Ni som använder olja, oavsett om den är ekologisk eller inte så är den raffinerade/varmpressade/neutrala oljan oerhört hälsoskadlig. Läs gärna om hur den tillverkas för att få bort de oönskade smakerna här:
https://pureskin.blogg.se/2009/november/kallpressad-eller-raffinerad-olja.htmlP.g.a. detta så har jag istället tagit fram ett recept på majonnäs med
endast kallpressade oljor. Recept kommer här för intresserade. Sedan kan man smaksätta som man vill.
Bra att veta; kokosolja är i sig en neutral olja som dessutom tål hög värme p.g.a. innehållet av MCT (t.ex. stekning eller bakning), avokadoolja är rätt sötaktig i smaken och balanserar därför den mer bittra olivoljan. Grekisk och Italiensk olivolja är mildare än den spanska! Vill man absolut ha rapsolja (kallpressad), så skulle jag i detta receptet byta ut olivoljan mot den.
BÄSTA NATURLIGA MAJONNÄSEN!
(En liten burk)
INGREDIENSER:
2 normalstora äggulor
en nypa (himalaya)salt
1,75 tsk äppelcidervinäger
75 ml kallpressad ekologisk avokadoolja
50 ml kallpressad ekologisk olivolja (helst grekisk eller italiensk)
50 ml kallpressad ekologisk kokosolja
(En klick honung)
+ Eventuellt lite extra oraffinerat flingsalt à la Malton flingsalt (Ger väldigt god smak!)
SÅ GÖR DU:
Innan du börjar: Se till att alla ingredienser är rumstempererade! Annars skär sig majonnäsen!
1. Blanda alla oljor, gärna i en liten oljekanna som ger en fin stråle när man häller från den. Det är en stor för del om du inte behöver sätta ner kannan under tiden du vispar majonnäsen. (Mindre kladd med andra ord...) Kokosoljan kan behöva smältas först. Se då till att den inte är för varm innan du börjar! Avokadooljan är bäst att förvara i kylskåpet, så den behöver du också ta fram i god tid innan.
2. Knäck äggen och lägg över äggulorna i en stabil skål. (Bort med all äggvita!) Tillsätt en nypa salt och vispa för hand i ca. 5 minuter tills du har en blek och seg massa. Rena rama kemin det här!
3. Vispa nu i vinägern ordentligt. Ja, det blir lite blaskigt av det, men det blir andra bullar när du sedan tillsätter oljan...
4. Vispa nu i oljan mycket försiktigt, lite i taget. Se till att inte tillsätta mer förrän du vispat in den olja du redan tillsatt. När majonnäsen sedan blivit mer mättat är den mindre känslig, men var försiktigt i början - hellre för sakna är för snabbt! Nu kommer du märka hur den blir tjockare och tjockare och får fin glans!
5. När du tillsatt all olja kan du med fördel vispa i en liten klick honung för att balansera smaken. Smaka och se om du vill ha i mer salt eller honung.