Vad har ni för fiffiga lösningar på er lägerplats ?? ställning över elden där man kan hänga grytor eller ett stekbord etc...
bra att ha verktyg på en lägerplats
Hur gör ni med förvaring av produkter som behöver hållas kalla /varma ??
Ja alla bra tips och ideer för en trivsam och väl fungerande lägerplats.
Vår lägerplats skall byggas vid en liten å, dit vi kommer att rida med våra grupper för att övernatta i tält eller vindskydd. Allt från 3-10 personer.
En mindre pressening (4x6 m, typ), uppsatt med en ryggås, och elden i mitten i ena änden är bra att ha. Vanlig markisväv duger utmärkt, den bvehöver inte vara 100% vattentäg, bara så att det inte regnar in i stora mängder.
Fixa en rejäl stång över, och använd grytkrokar i trä (med rejäl hamplina) för att hänga grytorna. Barka gärna av denna för att slippa bös i maten.
En murikka är trevlig, det beror på vad man vill laga för mat. En billig gjutjärnsstekpanna från loppisen duger ofta gott, och är billigare.
Jag impulsköpte en "fältugn" (Skeppshults Dutch oven) när en butik hade 20% rea, guld värd om du kan transportera den (10 kg!).
Yxa, huggkubbe, kanske sågbock och såg. Gärna något för att hålla veden ute ur regnet (flätade slanor och ett tak?). Ett par svetshandskar för att kunna hantera varma grytor är också bra att ha.
Matlagningsutrustningen för mig är ett par skärbrädor, ett par knivar, kanske ett rivjärn, samt några slevar. Samt ett gott urval kryddor. Allt går in en rejäl trälåda, som står upp från marken. Fundera på ditt behov av grytor, jag klarar mig själv med en enda, kanske också en stekpanna för brödbak, för upp till ett tiotal så är det 3-4 grytor (från 3-15 liter), en stekpanna för bröd och helst en kaffepanna för varmvatten (te, disk, osv).
Kylförvaring finns det många varianter på; en mini-jordkällare (grop i marken med stenväggar), en säck med fuktiga trasor upphängd i ett träd, en back nere i bäcken...
Tänk sedan på sitt- och arbetsplatser: vad behöver du/ni, vad behöver era gäster. Om du ändå skall bygga timrade vindskydd kan du kanske fixa all "infrastruktur" i och med detta, annars är det bra med ett tak för folk att sitta under när vädret är dåligt.
Jag har hållt kök åt upp till 12 pers under medeltidsveckor, osv med ungefär ovanstående under flera år. Glöm inte kokboken om du inte kan allt du vill laga i huvudet (köp skäpkopior av dina favoriter och lämna i lägret i en plastback?)