Om jag räknar på det så går det åt ungefär 450:-/ tacka (inkl moms) i kraftfoder om året.
Då får tackan kraft under stallperioden(högdräktighet+ lammning), i övergången till bete och lammen efter avskiljningen. Mina djur har bara magra naturbeten att tillgå...
Grovfoder äter de ung 450.-/tacka (inkl moms)
Om jag då tittar på slaktresultaten, så ger ett lamm ung 500:-/st (+ moms), vilket ger mig 125:- att spela på till vet utgifter, klippning och avmaskning. Herregud!!!
(om tackan får 2 lamm)
Min klassning på Gotlandslammen, som får kraftfoder för att kunna växa färdigt, brukar ligga på snittet R-. I år har det legat lägre, och lammen har tagit längre tid att få slaktmogna. Det beror på att jag har haft en inälvsparasit som satte tillbaka lammen rejält i början - hade ingen koll på detta, trots träckprov.
Eftersom jag säljer skinnen, så är jag beroende av att få iväg lammen på hösten (skinnen måste ha vuxit på bete, för att bli av bra kvalité)
Detta är en grov uträkning, men vinsten i mitt företag är alltså skinnen + EU-bidragen. Alla skinn blir inte bra, så det är inte en given inkomst på skinnen. Jag tar betalt efter kvalité och vad folk är beredda att betala. Det är alltså ett sånt där diagram som korsar sig i mitten
. Jag tar mellan 1000:- och 1600:- för ett skinn. Lägger mig efter kvalité. Toppskinn går för 1600:-, där går smärtgränsen någonstans... Det är ingen idé att ta 2000:- för ett toppskinn om du har 25 st och bara får sålt 3... Man måste ligga så pass lågt att man får alla skinn sålda. Annars hade jag varit begravd under skinn nu efter 23 år i branchen