Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Artikel: Lingon  (läst 53332 gånger)

Petter B

  • Administratör
  • Inlägg: 3473
    • Västergötland
Artikel: Lingon
« skrivet: 21 aug-05 kl 08:53 »
Det här är en artikel ur Åter 3/05.

Skogens röda guld
Lingon


Michael Bergman

Lingon är ett ris med vintergröna läderartade blad och ett av våra vanligaste och mångsidigaste bär. Lingonet tillhör ljungväxterna och är nära släkt med blåbär, tranbär och odon. Namnet lingon är besläktat med namnet ljung och syftar troligen på växtplatsen, då lingon och ljung ofta växer på samma plats. Det latinska artnamnet vitis-idaea betyder ”vin från berget Ida”. Det är Carl von Linné som gett lingonet sitt latinska namn. Andra namn på lingon är bland annat kröser, kröson, krösa, de flesta av oss kommer väl ihåg Krösa-Maja i Astrid Lindgrens böcker om Emil. Lingon växer vilt i nästan hela Sverige, mestadels på torr och mager mark som hedar och hällmarker men även på annan skogsmark. Lingon har länge varit viktiga i mathushållningen. Det finns arkeologiska fynd som visar att lingon plockades redan på bronsåldern. Under 1800-talet blev lingonen en stor exportartikel, stora mängder gick bland annat till Tyskland. Förutom som sylt användes lingonen att förbättra fadda dåliga rödviner. Ett exempel på tidigt livsmedelsfusk.
  Jag tror att vi alla har växt upp med lingon, plockat och ätit. När jag var liten var det viktigt att ge sig ut ett par dagar i september för att fylla på förrådet med lingon, det mesta blev till lingonsylt för att ha till köttbullarna, fläskpannkakan eller blodpuddingen.
  Lingonen genomsyrar vår matkultur, ett exempel är ju lingonsylten till korven med mos. En anständig korvkiosk har lingon att erbjuda. Något som mina tyska vänner tycker är besynnerlig, sylt på korv.

Lingonets hälsoaspekter
Förutom att vara gott så är lingon nyttiga att äta. De innehåller inte så mycket C-vitamin som man gärna tror, men en massa andra nyttigheter, bland annat E-vitamin som spelar en viktig roll i kroppens immunförsvar. Vitaminet är fettlösligt och kan skydda mot hjärt- och kärlsjukdomar. Vitamin E och manganet, som finns i lingon, är antioxidanter och hjälper till att hålla de farliga fria radikalerna på låga nivåer. Det innebär att lingon också kan skydda mot olika typer av cancer. Lingon innehåller också kostfibrer som minskar nivån på det farliga kolesterolet LDL. Pektinet i lingonen hjälper till att förebygga diabetes genom att hålla blodsockernivån på en jämn och stabil nivå.
  Man kan göra te på lingonbladen, det används mot urinvägsinfektioner. Drick inte stora mängder, det finns risk för en viss förgiftning.


Artikelförfattaren med lillasyster på bärplockning hösten 1967. Till vänster en traditionell bärplockare i metall. Foto: Hans Bergman

Klassiska lingonrecept
Lingon och dess konserveringsförmåga Eftersom lingon innehåller bensoesyra behöver man inte tillsätta konserveringsmedel, de är lätta att bevara. Lingonen i sig själva har förr använts som konserveringsmedel för andra frukter och bär. Man lade ner färsk frukt i sur lingonsylt. En annan variant var att man lade ett lager sur lingonsylt ovanpå äpplemoset i burken. När man skulle äta så rörde man först ner lingonen i äpplemoset. Gott, enkelt och genialt. Ett annat sätt att förvara lingon var vattenlingon. Man lade ner nyplockade fasta bär i flaskor och fyllde på med friskt kallt vatten. Korkade och ställde svalt och mörkt. När det var dags att äta dem hällde man av vattnet och serverades ibland med socker och vispad grädde. En gammal norrländsk tradition är/var att ha ”vattlingon” på julkalaset.
  Lingonsylt Lingonsylt är en viktig stapelvara i mitt hushåll. Jag använder den till mycket och känner mig fattig om den tar slut innan nästa skördesäsong kommer. Lingonsylten som finns i affärerna tycker jag oftast är för söt. När man läser innehållsförteckningen kan man se att fabrikanten tillsatt vatten, pektin och till och med konserveringsmedel. Jag plockar eller köper några lådor med lingon på torget för att få den lingonsylt jag vill ha. Även om jag köper lingonen så blir min egen sylt billigare än en mer ”lingonrik” sylt i affären.
  När jag var liten brukade min farmor plocka de lingon som växte på grästuvor i en egen hink Bären var stora klarröda. Det var alltid på soliga platser. Hon gjorde en sylt på dom som fick en fast gelékonsistens. Efteråt har jag läst att de brukar kallas råglingon och innehåller mer pektin. Jag har en före detta arbetskollega i Småland, lingonlandskapet, som bäst gillar lingonsylt som stått i flera år och fått en mer brun färg. Årgångslingon. Även när det gäller något så enkelt som lingonsylt finns det skillnader i smak och konsistens. Något som vi lingonsyltälskare gärna diskuterar.
  När jag kokar lingonsylt brukar jag första koka upp bären utan att tillsätta vatten i en syltkittel. När bären har kokat ett litet tag tillsätter jag socker och smakar av allteftersom. Jag gillar när lingonsylten är sur, en del tycker att min sylt är väl sur. Men jag gillar brytningen mellan det sura och det aningen söta. Det finns många olika syltrecept med olika sockermängder, genomgående blir de för söta för min smak. Jag tror mer på att använda mina smaklökar för att känna av den rätta sockermängden. När min lingonsylt kokat i cirka 15 minuter skummar jag av den med en hålslev. Då blir den mörkröd och ser lite blank ut. Sylten är färdig att hällas upp på burkar.
  Jag återanvänder vanliga glasburkar med metallock som har den där plastbeläggningen på insidan. Flera burkar har jag använt många år och de håller tätt. Jag diskar dom noga, fyller sedan fullt med het sylt och skruvar åt locket hårt. När sylten svalnar bildas det ett undertryck i burken, precis som på fabriken som tillverkade det ursprungliga innehållet. Burkarna ställer jag i matkällaren.


Att plocka bär är roligt och skönt både för vuxna och barn. Det kan bli en utflykt tillsammans. Fotot: Britt-Marie Larsson

  Rårörda lingon Något som är läckert, friskt och gott är rårörda lingon. Det är enkelt att göra, ta lingon i en bunke, rör ner lite socker, låt stå ett tag, smaka av. Om det känns för surt ta lite mera socker och rör om igen. Lingonen ”saftar” och blir blöta på ytan. Rårörda lingon håller inte lika länge som kokt sylt. Därför brukar jag frysa in lingon för att ta fram en påse då och då för att göra ett par burkar rårörda lingon. Det är gott att använda som omväxling till lingonsylten. Jag använder ofta rårörda lingon i filmjölken. Vissa finare restauranger med husmanskost brukar servera rårörda lingon. Det känns lite exklusivt, men är väldigt lätt att göra själv.
  Änglamat En efterrätt som min farmor brukade snabbt fixa till åt mig och min lillasyster. Vispa grädde och rör ihop med lingonsylt. Servera i en skål och varva med skorp- eller kaksmulor. Min farmor kastade inte sina kaksmulor utan sparade dom till sina barnbarns efterrätt. Ibland köpte hon dom som kexbräck på kexfabriken i Örebro. Ofta fick vi vår änglamat i glasstrutar. Det kändes högtidligt.
  Trollmos En annan enkel och snabb efterrätt. Vispa äggvita hårt och blanda med lingonsylt. Servera med sockerskorpor.
 Lingon med grönsaker Lingonsylten är en bra bas i enkel matlagning. Ett par enkla goda sallader är att blanda lingonsylt med rårivna morötter eller med riven vitkål. Den sista välkänd för oss som gick i skolan på 1970-80-talet.
  Pepparrotslingon Blanda lingonsylt med riven pepparrot. Gott till rökt fisk, skinka och vilt.


Hemkonservering från 1936 med massor av roliga recept.

  Lingonpäron En riktig efterrättsklassiker, en svensk paradrätt som efter år av glömska börjat få sin renässans. Jag citerar ett recept ur  ”Hemkonservering. Modern handbok i konservering av bär, frukt, grönsaker” av  skolkökslärarinnorna Edith Jonsson, Britta Hallman-Haggren och Magda Herman. Boken är tryckt 1936. Jag brukar leta efter äldre kokböcker då de ofta har roliga intressanta recept. En del enkla, andra avancerade och komplicerade. Men de innehåller mycket intressant som inte finns i många av de modernare kokböckerna. Ofta är de äldre recepten från en tid då man tog tillvara och använde så mycket som möjligt av det som finns i naturen. Mitt exemplar har också några handskrivna recept på små lappar som jag ska prova någon dag. Matarkeologi. Detta blev en ganska långt sidospår, men tillbaka nu till paradrätten lingonpäron enligt 1936 års recept.
  ”4 liter päron, fasta (2 kg), 2-3 liter lingon (1-11/2 kg), 1-11/2 liter vatten. Till varje liter avrunnen saft tages 750 gram syltsocker eller strösocker.
  Rensa och skölj lingonen. Koka lingon och vatten tills bären avgivit den mesta saften. Upphäll massan i silduk och låt saften självrinna. Mät saften och häll den i syltgrytan. Tillsätt sockret och låt saften under noggrann skumning koka tills den är klar. Skölj och skala päronen, samt skrapa stjälkarna och klipp av dem en bit. Äro päronen små, skäres endast ett kors i dem, äro de stora, skäres de mitt itu och kärnhusen borttagas. Lägg dem efter hand som de äro ansade i den heta lingonsaften och låt dem sakta koka mjuka och klara. Koktiden är svår att bestämma, 1/2-5 timmar. Den är helt beroende av päronsorten. Tag upp dem allt efter som de äro färdiga med en hålslev och lägg dem på fat att svalna. Lägg dem därefter i en kruka. Hopkoka lagen under noggrann skumning. Låt den svalna något. Slå den över päronen, som bör vara täckta av lag. Anm. Önskas fylligare smak på päronen kan man taga några bitar kanel med i lagen.”
  Det blir både vackert och gott. Matpoesi.
  Lingondricka Gott och läskande. En vanlig måltidsdryck förr i hemmen. Ta 2 kg lingon (ca 3 liter) och lägg dem i en stor bunke eller kittel. Mosa sönder dem med en potatisstöt eller mixerstav. Koka upp 1 liter vatten och låt kallna. Häll över vattnet tillsammans med 2 tsk citronsyra. Rör om och täck över. Låt stå kallt i 2 dagar. Rör om då och då. Rör saften med 6 dl socker för varje liter saft och häll på flaska. Förvara svalt. Späd med 6-8 delar vatten vid servering.


Hela familjen kan samlas kring bärplockandet ! Foto: Hans Bergman

Moderna lingonrecept
Jag tänkte avsluta med ett par moderna lingonrecept. Det sker en utveckling även inom lingonets värld som ger spännande crossovermaträtter. Lingonet möter matimpulser från andra kulturer och bildar nya spännande rätter. Här finns det naturligtvis plats för egna experiment.
  Lingonketchup Sjud 3 dl lingon, 1 gul lök, 1 dl socker, 2 dl vatten och 2-3 spanska pepparfrukter 5-8 minuter i en kastrull med lock. Mixa allt i en matberedare till en slät sås. Låt svalna och häll på en flaska som förvaras i kylskåpet
  Heta lingon Passar bra till grillat kött. Rör 2 dl lingon med 3 msk socker så att det blir riktigt mosigt. Rör ner 1 tsk färsk riven ingefära, 1 finhackad färsk spansk pepparfrukt, 1 msk limesaft och 1 krm salt. Låt stå kallt ett dygn innan servering så att smaken sätter sig.

Lingonprojekt
Jag håller på med att samla lingonrecept men även lingonberättelser, upplevelser, skrönor. Lingonkulturhistoria. Fotografier, redskap, sånger, dikter. Allt som har något med lingon att göra. Har du något att bidra med, stort som smått skulle jag bli glad. Något som mormor berättat med anknytning till lingon eller egna erfarenheter?
Jag skulle bli glad om ni nedanför ville bidra med egna lingontips eller berättelser.Det går också att kontakta mig mig på telefon vardagar 073-624 56 16, helger 018-13 23 09 eller via post Michael Bergman, Storgatan 28A, 753 31 Uppsala. Det bidrag som jag kanske kan få ta del av hoppas jag kunna berätta om i en senare artikel i Åter.






anlet

  • Inlägg: 91
    • Närke
Re:Lingon
« Svar #1 skrivet: 26 aug-05 kl 09:01 »
Som svar på artikeln om lingon kan jag tillföra något.
Jag är född och uppvuxen i Norrköping och min barndomstid var slutet av 40-talet och framåt.
Lingonsylt kallades där och då "krösamos". Krösa kommer antagligen av krus, då min mor hade stora lerkrus från Höganäs för att fövara sylten.
 När jag var barn åkte hela familjen ut i skogen för att plocka lingon, ofta med tåg. Man cyklade till järnvägstationen i Norrköping och åkte därefter tåg oftats till stationen Näkna i Kolmården, och då var man strängt taget mitt i skogen. Tågen kallades persontåg och stannade vid varje station. Billigaste biljetten var s.k. sportbiljett och gällde tor samma dag.
Något som andra förundrar sig över, speciellt norrut, är att Norrköpingsbor (och kanske även andra) har lingonsylt till stekt strömming och potatis.

Mvh
Lennart Andersson
Jättendal  

mickepicke

  • Inlägg: 11
  • mickepicke
    • Uppland
Re:Lingon
« Svar #2 skrivet: 04 sep-05 kl 22:22 »
Tack
Det är intressant med all vardagslingontraditioner från förr och nu. Tack för ditt bidrag. Spännande med tågresan ut i skogen för att plocka bär. Har du bilder från det?

Såklart att man ska ha lingon till stekt strömming och potatismos.

Michael
Queer kille som håller på med lerbygge. Vill vill vill bygga ett eget lerhus. Kokar sylt. Bor i Uppsala.  Landskapsarkitekt. I Hedemora, Dalarna ett rött gammalt "på landet hus" mitt i stan. Foto, MC, resor, trädgård, arkitektur och natur. Lyssnar på jazz o blues. Sedan maj 2010 pappa till en son.

Tania S

  • Inlägg: 37
Re:Lingon
« Svar #3 skrivet: 23 sep-05 kl 10:00 »
Hej!
en nutids lingonsylttradition hos oss är, att när det finns bara en skvätt lingonsylt kvar i burken så häller man i lite mjölk och skakar burken mycket, sedan ha mjölken på gröten- ett sätt att få ut det sista ur burken!
Min son (3) kallar detta för lingonsyltmilk (vi pratar engelska och svenska hemma). Lingon är någonting helsvensk i mina ögon, jag vet inte ens vad de heter på engelska.

Jag funderar på lingon som plockas i Sverige, om man inte plockar själv så är det nog folk från utlandet som har kommit hit för att plocka. Man undrar ju över deras arbetsförhållanden- dags att lansera rättvisemärkt lingonsylt kanske?

Annars så tänker jag på lingonmor i Elsa Beskows bok om Putte. Lingon i honungslag provade jag häromdagen (har egna bin och gott om honung). Gott!

hälsningar Tania

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
Re:Lingon
« Svar #4 skrivet: 23 sep-05 kl 10:42 »
Tania, jag är halvamerikan och min far säger "lingonberries" :-)

http://www.astray.com/recipes/?search=lingonberries

Tania S

  • Inlägg: 37
Re:Lingon
« Svar #5 skrivet: 28 sep-05 kl 11:27 »
Hej!
jag brukar också säga lingonberries men trodde att det var "svengelska"! Finns lingon i N.America? Jag kommer från Australien, där finns det inga lingon!
T

arnebarnebuse

  • Inlägg: 5
Re:Lingon
« Svar #6 skrivet: 18 okt-05 kl 12:43 »
Kära søta brødre og søstre !
Lingon heter egentlig TYTTEBÆR og kommer fra Norge.
Jeg kan anbefale 2-3 spiseskjeer tyttebærsyltetøy sammen med et  stort glass vann til frokost. Vi blander det også i brøddeigen ++

Klem fra Østfold
be the change you want to see in the world

arnebarnebuse

  • Inlägg: 5
Re:Lingon
« Svar #7 skrivet: 20 okt-05 kl 15:56 »
og forresten...
hei på deg Tania,
oh yes, det finnes lingonberries i Nord-Amerika, de kalles også cowberries og mountain cranberries (og foxberries). Lingon finnes ellers bare i Eurasien. Min fru från Schweiz vet dom finnes i bergen där men har inte sett nån.

hilsen fra tyttebærlandet
be the change you want to see in the world

larssonscath

  • Gäst
Re:Lingon
« Svar #8 skrivet: 20 okt-05 kl 21:04 »
Hej!
I min barndom i Norrland så åt man vattenlingon. Jag brukar berätta det för mina kompisar som både är från norr och söder, men de brukar inte veta vad det är.
Man tar de finaste lingonen och höller dem i en flaska, ca 2/3 fullt. Sedan slå man på kokat och avskylt vatten, och skruvar på korken. Sedan ska flaska så svalt till jul, då man efter julbordet äter dessa lingon med socker och grädde. Då är de mjuka, sura och goda.
På nobelmiddagen bjöd de på lingonchutney, och sedan dess så är det en rolig sak att kunna göra med sina lingon.

Tyvärr hade jag själv så mycket att göra under lingontiden, så det blev inte så mycket lingon som jag hoppades. Som barn är jag ju van att man ska plocka, vi var fyra barn i min familj och min farmor kom med två 20-liters dunkar med lingonsylt varje höst, och det räckte knappt under året.

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
Re:Lingon
« Svar #9 skrivet: 13 dec-05 kl 16:34 »
Lingon är inte lätt att hitta häromkring, man kan köpa av Fru Johansson, i annonserna står det när bilen stannar till, och enligt "turlistan" så åker hon 40 km på en kvart och hinner sälja bären tillika. Bilen kommer i tid och mysteriet var att det var flera bilar.

Köpt lingonsylt som är bra är svårt att hitta, vanligen pressas först lingonen, till lingondricka, och skalen blandas med äppelmos, och trots lingon och sockers konserverande förmåga, har man tillsatt konserveringsmedel.

Lingonsaft och brännvin är en häftig och god drink.

Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

lisabritt

  • Gäst
Re:Lingon
« Svar #10 skrivet: 05 feb-06 kl 13:48 »
       Hej.Utan lingon kan man bara inte leva,lingon och blåbär är det bästa jag vet ,äter det varenda dag .så artikeln var väldigt intressant,där var många goda tips.Tack för det.                                                                

Potatisblomma

  • Inlägg: 2404
    • Södermanland
Re:Lingon
« Svar #11 skrivet: 23 sep-06 kl 00:03 »
Har provat receptet på "heta lingon" - supergott!!!!

Vill för övrigt tipsa om att man kan göra kräm på äpplen och lingon!

Ta ungefär hälften av varje. Riv äpplet fint och koka tillsamans med lingon och en skvätt vatten, i ca 15 min. Söta efter behag och så reds allt med potatismjöl.

Låt svalna och ät med mjölk!
Landsflykting i storstan...

Vitis

  • Inlägg: 4111
    • Skåne
Re:Lingon
« Svar #12 skrivet: 23 sep-06 kl 02:18 »
Vi köpte några kilo lingon häromveckan på torget, importerade från Sverige då, och har gjort vanlig lingonsylt, rårörda och så vankas det lingonbröd har jag hört ute i från köket ... måste skaffa mer bär nu så man kan göra sig en laddning "vargtass" också !!

vintervit

  • Gäst
Re:Lingon
« Svar #13 skrivet: 26 sep-06 kl 19:03 »
Hej skulle vilja bidra med ett underbart lingon recept:

Lingonglögg


5 liter lingon
5 liter vatten
2 påsar hel kanel
2 påsar hel kardemumma
2 påsar hela nejlikor


Koka alltsmmans i 20 minuter
sila
Tillsätt 2 kg socker, rör tills sockret lösts upp.


kattenihatten

  • Inlägg: 1272
  • omina mea mecum porto
    • Norrbotten
Re:Lingon
« Svar #14 skrivet: 07 okt-06 kl 15:06 »
Jag bor i norra norrland. Mn familj har alltid plockat lingon, ända från det att jag var barn.........håller på att föra över traditionen till mina egna barn. Fast det har blivit betydligt ovanligare bland mina jämnåriga att plocka bär......de köper dem på ica istället.....

Vi äter alltid lingonsylt till palten här uppe.........det verkar faktiskt som om det hör till de flesta "traditionsrätter" i vårt avlånga land.

Min mamma bakade alltid lingonkaka till jul......jag tror att det är samma recept som finns i "sju sorters kakor"
Live simply......so that others may simply live.

dirad

  • Gäst
Re:Lingon
« Svar #15 skrivet: 07 okt-06 kl 19:02 »
Hej,

mycket, mycket bra artikel, men
jag saknar något:
Att man kan även tillverkar lingon-vin.  ;)

Hälsning, Dirk

Carlsson

  • Gäst
Re:Lingon
« Svar #16 skrivet: 05 nov-06 kl 19:05 »
Eller vad tror ni om Lingonlikör?

yammi!

//Carlsson

Lura

  • Gäst
Re:Lingon
« Svar #17 skrivet: 08 nov-06 kl 09:41 »
Hello!

I am Danish and have problems with sourcing a good quality Lingonsylt for sale in my Country. Maybe you can help me in this forum with finding producers specialising in Swedish gourmet sylt? I am interested in cloudberry jam and blueberry jam too.

Many thanks,

L :)

Linnea-maria

  • Inlägg: 323
  • grönsaksnörd
    • Dalarna
    • linnea på landet
Re:Lingon
« Svar #18 skrivet: 08 nov-06 kl 11:16 »
I have a suggestion for you Lura. Why dont you take a vacation in Sweden during the lingon-time that is in the beginning of september. Perhaps you can find some blueberries as well. Just send a question to this forum then youll have the answer when the berries are ready to pick or if it is a good year for picking.

Buing jam, especially jam called gourmet are expensive.

If you dont have time to go that far in the country (you cant find lingon in skåne) you take the closest ordinary store in sweden and just buy a can it doesnt have to be gourmet.

But if you pick them yuorself you can use all those nice recipes in this thread.
kan själv

Lura

  • Gäst
Re:Lingon
« Svar #19 skrivet: 08 nov-06 kl 11:43 »
Thanks for your useful advice! I will try to make a trip to Sweden next year. Which month is the best to get hold of the berries you think? And to which area should I go? However,  what I specifically was looking for was to get in touch with a producer to actually import the goodies for sale here.

Thanks again!


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

385 gäster, 3 användare (1 dolda)
Stengrim, Sundance

* Forum

* Om tidningen Åter



- Har nu köpt mina första nummer av Åter och de var över förväntan. Mycket innehållsrika och informativa, och bra blandning. Inspirerande att läsa om andras berättelser och tankar. Även min familj uppskattade tidningen och kommer att läsa fler nummer.:)
/Johanna

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser