Det finns ju olika skär till får, de som proffs använder som har brett mellan fingrarna och utsvängt på kanterna och de som är raka och inte särskilt aggressiva.
Jag var som du och tyckte det var obehagligt med maskin i många år, jag klippte med handsax i stället. Nu har jag dock gjort maskinsaxen till min. Här är mina knep:
1. Spänn åt saxen tillräckligt mycket. Doppa skären i klippolja, sätt på maskinen och dra åt spännskruven tills du hör maskinen börja gå tungt, lossa bara lite så att den går lättare.
2 Håll ALDRIG i ullen. Din andra hand ska isället sträcka huden. Det bästa brukar vara att dra den klippta huden åt dig, kolla på videos.
3 Akta ögon, hudveck, snoppar, spenar och hälsenor. Klipp bort i från det känsliga. I ljumskar till exempel uppifrån, samtidigt som du spänner huden uppåt. Håll en hand över ögonen och klipp kinderna neråt. Klipp låren på utsidan och bakåt (se videos), håll en hand över spenar och snopp. Akta strängen som går från snoppen och bak till pungen.
Man behöver inte ha bråttom! Lycka till!
(Det är mycket lättare att klippa i fåret med handsax än klippmaskin...)