Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne: Övriga världen Engagera sig i omställningsnätverk?  (läst 472 gånger)

Vedklyvaren

 • Inlägg: 180
  • Värmland
Övriga världen Engagera sig i omställningsnätverk?
« skrivet: 02 apr-20 kl 20:44 »
 Sådana dyker upp lite här och där. Folk som yrvaket pratar om sånt som vi på den här sidan gjort jämt. Har för mig att vi som kallas "alternativare" är praktiska människor som får saker gjorda. Medan "omställarna" är stockholmsfruar som ska samodla för att bli självförsörjande på dill, anorektiska veganflickor och pratglada akademiker. Berätta för mig att jag har fel!  >:D

Sjaunja

 • Inlägg: 4740
  • -
SV: Engagera sig i omställningsnätverk?
« Svar #1 skrivet: 02 apr-20 kl 21:06 »
De pratglada akademikerna har gjort att jag inte haft lust att engagera mig där. Jag får intrycket att dom är rädda och oroliga för att göra saker handgripligen och låter tiden gå till att sätta tankar om livet i nån sorts kontext istället för att vara ute och köra igång med spaden.

Vedklyvaren

 • Inlägg: 180
  • Värmland
SV: Engagera sig i omställningsnätverk?
« Svar #2 skrivet: 02 apr-20 kl 21:30 »
 Deltog i deras webkonferens idag och fick det intrycket.  :-\

MickeMård

 • Inlägg: 1572
 • Att få leva är fantastiskt.
  • Östergötland
SV: Engagera sig i omställningsnätverk?
« Svar #3 skrivet: 04 apr-20 kl 21:46 »
Jag skulle inte uttrycka mig så hårt och använda kvinnor som något nedlåtande. Men jag var på en introträff där en "akedemikergubbe" höll låda och ingen fick en syl i vädret. När vi kom in på självhushållning berättade han att han läst en massa litteratur om självhushållning och att det var jättesvårt. "Jaha" sa jag "jag började med att gräva ett land på 100 kvadrat och satte lite potatis och sådde lite fröer.

Om jag mins rätt hade han studerat och läst om självhushållning i många år och inte gjort ett jota. På samma tid hade jag börjat odla på 500 kvm och nu odlar vi på närmare 2000 kvadratmeter och är i rundra slängar 60-70% självhushållande. Tror inte den gubben har satt en ända potatis än.

Av all tid jag lagt ned på att bli självhushållande så är nog kanske 1% om ens det med näsan i en bok eller googlandes eller youtubandes. Man blir ju inte så självhushållande av att läsa böcker eller kolla på fräsiga youtubeklipp :D

Man måste vara ute när det till och med är dåligt väder och det är ju en fördel att flytta ut på landet :D
Utan landsbyggden finns ingen stad. Utan staden finns bara landsbyggd.

torpjens

 • Inlägg: 2153
 • Vi lever på naturens villkor
  • Södermanland
SV: Engagera sig i omställningsnätverk?
« Svar #4 skrivet: 04 apr-20 kl 22:33 »
Jag tror att det behövs omställningsnätverk. Jag tror att de behöver infiltreras av alternativare. För alternativarna är ur majoritetssamhällets perspektiv en grupp avvikare - vem vill bo i ett ruttet torp och äta batiktröjor liksom. Omställningsnätverket kan möjligen vara den gren av självhushållningen som skapar acceptans för det alternativa levernet, men visst, jag har också varit där och ruttnat på all formalia och bokkunskap som kommit till ytan.


Jag upplever att det finns en avgrund mellan "vanligt folk" och de som är delvis självhushållande. Jag hoppas att omställningsnätverken, sina brister till trots, kan vara länken mellan grupperna. Men om alternativarna tar sig in i de nätverken och visar att det faktiskt går att leva delvis självhushållande, ha ett gott liv och ändå vara "som folk" tror jag de kan ta omställarna från tanke till handling och därmed få med majoriteten på att ta de första stegen.


Kanske.
Problemet är inte att makt korrumperar, det är att de korrumperbara söker makten.

Vedklyvaren

 • Inlägg: 180
  • Värmland
SV: Engagera sig i omställningsnätverk?
« Svar #5 skrivet: 05 apr-20 kl 11:49 »
 Torpjens har ju rätt. Lämnar man nätverken åt pratmakarna så kommer det bara att bli dem där. Man kan ju gå med och försöka leda in diskussionerna på praktiska frågor så visar det sig om man blir utmobbad.
 Jag kan se framför mig hur pratmakarna med sitt kontaktnät kan utverka projektpengar, anställa sig själva som projektledare och prata vidare i evinnerlighet utan att åstadkomma mer än någon flashig power-point presentation.

skogaliten

 • Inlägg: 1029
  • -
SV: Engagera sig i omställningsnätverk?
« Svar #6 skrivet: 05 apr-20 kl 17:56 »
....Många av "dom där" som egentligen inte gjort så mycket praktiskt, säljer ju också dyra kurser, där dom pratar vidare, om det dom läst om....

Jag menar att många, många, som bor på landet, naturligt är delvis självhushållande,och rätt alternativa. Man odlar kanske inte all potatis man äter på ett år men en stor del, man tar egna fröer från grönsakerna, "för så har man alltid gjort", skogsträdgård behöver egentligen inte ett eget ord, eftersom det är naturligt att odla saker smed vind- och solskydd från t.ex. vinbärsbuskar, krikon eller fruktträd, man har småfiffiga lösningar på praktiska problem, och det fanns höns i trädgården, långt innan det blev trendigt....

Men för den delen så sitter man kanske inte i ett hus med läckande tak, och romantiserar utedass i minusgrader, och delar av livet är fullt "modernt" med bredband (i bästa fall), eller för den delen friheten det är att slippa hålla på med den där >:D veden, när man skaffat bergvärme....

Ja, jag vet att det finns dom som ser vedhanteringen som en skön konst, men efter decennier med vedhuggning i skogen, hemtransport av det huggna, klyvning, stapling och bärande av ved, så är det faktiskt skönt att slippa, och bara elda lite lagom i vedspisen.

von tratt

 • Inlägg: 441
  • Skåne
SV: Engagera sig i omställningsnätverk?
« Svar #7 skrivet: 05 apr-20 kl 23:37 »
Den praktiska kunskapen som man kanske förvärvat själv genom erfarenhet är mycket värd. Om praktiserande självhushållare däremot tar avstånd från andra sätt att närma sig hållbarhet, då är mycket förlorat.

Det är knappast självklart för en självhushållare att engagera sig i någon slags thinktank, inte heller för en pratglad akademiker att odla sin egen potatis. Men om inte tillräckligt många kommunicerar går många möjligheter förlorade.

Jag tar det antagligen personligt, men intoleransen mot "pratare" och det latenta föraktet mot teoretisk kunskap och fnysandet mot försök att formalisera eller strukturera eller på andra sätt manipulera symboler kan nog vara ett problem att begrunda. :-(
« Senast ändrad: 05 apr-20 kl 23:51 av von tratt »

Vasa

 • Inlägg: 89
  • -
SV: Engagera sig i omställningsnätverk?
« Svar #8 skrivet: 08 apr-20 kl 09:54 »
Jag tycker att det bara är bra att (pratglada)akademiker och Stockholmsdamerna har fått ett intresse för alternativa livsstilen. När de snackar så lyssnar folk. Folk är ju tyvärr som dem är lite mer eller mindre ytliga. På deras syn vinkel är alternativare ofta inte lika attraktiva som akademiker eller Stockholmsdamer.

När en alternativare snackar intresserar det bara av andra alternativare medan nästan alla genast blir intresserade av när den här sorten av folk snackar med deras speciella, trendiga sätt och finess. Ironiskt nog nästan den enda folk typen som kanske inte blir intresserade av dem och deras snack är så klart alternativare själva.   

Jag tycker att alternativare bör låta dem snacka och göra vad dem än håller på och om det är möjligt även hjälpa till. Ta det med ro och går åt sidan och släppa av sitt skratt, när man inte kan hälla ut längre ;D  I själva verket utöver dem andra positiva punkter som andra har nämnt gör dem också lite gratis marknadsföring till oss alternativare. Den dagen när vi mot all förmodan kanske vill sälja våra ställen har då ett bättre värde för våra egendom, ungefär som sjöutsikt i dagens läge så kan mäklare skriva "alternativ ställe" "självhushållar fastighet" eller nåt annat som de själva ska komma på med som de har gjort nu "omställning" ;D           


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

394 gäster, 13 användare (1 dolda)
javill, Ekis, nyhem, Nialc, torpjens, Lennart MÃ¥rs, hsd, Jepsson, Rolle 007, Palle500, malarmaster, DolbyAtmos

* Forum

* Om tidningen Åter- För moder jord skull!
/Henrik

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser