap Horn!
Jag har en liten fråga till, om jag uppfattat det rätt så har du helt slutat med att isolera dina luftsolfångare?
Jag hade först tänkt det, men nu funderar jag på att hoppa det. Tycker det blir för trångt och  svårt att få till det i ramen.
Har du någon idé på hur mycket man tappar på det? (mellan tummen och pekfinger, finns så klar massa faktorer som påverkar).

Mvh Patrik
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kap Horn skrivet 29 dec-16 kl 12:43
Hej Patrik

Ja, jag har slutat att dämma mina solfångare.
Det lilla tappat är enligt min uppfattning inte värt varken de extra pengarna eller jobbet i förhållande till vinsten.
Dessutom blir lådan djupare och tyngre.
Vet ej hur mycket effektminskningen blir, men den är enligt min erfarenhet så lite att det är försumbart.

Däremot: i solfångarsammanhang så spelar faktiskt storleken en roll! ;)
Satsa på maximal yta!!!
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kontorsråttan skrivet 29 dec-16 kl 13:17
Delar Kap Horns åsikt, yta, yta och yta,. :)
(Säger han med 10m2 LuftSolFångare inbyggd (isolerad) i väggen)
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: patrik_ron skrivet 29 dec-16 kl 17:27
Ok! Då skippar jag isoleringen:)

Ja mycket yta ska jag ta med mig till nästa bygge. Denna första får bli lite av ett test :)

Tack igen!
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kap Horn skrivet 29 dec-16 kl 21:37
(http://wuerziworld.adbt2.ath.cx/mx/mx57.gif)
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Hogan skrivet 07 jan-17 kl 10:14
Man mäter differentialen mellan 2 temperaturegivare T1 &T2, då startar fläkten när T1>T2, och med T1 i LSF & T2 i rummet så går fläkten bara när luften som kommer in är värmer.
Ofta kan man ställa hysteres i hur många grader det ska skilja innan fläkten startas.

För mig innebär det att jag har ca 10degC i garaget och när solen kommer till och det blir mer än 12degC i LSF startar fläkten, precis som med en vanlig termostat, sen när jag fått upp tempen i garaget till närmare 20 degC en solig dag och temperaturen i LSF sjunker under temperaturen i garaget så stängs fläkten av.
Med en vanlig termostat börjat LSF  kyla garaget istället för att värma, med 17degC i garaget och 12degC i LSF med en vanlig termostat kyls garaget ner med 5degC.

Med en vanlig termostat var jag tvungen att ställa tempen på över +20degC för att minimera kyleffekten, nu kan jag dra nytta av LSF redan från 2degC i temperaturskillnad och inte riskera utkylning.

Jag har även en backventil för att förhindra att LSG går baklänges, jag har ut-luften högre än in-luften, och drar varm luft ur garaget in i LSF.


Hej.
Jag är på gång att bygga en lfs och har skaffat en differentialtermostat till styrningen.
Saken är att jag inte riktigt förstått hur jag ska kalibrera den. Av din förklaring på hur det fungerar så tolkar jag det som att om jag ställer den på 12gdr i lfs och 10 i utrymmet som skall värmas så kommer fläkten gå så länge det är varmare i lsf:en än i utrymmet som värms upp.
Alltså. Den kommer inte stänga ner om det blir 22gdr i lfs:en och 20 i utrymmet som värms. Utan den stänger när det blir tvärtom.  Det är diffen som styr. De 2gdr som skiljer oavsett temperatur i omgivningen.
Vill bara vara säker på att min tankegång stämmer.

Ps. Vill man kan man då också montera ytterligare  en givare som stänger ner när önskad  temperatur uppnåtts i utrymmet och startar när den sjunkit. Förutsatt att det är 2gdr varmare ilfs:en. DS.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kontorsråttan skrivet 07 jan-17 kl 13:29
Tar ett snabbsvar då jag är på språng.
Det man ställer in är hur mycket varmare det ska var i lsf jmf rummet när fläkten ska starta.  Säg ca 2 grader. Då kommer fläkten alltid att gå när lsf kan värma.
Den termostaten jag har kan även stänga vid en max temperatur.
Så allt under max temt och lsf är 2 grader överrummetså går fläkt. När lsf är kallare stannar fläkt.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Hogan skrivet 07 jan-17 kl 15:32
Tar ett snabbsvar då jag är på språng.
Det man ställer in är hur mycket varmare det ska var i lsf jmf rummet när fläkten ska starta.  Säg ca 2 grader. Då kommer fläkten alltid att gå när lsf kan värma.
Den termostaten jag har kan även stänga vid en max temperatur.
Så allt under max temt och lsf är 2 grader överrummetså går fläkt. När lsf är kallare stannar fläkt.

Tack för ditt snabba svar.
Det börjar klarna hos mig.   ;D
Den differentiltermostat jag köpt är den färdigbyggda från Conrad.
Förmodar att den inte har funktionen att stänga av vid önskad maxtemperatur.
Återigen, tack för ditt svar.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kontorsråttan skrivet 08 jan-17 kl 11:30
Vill man kan man ju lägga en extra termostat som du beskriver, mäta tempi rummet som stänger av fläkt om det blir för varmt.

Jag har en sommar-inställning där jag mekaniskt kopplar förbi fläkt och styrning och låter lsf jobba med självdrag.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Putte82 skrivet 23 jan-17 kl 13:53
Nu tittar solen fram och jag har 21 grader in till ftx. 17 grader ökning. Hade solen vart framme hela dagen hade det nog blivit värmetillskott och inte bara minskat värmebehov. Lovar gott för att värma poolen i vår och sommar!
Titel: Problem med min nybyggda luftsolfångare
Skrivet av: Kornman skrivet 21 feb-17 kl 21:07
Nu har jag byggt min första luftsolfångare. 95x120 cm. 6cm hög formplyfa som ram. Dubbla myggnät med 2cm mellanrum. Fläkt som blåser in husets inneluft  i  ett 50mm rör i nederkant på luftsolfångaren och ett 50mm rör i överkant där varmluft en trycks in i huset igen. Termostatstyrt. Ger bra värme när solen lyser.
Problemet är att den kyler MYCKET mer än den värmer. När solen inte lyser är det ett väldigt kallras ur det nedre röret, samtidigt som husets värme pressas ut genom det övre röret och kyls i luftsolfångaren förl att sedan rinna in i rummet genom nedre röret. :-\ . Det blir helt utkylt över natten.

Om jag skulle ta uteluft in i luftsolfångaren istället (vill jag inte)så måste jag ju ha en ventil i rummet för att varmluften ska kunna pressa ut luft för att komma in. Då kommer ju kallraset att komma in där istället så det är en lika dålig lösning.
Jag håller på att fippla med ett kallrasskydd men det känns inte helt hundra.
Hur löser ni detta?
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kontorsråttan skrivet 21 feb-17 kl 21:43
Jag har ett liknande system, med problem med kylning.
jag satte ett backspjällKallrasskydd typ:
(https://www.delat.ws/images/Kallrasskydd_stor.png)
Vad som fins för 50mm vet jag inte, men principen funkar för mig.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: DennisCA skrivet 22 feb-17 kl 05:30
Nån som byggt en LSF med korrugerad polykarbonat istället för flat? Funderar på att använda det då det är så mkt billigare, man får 1x3m för under 40 euro jämfört med 1x2m flat för 80 euro. Att bygga med korrugeringen kräver dock lite designändringar och jag undrar om det kan sänka effekten.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 22 feb-17 kl 10:04
Inte svar på din fråga, Dennis, men har du sett de tunnare polykarbonatskivorna?  http://www.stocksundet.se/polykarbonat-glasklar-blank-075-mm/6-0 (http://www.stocksundet.se/polykarbonat-glasklar-blank-075-mm/6-0)

Jag köpte en 1mm skiva och använde till bakruta på min bil. Av spillet gjorde jag skyddsrutor till ett hönshus. Fungerade bra.


Tror förresten att korrugeringen inte är så farlig för ljusgenomsläppet men att det givetvis blir problem med tätningen. Kanalplast?
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Vitis skrivet 22 feb-17 kl 12:01
....
Tror förresten att korrugeringen inte är så farlig för ljusgenomsläppet men att det givetvis blir problem med tätningen. Kanalplast?

Bygghandlaren som säljer plasten har också tätningslist som passar.

Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 22 feb-17 kl 12:07
Ja, det är en väg att gå, men det blir tätare om man tätar mot kanten och då kan man använda billigare tätning.

Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: DennisCA skrivet 22 feb-17 kl 12:42
Inte svar på din fråga, Dennis, men har du sett de tunnare polykarbonatskivorna?  [url]http://www.stocksundet.se/polykarbonat-glasklar-blank-075-mm/6-0[/url] ([url]http://www.stocksundet.se/polykarbonat-glasklar-blank-075-mm/6-0[/url])

Jag köpte en 1mm skiva och använde till bakruta på min bil. Av spillet gjorde jag skyddsrutor till ett hönshus. Fungerade bra.

Tror förresten att korrugeringen inte är så farlig för ljusgenomsläppet men att det givetvis blir problem med tätningen. Kanalplast?


Jag har inte hittat så tunna i de större affärerna i Finland tyvärr, måste fortsätta söka. Kanalplast tänker jag är sämre än korrugerat vad gäller ljusigenomsläppning, och jag behöver inte för denna design den isolerande effekten från kanalplast.

Jag funderar på den korrugerade så kan jag bygga en 1x3m stor kollektor, det borde ge rejäl effekt...
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kontorsråttan skrivet 22 feb-17 kl 14:31
På mitt bygge på 10m2 använde jag det billigaste jag då kom över, fönster från en renovering av ett hyreshus, gick åt 8st rutor, då det var ju dubbelglas inte så många fönster.
Helt ärligt var tillgången på fönster det som styrde hela bygget. Planerat & klar stog å väntade på fönster i nära året.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: DennisCA skrivet 22 feb-17 kl 14:55
Jag vill inte köra på fönster dock, finns många barn här, inte osannolikt det kunde komma en fotboll i det, eller annat. Blir också så tungt. Och behöver det bytas så är det bra om det är en standarddel som finns i lokala affärer.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 22 feb-17 kl 15:42
Polykarbonat är ju perfekt i närheten av barn. De har sedan några år börjat med även polykarbonat på Byggmax. Förut fanns bara PVC, och det tål inte en fotboll efter ett par år i solen.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: DennisCA skrivet 23 feb-17 kl 10:20
(http://i.imgur.com/8VULJIi.png?1)

Slängde ihop en sketch för att få mina idéer visualiserade.

Ganska enkel konstruktion, 45x100mm reglar till sidorna, 4mm plywood skivor som bakplatta (försänkt i ramen). Eftersom jag återanvänder existerande hål i väggarna så har jag använt 18mm plywood (50mm högt) för att skapa luftkanaler som ska skapa turbulens och tvinga luften att ta en viss väg.

Sen kommer en svart plåtbit som skruvas fast ovanpå plywood-kanalerna detta blir själva kollektorn. Sen kommer ett mellanrum på ca 40mm och till sist polykarbonaten men den hann jag inte modellera korrekt så jag gjorde en flat skiva tillsvidare. Saknar info för profilen så jag kan inte designa den tyvärr. Det blir små designändringar för att fixa det sen.

Idén är att blåsa in luften med min fläkt (320m3/h) i det nedre hålet.

En sak jag tänker lägga till på denna är ett sluttande tak med överhäng. Min nuvarande kollektor har inte mått bra av vatten och snö som samlat ovanpå och kommit in i fogarna.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 23 feb-17 kl 12:42
Den blir kul att läsa om. Du kommer att förlora en del av energin och det främre utrymmet blir nog rätt varmt. Men bara plasten håller så får du ju en hel del värme med en enkel konstruktion.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: DennisCA skrivet 23 feb-17 kl 12:58
Enligt den forskning i ämnet jag läst är det denna design som tappar minst energi om vintern:
http://solenergins.egetforum.se/vilken-typ-av-luftsolfangare-ar-effektivast-t147.html (http://solenergins.egetforum.se/vilken-typ-av-luftsolfangare-ar-effektivast-t147.html)
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kap Horn skrivet 23 feb-17 kl 13:09
Hej

Finns en hel del att läsa och visst går meningarna isär.

Enligt länken ovan så blev visst resultatet:

Lådflödetyp
Effektivitet 45-55 grader. Genomsnitt 50 grader
Kanalflödetyp Effektivitet 65-75 grader. Genomsnitt 70 grader
Bakflödetyp Effektivitet 70-80 grader. Genomsnitt 75 grader
Bak-framflödetyp Effektivitet 60-70 grader. Genomsnitt 65 grader
Genom perforerad plåt flödetyp Effektivitet 73-83 grader. Genomsnitt 78 grader
Genom perforerad nät flödetyp Effektivitet 77-87 grader. Genomsnitt 82 grader

Blåser man dessutom in luften så får man ett övertryck och är kollektorn inte riktig tät, så försvinner luften ur den...
Själv har jag enbart "dubbla nät modellen" och i mitten av december så får jag ca 30 grader utöver uteetempen.
Men redan i början av februari så ligger jag ca 50 grader högre.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: DennisCA skrivet 23 feb-17 kl 13:34
Min design blir ju som en blandning av kanaltyp och bakflödetyp. Jag hade tänkt satsa på den då jag inte vill använda kanalplast igen, och jag vill ha mest effektivtet under de kalla månaderna feb-mars.

Jag funderar på att på baksidan tig-svetsa fast bitar av metallnät i plåten här som där, som luften får röra sig igenom, för att maximera värmeutbytet och turbulensen bakom plåten.

Tätheten blir A och O med denna design. Utrymmet bakom plåten ska vara helt tätt.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 23 feb-17 kl 13:45
Blir det aluminiumplåt?

Du kan ju kapa fyrkantsrör och skruva fast på baksidan av plåten med hjälp av farmarskruv framifrån så slipper du svetsningen.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kap Horn skrivet 23 feb-17 kl 14:19
Hej Dennis

Spännande projekt...ser fram emot dina erfarenheter sedan!
(har eluppvärmning med främst luftvärmepump): elförbrukningen har minskat med mellan 1500 och 1700 kWh/året sedan mina kollektorer kom på plats.
Den gångna, milda vintern hamnade jag under 10.000 kWh/året för första gången.

Visade bilden tidigare:

(https://lh3.googleusercontent.com/2t-wUCWUKvHHbHWstjjj3NP3qawJymKv6Zq4QSrzy47WbwD0V_bAHyozqJ1hzOzrZcWcJck0vi8mcjd6r4dGzROnVfiTsJm-YV_f4ZR1NXBDqt171bl8jAnBMlIwmLg_sN1b_6K5QrRiejPrgr67g4b5KW1IYmh9r_8xhgpafDaXPMC7Cwnmhrgnn1A9xm4zId1_lWXKZq8cRUp2HYkiKL8lX90rAVjwdww3byriMURYKUAFYLrkxZhSuqWGWmojo3K3YQEuJ85EGuf29k3vuYO9z0-oU_6XoGsi57oNMR3o9FbvPjzb7P1p9pUjw0GUZj3zgwh7UL9n2n--7nKBQ7gLmRniWCYf9NK9X-QkgiPOwDvE5IQQQNMU9EjRQS88EI4fF6XgPNDIPuHzAWVkc8yK9A6EuNT4fkhTxvbQLOlqyS_BL7j6CnGjdcJ7BfLT1x7__1POABEsha0ln7UsBTTDmk1I_XeRsLYEH5kIfX8-uxcSkv_xuHQeFdSsNVg_y2DPaicnvDPN5HclgXm5gwPG3fhDij6BYX_CuGxNfrsLQ2ti_iCjUiCB_IdngyHgptVvId4C8hSQMVFVgWykYDR0W2CyaOm8jxmfBGBtXWRr339J-YDw-mW0UBtd0bbDciLEMBjW-6zyGFIqOmSV6TzARjgUjxWXK86rI8L5NA=w479-h638-no)

vänster: nätmodell in i huset...
höger:    samma model där den varma luften sugs in i luftvärmepumpen (en liten fläkt hjälper till även här via solpanelen) och ger ett tillskott utan att behöva borra ännu ett hål i i huset.


PS Slumpen ville att jag tog detta foto: visst är det energi i en solfångare!!!  DS


(https://lh3.googleusercontent.com/F5T19IxN3aK-lWIUArgYuGmYF-VE5UsB5dv11EhrXsprTxlvvcj4rfkfHilPDYpDs9zxvl_O1iUWgwy6MOJa6Z8DBag887cq_NZ7808JwDYgwxw_fjE5CKV7OuUhG7c3tm6W1EwQjVpNZjQxK1OR9h9cTlnN0tEuSCcji6pIscP6nesusGePM-Lumfs4llhYhNi2WXNWikZgq0A3XmjeYPyhegKE6Y0mjjiOWPyLqKbSp08LGrBMGbZJa_4uN3dm45NkC4FmGAUDa86ITKEEPbP1dWXGzXECWsfxpZE4cOPzNX5is7HuHCw9pFDpgsEtcvSH5gAGCwuun809zG-nZn3HNEYtygpuMbvwAyASqbklID-nsxk9KVd8-HOxNyesd92dJicOQZImHqsRYnwErYxApeZsADiEGjFv9xTjZ5WOIqkSgnaq2jhRD6DQeTXU1NMtEO9uU6afKHxXl-SNZUnZd4vP3kZS0OB3CbT3qRaaSJUI8EY8x2Jd7rZ1ut6im8tGb1nmUZaYkz56QA69U5CfGphXL1Mh0JTqS08DWCCt_nNayMQsjw-_RIV88-UjF1rTh3nGiAyC10Y5dgC3FHbySpw3rFV3Tqph43y00Fb0kOlCCkT0EVB7Qyg35OezQu0BfpoHhe80uZ0eP3IhlkyWopd9W7BdMgcM-tcjnw=w479-h638-no)
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: DennisCA skrivet 23 feb-17 kl 15:00
Blir det aluminiumplåt?

Du kan ju kapa fyrkantsrör och skruva fast på baksidan av plåten med hjälp av farmarskruv framifrån så slipper du svetsningen.

Jag har en hög med gammal takplåt jag tänkte använda, galvat stål. Lite slipande och tiglödning med bronstillsats borde få det att hålla bra. Med galler ser jag som fördel att man får så mycket yta med litet jobb. Samma princip som med kylflänsar. Man vill ju kollektor ytan ska samla upp solljuset på ena sidan och sen så effektivt som möjligt utstråla bort den på baksidan.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kap Horn skrivet 23 feb-17 kl 15:54
Hej Denis

Hur hade du tänkt att värmen från plåten överförs till gallret som antagligen inte är tänkt att ligga kloss?
Enbart som strålningsvärme, eller ligger det på några metallprofiler som hjälper till vid överföringen?

Nu strålar även värmen på framsidan av plåten mot "glaset"...hur tar du hand om denna värme?
Eller tycker du att det sas hjälper till att värme hela kollektorn och på så vis hjälper upp effekten?

Tänkte just nu på ett annat projekt. Där användes det vakuumrör (som man har i takanläggningar där vatten cirkulerar).
Han fick in en bra bit över hundra grader...

Oavsett så finns det bara en kollektor som har en verkningsgrad lika med noll!
Och det är den som aldrig byggs!


Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: DennisCA skrivet 23 feb-17 kl 16:44
Jag hade tänkt svetsa (tiglöda) fast gallret (flera småbitar över hela plåten) i plåten så det blir metallkontakt, så värmen kommer föras över till gallret på det viset. Samma princip som flänsarna på en kylare.

Utstrålningen åt den andra sidan kommer vara som jag ser det vara mycket mindre. Framsidan är slät och mjuk och ingen luftrörelse förekommer, baksidan är ojämn och full med "flänsar" och ett aktivt luftflöde som hela tiden leder bort värmen ur plåten. Även om luften där framme värms upp är det ingen stor volym och när den väl är varm så kan man anse den "mättat", den tar inte åt sig mera värme lika lätt, och med det konstanta luftflödet på baksidan blir den sidan kallare och värmen vill söka sig ditåt.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 23 feb-17 kl 17:00
Lite tråkigt att svetsa i sådan plåt. Blir både giftig gas och fult. Tennlöda så kommer du inte upp i zinkförstörande temp, men jag har ingen erfarenhet av tenn på zinkplåt.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: DennisCA skrivet 23 feb-17 kl 17:04
Det går bra, har gjort det förut, nyligen punktat ihop en stor bill pentz cyklon. Man använder mask, man slipar där man ska svetsa osv.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: DennisCA skrivet 26 feb-17 kl 10:27
Det gick inte att bygga en 1x3m design, ögonmåttet mitt hade fal på 40cm då jag kontrollmätte väggen. Så jag designar om den till 1,06x2,50m eftersom det är den storlek polykarbonat man kan köpa i affären. Jag började då igen fundera på nätmodellen, och såhär kunde man göra tror jag... Genom att täcka över kanalerna med plywood så kan man tvinga luften att gå in och ut vid topp och botten.

(http://i.imgur.com/OkTjCkw.png)

Trycka in luften är såklart bättre oavsett vilken riktning då det skapar mera turbulens, men vill man ha kallrasskyd borde man trycka in luften nerifrån, eller dra in den där uppe så kan man lägga en bakslagsventil där nere.

Sen kan man lägga in två stycken 22mm träskaft (vanliga björkkvastskaft) vid toppen och botten och spänna upp ett nät i två lager runt dessa:
(http://i.imgur.com/WIaquhY.png)

Enklare design att tillverka detta tror jag, frågan är om det blir någon effektivitets skillnad som skulle motivera extra jobbet med en plåtdesign eller ej....

En annan sak jag undrar är, borde resten av solfångaren vara svart, eller borde den vara silvrig? Teorin är att den skulle reflektera tillbaka solljuset mot nätet... Förstås svart färg sig själv är bra på att fånga och släppa tillbaka ljuset som infrarött, vilket tas upp av nätet/luften. Läst på och mattsvart är bäst.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: xlab skrivet 04 mar-17 kl 19:49
det räcker med en datorflekt på 6-12 V det sitter en sån i vår luftsolfångare (solarventi)
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: mikkoman1 skrivet 14 maj-17 kl 11:47
Hej. Finns det färdiga solcellspaket med fläkt och termostat till en lsf? Allt ska drivas av solenergi!
Jag ska bygga en lsf som blir 1200x600 och ska värma/ventilera en gäststuga på 10m2.
Principen blir: låda med nät reflektor, 125mm rör in/ut, fläkt (helst infälld i röret) som blåser in luft nere, SPU isolering, kanalplast, träram med alu/plåtlister som håller kanalplasten.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kornman skrivet 05 jun-17 kl 22:33
 Hej. Jag måstemeddela att mitt luftsolfångarprojekt misslyckades och att jag nu monterat ner den. Synd att berätta det kanske,  men jag antar att man gör rätt i att meddela sina erfarenheter. Även om dom är negativa . Jag har lagt ner mycket jobb på bygget och installationen, så det är synd att det floppade.
För det första är energiutbytet väldigt dåligt. Som mest kunde jag mäta upp 0,8kwh mindre energiförbrukning i det nybyggda, välisolerade, oanvända rummet på 7 kubikmeter. Det kunde jag mäta upp på senvintern. I övrigt har det varit mycket låga   värden. Fångaren är på 1,4kvm och med dubbla myggnät. Cirkulerar rumsluften, styrt via elektronisk termostat. Kraftig fläkt.
Dessutom blir det aldeles för varmt i rummet så här års. Man kan ju inte stanna fläkten eftersom fångaren blir överhettad och myggnät smälter eller åldras. Att hänga för en presenning från dag till annan är för bökigt. Jag har länge haft 10kvm solfångare där jag lagrar energin i ackumulatortank och kan använda molniga dagar, mycket bättre.
För det tredje blir det en stickande kemisk/varm plastlukt i rummet som inte ger sej trots att den varit i drift i flera månader. Kanske är det från myggnätet när det blir varmt.
Jag hade ett väldigt kallras mulna dagar innan jag byggde ett kallrasskydd. Det blev nästan helt bra, men jag misstänker att det lilla ras som finns kvar (+ självcirkulation i inloppsröret) gör att mycket av vinsten äts upp.
Det finns fler nackdelar, men dessa är det som gör att jag monterat ner den. Ingen rolig läsning kanske, men jag glädjer mej åt att så många av er är nöjda med era luftsolfångare. Fortsätt att bygga.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kontorsråttan skrivet 06 jun-17 kl 12:37
Tråkigt Kornman.
Det där med för varmt på sommaren är nått jag själv råkat ut för. Planen inför denna sommaren är att ställa lsf som passiv, köra utan fläkt som självdrag. Får se hur det fungerar.

Själv skulle jag gärna prova på en solfångare för att värma vatten.

Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Putte82 skrivet 05 sep-17 kl 20:44
Citat från: Kap Horn
Själv har jag enbart "dubbla nät modellen" och i mitten av december så får jag ca 30 grader utöver uteetempen.
Men redan i början av februari så ligger jag ca 50 grader högre.[/color]

Vilket flöde har du per m2?
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kap Horn skrivet 05 sep-17 kl 20:50
Hej


Ca 100m3/h och kvadratmeter...
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Putte82 skrivet 06 sep-17 kl 08:52
Fel av mig kanske men jag antar att du värmer uteluften? I så fall 1kW /m2 vid 30 över och 1,8kW vid 50 låter för mycket. Solen ger väl bara runt 1kW/m2?
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kap Horn skrivet 06 sep-17 kl 10:17
Hej Putte


Stämmer, jag värmer uteluften och har en fläkt på 150 m3/h och en kollektor på ca 1,5 m2.
Fläkten är solpanelstyrd, dvs mycket sol, mycket värme och max ventilatoreffekt...och vice versa.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Putte82 skrivet 07 sep-17 kl 10:55
Låter som sagt lite för bra för att stämma. Själv mätte jag ca 500watt/m2.

Din sänkta elförbrukning på 1500-1700kWh skulle motsvara 4500-5100kWh värme om man räknar ett scop på 3 på värmepumpen och den står för all uppvärmning. Det i sin tur skulle betyda ca 3000-3400 timmar gångtid på solfångaren vid en effekt på 1kW/m2. Dvs 8,2-9,3 timmar om dagen i snitt, 365 dagar om året.

Låter lite för bra även för ett fan som mig :)
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kap Horn skrivet 07 sep-17 kl 11:32
Hej Putte


Min elförbrukning före var ca 12000 kWh/år
Nu ca 10.000 kWh/år
Detta efter att ha installerat två solfångare med sammanlagt yta av ca 3,5 m2.
En blåser varm luft in i huset, en ger all tillskott till luft-värmepumpens insug.


(http://1.bp.blogspot.com/-9gLQJzOsk30/Un0PyS9VzOI/AAAAAAAAEiU/hKykq795X9Y/s400/Soennf%C3%A4nger+der+x-t.JPG)

Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Putte82 skrivet 12 sep-17 kl 09:10
2000kWh * 3 cop = 6000kWh / 3,5(1kW/m2) = 1714 / 365 = 4,7.

Alltså 4,7 timmar på full fräs 365 dagar om året. Räknar vi bort juni-juli som troligtvis inte kräver någon värme så hamnar vi på 5,6 timmar om dagen. Jag är skeptisk.

Något jag tycker är intressant är hur stort tillskott man kan få av en stor anläggning. Om man redan när man bygger huset planerar för solfångare så blir det ingen merkostnad. Då man byter panelen/putsen mot exempelvis kanalplast på husets söderfasad.

Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: DennisCA skrivet 07 sep-20 kl 05:54
Jag bygger en större solfångare nu, 2.5m2 kommer den att bli:

(https://i.imgur.com/7EYWTtV.jpg)

Det har varit väldigt svårt att få tag billig och flat plast så jag kör på denna stil som man hittar överallt. Denna gång funderar jag på plåt istället för nät, men nät är enklare så kanske jag spänner upp ett nät denna vinter.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: DennisCA skrivet 26 okt-20 kl 14:07
Glömde bort att uppdatera denna, men den blev färdig i september:

(https://i.imgur.com/zz8Wyq6.png)

(https://i.imgur.com/66ZEfB5.png)

Alltså det är plåt och luften tvingas genom kanaler bakom plåten. Jag har inte helt tätat det yttre glaset, jag tänker det är omöjligt så istället är det bara fastskruvat så att vinden inte kan blåsa rakt in. Men fukt kan ta sig ut också så man inte låser in fukten bakom. Den är effektivare än den gamla iallafall.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: DennisCA skrivet 27 okt-20 kl 11:01
Funderar om jag ska göra en mindre luftsolfångare med nät, som tar in luften från botten och går på självdrag. Till lekstugan alltså, det blir ganska rått och fuktigt innuti så kanske det skulle hjälpa med en luftsolfångare som för in värmd luft, sen kan man ha ventiler på andra sidan för cirkulation.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: DennisCA skrivet 15 feb-21 kl 09:22
Igår var det kallt (fast inte lika kallt som idag -21) och solen lyste. Jag satte på solfångaren (har inte fixat automatiken...) och den värmde i flera timmar och tempen steg från 11 till 15 grader i verkstan. Funkade riktigt bra. Några negativa saker är att vissa träd på grannens tomt är ivägen. Jag tror definitivt jag ska bygga en till solfångare som är väldigt kort, men lång, som tar förvärmer friskluften. Den kan då fånga solen på resten av väggen.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kap Horn skrivet 15 feb-21 kl 12:26
Hej DennisCA

Så nu har även du blivit övertygat att den ger ett fint tillskott.
Här minus 10 och in kommer plus 40 grader vid full solsken.
Minsta uppvärmning i slutet av december är plus 30 grader utöver temperaturen ute.
Redan så här års är det 50 grader skillnad, tendens stigande!
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kap Horn skrivet 15 feb-21 kl 20:51
Hej igen


Det var länge sedan jag var aktiv på forumet...kanske inte så konstigt efter 14 år med olika solfångare som bara levererar och leverera när solen är framme utan att behöva underhåller dessa.


Men så slog det mig, det enda som kommer att lägga av är förstås fläkten!


Och där gjorde jag fel genom att placera fläkten inne i lådan så jag är tvungen att nedmontera en stor del av solfångaren när fläkten läggar av.


Så ni som funderar att bygga en sådan: placera fläkten inte INNE i själva fångaren, utan så att ni kan byta ut den utan nedmontering!


Kanske i kanalen som kan nås inifrån huset?


Lycka till med att fånga solens värme!
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: DennisCA skrivet 16 feb-21 kl 09:07
Jag har en improviserad setup just nu, använder en motorrumsfläkt med PWM styrning, är egentligen fläkten till min ässja. Jag ska skaffa en kanalfläkt istället. Jag har en termostat med två sensorer som startar när A blir varmare än B, men inte färdigt installerat ännu. Jag behöver också ett kallrasskydd. Som det är nu körs den bara manuellt och jag pluggar åter det nedre hålet då jag inte använder den. Automatiken behövs för att få upp effektiveten.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: DennisCA skrivet 19 feb-21 kl 08:06
Fixade automatiken igår, på test så det ser rörigt ut med sladdar här som där, men jag tog en 230v biltema utsugsfläkt och ett kallrasskydd. Jag ville göra så att luften skulle blåsas igenom solfångaren men jag har inte lyckats göra det tillräckligt tätt, det läcker för mycket.

Jag får felsöka det i sommar, men nu gör jag en setup där fläkten suger luften igenom istället, från botten och ut vid toppen. Tyvärr gick fläkten åt fel håll men genom att plocka isär motorn och svänga om statorn kan man vända riktningen på den så nu går den åt rätt håll. Känns lite svag dock, borde kanske ha satsat på den starkare fläkten men denna passade fysiskt så bra.

Temperatursensor sitter bakom fläkten och när solen börjar lysa så borde varm luft självströmma genom solfångaren och värma sensorn, när den blir varmare än sensor B som finns inne i verkstan så startar fläkten. Och stannar när det blir omvänt.

Nu tog dock den tid med soliga, kalla dagar slut, istället är det -4, snöar och mulet...
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Kap Horn skrivet 30 aug-22 kl 21:09
Hej


Märkligt att i dessa dagar med explodrerande energipriser så borde denna enkla teknik ha fått en renässans.

Eller så finns det en annan tråd kanske?

Alla mina solfångare fungerar än efter alla år utan tillsyn.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: DennisCA skrivet 31 aug-22 kl 08:40
Det är ett hål i plexiglaset på min, tror grannpojken gjort det. Tränar hockey med ett stort nät me ibland har jag hittat puckar på min gård.

Jag undrar vad jag kan lappa det med. Jag ska också vilja gå över insidan och täta den, funderar på att använda tejp för ångspärrar, det håller ju som fasiken. Sen måla över det.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 31 aug-22 kl 09:45
Är inte ångspärrstejp av PVC? I så fall tål den inte temperaturer över 60 grader så länge, och klistret kan vara så att det blir flytande vid den temperaturen också.
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: DennisCA skrivet 31 aug-22 kl 10:09
Har nu googlat och hittat ångspärrstejp som påstår sig klara 100 grader. Men det är inte samma som de gröna tejpen jag använde då jag isolerade garaget.

Tror det var Gerband 585, den säger 80 grader max.

Nej det var Sitko Flex och den är också 80 grader. Räcker det tro?
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 31 aug-22 kl 13:17
Låter ju som att fläkten borde kunna hålla tempen under det, men vid stopp i den så går det nog över.

Plexiglaset går nog inte över, men svartmålad insida...
Titel: SV: ang luftsolfångare
Skrivet av: DennisCA skrivet 03 sep-22 kl 17:04
Tejpade så vi får se hur det blir, tejpade hela vägen upp.
(https://i.imgur.com/0Vd0SNTh.jpg)

Målat över tejpen
(https://i.imgur.com/k7RpI8ih.jpg)

Tillbaka med plexiglaset, också tejpade där det var sönder. Det är 3 år nu och har blivit sprödare.
(https://i.imgur.com/7wethVCh.jpg)

Har också lagt tätningar som tätar plexiglasets profil mot botten och toppen.