Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne: Västerbotten Framtiden för fjälljordbruket  (läst 282 gånger)

Svenskt Fjälljordbruk

  • Inlägg: 1
    • -
Västerbotten Framtiden för fjälljordbruket
« skrivet: 18 apr-19 kl 16:51 »
Inbjudan till intresserade personer i Västerbottens inland och fjällbygd, till en samverkansaktivitet och temadag om traditionellt fjälljordbruk, gårdsbruk, fäbodbruk och utmarksbete i skog och fjäll. Det blir information och diskussion om förutsättningar och möjligheter för att bevara och utveckla kulturarv, natur- och kulturvärden, mjölk- och köttproduktion samt livsmedelsförädling, bland annat för att uppnå bättre beredskap, ökad livsmedelstrygghet och påbörja omställning till hållbarare bygder.

Storumans Folkhögskola lördag den 11 maj kl 9-16.

Arrangörer: Föreningen Svenskt Fjälljordbruk (interim), Fjällbygdens Kultur- och Markägarförening tillsammans med Storumans Folkhögskola och Länsstyrelsen i Västerbotten.
 
Läs mera om träffen, bakgrundsfakta och aktuella frågeställningar samt hur man anmäler sig i bifogade filer

Traditionellt fjälljordbruk, samiskt och övrigt gårdsbruk, fäbodbruk och den grundläggande betesdriften i skog och fjäll med nöt, får, get och häst har minskat dramatiskt i norra Sverige under de senaste 50-100 hundra åren. Nedgången för dessa traditionella brukningsformer medför att kulturarvet idag är starkt hotat. I den bifogade bakgrundsbeskrivningen återges några historiska perspektiv, faktaredovisning samt exempel på hur det skulle kunna börja arbetas framåt och läggas en grund för fler sysselsatta i en utökad hållbar lokal produktion även i norra Sverige, både i näringsverksamhet för avsalu och som självhushåll. 

Som svar på fråga så har vi för avsikt att förmedla fakta och utfallet från temadagen. Vi återkommer kring det på denna sida.

Om någon som inte har möjlighet att delta ändå skulle vilja lämna förslag och/eller synpunkter till denna arbetsprocess som vi nu inleder så är ni förstås välkomna att göra det via PM eller via mejlkontakt, se vidare kontaktmöjligheter i den ena bilagans presentation av vårt föreningsinitiativ. 
Utgå då från de aktuella frågeställningarna som vi formulerat inför träffen i Storuman. Vi önskar i så fall även få del av ert namn, hemort och kontaktuppgifter för att vi ska kunna beakta och på rätt sätt hantera era synpunkter och vid behov kunna återkomma till er. Det är vår avsikt att nu bygga vidare på ett samlat kunskapsunderlag och en åtgärdssammanställning som grund för vårt fortsatta arbete för det svenska fjälljordbruket. Vi är förstås tacksamma för hjälp från alla som på något sätt önskar bidra till detta.

Välkomna!

/Interimstyrelsen för Svenskt Fjälljordbruk
« Senast ändrad: 19 apr-19 kl 08:22 av Svenskt Fjälljordbruk »

Kalla

  • Inlägg: 29
    • Jämtland
SV: Framtiden för fjälljordbruket
« Svar #1 skrivet: 18 apr-19 kl 19:20 »
Intressant!
Om man inte kan närvara, går det att få en kort rapport från temadagen efteråt?
Tack!  :)


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

219 gäster, 12 användare (4 dolda)
matildarp, eribi, Henrik F, Stengrim, Berberis, Gve, AgnetaB, Kirja

* Forum

* Om tidningen Åter- Kvartalets höjdpunkt för mig, när det nye Åter kommer!
/Ann-Louise L

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser