Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Ökna Bro: En groende bygemenskap i Sörmland  (läst 274 gånger)

SkogsFia

  • Inlägg: 2
  • Är med och bygger upp en ny bygemenskap i Sörmland
    • Södermanland
Ökna Bro: En groende bygemenskap i Sörmland
« skrivet: 09 apr-20 kl 15:50 »
Nu börjar arbetet på att utveckla vår gård i Sörmland till en liten bygemenskap med fokus på relationerna till varandra och naturen. En fristad där vi kan hämta kraft, samtidigt som vi kan vara delaktiga i att skapa resilienta strukturer och hållbara levnadssätt. 

Drömmen: Vi tänker oss att gården i framtiden kommer vara ett permanent hem för 5-8 vuxna som lever och arbetar tillsammans. T.ex. genom att ha en gemensam arbetsdag i veckan så att gården och gemenskapen kan fortsätta att utvecklas och blomstra. Redan nu tänker vi på hur vi kan leva mer i samklang med naturen (t.ex. hur vi värmer husen, hur vi transporterar oss och var vår mat kommer ifrån) och detta är något vi vill fortsätta att utveckla. Slutligen vill vi att gården ska kunna fungera som en mötesplats där vi kan dela kunskap som främjar hållbarhet i det inre och i det yttre. Detta kan ske genom kurser, workshops och gemensamt firande. Vi vill lokalt leva den förändring vi önskar se i världen, men också bli kraftfulla tillsammans för att påverka utåt i samhället.

Människorna: Vi som bor på platsen nu är två vuxna (Anders och Julia) och en 8-åring, emellanåt också stora barn som kommer hem. Under våren har vi blivit tre vuxna, då Sofia långsamt flyttar till gården. Anders och Julia arbetar projektvis med frågor de uppfattat som viktiga för vår tid och skapat drama och teaterprojekt och hittat finansiering för att göra det. Sofia har sin bakgrund i samhällspsykologi och socialt arbete, en stadsbo som långsamt lär sig om odling och naturliv. Vi njuter alla av dans, lek och nära möten.

Gården: Idag består Ökna Bro av två boningshus (om ca 120 m2 vardera), lada, snickarverkstad, växthus och bastu vid sjön. Framöver finns planer på lite mer ambitiösa odlingar (kanske t.o.m. att vi köper en angränsande bit åkermark), utökad plats för kursverksamhet, minst ett tiny house och kanske plats för djur. Tanken är att det ska bli som en liten by där det finns både gemensamma och privata utrymmen och där en ekonomisk förening/stiftelse möjliggör gemensamt ägande av vissa delar.

Ledigt boende: Från och med juli finns två rum lediga i det ena huset. Nedervåningen har två sovrum, kök och vardagsrum. På övervåningen finns två större rum. Huset är på 120 kvadrat totalt. Badrum med dusch, golvvärme och i framtiden en mulltoa. Vardagsrummet har en rörspis, köket en vedspis och i sovrummen på nedervåningen finns kakelugnar. Det finns även en liten bod och möjligheter att ha höns. Hyra per rum och tillgång till allt gemensamt är 2 500:- inklusive fiberbredband, sophämtning, latrintömning och ved. El tillkommer. I framtiden hoppas Sofia flytta ut till en vagn/tiny house och då kommer ytterligare ett rum bli ledigt. Den som redan har en vagn/tiny house är också välkommen till vår by!
   
Platsen: Ökna Bro ligger vackert på en höjd med sikt ner till sjön. Det är 5 km till närmaste busshållplats och 15 km till Katrineholm där tåget till Stockholm tar ca 1 timme och till Göteborg dryga 2. Det finns flera små- och storgårdar runtomkring som vi har goda relationer med och hoppas skapa mer tydliga samarbeten och utbyten med.
   
Vem vi söker: Vi tror att den som flyttar in är stabil, känslomässigt mogen och händig (eller sugen på att lära sig!). Att du är pepp på att leva i gemenskap med andra och därför har energi till att bygga relationerna till varandra. Vi vill gärna också att du vill bygga upp en stark koppling till denna fantastiska plats, genom att kontinuerligt delta i gemensamt arbete på gården såsom uppbyggnad av kursverksamheten, odling, hållbar renovering och skötsel av gården samt djurhushållning. Och även om vi ser att alla medlemmar är engagerade i platsen så kan en så klart också ha andra projekt, arbete eller andra fokus utanför gården. 

Olika vis att vara med: Den centrala delen av Ökna Bro kommer vara de permanenta medlemmarna som bor och arbetar här. Kring detta välkomnar vi andra som vill vara med, kanske för att vara med på en arbetshelg, bo kortare perioder eller skapa kurser som främjar hållbarhet i det inre och yttre. Har du egna tankar kring vad du vill skapa på plats så hör gärna av dig!

Svara på denna annons eller skriv till oknabro.by@gmail.com om du vill vara med!


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Om tidningen Åter- Bääästa julklappen!
/Emma

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser